Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Sankcije NIS-u su tek početak.

Banke će zatvoriti račune kompaniji i podneće predlog sudu za pokretanje stečajnog postupka kako bi naplatile svoja potraživanja.
Tada će vladi stići pismo od Lavrova da nikako ne sprovode stečaj nad NIS-om, inače će Srbiju ostaviti bez gasa.

Znači u tom trenutku smo već ostali bez rafinerije, 13.500 radnika je bez posla, aerodrom ne radi jer nema kerozina, cena dizela divlja, raste inflacija. Vlada mora da odluči da li će sprovesti stečaj nad NIS-om, namiriti poverioce i suočiti se sa posledicama koje će stići iz Rusije, ili će odbiti to da učini i osetiti gnev stranih banka koje državu mogu istog trenutka bankrotirati.

Vidim jasno u kom smeru ovo ide i da uskoro neće ništa ostati od ove države, a ne bih bio iskren kada bih rekao da nismo zaslužili takvu sudbinu.
Zaključak: “život je sranje i svi ćemo umreti” ?

“NIS-ove pumpe će nastaviti da rade, a snabdevanje derivatima nafte će moći da se plati DINA karticom i kešom”

Najbitnije da će moći da se plati Dinom 😒…bilo je već reči o tome na temi (ne mogu da pronađem sad te komentare)

Moći će do kraja meseca, u tekstu se navodi da će Štedionica raditi sa NIS-om do zadnjeg dana pred sankcije.

Svakako se svodi na isto, naročito zbog naplate kredita.

“NIS-ove pumpe će nastaviti da rade, a snabdevanje derivatima nafte će moći da se plati DINA karticom i kešom”

Najbitnije da će moći da se plati Dinom 😒…bilo je već reči o tome na temi (ne mogu da pronađem sad te komentare)

Da li ima neko ko se razume u finansije (libtardi stop) na forumu da objasni na osnovu čega banka zahteva otplatu celog kredita unapred? Da li o ugovoru o kreditu može da postoji neka klauzula gde se kaže da u slučaju sankcija banka momentalno potražuje ceo preostali iznos kredita?

Mislim da je to isto kao i sa svakim kreditom. Ako ne možeš da plaćaš rate tipa zbog gubitka posla banka traži ceo kredit da se vrati u celosti i pušta menicu koju si potpisao prilikom uzimanja kredita jer si prekršio ugovor sa bankom u kom piše da ćeš redovno izmirivati dospele obaveze.

Mislim da je to isto kao i sa svakim kreditom. Ako ne možeš da plaćaš rate tipa zbog gubitka posla banka traži ceo kredit da se vrati u celosti i pušta menicu koju si potpisao prilikom uzimanja kredita jer si prekršio ugovor sa bankom u kom piše da ćeš redovno izmirivati dospele obaveze.

Banka to ne može da uradi ako si izgubio posao. Može da uradi ako prestaneš da izvršavaš obaveze. Neko teoretski može da da otkaz i 6 meseci ne radi jer mu se ne radi i ima dovoljno ušteđevine da živi bez posla i otplaćuje kredit i onda u međuvremenu nađe drugi posao.

Pa ako NIS-u ugase račune to je prestanak izvršavanja obaveza. Znači banka može da traži ceo iznos kredita i da pusti menicu 🤷🏻‍♂️.

Da, ali prestanak izvršavanja obaveza od banke. Po ovome bi svaka banka mogla bilo kome u sred kredita da zatvori račun i traži ceo iznos kredita, jer npr. radiš za N1 i Vučić te ne voli.

Kako od banke ako je NIS uzeo kredit od banke i ne može da vraća rate kredita? Samim tim banka ima pravo da traži svoje pare nazad.

Da, ali šta ako NIS ima novac da plaća rate? Ne može banka prosto da ti zatvori račun i na osnovu toga kaže da nemaš novca, a ti imaš, dokle god redovno otplaćuješ rate. To je besmisleno, ukoliko nije ugovorom o kreditu tačno definisano da banka to može da uradi pod određenim okolnostima (sankcije). Moje pitanje je bilo da li su takvi slučajevi pokriveni ugovorom o kreditu.

Da, ali šta ako NIS ima novac da plaća rate? Ne može banka prosto da ti zatvori račun i na osnovu toga kaže da nemaš novca, a ti imaš, dokle god redovno otplaćuješ rate.
Da, to je onda druga situacija.
Kako će to rešiti i mene zanima.
Pogotovo što u onom tekstu kažu da neće moći ipak preko posrednika kako su naši bili zamislili.

Da, to je onda druga situacija.
Kako će to rešiti i mene zanima.
Pogotovo što u onom tekstu kažu da neće moći ipak preko posrednika kako su naši bili zamislili.
Ako su banke već najavile kada će naplatiti kredite, očigledno je da to mogu da urade.

Ovo je izuzetno dramatičan trenutak ne samo za zaposlene u NIS-u, već i za državu Srbiju. Ovo tim pre što su banke iz sistema Intese i OTP, zvanično obavestile NIS da će u ponedeljak, naplatiti odobrene kredite u vrednosti od 100 miliona evra, od kompanije. To će biti veliki udar za kompaniju a još veći će biti kada tim putem krenu i ostale finansijske institucije koje su kreditirale NIS. Reč je o iznosu od oko 450 miliona evra odnosno zaduženje kompanije se kreće od 100 do 550 miliona evra. Taj finansijski šok ni za mnogo veće kompanije, ne bi bio bez značajnih posledica.

NIS nema 550 miliona na računu koji samo čekaju da ih banke uzmu, tako da je kompanija bankrot istog trenutka kada pokušaju da naplate svoje potraživanje.

Tu se jedna drama konačno završava (NIS se gasi) a zatim kreće nova.

S obzirom na upadljivu ćutnju vlasti u vezi sa sankcijama NIS-u zadnjih 2-3 nedelje, po svemu sudeći će se ići na stečaj NIS-a.

Formiraće novu državnu kompaniju koja će zameniti NIS i koja će se baviti njegovim poslovima.

Formiraće novu državnu kompaniju koja će zameniti NIS i koja će se baviti njegovim poslovima.

To sam ja pitao na nekoj od prethodnih strana kolika je mogućnost i cena za tako nešto.

A pri tom nije to samo da formiraju novu kompaniju i krenu u posao.

Treba im nova rafinerija, novi pogoni, skaldišta i sl jer je ovo sve postojeće sada u vlasništvu Rusa koji ne žele to da prodaju.

To sam ja pitao na nekoj od prethodnih strana kolika je mogućnost i cena za tako nešto.

A pri tom nije to samo da formiraju novu kompaniju i krenu u posao.

Treba im nova rafinerija, novi pogoni, skaldišta i sl jer je ovo sve postojeće sada u vlasništvu Rusa koji ne žele to da prodaju.

Pa verovatno će ići na stečajnog upravnika i izdvajanje iz stečajne mase, namestiće tako da sve pređe na novu kompaniju.

De facto nacionalizacija iako to nije.

Stečaj nema smisla. Poverioci će se namirivati od imovine NIS-a u tom slučaju, a država bi onda morala da otkupi tu imovinu od poverilaca. To je jedan izuzetno komplikovan i složen proces koji bi za kompaniju veličine NISa trajao jako dugo. Pogledajte koliko dugo traju stečajni postupci za neke druge firme u Srbiji.

Banke će svakako poslati sudu predlog za pokretanje stečajnog postupka kada ne mogu da naplate 550 miliona od NIS-a sledeće nedelje. Na taj način će praktično banke postati novi vlasnici NIS-a, ali naravno to se neće dogoditi preko noći.

Ono što me zanima jeste da li će vlada izaći sa nekim saopštenjem pre nego što banke NIS-u zatvore račune i time kompanija prestane da posluje. Mislim da je ovo ćutanje najgora opcija jer će se onda raširiti panika i glasine, i one rezerve derivata koje navodno mogu da traju tri meseca će trajati mesec i po.

Da li će država osnovati novu naftnu kompaniju je već u domenu nagađanja. Mislim da je najveće pitanje koliko dugo NIS neće raditi i kakve će posledice biti.

Meni izgleda da je država potpuno nepripremljena za najgori scenario koji je neizbežan, imajući u vidu da su banke već najavile kada će naplatiti svoja potraživanja od NIS-a.

Polako sa naplatom potraživanja, za sad ono što se može reći sa dozom sigurnosti je da neće funkcionisati platni promet, ovo aktiviranje menica je do sad spomenuo samo Blic i niko više.

To ne čini situaciju naročito vedrijom za prosečnog stanovnika koji će naići na zaključanu benzinsku stanicu ali možemo malo i sačekati sa prognozama da će NIS nestati, da će Rafineriju "progutati banatsko blato" i da ćemo svi pocrkati od gladi i žeđi.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
uvedene-sankcije-nis-u-v0-clrubc5hs6ce1.png

Da li još neka pumpa kod nas ima aplikaciju kao što NIS ima Drive GO? Da mogu da platim gorivo bez da ulazim unutra na kasu?

Da li još neka pumpa kod nas ima aplikaciju kao što NIS ima Drive GO? Da mogu da platim gorivo bez da ulazim unutra na kasu?

Ne. Lukoilu piše da ima prilikom prvog otvaranja aplikacije u okviru same aplikacije, ali u praksi nema. Možda uvedu tu mogućnost u nekom trenutku, pošto recimo tu mogućnost imaju u Crnoj Gori.

Vrh