Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Tramp neće ukinuti sankcije prema Rusiji, a mi ne možemo da dozvolimo da NIS bude pod sankcijama.
Ne možemo mi ništa da rešimo sami, moramo zajedno sa Rusima, to je njihova imovina!
Imamo mogućnost uvoza baržama preko Dunava, to je međunarodni tranzit...treba probati, ima raznih kombinacija. Treba ubrzati i naftovod do Mađarske
Upravu je @ГЕНЕРАЛ ne treba žuriti to je sigurno

Najbolje da deponujemo to zlato u Kijev, pa neka Rusi pokupe za koji mesec kad stignu...
Ili ne davati nikom ništa i sačekati još koji mesec više da dođu do Mađarske...a uporedo podržati eskime na Grendlandu

. . ne treba žuriti to je sigurno
Srbija ima rok do kojeg mora da reši pitanje tih 56% "ruske imovine" ili slede sankcije, prestanak dotoka nafte, pa onda gubici i stečaj NISa. Onda država jedino može da postavi Stečajnog upravnika koji će da prodaje imovinu.
Rusi ako hoće da zadrže naklonost Srba na Balkanu moraju da se saglase sa onim rešenjem koje odgovara Srbiji. Nismo mi ništa krivi za ovu situaciju, već oni kojii su počeli rat u Ukrajini.

Ne moramo da "postupamo neprijateljski' ako Rusi shvate u kakvoj smo situaciji zbog NISa i postignemo dogovor o preuzimanju akcija po nekoj fer ceni i načinu plaćanja.
Sada je vreme da oni pokažu "bratsko ponašanje", jer za njih i nije toliko bitna naša rafinerija i cena, a nama je NIS od životne važnosti.

To je rekao i Bajatović na RTS (emisija OKO), ali Lavrov kaže nešto drugačije... Mada, nisam baš razumeo iz njegove izjave da će oni ići ka zaoštravanju preko naših leđa.

Проблем видим у томе што нека подршка или помоћ стране државе не може да се мери у € или $ нити да се ставља на кантар (око КиМ рецимо). После 3 године сукоба у Украјини и одолевању притиска да уведемо санкције Русији или поступимо непријатељски према њима (по питању НИСа у овом случају) је као да идемо у Четнике 45те сада када је неки вид договора између САД и РФ на помолу. Не верујем да ће то ићи преко ноћи али може релативно брзо. Исто као и Корона која је нестала као проблем када је нестала из медија за 7 дана. Тако ће бити и са Украјином када падне договор а онда то за последицу има ублажавање ставова према Русију и постепено укидање санкција пошто кондоминијум између Русије и Кине не може бити у америчком интересу. Зато понављам да будемо стрпљиви 🙏

Formalno nismo uveli sankcije, ali u praksi zabranjena je ruska nafta, a u privredi postoji čitav niz barijera koje onemogućavaju ili otežavaju izvoz u Rusiju. Neke su zbog nemogućnosti plaćanja i to je novijeg tipa, ali neke su uvedene zbog "kršenja SSP". Takođe, što se tiče NIS-a, skoro svi strani dobavljači koji imaju registrovane firme u Srbiji su još 2021/2022. prestali da rade sa NIS-om i poslali su im dopise u vezi toga. To znam iz prve ruke, pošto radim na projektima u privredi.

Što se tiče čekanja, možemo da čekamo 45 dana, ali u međuvremenu odgovrno rukovodstvo mora da ima spreman plan akcije dogovoren sa SAD. Ukoliko bi rafinerija stala to bi bila katastrofa za privredu.

Nevezano za tvoj post - gluposti tipa da se nafta dovodi baržama i čeka Tramp je besmisleno uzimati za ozbiljno. Ne radi se od transportu, već NIS neće moći da kupi i plati naftu kako god je dopremili. Jednostavno, niko neće moći ili smeti da proda sirovu naftu Srbiji, posebno ne Rumuni koji su najbliži partner SAD na Balkanu.

Rafinerija lako može da završi kao ona hrvatska u Sisku...

Poslednja izmena:
ali Lavrov kaže nešto drugačije...
Videćemo šta kaže Putin, tj. da li njima treba 56% vlasništva kompanije koja neće moći da radi zbog sankcija i tako nama nanesu štetu.
Mi moramo da pregovaramo samo o tome kako da platimo neku fer cenu za njihov deo i na koji način da to izvedemo.

Vrh