Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Suprotno. Jeste vrlo ozbiljno, ali se ozbiljne implikacije očekuju tek na jesen, ako se nešto ne reši.
Mnogo je to veliki sistem i tu sve traje mnogo.
U tom svetlu, izbori u aprilu bi bili idealni za vlastodršce. Namerno koristim taj termin.

26. februara banke zatvaraju NIS-u račune.

Nema nikakvih indikacija da su SAD na bilo koji način promenile pristup uvedenim sankcijama.
NIS je i dalje na OFACovoj listi.

Janaf traži od Amerikanaca odobrenje koje znaju da neće dobiti, kako bi mogli izaći iz ugovora bez penala (viša sila).

To što se vlada ne oglašava toliko često povodom sankcija ne znači da je problem rešen.

Ko ima na ovom sajtu nalog može pročitati navedeni rad.
Verovatno se bavi ovom tematikom detaljnije od medija.

Jel vrhovni vođa razgovarao sa Putinom kao što je najavio za 27 januar ?

Nešto nema vesti o tome.....

Niti da je razgovarao sa novom administracijom.

Predsednik Vučić je nešto pre uvođenja sankcija najavio da će 20. januara verovatno otići SAD da pregovara, nakon čega će 27. januara razgovarati sa Putinom. Međutim, do tih susreta još uvek nije došlo, a sve je manje vremena do isteka roka koji Srbija ima da nađe rešenje za NIS, odnosno većinsko rusko vlasništvo ove kompanije.

Redakcija Nove ekonomije uputila je pitanja kabinetu predsednika, kao i Ministarstvu energetike, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili komentar ni šta je bilo sa sastancima koji su najavljeni, kao ni komentar na situaciju sa hrvatskim JANAF-om.

...

Nova ekonomija do objaveljivanja ovog teksta nije dobila komentar NIS-a.

I kako neko misli da možemo da izbegnemo najgori scenario. :vops: imamo posla sa amaterima.

Sve i da koliko sutra preuzmemo ceo NIS mogu da prođu meseci i godine dok američki kongres ne skine sankcije

Janaf će se naći u velikom problemu ne uspije li s Amerikancima dogovoriti izuzeće od sankcija za NIS

Suočen s mogućnošću američkih sankcija jednom od njihovih najvećih klijenata, Naftnoj industriji Srbije, JANAF je angažirao vašingtonsko odvjetničko društvo koje ih zastupa pred državnim Uredom za kontrolu strane imovine (OFAC), u nastojanju da se Janafov ugovor s NIS-om izuzme od sankcija, rekao je član uprave Janafa Vladislav Veselica na energetskoj konferenciji Jutarnjeg lista. NIS je s Janafom prije dvije godine sklopio ugovor za transport 10 mil. t. nafte po principu take-or-pay, a prihodi od tog posla čine čak 30% ukupnih njihovih prihoda. Od Srbije se traži da u minimalnom roku od sada 27 dana 'izbaci' Gazpromnjeft iz suvlasništva NIS-a, što će se malo vjerojatno dogoditi s obzirom na brojne izazove u Srbiji.

Veselica je rekao da se hrvatska tvrtka suočava s problemima osiguranja tereta i plaćanja. Već kada bi se od OFAC-a dobila višemjesečna odgoda sankcija bio bi to uspjeh, a tvrtka je već imala uspjeha s istim odvjetničkim timom pred tim istim američkim tijelom. Ne uspije li ostvariti željeno, Janaf će morati smanjivati investicije.

NIS-ove aplikacije su uklonjene i sa Google Play prodavnice.

U ovom članku se pumpa optimizam da će sankcije NIS-u biti odložene.

Lično ne delim takav stav jer je cilj Američkih sankcija uvedenih 10. januara udar na ruski profit od naftog sektora, tako da nema logike da NIS u većinskom ruskom vlasništvu nastavi još godinu dana da izvlači profit od nafte.

Što se ovoga tiče, žvala ovde bukvalno ne može da mrdne ako su mu iz kremlja stavili do znanja neće prodati...
Sad kad je velikim delom izgubio kontrolu koju je imao i kada mu polako otkazuju poslušnost - nema kapacitet ni nešto banalnije da izvede a kamoli nacionalozaciju nis-a!
Takocda verujem da će na kolenima moliti neko odlaganje primene sankcija ili će jednostavno pustiti pa kako bude,
treće mu nema...

Neko moje lično zapažanje je da je tzv. 'zapadu' trn u oku dominantan položaj NIS-a na tržištu Srbije. Jedini su dobavljač avio goriva na Beogradskom aerodromu, imaju ~80% udela u tržištu ostalih derivata, preko 300 benzinskih stanica, jedini prodaju subvencionisani dizel za poljoprivrednike, itd.

Zapad bi hteo da njihove kompanije imaju veći udeo u tržištu najskupljih derivata u regionu, što je legitimno. To što dominantan položaj NIS-a nije nikada bio tema u Srbiji je poseban problem koji sada izlazi na površinu.

Zaista ne treba odbaciti mogućnost da NIS ode u stečaj i propadne (zajedno sa rafinerijom) i da imovina ostane zamrznuta i bude kao nuklearni otpad dok SAD ne uklone sankcije.

NIS-ove aplikacije su uklonjene i sa Google Play prodavnice.

U ovom članku se pumpa optimizam da će sankcije NIS-u biti odložene.

Lično ne delim takav stav jer je cilj Američkih sankcija uvedenih 10. januara udar na ruski profit od naftog sektora, tako da nema logike da NIS u većinskom ruskom vlasništvu nastavi još godinu dana da izvlači profit od nafte.
Da li je moguće da se ovi anal(itičari) i dalje oslanjaju na "drugačije vetrove u Vašingtonu", da li oni shvataju da čak ni Tramp, koliko god lud bio, neće povlačiti sankcije koje su de facto uspostavljene radi preuzimanja NIS-a od strane Amerikanaca. Štaviše, on se zalaže za još jači razvoj američkih naftnih kompanija.

Ali dobro, ne čudi me to s obzirom da Hrvati love skupe advokate po Vašingtonu da im odbrane JANAF dok naša Duda kaže da će "tražiti produženje roka". "Prijo moja kako ćemo, prijatelju lako ćemo".

Janaf se bori za svoje interese, a interesi NIS-a (naročito sa ovakvom vlasničkom strukturom i položajem na tržištu) se ne podudaraju sa interesima građana Srbije.

Грађани Србије су изгласали власт која је НИС продала. Који су сада потези грађана Србије?

Ja koliko sam cuo Rusi nece nista da prodaju. Ostace da propadne NiS namerno, a koliko cemo mi placati uvozno gorivo koje ce stizati cisternama iz okruzenja, ostaje da se vidi. Ja mislim da ce dizel otici na 250

Ja koliko sam cuo Rusi nece nista da prodaju. Ostace da propadne NiS namerno, a koliko cemo mi placati uvozno gorivo koje ce stizati cisternama iz okruzenja, ostaje da se vidi. Ja mislim da ce dizel otici na 250
Pre nekog vremena sam pročitao da je nekom uredbom zabranjen uvoz derivata cisternama.
U svakom slučaju, ne postoji dovoljan broj skladišta za derivate koji nisu u NIS-ovom vlasništvu, čak i kada bi ih uvozili rečnim putem iz ostatka sveta. Niko nije planirao da će celokupna NIS-ova imovina postati nuklearni otpad preko noći.

Ima logike da će ostaviti NIS da propadne, jer kada bi ga prodali, taj novac bi išao na blokirani račun a zatim u Ukrajinu.
Investicija im se višestruko isplatila od 2008. pa do danas, tako da nisu u gubitku.

Ja mislim da ce dizel otici na 250
Увек могу да се скину акцизе, које чине више од половине цене. Одличан моменат да погледамо истини у очи и да видимо да ли и даље треба да аутмобилизујемо земљу или је дошо време за улагање у јавни саобраћај. Наравно, и да видимо одакле ће да се враћају дугови коју је секта направила

Pre nekog vremena sam pročitao da je nekom uredbom zabranjen uvoz derivata cisternama.
Другом уредбом могу да анулирају прву. Што би рекао мој колега, серем ти се на владу која влада уредбама.

Пропали НИС кошта мало, тако да неће бити проблем да се врати у власништво Србије.

Увек могу да се скину акцизе, које чине више од половине цене. Одличан моменат да погледамо истини у очи и да видимо да ли и даље треба да аутмобилизујемо земљу или је дошо време за улагање у јавни саобраћај. Наравно, и да видимо одакле ће да се враћају дугови коју је секта направила

Budžet se puni od akciza. Moralo bi ozbiljno rezanje lojalista da padne ako bi snižavali akcize.

Vrh