Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Na slici što sam okačio piše 325

Nego gledam na sajtu NBS račune, svi su uključeni a ova dva su mi upala u oko zbog ovoga "ne podleže blokadi"
Znači da preko njih i dalje mogu da rade ako im ugase sve ostale?

Prilozi

• НБС _ (1).png
    НБС _ (1).png
    55,9 KB · Pregleda: 29
  • НБС _.png
    НБС _.png
    44,1 KB · Pregleda: 29
Gazprom ima svoje kreditne/debitne kartice. Ne znam za običan narod (mada mogu da ih izvade), ali znam da planiraju firme preko njih da sipaju gorivo. E sad, kako će oni uplatiti pare na tu karticu ne znam. Ali nešto rade na tome koliko vidim...

A i kao dobili su usmeno obaveštenje da se sankcije odlažu/ukidaju. Ali to je rekla/kazala, ne verujem im ništa. Videćemo za koji dan.

Poslednja izmena:
Platni promet nije nešto šta se može ovako ili onako.

Ako si izbačen iz SEPAe nema alternative. Dakle OTP Srbija ne bi u teoriji mogao da plati sam sebi u Mađarskoj.

Ako se uvozi 80% nafte to treba da se i plati preko granice.

Al evo, ostaje nam 6 dana da vidimo šta će da se desi. Puno je lupetanja, ne verujem ipak da su toliki šalabajzeri da će da ostave Srbiju bez nafte. To bi bilo fatalno po vlast.

@Whiplash

Možeš preko sajta https://app.pkspartner.rs da pratiš sve promene sa računima NIS-a, samo je potrebna besplatna registracija.
Vidim da su zatvorili gomilu računa 3.2.2025.

Danas su za sada samo otvorili jedan u Poštanskoj štedionici, nema podataka o zatvorenim računima.
nissss.jpg

Prilozi

• nisss22.jpg
    nisss22.jpg
    51,4 KB · Pregleda: 16
Sigurno postoji neki dil, najbolje da ce vladajuca struktura koja je poljuljana da dozvoli da izgubi vlast zbog zatvaranja NIS-a.
Ako je Jugopetrol mogao da radi pod sankcijama UN koje su daleko ozbiljnije od bilo kakvih americkih sankcija i bez nafte od JANAF-a valjda moze i danas NIS. Smanjice kapacitete, prevoziti naftu barzama, i pojacati propagandu npr. da je Djilas kriv i to je to. Mogu da se otvore i kanali sverca iz Bugarske, Madjarske, BiH, Rumunije, Makedonje, itd. a bogami i sa tzv. Kosovom. Ako je moglo devedesetih snabdevati zemlju od 10 miliona ljudi, valjda moze i sad zemlju od 6 miliona ljudi. Moze i gorivo na bonove, do Dejtona je bilo ono 20 litara mesecno, ostalo na crnom trzistu.

To znači da će gastrosi da šalju pare na strane banke, a tu je najveća naknada za primanje deviza.

Poštanska ide pod sankcije? A imala je značajno najmanju naknadu za devize

Sigurno postoji neki dil, najbolje da ce vladajuca struktura koja je poljuljana da dozvoli da izgubi vlast zbog zatvaranja NIS-a.
Ako je Jugopetrol mogao da radi pod sankcijama UN koje su daleko ozbiljnije od bilo kakvih americkih sankcija i bez nafte od JANAF-a valjda moze i danas NIS. Smanjice kapacitete, prevoziti naftu barzama, i pojacati propagandu npr. da je Djilas kriv i to je to. Mogu da se otvore i kanali sverca iz Bugarske, Madjarske, BiH, Rumunije, Makedonje, itd. a bogami i sa tzv. Kosovom. Ako je moglo devedesetih snabdevati zemlju od 10 miliona ljudi, valjda moze i sad zemlju od 6 miliona ljudi. Moze i gorivo na bonove, do Dejtona je bilo ono 20 litara mesecno, ostalo na crnom trzistu.

Nije isto. Srbin 90ih, i Srbin koji živi u 2025oj. U doba ekonomskog tigra, nema istu toleranciju.

Nisove kartice nemaju veze sa visa/mc/dina. To su interne kartice, kao vaučeri za prodavnice. Možeš da ih koristiš samo unutar firme i to je to. Ne vidim razlog zašto bi to ugasili

Niti vidim bilo kakvo zvanično obaveštenje niti interno uputstvo za takvu neku situaciju. Ono što vidim je interne odluke da se neke kompanije prebacuju na pomenute kartice..
Ne radi kompanija tek tako iz vedra neba najave/odluke a da se ne obaveste zaposleni interno uputstvima šta da rade i kako da se ponašaju.

Postalo mi je neozbiljno linkovanje klik bait-ova. Saznao sam iz novina da sam dobio i martovsku platu, samo još da neko javi banci da mi updatuju cifru na računu..

Poslednja izmena:
Ima par članaka od jutros i to je to. Nikakva zvanična saopštenja.

Mislim da ni sama vlada nema pouzdane informacije. Hoće li neka banka nastaviti da posluje makar u dinarskom prometu posle 27. februara, ključno je pitanje koje će odrediti da li će NIS moći da nastavi s radom ili ne. Verovatno i same banke još uvek procenjuju rizike takvog poteza. Što se tiče aerodroma, to je i dalje tabu tema. Verovatnije je da ćemo bilo šta saznati iz prve ruke nego od vlade ili medija.

Kako uopšte mogu da očekuju odlaganje sankcija? Po kom osnovu? Zašto bi Amerikanci odlagali uvodjenje sankcija NIS-u?!? Sankcije su uvedene u januaru, dat je rok do kada sve mora da se završi i kada stupaju na snagu. Sve lepo piše , šta tu nije jasno?

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Kako uopšte mogu da očekuju odlaganje sankcija? Po kom osnovu? Zašto bi Amerikanci odlagali uvodjenje sankcija NIS-u?!? Sankcije su uvedene u januaru, dat je rok do kada sve mora da se završi i kada stupaju na snagu. Sve lepo piše , šta tu nije jasno?

Poštovani kolega, ozbiljno potcenjujete nemarnost, bezobzirnost i nezainteresovanost trenutnih ljudi na vlasti

Poštovani kolega, ozbiljno potcenjujete nemarnost, bezobzirnost i nezainteresovanost trenutnih ljudi na vlasti
Domaće pilićarenje, misle ako tako može u Srbiji/Rusiji da može i sa USA/EU. Sad će oni lepo da odlože sankcije na 90 dana, jer eto ruska kompanija NIS im je pisala pismo i lepo zamolila pa će onda na još 90 , a do tada će US Treasury/OFAC da zaborave da su uopšte uveli te sankcije… 🤡

To što je napisao Bajden...to više ne važi. Igra se po novim pravilima!

Možda niste pratili vesti poslednjih 2 nedelje, ali geopolitičke relacije se menjaju iz korena, US i RF sad postaju partneri, već je najavljeno da se Boeing vraća na rusko tržište, kuju se dilovi o kvotama sirovina za USA, tako da (nije da ih branim ili opravdavam) ima nekog osnova da se ulovi bar to odlaganje i da se onda moli svevišnji da do narednog roka bude zaključen nekakv dil (da ne kažem mir) i skinu se sankcije (pričam o američkim sankcijama jer su one te koje direktno pogadjaju NIS u ovom slučaju, verujem da će Evropa koja je izvan ovog dila nastaviti sa svojim sankcijama, bar još neko vreme). Tajming je jako loš, dogovori koji se sada postižu su na daleko višem nivou važnosti i vrednosti od sankcija nekoj tamo podružnici u Srbiji (koja može na kraju krajeva biti i jedna od tema pregovora o budućoj podeli sfere interesa), a ovde sad pričamo o danima. Jasno je da je to karta na koju se igra, opravdano ili je saznaćemo do četvrtka ako se ne varam.

Meni liči da baš ovo upadljivi ćutanje našeg vrhovnog sveznadara i klike oko njega govori da nešto muljaju i nečemu se nadaju. Što neko pomenu, u trenutku kad mu je vlast uzdrmana najviše u poslednjih 13 godina, ne treba mu još jedan ogroman udar u vidu nestašice goriva, poskupljenja od 300% i sličnih ovde pomenutih scenarija. Zato mislim da će biti nekog dila naravno sa USA i da će se vrhovnik pojaviti kao izbavitelj mesija za koji dan.

Meni je problematično to što je vlada praktično postala podanik NIS-a. Dobili su instrukcije od OFAC-a da moraju da izbace Ruse iz vlasništva kompanije, a umesto toga oni su otvoreno stali na njihovu stranu.

Sada će verovatno uvući neku nesrećnu banku i još par javnih i privatnih preduzeća pod sekundarne sankcije kako bi pomogli NIS-u da nastavi da posluje. Možda im poklone i par stotina miliona evra kako bi vratili dugove stranim bankama ako puste menice, da ne bi otišli odmah u stečaj.

Od problema NIS-a će napraviti mnogo veći problem celoj državi.

Vrh