Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ja koliko sam cuo Rusi nece nista da prodaju. Ostace da propadne NiS namerno, a koliko cemo mi placati uvozno gorivo koje ce stizati cisternama iz okruzenja, ostaje da se vidi. Ja mislim da ce dizel otici na 250
Zar tako braća Rusi da nam urade?
To se nisam nado.

Šalu na stranu onda je opcija nacionalizacije najizglednija što će nama biti dvostruka korist: vratićemo NIS (privremeno dok ne pređe u zapadne ruke) a Rusi će konačno posle 100 godina dobiti šut kartu sa Balkana

Budžet se puni od akciza. Moralo bi ozbiljno rezanje lojalista da padne ako bi snižavali akcize.
Biće i te kako rezanja kada ode sav prihod od NIS-a, Petrohemije i aerodroma dok pronađu drugog dobavljača kerozina.

Što se nacionalizacije tiče, sumnjam da će smeti NIS-ovu imovinu država trenutno da dira.
Čekaće se da sve zaraste u korov pa neko sa zapada da kupi to za siću kad jednog dana ukinu sankcije.

Ma kakva nacionalizacija, rekli su im Rusi necemo nista da prodamo, a ako bilo sta pokusate j*bacemo vam nanu naninu, verovatno misle oko podrske oko Kosova i da obelodane koliko su nasi vlastodrsci odneli para u Ruske banke. Pre neki dan je bio podatak o racunima koje su ruski hakeri objavili gde je bilo ime Jorgovanka Tabakovic sa 270 miliona evra na racunima

Naravno da oko kosova rusi ne mogu ništa, da ga puste u un tek tako bi im bio pucanj u obe noge...
E sad što se tiče bankovnih računa radikala kao i činjenica da ako kepec preko njihovih medija isproziva žvalu da je američka pudlica (ili nesto slicno) - ovom će se desetkovati podrška lojalista u roku od odmah - tu ga imaju u šaci i logicno je da žvalavi neće u ovom trenutku da mrdne ništa po pitanju nis-a...
Pa on u ovom trenutku ne može više da progura ni mnogo banalnije stvari a ne nacionalizaciju nis-a protiv volje rusa...

90% gasa koji uvozi Srbija dolazi iz Rusije, od toga 80% troši industrija, uglavnom strani investitori.
U martu sklapaju novi sporazum o gasu (pod uslovom da Ukrajinci ne raznesu Turski tok do tada), tako da je ponašanje države u vezi NIS-a i te kako vezano za cenu gasa koju će dobiti.

Vezane su ruke državi u vezi NIS-a, masa ljudi će ostati bez posla a država bez prihoda.

Ja koliko sam cuo Rusi nece nista da prodaju. Ostace da propadne NiS namerno, a koliko cemo mi placati uvozno gorivo koje ce stizati cisternama iz okruzenja, ostaje da se vidi. Ja mislim da ce dizel otici na 250

U BiH rafinerija u Brodu propala, svo gorivo je iz uvoza, a gorivo je osetno jeftinije nego u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj odakle najviše goriva uvoze. To govori da je mnogo veći udeo u ceni goriva akciza nego transport.

Nadam se da ce ta razularena besna masa otici na Andricev Venac, da studenti ne prljaju ruke
sc33434reen.jpg

13.000 radnika ima NIS prema ovome.
Biće dovoljno.

Budžet se puni od akciza. Moralo bi ozbiljno rezanje lojalista da padne ako bi snižavali akcize.

Пуно је погрешне политике и одлука. Чисто као резултат, ми имамо убедљиво најскупље гориво не смо у окружењу већ ваљда и у Европи, а да је притом ниво путева, као и остале инфраструктуре која се традиционално одржава са акциза на зачељу европске ранг-листе, што нас наводи на закључак да се новац троши свуда и да се крпе рупе у буцету. Отуда и ненеромална стимулација увоза половњака јер народ у недостатку пција за превоз решава своје потреба за кретањем аутомобилима а то занчи више купљеног безнизна а то значи више наплаћених акциза.
Прескупо гориво нам измеу осталог даје и најскупљу робу у малопродајним објектима.

Nego, tko je kupio one obveznice šta su ih izdali pre par meseci. Penzioneri?

"Dakle, potencijalni kupci su domaći penzioni fondovi, osiguravajuća društva i banke koje nemaju zabranu finansiranja NIS-a“, "

Nego, tko je kupio one obveznice šta su ih izdali pre par meseci. Penzioneri?

"Dakle, potencijalni kupci su domaći penzioni fondovi, osiguravajuća društva i banke koje nemaju zabranu finansiranja NIS-a“, "
Država je izvela rug pull sopstvenim građanima.

Ni jedan medij nije preneo vest da je Google Play uklonio NIS-ove aplikacije iz prodavnice, iako ima daleko više Android korisnika u Srbiji u poređenju sa Apple iOS.
Kao da su dobili naredbu da zataškavaju sve negativne vesti u vezi NIS-a.

Pretpostavljam da su MasterCard i Visa sledeći s obzirom da su Američke kompanije.

https://www.b92.net/biz/svet/vesti/99296/zatvara-se-ruska-rafinerija-nafte-u-bugarskoj/vest

Interesantno da se u isto vreme kada ističe rok za rešavanje pitanja NIS-a zatvara rafinerija Lukoila u Bugarskoj, ali zbog redovnog remonta, te da će ponovo nastaviti sa radom u aprilu.

https://www.b92.net/biz/svet/vesti/...i-svoje-najvece-naftne-kompanije-u-jednu/vest

Jedna vest od par meseci, do duše iz vrlo diskutabilnog izvora (tj. nema izvora) da Rusija navodno planira spajanje Rosnjefta, Gazproma i Lukoila. U tekstu se kaže da su sve tri pod zapadnim sankcijama, iako Lukoil aktivno posluje u mnogim zemljama EU te očigledno nije predmet sankcija na nivou na kojem je Gazprom.

:vops:

"Pri tome, ističe se da je rukovodstvo procenilo da je Grupa sposobna da nastavi sa radom i zaključilo da na dan izveštavanja (31. decembar 2024. godine) ne postoje materijalne neizvesnosti koje bi ozbiljno ugrozile sposobnost Grupe da ispuni svoje obaveze."

Ova analiza je urađena pre zvaničnog objavljivanja sankcija NIS-u tako da je treba uzeti sa rezervom.
U svakom slučaju ne nameravaju da odu iz Srbije.

Sve zavisi od toga kako će se banke u Srbiji ponašati nakon 26/27. februara.
Nezvanično su dobile upozorenje da će izgubiti SWIFT kod ako nastave da posluju sa NIS-om, tako da mislim da neće rizikovati.

Vrh