Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Имамо барем две банке које би могле да функционишу тј да дају НИСу шансу да преброди кризу. Шта више, можда би овај кризна ситуација заправо и уридла плодом да се нека српска банка подигне на виши ниво и постане реална опција за финансирање привреде и инфраструктуре. Сад је одличан моменат.
Kriza je nasa sansa!

Pa Postanska Stedionica vec i finansira gomilu gluposti koja ova vlast smisli. Vec je na "visem nivou" kretenizma.

Da li to predlažeš da i nju ugasimo?
Predlažem da se i ona vodi finansijskim, a ne političkim odlukama.

PS koristi priliku velikog poverenja penzionera i starijih generacija koje kod nje drže štednje bez bilo kakvih kamata na računu.
Te novce onda troše za finansiranje političkih želja raznih pojedinaca.

• Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Bajatović danas na RTS-u sa Gujančićem - dobro smo mi kao narod živi ako je Bajat član radne grupe za sankcije. Kazaklizma, Gujan obrisao patos sa njim

Na sastanku Radne grupe učestvovali su i potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za oblast međunarodne ekonomske saradnje i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu Nenad Popović i član Odbora direktora Naftne industrije Srbije Dragutin Matanović,

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4

Što bi rekao Gujančić imali smo 10 godina (od invazije na Krim) da "natenane" rešavamo ovo. Sad ćemo "natenane" da uživamo u onome što su nam spremili Siniša Mali, Aca Vulin, Dušan Bajatović i Dubravka Đedović...
Gujančić je u emisiji izvalio neviđenu glupost.

"Moramo biti mudri i kupovati vreme, to je ono što možemo", kaže Gujaničić.

Vlada je morala još 10. januara da bude načisto sa rusima što se tiče njihovog udela u NIS-u. Ako neće da ga prodaju, onda država mora odmah da se pripremi za uvoz derivata.

On je to rekao uzevši u obzir da Rusi ne žele da prodaju svoj deo a da naša vlast ni ne pomišlja da nacionalizuje NIS. Ako nam je odbijanje nacionalizacije zaista imperativ, onda ne vidim šta može dalje da se radi. Prva domina je već oborena.

Pitanje NIS-a kao kompanije je rešeno - ostaje problem kako da država u kojoj je ta kompanija bila faktički monopolista (sa 3/4 veleprodaje pod svojom kontrolom) preživi kolaps iste.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Zamislite da smo spremni da uradimo harakiri samo da se rusi ni slucajno ne naljute. Prosto genijalno
Ova vlast se odlučila za harakiri još 2014. godine kada je odbila da uvede sankcije Rusiji i da uopšte uzme u razmatranje izbacivanje Rusa iz NIS-a.
Sankcije OFAC-a januara 2025. su samo logična posledica ove katastrofalne politike.

Članak iz januara 2022. odlično objašnjava sve probleme NIS-a "ispod haube" od 2014. Od nabavke opreme i delova do pristupa finansijskim tržištima.

Zamislite da smo spremni da uradimo harakiri samo da se rusi ni slucajno ne naljute. Prosto genijalno
Pa Amerika bi smislila razlog da uvedu sankcije i da je NIS 100% firma u vlasništvu naše države...
Zamislite da smo spremni da uradimo harakiri i prodamo/ predamo NIS nekoj zapadnoj firmi pa da mogu posle da nas otvoreno ucenjuju.

Da recimo vetom u UN.

Što bi rekao Gujančić imali smo 10 godina (od invazije na Krim) da "natenane" rešavamo ovo. Sad ćemo "natenane" da uživamo u onome što su nam spremili Siniša Mali, Aca Vulin, Dušan Bajatović i Dubravka Đedović...
Ne pitaju se oni, pita se onaj ko nam je dao sankcije

ostaje problem kako da država u kojoj je ta kompanija bila faktički monopolista (sa 3/4 veleprodaje pod svojom kontrolom) preživi kolaps iste.
Najgore je što NIS koristi to kao argument da traži odlaganje primena sankcija. Kao otmičar koji prisloni cev na potiljak taocu kada ga opkole.
"Ako idem ja, ide i on."

Ne pitaju se oni, pita se onaj ko nam je dao sankcije
Pitali su se oni, imali su sasvim dovoljno vremena da se pitaju, u tome je fora.

Ja ne opravdavam ovo što SAD radi i smatram da je u pitanju klasično drumsko razbojništvo, za razliku od vas pojedinih koji u baćuške i Putina gledate kao u božanstvo od kog treba valjda svi da se upi*amo i u*eremo. Ali to je normalno u istoriji ljudskog roda - pravila diktiraju jači a mi jedino možemo da se priklonimo na koju ćemo stranu. Ignorisati činjenicu da smo mi apsolitno kompletno okruženi NATO+EU kombinacijom (a bićemo i posle rata, sem ako neko ne veruje da Rusi samo što nisu izašli na Dunav) je kao što neko reče ravno harakiriju.

Ali dobro, i pre 30 godina smo vodili istu politiku, šta fali još jedna runda. Što bi rekao Bajatović "Doći će u nekom trenutku do dogovora velikih sila, e sad da li ćemo mi do tad izdržati to je druga stvar" - stvar koja njega i ovu veselu družinu koja sebe naziva radnom grupom apsolutno ne dotiče.

Pa Amerika bi smislila razlog da uvedu sankcije i da je NIS 100% firma u vlasništvu naše države...
Zamislite da smo spremni da uradimo harakiri i prodamo/ predamo NIS nekoj zapadnoj firmi pa da mogu posle da nas otvoreno ucenjuju.
Cekaj sto bi lupili sankcije da smo mi 100% vlasnici? Sankcije NIS-u se uvode jer je Gasprom njeft (ruska firma) vecinski vlasnik

Само да подсетим, да је у новијој историји Србије (рецимо од 1804 па на овамо), санкција било 4 или пет. Потпуна блокада, царински рат, ембарго. Дакле, нама то није ништа непознато. Па уради било шта што се Америма не свиђа и ето ти санкција.

Vrh