Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ovde "štrči" Turska. Oni vrlo teško će se dobrovoljno odreći ruskog gasa. Mislim da ga dobijaju i kroz LNG pored gasovoda. Tu bi Američke sankcije Gazpromu imale najveći efekat.

Nafta je manji problem i po svim izgledima će navedene zemlje vrlo brzo preći na druge tipove nafte.

Ono što ostaje još uvek nejasno jeste da li će entiteti u EU u kojima Rosneft ima 50% vlasničkog udela dobiti izuzeće od Američkih sankcija. Lukoil je najavio rasprodaju imovine, ali Rosneft nije. Nemačka je praktično preuzela kontrolu nad rafinerijama u kojima je Rosneft vlasnik, ali ostaje pitanje da li će Ameri zahtevati od njih da izbace Rosneft iz vlasništva.

NIS ne mora da radi i ne mora postojati nikakvo rešenje oko vlasništva.

Ovo nije normalna država i ovde je sve moguće.

To "uskoro" se čeka od januara ali nikako da se desi. Za sada imamo molbu nenadležnog da OFAC ne uvodi sekundarne sankcije entitetima u Srbiji do sredine decembra.

"Uskoro" je malo sutra.

Fun fact je da mi ne kupujemo rusku naftu već 2-3 godine, za razliku od pomenutih zemalja koje nisu bile primorane da se povinuju sankcijama još uvek kada je nafta u pitanju. Ali dobro, malo licemerja nije na odmet.

Mene više zanima ova rečenica:

the pipeline carrying Russian oil will likely be closed in the coming years

Da li će "zatvaranje" biti kao severni tok ili nešto drugo.

Ovo se odnosi na naftovod “Družba” kojom se Slovačka i Madjarska snabdevaju ruskom naftom i dan danas i biće samo zavrnut ventil, nema potrebe za terorističkim scenarijima.

Mene više zanima ova rečenica:

Da li će "zatvaranje" biti kao severni tok ili nešto drugo.
Kroz Družbu ne ide samo ruska nafta, mada cev prolazi kroz Rusiju. Moguće da je Amerima sama ta činjenica trn u oku.

Jutros je JANAF opet na udaru MOLa preko SLOVNAFTA

bore se za bolju cenu :D

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Kirgistan, za razliku od Srbije nije zavisan od SAD. U 2024. godini su imali ekonomski rast 9%, a u 2025. je za sad čak oko 13%. Sankcije su im možda stvorile određene probleme, ali nisu usporile rast, koji se čak uvećao.

Ima jedna suptilna razlika, Kirgistan je u Aziji, dok je Srbija još geografski u Evropi. Teško da će to da se promeni uskoro.

Mogli su i na severnom toku samo da zavrnu ventil pa nisu.

Ko je tačno mogao da zavrne ventil - Rusi ili Nemci koji su u tom trenutku koristili i dalje ruski gas? Imaš i tok kroz Ukrajinu pa ga nisu dizali u vazduh nego jednostavno zavrnuli. Te stvari se kopnenim putem rešavaju malo elegantnije.

Vrh