Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

UKUPNO - 1520

nis - 327
mol - 57 (73)
omv - 64 (64)

euro - 25
mihajlovic - 23
rudan - 24
morava - 20

art petrol - 30

eko - 60 (47)
lukoil - 112 (112)
knez - 114 (116)
šel - 0 (11)
ostalo - 664

sigurno propada - 439 - 29%
verovatno propada - 886 - 58%
opstaje - 195 - 13%
Uradio sam jednu brzinsku analizu, moguća su odsupanja, ako se nastavi ovakvo stanje ko sigurno propada, ko ako uzima NIS gorivo, ko ima svoje.

https://must.gov.rs/tekst/384/javna-baza-benziskih-stanica-u-srbiji.php

Ovde sam našao spisak svih beninskih stanica po Ministarstvu unutrašnje i spoljašnje trgovine. Ali npr nema Shell-ovih pumpi na spisku pa možda nije 100% tačna i ako je datum ažuriranja naveden 15.09.2025.
Ono u zagradi iza brojki je sa zvaničnog stajta firme. Izdvojio sam samo neke koji imaju više od 20 pumpi.
Tako da brojke mogu da malo variraju ali otprilike je to to.

E sad, ako neko ima tačnu informaciju iz koje rafinerije ko uzima, možda će da bude tačnije. Ovo je ono što ja znam. Odmah da se ogradim da možda nisam u pravu.

Ali možda ne bi bilo loše da imamo analizu koliko pumpi će možda funkcionisati i čije.

Fali ti slovenački Petrol od većih mreža, a Shell se u ovoj tabeli vodi kao Coral SRB doo (i dodaj tome još jednu stanicu koju treba da otvore kod BIG Rakovica).

Ovo "verovatno propada" je prilično olako data ocena, svi će se prešaltati na nakakav vid uvoza, verovatno će neke stanice zatvoriti ali teško da će svi pod mač. To svakako, npr, neće biti slučaj sa Knezom koji je zna se koja i čija priča.

Takodje Lukoil je navodno na prodaju pa je moguće da i to neko kupi i ostavi u životu.

Itd, itd...

Neće biti dovoljno parketa.

Svako “kreativno” rešenje, ističe izvor, mora voditi ka tome da "Rusija više ne ostvaruje profit u Srbiji kojim bi finansirala rat u Ukrajini“. Američki zvaničnici ponavljaju da "sankcije nisu uperene protiv Srbije ili građana Srbije“, već predstavljaju deo šire strategije da se izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi rat.

Ovo sve je toliko smešno, "profit iz Srbije finansira rat u Ukrajini", kako da ne. Ne kapiram samo kako nije problem da se uvozi ruski gas i dalje, ali nafta je ta koja "finansira rat", ako su već toliko dosledni. :rolleyes:

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Čini mi se da je zakonski ili nekom uredbom regulisano da gorivo može da se uvozi samo rečnim putem. Moguće je da će to proširiti na železnički i drumski saobraćaj.

To i dalje neće moći da pokrije tražnju, naročito dizela. Država će morati da uvede neka ograničenja kupovine, prioritet će imati privreda i poljoprivreda.

Uglavnom, situacija sa gorivom može da se krpi neko vreme, ali fali nam detaljna analiza kakav će uticaj imati gašenje NIS-a na celokupnu ekonomiju.
Ovo sve je toliko smešno, "profit iz Srbije finansira rat u Ukrajini", kako da ne. Ne kapiram samo kako nije problem da se uvozi ruski gas i dalje, ali nafta je ta koja "finansira rat", ako su već toliko dosledni.
Biće sankcija na gas pre ili kasnije, ako rat u Ukrajini ne stane.

Ako je Rusija meta, centar te mete je EU

Boli njih dupe što se Sloveni kolju medjusobno.
Tatinom malom klubu (anglo...) smeta gotovo postignuta Evropska (pro germanska) samostalnost i postignut uticaj u svetu, te je treba vratititi na poslušno (zavisno) mesto.
EU kriza i iscrpljivanje upravo vodi ka tome a energetika je samo deo alatke čiju oštricu čini nafta i gas.
Treca tržišta (umest EU) sa ne nadanom preorjetacijom naftne i gasne isporuke su tako i procvetala.
Što znaci da proizvodjač i dalje nije na šteti
osim što je u okviru spiska sankcija uskracen za wc šolje i sl iz tih mera što je
opet smoupucavanje u EU noge tji u taj deo EU industrije.
Dobro smo naučili šta znaci kolateralna šteta i ako nismo na nišanu te ovo nije iznenadjenje.
Dobra strana je što cemo sa tim jednim prinudnim nazadnim korakom imati prilike da ispravimo neke naše ,,krive drine,, i stranputice u malo uprošcenom režimu funkcionisanja. Sobzirom da nismo u fokusu i niko nema neki plan za nas, to znaci da smo slobodni da radimo neometano ono što je dobro za nas.Na žalost imati priliku i iskoristi ti je nije isto. No videcemo

Čini mi se da je zakonski ili nekom uredbom regulisano da gorivo može da se uvozi samo rečnim putem. Moguće je da će to proširiti na železnički i drumski saobraćaj.

To i dalje neće moći da pokrije tražnju, naročito dizela. Država će morati da uvede neka ograničenja kupovine, prioritet će imati privreda i poljoprivreda.

Uglavnom, situacija sa gorivom može da se krpi neko vreme, ali fali nam detaljna analiza kakav će uticaj imati gašenje NIS-a na celokupnu ekonomiju.

Biće sankcija na gas pre ili kasnije, ako rat u Ukrajini ne stane.
Пиратима ће возови бити још лакша мета.

,, Пиратима ће возови бити још лакша мета.,,

Aha ... evo sličice kako ce to biti :

Prilozi

• file_0000000049c46246a681c55048aeb121.png
    file_0000000049c46246a681c55048aeb121.png
    1,7 MB · Pregleda: 44
Fali ti slovenački Petrol od većih mreža, a Shell se u ovoj tabeli vodi kao Coral SRB doo (i dodaj tome još jednu stanicu koju treba da otvore kod BIG Rakovica).

Ovo "verovatno propada" je prilično olako data ocena, svi će se prešaltati na nakakav vid uvoza, verovatno će neke stanice zatvoriti ali teško da će svi pod mač. To svakako, npr, neće biti slučaj sa Knezom koji je zna se koja i čija priča.

Takodje Lukoil je navodno na prodaju pa je moguće da i to neko kupi i ostavi u životu.

Itd, itd...

Ovo sve je toliko smešno, "profit iz Srbije finansira rat u Ukrajini", kako da ne. Ne kapiram samo kako nije problem da se uvozi ruski gas i dalje, ali nafta je ta koja "finansira rat", ako su već toliko dosledni. :rolleyes:
Vise je to trebala da bude kategorija koja kupuje od Nisa, al moze i da propadne il da se snadje. Pitanje je koliko ce imati goriva i za njih u regionu. Pogotovu za ove male koji imaju po par pumpi. A za Lukoil da li ce stici da se proda na vreme.
Jeste, ovo je dosta olaka analiza. Ali moze da predstavlja pravac najgoreg scenarija - rafinerija staje, nis i svi koji od njega kupuju staju i ne uspevaju da nadju negde drugde gorivo, lukoil ne stize da proda svoje pumpe kod nas...

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Koje dramoserisanje. Konstantno se produžuje nešto mesec po mesec, a sad dan po dan

Čemu se nada ?
Ovo je prst u oko Amerima, kršićemo vaše sankcije i nećemo izbaciti Ruse iz NIS-a.

NBS, BPŠ, Transnafta su stavljene NIS-u (Rusima) na raspolaganje.

Pa vidi ti koliko je duboka Ruska infiltracija u ceo državni sistem.

Треба размишљати и о алтернативном форуму кад нестане интернет. Предлажем амфитеатар-форум на руинама К дистрикта. За удаљене чланове може читање порука коју шаље голуб писмоноша.

Poslednja opcija nije nacionalizacija, već "prijateljsko preuzimanje" akcija na berzi.
Možmo da damo obveznice ili pošaljemo 10t zlata (1,2 Mild evra) avionskom linijom. Pa kada se jednog dana sredi situacija, oni nam vrate zlato a mi njima akcije.

Poslednja opcija nije nacionalizacija, već "prijateljsko preuzimanje" akcija na berzi.
Možmo da damo obveznice ili pošaljemo 10t zlata (1,2 Mild evra) avionskom linijom. Pa kada se jednog dana sredi situacija, oni nam vrate zlato a mi njima akcije.
Ali samo ako postavimo Bajatovića za novog direktora NIS-a.

Prijateljsko preuzimanje je samo ako se Rusi slože, pa platili to zlatom, bitkoinima ili na toplu bratsku reč.

U Bugarskoj je makar parlament držao sednicu povodom sankcija njihovoj rafineriji, iako je ista u potpunosti u privatnom vlasništvu. Kod nas je država manjinski vlasnik, parlament se ne oglašava već samo nenadležna institucija.
Srbi su dočekali da je i Bugarska postala za nas extra uređena demokratija. Tamo nije moguće ovakvo popišavanje po Ustavu i uzurpacija moći jednog čoveka.

Ja molim samo naše američke partnere, ako me sad čuju, a znam da čuju, pošto pomno prate svaku izjavu, molim ih samo da nam ne uvode tzv. sekundarne sankcije za naše finansijske institucije, da nas puste makar do sredine decembra da probamo da rešimo sve svoje probleme

:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Brate mili....9 meseci imao da reši probleme nije rešio.

Sad će ih reši do decembra.

Čovek je.....ne znam više kako da ga nazovem.

Ovde je glavni problem dubina infiltracije ruskih obaveštajnih službi. Transnafta bez pogovora proda rezerve nafte Ruskoj sankcionisanoj kompaniji i neka banka (verovatno BPŠ) tu transakciju obradi. NBS i dalje obrađuje transakcije na benzinskim stanicama NIS-a za Dina card i IPS.

Nacionalizacija ili bilo kakav drugi oblik preuzimanja kontrole ili većinskog udela NIS-a se ne razmatra. Zakonski okvir za to ne postoji, a ni ne radi se na njemu.

Država radi sve što joj Rusi nalože, a ništa što joj Amerika nalaže. To je šablon koji se ponavlja.
Preduzeća u državnom vlasništvu krše sankcije zarad Ruskog interesa, a onda se moli Amerika da ne reaguje.

To je ono što je zapravo srž suštine problema. Moskva je zarobila ovu državu.

Vise je to trebala da bude kategorija koja kupuje od Nisa, al moze i da propadne il da se snadje. Pitanje je koliko ce imati goriva i za njih u regionu. Pogotovu za ove male koji imaju po par pumpi. A za Lukoil da li ce stici da se proda na vreme.
Jeste, ovo je dosta olaka analiza. Ali moze da predstavlja pravac najgoreg scenarija - rafinerija staje, nis i svi koji od njega kupuju staju i ne uspevaju da nadju negde drugde gorivo, lukoil ne stize da proda svoje pumpe kod nas...
Vlažni san nekolicine, meni neshvatljivo ali istinito.

Prijateljsko preuzimanje je samo ako se Rusi slože . .
To sam stavio pod navodnike, a pomenuo sam plaćanje zlatom jer možda neće moći drugačije da se plati zbog blokade računa.
Večeras je novinarka RTS - a pomenula u uvodu snimka da je AV rekao kako čeka vladu da donese neku odluku ?! Ali to nije snimljeno, pa koliko je tačno . .

:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Brate mili....9 meseci imao da reši probleme nije rešio.

Sad će ih reši do decembra.

Čovek je.....ne znam više kako da ga nazovem.
Iz istog članka

"Rekao sam da ne mogu da garantujem da ću da nacionalizujem rusku imovinu. Mrzim taj period od '45 do '49."

Znači narativ je prešao iz NEĆU!!! I NE DAM!!! u blaže oblike da ne bi da garantujemo, da je to poslednja opcija, da se gadi toga...

Sledeći i poslednji stadijum je "morao sam, zarad vas dragi gradjani".

Koja je procena vrednosti tih ruskih 50ak % rafinerije? Imamo li mi para da nasilno to platimo ako dodje do toga? Ako su uložili 5 milijardi, da li je automatski vrednost polovine rafinerije 2,5 milijarde?

Vrh