Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Dokle više o dobroj volji? Ne radi se o dobroj volji, nego o interesima. Ako Ameri i Rusi nađu zajedničke interese u pregovorima i okviru tih obostranih interesa bude ukidanje sankcija Gazprom Njeftu, NIS neće više biti pod sankcijama i to je to. Ovih par meseci NIS će da se snalazi i to je to. Priča da je sve dogovoreno unapred ne pije vodu jer da je tako Rusi bi samo pre 10. januara prebacili celo vlasništvo sa Gazprom Njefta na Gazprom i ne bi bilo nikakve frke jer Gazprom nije pod sankcijama već samo Gazprom Njeft. To sad nije izvodljivo, pošto je uslov za ukidanje sankcija potpuni izlazak ruskog kapitala.

NIS će da se snalazi, a hoće li i građani, to je po meni veći problem...

I meni nešto miriše na to imajući u vidu ovako mlake i nepostojeće reakcije vlasti 🤔
Videćemo sledeće nedelje.
Janaf se ne oglašava o dobijanju bilo kakvog izuzeća od sankcija (posebne dozvole) od OFAC-a.

Ako do 27. februara ne dobiju dozvolu, isporuke nafte se momentalno zaustavljaju. Srbija nema alternativni naftovod, što znači da rafinerija prestaje s radom.

Ako se banke ne odluče za hitno puštanje menica u iznosu od 550 miliona evra, a neka banka ipak odluči da nakon 27. februara zadrži NIS-ov račun za dinarska plaćanja, gotovina i Dina kartice će još neko vreme prolaziti na benzinskim stanicama.

Međutim, takva banka bi se izložila ogromnom riziku od sekundarnih sankcija. Savetovaću sve koje poznajem da se odmah distanciraju od nje, a verujem da će isto učiniti i veliki broj preduzeća – niko ne želi da posluje s bankom koja je u riziku od sankcija.

Pored toga, mnogi dobavljači i kupci će izbegavati poslovanje s NIS-om kako bi izbegli potencijalne sankcije i rizike po sopstveni biznis.

Ako imam sreće, i Dina kartica bi mogla završiti pod sekundarnim sankcijama, što bi konačno sprečilo banke da je bez pitanja nameću kad god otvorim tekući račun.

Da li odlaganje sankcija mora da ide kroz Kongres/Senat?

Pošto ne vidim na agendi da imaju tako nešto. Ili možda gledam pogrešan sajt/ove🤔

Pošto ne vidim na agendi da imaju tako nešto. Ili možda gledam pogrešan sajt/ove🤔
OFAC može samostalno da izdaje opšte i posebne dozvole.

Konkretne dozvole koje je NIS tražio do sada nisu izdate ni jednoj ruskoj kompaniji pod sankcijama, i zato lično sumnjam da će se to sada desiti.
Nisam pronašao podatak (makar na engleskom jeziku) da je bilo koja ruska kompanija ikada i tražila te dozvole.

Ne znam koliko je pametno izlagati jedinu preostalu državnu banku, koja je uz to i jedna od najvećih u državi međunarodnim sankcijama. Jedino je neko spomenuo API banku, mada pitanje je vremena kada bi se i ona našla pod sankcijama i bila izbačena iz platnog prometa (jer ni sa njom niko ne bi smeo da sarađuje tada)...

Sankcije OFAC-a su izgleda kao šuga - ko god ih ima svi beže od njega.

Jedino je neko spomenuo API banku, mada pitanje je vremena kada bi se i ona našla pod sankcijama i bila izbačena iz platnog prometa (jer ni sa njom niko ne bi smeo da sarađuje tada)...

Ona i služi za to. Do 24.02.2022. je poslovala sa gubitkom u Srbiji. Od tad je dobit vrtoglavo skočila. U Srbiji posluju firme koje već jesu pod sankcijama SAD i Velike Britanije i sve odreda posluju preko ove banke. Ako do sad nisu popili sekundarne sankcije (odnosno u ovom slučaju tercijalne) pod Bajdenom, sumnjam da će sad pod Trampom u jeku razgovora sa Rusima.

Ne znam koliko je pametno izlagati jedinu preostalu državnu banku, koja je uz to i jedna od najvećih u državi međunarodnim sankcijama. Jedino je neko spomenuo API banku, mada pitanje je vremena kada bi se i ona našla pod sankcijama i bila izbačena iz platnog prometa (jer ni sa njom niko ne bi smeo da sarađuje tada)...

Sankcije OFAC-a su izgleda kao šuga - ko god ih ima svi beže od njega.
Sankcije ne bi bile efikasne ako se ne bi kažnjavali oni koji pomažu da se iste izbegnu.
Ovde je primer strane kompanije koja posluje u Srbiji koja je zabranila svojim radnicima da kupuju bilo šta od NIS-a.

Verujem da će se isto dogoditi u svim stranim kompanijama koje posluju u Srbiji, jer za razliku od nas, oni Američke sankcije shvataju vrlo ozbiljno.

Bilo koju banku koja nastavi da radi sa NIS-om posle 27. februara će zadesiti egzodus klijenata, a VISA i MasterCard će brzo otkazati saradnju.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Ja ne razumem ove botove na forumu ili kako ih nazvati sto napadaju Ar4 kada je covek svidelo se to vama ili ne u pravu. A sto se tice vasih USAid gluposti, pa najvise je drzava i drzavni organi saradjivali sa usaid, sastajali su se sa njima svakog meseca od zvalavog do najglupljeg naprednog predsednika opstine i sada oni kao spocutavaju sta ce nevladine organizacije. Pa sta ce zvalavi sipati u autobuse i koje ce sendvice dati svojim ovcama?
66061_screenshot-2_kf.jpg
foto-1-e1639749616415.jpg

Da se razumemo, oko USAID i plata sam se sprdao. Ne mislim da Ar4 ima bilo kakve veze sa tim. Što se USAID tiče, naravno da režim duboko upleten sa njima. Pa svaka država vazal SAD je upletena sa njima. Da nije Brnabićka, bila bi Marinika. Mislim da je to jasno i vrapcima na grani. Da li je Ar4 u pravu ili nije, videćemo za par dana. Malo je samo naporan sa ponavljanjem jednog te istog po par puta dnevno, a to je upravo odlika botova, složićeš se.

To sto sada prica Ar4 ja sam cuo od vaznih ljudi u NIS pre mesec dana, sve sto su mi tada rekli i sto sada Ar4 prica se upravo ostvarilo i svakodnevno se ostvaruje. Ja sam napravio zalihe goriva, nisam valjda lud da cekam ove sto su 45 dana protracili brinuvsi se o studentima i svojim foteljama. Njih nista drugo i ne zanima

Sankcije ne bi bile efikasne ako se ne bi kažnjavali oni koji pomažu da se iste izbegnu.
Ovde je primer strane kompanije koja posluje u Srbiji koja je zabranila svojim radnicima da kupuju bilo šta od NIS-a.

Verujem da će se isto dogoditi u svim stranim kompanijama koje posluju u Srbiji, jer za razliku od nas, oni Američke sankcije shvataju vrlo ozbiljno.

Bilo koju banku koja nastavi da radi sa NIS-om posle 27. februara će zadesiti egzodus klijenata, a VISA i MasterCard će brzo otkazati saradnju.
Ne može niko da zabrani svom radniku gde će da kupuje, ovo se odnosi na službena vozila. I puno su nasekirali NIS, sipaće sad kod konkurencije koja je veći deo svojih derivata (ako ne i sve) kupila upravo od NIS-a u veleprodaji, ili će kupovati od trećih lica koja će opet nabavljati od NIS-a. Ne znam da li je ljudima jasno da preradjeno gorivo iz uvoza ne može da zadovolji potrebe ove zemlje ni približno (20%), kao i da su troškovi logistike papreni i da na duži rok to većini nije isplativo, niti rafinerije u okruženju mogu da podmiruju potrebe zemlje u kojoj rade, plus solidan deo potreba u Srbiji.

Drugo, kakva god bila priča oko NIS-a i vlasničke strukture, ljudi koji tamo rade se za to ne pitaju i idu svaki dan na posao pošteno radeći svoj posao, ako neko likuje što će koliko, 12-13 hiljada ljudi da bude egzistencijalno ugroženo da bi se postigla neka poenta po forumima svaka čast, sipajte sutra gorivo na drugim RUSKIM pumpama, austrijskim, madjarskim ili lokalnim čiji su vlasnici zna se deo koje ekipe, dobar plan (y)
Srbin pobedio opet.

Шушка се да је МОЛ већ дебело у преговорима о преузимању.

Sankcije NIS-u su tek početak. Vidim jasno u kom smeru ovo ide i da uskoro neće ništa ostati od ove države, a ne bih bio iskren kada bih rekao da nismo zaslužili takvu sudbinu.
Jedan od najvećih mračnjaka na ovom forumu.
Imam utisak da čitam komentare poslednjeg preostalog člana Čedinog LDP-a koji je još uvek geopolitički zamrznut u 2006. godini.
Nemam drugo objašnjenje za ovoliki autošovinizam, defetizam i mračnjaštvo.

U nekom od tekstova što su kačeni na ovoj i prethodnoj strani je pominjano da takvo rešenje sa MOL-om nema prolaz kod Amerikanaca

Има прича о сировинској компензацији између Руса и Мађара гасом са заобилажењем банкарског сустава под великоамеричком хегемонијом.

Svako potencijalno ublažavanje/ukidanje američkih sankcija Rusiji, čak i da predsednik to hoće da uradi, može u roku od mislim 30 dana da blokira američki Kongres , ukidanje nekih sankcije mora eksplicitno da odobri Kongres . To je sve regulisano njihovim tzv CAATSA zakonom (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) plus UFSA i REPO zakonima.

S obzirom da i republikanci i demokrate u Kongresu kolektivno mrze Ruse i Putina, načekaće se oni na bilo kakvo ukidanje sankcija bez obzira na Trampova blebetanja.

Uzgred, EU im sigurno neće ukidati sankcije, pogotovu kada Merc iz CDU-a postane novi nemački kancelar posle izbora u nedelju koji je u odnosu na Rusiju znatno oštriji od Šolca.
Nova nemačka vlada će imati mnogo više uticaja i posledica po nas i našu ekonomiju u odnosu na Trampa i ekipu.

Vrh