Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Mali off topic ali očigledno dosta ljudi kod nas ne shvata da Amerikanci mrze Rusiju i Putina više od svega, ovo je poslednja anketa od pre neki dan apropo politike prema Rusiji:

1740226292744.png

Rusija je u Americi najomraženija od svih država na svetu, čak se i Severna Koreja i Hamas kotiraju bolje od Rusije i Putina. Bilo kakva pro-ruska spoljna politika u USA je jednostavno nemoguća, to nijedan predsednik ne može da promeni. Biće ogroman otpor u Kongresu na bilo kakav Trampov pokušaj ublažavanja sankcija, od toga neće biti ništa.

Ukratko: treba gledati dugoročnu američku politiku umesto Trampovih blebetanja.

Uzgred, pretpostavljam da odgovora iz Treasury/OFAC-a nema jer su Elon i njegovi DOGE likovi upali u skoro sve federalne institucije i prave spiskove za otpuštanje prekobrojne birokratije, desetine hiljada vladinih službenika je veċ dobilo otkaz pa se to sad povlači po sudovima i blokira itd.

Jednostavno nema ko da odgovori a i ti koji sad tamo rade imaju mnogo veće brige nego da misle kako da odlože Srbiji sankcije.

Mali off topic ali očigledno dosta ljudi kod nas ne shvata da Amerikanci mrze Rusiju i Putina više od svega, ovo je poslednja anketa od pre neki dan apropo politike prema Rusiji:

Pogledajte prilog 230138

Rusija je u Americi najomraženija od svih država na svetu, čak se i Severna Koreja i Hamas kotiraju bolje od Rusije i Putina. Bilo kakva pro-ruska spoljna politika u USA je jednostavno nemoguća, to nijedan predsednik ne može da promeni. Biće ogroman otpor u Kongresu na bilo kakav Trampov pokušaj ublažavanja sankcija, od toga neće biti ništa.

Ukratko: treba gledati dugoročnu američku politiku umesto Trampovih blebetanja.
CNN anketa odmah znaš da su slagali minimum 30 pošto

CNN anketa odmah znaš da su slagali minimum 30 pošto
Gluposti, anketu je radio Pew research center , poznati američki istraživački institut, CNN samo prenosi rezultate tog istraživanja. I ostale ankete pokazuju vrlo slične brojeve kada je odnos prema Rusiji u pitanju.

Anglo-saksonske zemlje mrze Rusiju od pamtiveka. Britanija, USA, Kanada , a da ne govorim Poljska, skoro cela istočna Evropa , Balti, Skandinavci itd. itd.

Rusija je u Americi najomraženija od svih država na svetu, čak se i Severna Koreja i Hamas kotiraju bolje od Rusije i Putina. Bilo kakva pro-ruska spoljna politika u USA je jednostavno nemoguća, to nijedan predsednik ne može da promeni....
Pa šta, i mi ne volimo ameriku (bar ono veliko zlo koje kroz nju deluje po svetu!), a 80% naroda nam je prorusko

Gluposti, anketu je radio Pew research center , poznati američki istraživački institut, CNN samo prenosi rezultate tog istraživanja. I ostale ankete pokazuju vrlo slične brojeve kada je odnos prema Rusiji u pitanju.

Anglo-saksonske zemlje mrze Ruse od pamtiveka. Britanija, USA, Kanada , a da ne govorim Poljska, skoro cela istočna Evropa , Balti, Skandinavci itd. itd.
Realno ne vidim poentu razmišljanja o tome da li hoće ili neće SAD ukinuti sankcije Rusiji. Neko je provukao kroz medije priču da moramo da kupujemo vreme dok se Amerika i Rusija pomire i ta ideja se primila kod velikog broja ljudi.
Sa ovim klovnom u Vašingtonu ne bi me iznenadilo da bude odlaganja.
Vrlo teško. SAD ne bi dobile ništa takvim potezom a mogle bi da izgube kredibilitet. Po meni su šanse za odlaganje 0%.

Sa ovim klovnom u Vašingtonu ne bi me iznenadilo da bude odlaganja.
Zar zaista verujete da će predsednik da se bavi Srbijom i NIS-om? Puca mu lakat za nas. Nama se bave zamenici podsekretara za Evropu u State Department-u i slični likovi. Mislim da Rubio još nije ni postavio likove za Evropu, ne znam.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
U nekom od tekstova se pominjao i investicioni fond koji ima veze sa Trampom.

Ako već pričamo o dilovima moguće da je već dogovoreno da taj fond uleti umesto Rusa, da NIS nastavi da radi a Rusi postepeno da izlaze iz NISa i da u slučaju dogovora Putina i Trampa prodaju i NIS.

Institucija koja nije nadležna je potpisala energetski sporazum sa Amerima pa to donekle ima smisla a ako se spominje nova Jalta i podela sveta po interesnim zonama onda bi konačno Amerika zaokružuje Balkan i okreće se nekom budućem ratu sa Kinom.

A i kao dobili su usmeno obaveštenje da se sankcije odlažu/ukidaju. Ali to je rekla/kazala, ne verujem im ništa. Videćemo za koji dan.
Čisto da pojasnim, juče je bio sastanak i dogovorili su se za odlaganje ili ukidanje sankcija u zavisnosti od papirologije valjda, ne znam ni sam. Kao nema još ništa napismeno ali kao biće uskoro

Da li je normalno da naša država bude talac jedne kompanije? Naročito što je većinski vlasnik te kompanija u većinskom vlasništvu strane države (malo više od 50% udela u Gazpromu). I to države koja se našla pod svim mogućim sankcijama SAD i EU, pa se posledično pod njima našao i NIS.

Po meni je donekle u redu da npr. EPS ima dominantan položaj jer je ipak vlasništvo naše države. Ali NIS je većinski u stranim rukama a drži 80% tržišta naftnih derivata i jedini je snabdevač kerozinom na aerodromu.

Ja mislim da to nije normalno.

Rusija je u Americi najomraženija od svih država na svetu, čak se i Severna Koreja i Hamas kotiraju bolje od Rusije i Putina. Treba gledati dugoročnu američku politiku umesto Trampovih blebetanja.
A šta misliš čega je to posledica? Većina Amerikanaca i dalje misli da je Rusija komunistička država, omraženost Rusije u Americi je proizvod propagande iz vremena Hladnog rata koja se nastavila posle raspada Sovjetskog Saveza.

I šta je dugoročno? Velike su šanse da ovaj Džej Di Vens bude predsednik posle Trampa, to bi značilo nastavak Trampove politike još minimum 4 godine, ako ne i više.

Kisindžer je čuven po onome što je rekao da Amerika nema prijatelje nego ima samo interese. Ako ova američka administracija vidi interes u privlačenju Rusije da bi je odvukla od Kine, onda će i buduće administracije i predsednici voditi politiku u tom smeru jer ipak oni vide uspon Kine kao glavni izazov za američku imperiju u 21. veku.

Čisto da pojasnim, juče je bio sastanak i dogovorili su se za odlaganje ili ukidanje sankcija u zavisnosti od papirologije valjda, ne znam ni sam. Kao nema još ništa napismeno ali kao biće uskoro
Ko je dobio usmeno obaveštenje i od koga? Vlada Srbije od OFAC-a?

I šta je dugoročno? Velike su šanse da ovaj Džej Di Vens bude predsednik posle Trampa, to bi značilo nastavak Trampove politike još minimum 4 godine, ako ne i više.
Tramp je već nepopularan, biće još više kad smanji poreze za bogate, rejting mu ubrzano ide dole. Sledeće godine su midterms-i, demokrate će sigurno osvojiti Predstavnički dom a moguće i Senat. Tramp će onda biti lame duck predsednik poslednje dve godine mandata i neće moći da uradi ništa. Trka za njegovog naslednika kreće već sledeće godine. Na kraju mandata će biti omražen kao i 2020. i neki demokrata će biti novi predsednik 2028. Ukrajina će dobiti poziv u NATO a Rusija dodatne sankcije.

Ko je dobio usmeno obaveštenje i od koga? Vlada Srbije od OFAC-a?
Nema šta vlada Srbije da pregovara sa OFAC-om kada su sankcije uvedene ruskoj kompaniji.

Do sad je neviđeno da ruska kompanija pod sankcijama traži od OFAC-a odlaganje primene sankcija. Naročito što je optužena da finansira Rusku agresiju na Ukrajinu.

Tako da ću ostati skeptičan po tom pitanju.

Vrh