Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Tramp je već nepopularan, biće još više kad smanji poreze za bogate, rejting mu ubrzano ide dole. Sledeće godine su midterms-i, demokrate će sigurno osvojiti Predstavnički dom a moguće i Senat. Tramp će onda biti lame duck predsednik poslednje dve godine mandata i neće moći da uradi ništa. Trka za njegovog naslednika kreće već sledeće godine. Na kraju mandata će biti omražen kao i 2020. i neki demokrata će biti novi predsednik 2028. Ukrajina će dobiti poziv u NATO a Rusija dodatne sankcije.

Najjači su mi ovi likovi što znaju unapred 4 godine šta će da se desi. Bez obzira da li su libtardi ili rusofili, potpuno nebitno. Ma genijalno!
:ROFLMAO:

Na slici što sam okačio piše 325

Nego gledam na sajtu NBS račune, svi su uključeni a ova dva su mi upala u oko zbog ovoga "ne podleže blokadi"
Znači da preko njih i dalje mogu da rade ako im ugase sve ostale?
To su namenski računi. Postoje razni, a uglavnom su za bolovanja.

Nikog nije briga koga mi volimo ili ne volimo jer smo totalno nebitni ali je itekako bitno koga Ameri vole ili ne vole. A Ruse mrze.

Ova američka vlast je suverenistička, odnosno to je tip ljudi koji više poštuje sagovornika koji sam sebe poštuje i koji je i sam suveren. Ako se ti njima pojaviš sa nekim stavom ulizice, mekušca i slabića, apsolutno tako će te i tretirati! Viđeno prošlih nedelja u EU. Prosto ko pasulj! Sad još treba ispraviti ono što je bivša administracija namerno i pakosno ostavila
Ali ako vide da smo strašljivi, dramatično poplašeni, spremni da sve rasprodamo zarad malo "kikirikija", ulizice i prosto nejaki, onda nam svakako ne gine "giljotina" :cool:

Trenutno nas interesuju samo isključivo po nas pozitivne američke odluke i ruski (koji su upravo i naši zajednički) interesi u Srbiji. Ostalo nas se ne tiče mnogo!

...
Anglo-saksonske zemlje mrze Rusiju od pamtiveka. Britanija, USA, Kanada , a da ne govorim Poljska, skoro cela istočna Evropa , Balti, Skandinavci itd. itd.
Ovo je apsolutno tačno, i još jedan razlog više da ne pomislimo slučajno u nekoj sentimentalnoj naivnosti i zanesenjaštvu da nas srbe vole

... a ako se spominje nova Jalta i podela sveta po interesnim zonama onda bi konačno Amerika zaokružuje Balkan i okreće se nekom budućem ratu sa Kinom.

E ovo je ključno pitanje u geopolitičkom energetskom smislu. Bugarska, mi, Mađari i Slovaci smo vezani za Rusiju. Tu su odmah Makedonija, više od pola bosne...mislim da su i Crnogorci tražili energetsku vezu sa ruskim gasom. A i svi ovi narodi su više naklonjeni bilo samim rusima ili jeftinim ruskim energentima, svejedno je za ovu diskusiju. Ono što je još važnije mi smo svi ekonomski veoma slabi i amerikanci nemaju ama baš nikakvih interesa da ovde nešto na nama zarađuju, jer je trenutno to za njih sića. Nezaboravimo da nova administracija kreše sve troškove i davanja i obraća pažnju samo na velika tržišta sa stotinama milijardi. Oni imaju veliki dug (skoro 40.000 milijardi $) i potrebno im je da se brzo oporave, a to mogu samo sa zapadnom EU, Kinom, S.Arabijom i drugim većim i bogatijim igračima.
Tako da će da otpišu balkan uskoro i mi ćemo, što je negde i prirodno, ostati ruska interesna sfera

Sve te zemlje pa i mi ćemo uzimati američki gas preko LNG u Aleksandropulosu koji će iz Katara preko Sirije dolaziti do Evrope.

Plus dodaj na to i TransJadranski gasovodo, kao i Ist Med gasovod i vrlo je moguće da nam ruski gas više neće ni trebati, niti ćemo moći da ga uzimamo.

Naravno ostaje pitanje cene ali to je za neku buduću diskusiju.

A što ne bi uzimali i dalje ruski gas koji je za evropsko tržište jeftiniji cca 40% u odnosu na američki LNG, za nas i više?

američki LNG je skup, slabijeg kvaliteta i nesiguran...to ti je najgora kombinacija. Aj da smo Meksiko ili neka zemlja centralne amerike, ali ovako je prosto suludo

A što ne bi uzimali i dalje ruski gas koji je za evropsko tržište jeftiniji cca 40% u odnosu na američki LNG, za nas i više?
Pa vidiš da neki ovde, kao Superhik, bi više kupovali skuplje nego jeftinije :cool:

Tako da će da otpišu balkan uskoro i mi ćemo, što je negde i prirodno, ostati ruska interesna sfera
Ruska interesna sfera će biti onih 20% Ukrajine koji su okupirali. Svi ostali će se naoružati do zuba protiv Rusa, Poljska će sigurno napraviti atomsku bombu , moguće i Finska. Ukrajina ima istorijsko znanje i tehnologiju iz sovjetske ere kako se bomba pravi, verovatno već uveliko rade u tajnosti na tome.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Ruska interesna sfera će biti onih 20% Ukrajine koji su okupirali. Svi ostali će se naoružati do zuba protiv Rusa, Poljska će sigurno napraviti atomsku bombu , moguće i Finska. Ukrajina ima istorijsko znanje i tehnologiju iz sovjetske ere kako se bomba pravi, verovatno već uveliko rade u tajnosti na tome.
A zatim će da je bace na NIS i konačno okončaju ovu agoniju. :D

Kao što rekoh juče za nas i našu ekonomiju je generalno mnogo važniji sutrašnji dan i izbori u Nemačkoj-ko će biti posle tih izbora u Mercovoj vladi i kako će da se postave po brojnim pitanjima.

Možda zato što smo sa amerikancima potpisali energetski sporazum po kom smo se obavezali da ćemo diverisfikovati izvore snabdevanja gasom.

Drugim rečima obavezali smo se da uzimamo američki LNG umesto ruskog.

Kao što rekoh juče za nas i našu ekonomiju je generalno mnogo važniji sutrašnji dan i izbori u Nemačkoj-ko će biti posle tih izbora u Mercovoj vladi i kako će da se postave po brojnim pitanjima.
Trenutno je najvažnije kako će se vlada postaviti po pitanju neizbežne propasti NIS-a.

Nadležno ministarstvo se ne oglašava. Privreda i građani pojma nemaju da li će ih sledeće nedelje sačekati zaključane NIS-ove benzinske stanice, i da li će na ostalim biti dovoljno goriva. Da li će i kada će aerodrom pronaći alternativnog dobavljača avio goriva, itd.

Imamo savršeni recept za stampedo.

Ajde da pogledamo drugu stranu.

Da stvarno dođe do odlaganja sankcija za 90 dana šta je plan (hipotetički)?

-stvarno će uraditi nešto da promene vlasničku strukturu NIS-a i isteraju Ruse

-uzdati se u dogovor Putina i Trumpa

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Trenutno je najvažnije kako će se vlada postaviti po pitanju neizbežne propasti NIS-a.

Nadležno ministarstvo se ne oglašava. Privreda i građani pojma nemaju da li će ih sledeće nedelje sačekati zaključane NIS-ove benzinske stanice, i da li će na ostalim biti dovoljno goriva. Da li će i kada će aerodrom pronaći alternativnog dobavljača avio goriva, itd.

Imamo savršeni recept za stampedo.

Ovo je veoma uprošćeno razmišljanje. I da krenu sankcije sledeće nedelje neće biti zaključane stanice niti će prestati dostavljanje aero goriva na aerodromu. Neke zalihe nafte postoje, sirovina za preradu takodje, tako da u najgorem scenariju mesec dana do dva se može pregurati.

Mogu i 100 da naprave, kad rusi imaju 7000, tako da nisu previše interesantni, ali da ostavimo čisto vojna pitanja po strani, mi amerima nismo ekonomski interesantni, što znači otpisuju nas i kao interesnu sferu.

Možda zato što smo sa amerikancima potpisali energetski sporazum po kom smo se obavezali da ćemo diverisfikovati izvore snabdevanja gasom.

Drugim rečima neko hoće da nas obaveže, na brzinu, skoro bez našeg znanja i volje, da plaćamo skuplji gas...i da zbog toga ostanemo nerazvijena palanka evrope. Pa dragi moj morali bi biti čisti imbecili ako bi to prihvatili !

Promenu vlasničke strukture treba odmah izbaciti iz ovih pretpostavki jer je Lavrov rekao da im ne pada na pamet da prihvataju bilo kakvo rešenje koje nije u njihovom interesu. Tako da je svrsishodnije uzdati se u dogovor Putina i Trumpa

Ukidanje sankcija mora odobriti kongres, ne pitaju se tu ni Tramp ni Putin.
Zaista ne znam zašto su se neki ljudi upecali na tu priču kako će NIS ipak moći da opstane pod Rusima ako se dva predsednika nagode.

Iz Gazproma su se već izjasnili da mogu da prodaju tipa 6 - 7% udela u NIS-u Srbiji, što ništa suštinski ne menja.

Ovo je veoma uprošćeno razmišljanje. I da krenu sankcije sledeće nedelje neće biti zaključane stanice niti će prestati dostavljanje aero goriva na aerodromu. Neke zalihe nafte postoje, sirovina za preradu takodje, tako da u najgorem scenariju mesec dana do dva se može pregurati.
Ni jedna avio kompanija neće smeti da kupuje gorivo od NIS-a kada nastupe sankcije.
U svakom slučaju je suvišno više polemisati o tome, za 5 dana će postati jasno.

Sjajan dil, kupiti 50% skuplje sirovinu, to će lepo uticati na našu privredu i džep prosečnog stanovnika ove zemlje. Ne znam samo zašto se trenutno pregovara uopšte o novom gasnom ugovoru sa Rusima. Uostalom ja bih taj LNG koji eventualno budemo prinudjeni da uvezemo od Amera isporučivao isključivo američkim i EU kompanijama u Srbiji pa neka ga plaćaju po odgovarajućoj ceni.

Uostalom evo razjašnjenja tog “sporazuma” sa SAD:

Energetski sporazum SAD i Srbije neće uticati na smanjenje zavisnosti Srbije od ruskog gasa jer se ne odnosi na projekte koji uključuju fosilna goriva u koja spada i prirodni gas, ali bi mogao da otvori vrata ulaganju u razvoj nuklearne energije u Srbiji.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navelo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije nakon što je u Vašingtonu 18. septembra

Promovisanje ulaganja američkog privatnog sektora u energetske projekte u Srbiji sa akcentom na održive izvore energije – težište je energetskog sporazuma Srbije i Sjedinjenih Država.

Poljska će sigurno napraviti atomsku bombu , moguće i Finska. Ukrajina ima istorijsko znanje i tehnologiju iz sovjetske ere kako se bomba pravi, verovatno već uveliko rade u tajnosti na tome.
Sve je to super u teoriji, ali isto kao i sa neutralnošću, pravo na ulazak u atomski klub i status atomske sile prvo neko mora da ti dozvoli i prizna takav status. Znači, da bi bio vojno neutralan, kao što se naša Srbija predstavlja, to mora da se prizna od strane svetskih sila da bi moglo da se poštuje. Švajcarskoj se to može, nama verovatno neće nikad jer nam još uvek niko nije potvrdio neutralan status.

E sad taj isti princip primeniš na atomske bombe - ne može svako da ih poseduje jer države članice atomskog kluba prethodno moraju da se slože s tim u skladu sa svojim bezbednosnim interesima. Da li stvarno misliš da će Rusija da prihvati i dozvoli da Poljaci, Finci i Ukrajinci imaju atomsku bombu?

Rusko prihvatanje da te tri države imaju atomske bombe je ravno američkom prihvatanju da dolar prestane da ima status svetske rezervne valute. Pre će svetski rat da izbije zbog te dve potencijalne situacije nego što će Rusija i Amerika ikada pristati na to.

Poslednja izmena:
Sjajan dil, kupiti 50% skuplje sirovinu, to će lepo uticati na našu privredu i džep prosečnog stanovnika ove zemlje.
To je jedna od varijanti kako bi dobijali gas koji nije ruski. Sa Rumunima smo potpisali ugovor da gradimo gasovodo kojim bi dobijali gas iz Azerbejdžana.

Taj gasovod bi trebao navodno 2027-28 da bude gotov ali ne znam dokle se stiglo.

Nama trenutnu sporazum sa Rusijom o gasu ističe sad u martu čini mi se.

Možda i zbog toga neće da talasaju oko NIS-a dok ne potpišu novi ugovor za gas.

Gazprom Njeft u Kazahstanu je otkrio kako može da izbegne Američke sankcije.
Samo je promenio naziv firme.

Znači iz Naftne Industrije Srbije preimenovaće se u Srpsku Naftnu Industriju i stvar rešena

Slučajnost? Ne bih rekao

Srbopetrol :ROFLMAO:

Do skora smo čuli ovde "Amerikanci nisu naivni". Za to vreme Kazaci samo promene naziv i rešen problem. :ROFLMAO:
Mada, ne verujem da je samo to promenjeno.

Btw, u Federaciji BiH na pumpama piše Gazprom, ali je zvaničan naziv firme G-Petrol. Ne znam da li je od početka tako, ali je već godinama sigurno tako. Gazprom je inače od OMV-a otkupio biznis u BiH pre desetak godina.

Vrh