Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Управо тако!
Да ли се током војног рока држе нека предавања о догађајима из наше историје нпр. или неке теме геополитике, попут примера насилног споља организованог преврата?

То би помогло да се додатноудаљимо од
ЕУ/НАТО наративна...

Да ли се током војног рока држе нека предавања о догађајима из наше историје нпр. или неке теме геополитике, попут примера насилног споља организованог преврата?

То би помогло да се додатноудаљимо од
ЕУ/НАТО наративна...
Не само мало око Првог светског рата а по овом најновијем моделу ни за то неће бити времена. Али многе моје старешине су делила своја ратна искуства из 90тих или из КЗБ.

Razmisljanje o tome da ce da nam krene dobro kada NIS-om budu gazdovali Amerikanci umesto Rusa je jako infantilno.
Mi ostajemo na dnu.
U kolonijama je svejedno ko izvlaci profit.
Nisi razumeo sta sam napisao ali mrzi me da objasnjavam, nisam za siroke rasprave po forumima a znam da ti jesi. Svakako previse na sve gledate Crno/Belo, Da/Ne a realan zivot je u stvari u sivome. Mnogi ovde ne shvataju nista i zive zivot sa glavom u pesku, nema njima pomoci kao ni ovoj "drzavi" kad je njima sve suprotno. Posle se cudite zasto nestajemo pametnjakovici. Ne mislim na tebe tu Cotra (MC)

Poslednja izmena:
Сад се виде последице нашег пристанка на мирно оцепљење Црне Горе...да нам је излаз на море било би све лакше...

Da, posle Kosova, Bosne i Hrvatske trebalo je da zaratimo i sa Crnogorcima, a posle toga bismo se verovatno i međusobno poubijali u Srbiji.

Vezano za temu... Evo zvaničnog obraćanja nakon sastanka sa amerikancima... Zanimljivo pogledati.

14:30, Amerikanac garant pomislio "au jbt, pa ovom fali koja daska u glavi".

Sada mora da se dobro razmisi o najavljenoj izgradnji naftovoda do Madjarske, jer oni imaju samo rusku naftu. Pre skoro tri godine sam predložio povezivanje sa Solunom.
1. https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-941536

2. https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-944993
Kada bi se izgradila oba to bi onda bio tranzitni nafrovod i prema madjarima. Tako bi nam povezivanje sa Solunim bilo sigurnije uz naftovod prema madjarskoj

Madjarska je povezana na stari naftovod "Družba" koji je pod sankcijama. Trebali bi da razgovaramo sa Grcima u vezi već izgradjenog naftovoda od Soluna do Kumanova, a koji nije u upotrebi.

Kada bi se izgradila oba to bi onda bio tranzitni nafrovod i prema madjarima. Tako bi nam povezivanje sa Solunim bilo sigurnije uz naftovod prema madjarskoj

Problem sa "mađarskim naftovodom" je što bi on bio povezan na naftovod "Družba" i planiran je u neko drugo vreme. Pitanje da li će se to materijalizovati uopšte u ovoj situaciji. Mislim da od toga nema ništa, pošto se situacija u međuvremenu promenila i rusi će izaći iz NIS-a...

Vlada je prošle godine odlučila da gradi novi naftovod, nakon što je Evropska unija donela odluku da zabrani uvoz i transport ruske nafte morskim putem. To je pogodilo Srbiju koja je iz Rusije nabavljala oko 16 odsto ukupno potrebnih količina nafte, i to sve uvozom preko Hrvatske, naftovodom JANAF, do kog ona stiže tankerima. Alternativno rešenje pronađeno je u izgradnji naftovoda do Mađarske, koja je kopnenim putem povezana sa ruskim naftovodom Družba. To bi Srbiji omogućilo da i ubuduće uvozi rusku naftu, pošto je transport kopnenim putem izostavljen iz sankcija, kako bi se zaštitile članice EU koje nemaju izlaz na more – Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka.

Da li je tranzitni ili ne zavisi od kapaciteta i kome bi dopremao naftu. Ne znam kome bi taj naftovod dopremao rusku naftu u trenutnim okolnostima.

Planirani naftovod prema Mađarskoj ima kapacitet od 5.5mil tona godišnje, a domaća potrošnja će dostići oko 4mil tona. Ranijih godina Srbija je imala oko 1mil tona domaće nafte, pa se može grubo videti koliko preostaje za tranzit. Ne znam koliko bi moglo nafte da se doprema preko Soluna, teorijski isto koliko i preko JANAF-a, ali bi preko morskog terminala bila moguća veća diversifikacija.

Vrh