Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Мој вероватни сценарио је, да ће се руски део НИС-а продати некоме са Блиског Истока. Тај дотични купац може да проследи паре Русима. Пример за то је продаја ФраПорта у Русији Блиско Источном купцу.
Pa svako poslovanje sa NIS-om podleže sankcijama, samim tim i taj što bi kupio ruski deo bi potpao pod sankcije.

Očigledno Ameri idu na to da mi moramo da nacionalizujemo NIS i da Rusi ne dobiju ni dinara.

U protivno, ako bi neko i otkupio njihov deo i dao im recimo milijardu evra-ispalo bi da finansira rat u Ukrajini i automatski bi bio sankcionisan.

Biće veselo.

Niko sa Bliskog Istoka to neće kupiti, ako se ne dogovore sa SAD. Svi su tamo pod uticajem Amerike, posebno Emirati i Saudijska Arabija.

Koliki je profit NIS-a bio prošle ili pretprošle godine?

Iz teksta objavljenog na Peščaniku...

"Međutim, masovni odlivi stranog kapitala kroz repatrijaciju profita su neporeciva činjenica.

Kako sam već istakao u svom prethodnom članku, samo u 2023. godini ovi odlivi su iznosili skoro 5 milijardi evra, nadmašivši priliv stranih direktnih investicija (SDI) za pola milijarde evra. Neto profit NIS-a za tu godinu iznosio je oko 380 miliona evra, od čega bi ruski udeo (56%) činio samo 3% ukupnog repatriranog profita."

360 miliona evra 2023 a godinu pre toga skoro 800 miliona. Niko ti neće prodati firmu ispod vrednosti desetogodišnjeg profita. Tako da su ove cifre od milijardu evra koje se pominju u javnosti čista fikcija.

360 miliona evra 2023 a godinu pre toga skoro 800 miliona. Niko ti neće prodati firmu ispod vrednosti desetogodišnjeg profita. Tako da su ove cifre od milijardu evra koje se pominju u javnosti čista fikcija.

Da, gleda se budući 6-10 godišnji profit. Kako je NIS pod sankcijama, može računati na gubitke, ne na profit u budućnosti...

koliko je jaka recenica, madjari, slovaci i srbi stali uz trampa kad mu je bilo najteze... pustio je suzu, onu musku, trampovsku.
cekamo opet neki vasingtonski sporazum, hoklicu i papir na kome pise ne volim te vise.

koliko je jaka recenica, madjari, slovaci i srbi stali uz trampa kad mu je bilo najteze... pustio je suzu, onu musku, trampovsku.
cekamo opet neki vasingtonski sporazum, hoklicu i papir na kome pise ne volim te vise.

...i preporuka u tom postu da sačekamo sa NIS-om još par meseci jer "Crvena Armija" stiže uskoro do granica Mađarske, a time i do nas.

Upravo to. Mi se ponašamo ko neka prelepa devojka oko koje se svi otimaju, ali to naravno obično ispadne nezrelo kad je u pitanju svetska politika!
U svetu se mora boriti i pokati svojim delom i postupcima da ti je stalo do nečega. Ne možemo da budemo toliko razmaženi i da čekamo da se Rusi bore za nas,...prosto oni mogu da nam pomognu samo ako mi to želimo. Ako vide naše javne akcije i stavove. Ali ako mi ne znamo gde ćemo, sedimo na 2-3 stolice ili nešto treće, onda nema ništa od toga...niko se neće boriti umesto nas!

Pa valjda se i u životu zna da muškarac mora da ima m..a i da treba da preuzme određene akcije, i da rizikuje ako treba. Ništa u životu nije potaman. Osim ako nas ova nova trans ideologija nije totalno pomutila da ne znamo šta znači muško a šta žensko. ;) U svakom slučaju jedna od prvih Trumpovih odluka će biti da to razjasni

Čak i ako bi se prodali amerima (koji su nas bedno iz vazduha bombardovali plašeći se za svoje guz..e ne smejući da uđu kopneno!) i pokazali osnovno beskičmenjaštvo i poniznost, ako bi im išli 100% niz dlaku...jasno je da samo budalama i korisnim idiotima nije jasno da bi nas ubrzo pogazili i ostavili sa najskupljim energentima da se grcamo tipa hoćeš - nećeš,...bili bi apsolutno hladni ali i veoma strastveni u trenucima kada bi nam nudili kredite...Jasno je da bi u tom bednom položaju mogli konačno i da propadnemo....možda izgubivši i državnost a verovatno i nacionalni identitet!

Konačno Trump voli hrabre šmekere a ne ulizice! :cool:

Sve jasno i racionalno izloženo, jedino što bi imali sasvim dovoljno goriva. Niko nama ne brani da uvozimo i cisternama ako želimo. Ali opet se vraćamo na veličinu Akcize, ako je smanjimo neće biti problema. Pošto imamo skupu državu od 700.000 službenika zato AV dramatizuje. Plaši se da će eventualno morati da smanji plate.

Tako da bi goriva bilo kao i do sada. Petrohemija, azotara i slična preduzeća bi se isto prilagodili

Čitajući ovo mislim da nama treba jedan dobar "Orešnik", nisu nam bili dovoljni silni "Tomahavci".

Da, gleda se budući 6-10 godišnji profit. Kako je NIS pod sankcijama, može računati na gubitke, ne na profit u budućnosti...

Potencijalni gubici od NIS-a su smešni za Ruse i neće ih naterati da prodaju zlatnu koku budzašto. Samo neka politička odluka gde bi se sažalili nad našom sudbinom može da nam obezbedi povoljnu cenu.

Potencijalni gubici od NIS-a su smešni za Ruse i neće ih naterati da prodaju zlatnu koku budzašto. Samo neka politička odluka gde bi se sažalili nad našom sudbinom može da nam obezbedi povoljnu cenu.

Ne znam šta je njima u glavi, ali moja poenta je da potencijalni profit ne može biti osnova za obračun, pošto profita neće biti.
Sa druge strane NIS ima oko 15000 zaposlenih, to su ogromni troškovi koji se bez priliva pretvaraju u veliki gubitak. Nisam siguran da je to OK za bilo koga. Nisu rusi baš bogati pa da im je OK uz sve troškove oko rata, plaćaju još i npr. milijardu gubitka u Srbiji.

@dragan pa nisi i ti valjda potpao pod ovu besmislenu propagandu!? Pa neće se valjda prodavati nekoj firmi iz Severne Koreje pa da ostane pod sankcijama. Kad se proda nema više sankcija, i po toj ceni se i prodaje. Minimum 5 milijardi dolara, sve ispod toga je pljačka države!

Ali naravno pitanje da li to Rusima uopšte odgovara, videćemo

Poslednja izmena:
@dragan pa nisi i ti valjda potpao pod ovu besmislenu propagandu!? . .
Nije to propaganda, već obična istina. Firma koja ne može da radi zbog sankcija i koja bi mogla da ode u stečaj radi gubitaka ne može da vredi 5 milijardi $. . . Mnogo manja je fer cena.
Vučić je danas rekao da u petak dolazi tim za pregovore iz Rusije i da će od njih da taži rešenje, ali da rafinerija normalno radi. Baš me interesuje kakav će biti njihov predlog.

Опет ми одлучујемо о приватном власништву и његовој логици за колико треба да је прода. Ако неко процени да је цена премала, да је пропустио циклус или сл, може просто да сачека, чека боља времена и да каже да није на продају.

Као рецимо неки српски домаћин који има неку солидну кућу са гомилом земље у неком забаченом крају и не може да је прода ни за 10к еур и просто каже, па нећу ни да је продајем, а ово је за Русе буквално то у укупним приходима.

Што колонијални намесник не позове своје ортаке са Блиског истока и да се изврши примопредаја уз неку лепу премију? То је за њих ситница.

Опет ми одлучујемо о приватном власништву и његовој логици за колико треба да је прода. Ако неко процени да је цена премала, да је пропустио циклус или сл, може просто да сачека, чека боља времена и да каже да није на продају.

Ovo nije neka fabrika čarapa ili konditorska industrija...

Kako je u pitanju strateški interes, ukoliko ne bude dogovora postoji opcija nacionalizacije. Rusi bar imaju iskustva sa time, kao i mi...

Uostalom, rusi nisu jedini vlasnik tako da ne mogu da imaju kapacitet da jednostavno napuste rafineriju i ugase je.

Nije to propaganda, već obična istina. Firma koja ne može da radi zbog sankcija i koja bi mogla da ode u stečaj radi gubitaka ne može da vredi 5 milijardi $. . . Mnogo manja je fer cena.
Vučić je danas rekao da u petak dolazi tim za pregovore iz Rusije i da će od njih da taži rešenje, ali da rafinerija normalno radi. Baš me interesuje kakav će biti njihov predlog.
Nastavlja se podanicki odnos izgleda ako mora od njih da trazi resenje. Samo mi njih da slucajno ne uvredimo. Smesno
Ako vam se ne gadi ovakav odnos sa rusijom nemate prava da pricate o odnosima sa drugim zemljama

Oni su većinski vlasnik i normalno je da daju neki predlog, ali pod uslovom da rafinerija radi, tj. da NIS ne bude pod sankcijama.
Za nacionalizaciju je rekao da mi imamo to pravo, ali da nećemo da ga koristimo. Ali da Srbija mora da brani svoje interese.

Ovo nije neka fabrika čarapa ili konditorska industrija...

Kako je u pitanju strateški interes, ukoliko ne bude dogovora postoji opcija nacionalizacije. Rusi bar imaju iskustva sa time, kao i mi...

Uostalom, rusi nisu jedini vlasnik tako da ne mogu da imaju kapacitet da jednostavno napuste rafineriju i ugase je.

Да и то је најтужнији и најодвратнији део и њихове и наше историје, с тим што они имају коју деценију искуства више. Усудио бих се рећи и корен ове несреће која се данас дешава. Готово пресликано као на Балкану.

Нису ни вода, ни ресурси, ни руде попут фабрика чарапа, па су их дали. Уосталом ако јесте стратешка индустрија, како си смео да је даш?

Vrh