Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Zagrmeo
1000050752.jpg

U NIS-u kažu da pažljivo prate aktuelnu situaciju i da će u slučaju bilo kakvih promena u okviru poslovanja javnost biti blagovremeno obaveštena.
Više verujem da ćemo pre saznati od Reutersa kada rafinerija ostane bez nafte.

„Predsednik Vučić ponudio je Rusiji da proda svoj udeo u NIS-u za 800 miliona evra, uprkos tome što je Gasprom uložio u kompaniju oko pet milijardi evra od trenutka njenog preuzimanja. Vučić naglašava da će, ukoliko se ne postigne kompromis, Srbija doneti odluku samostalno, što se tumači kao ultimatum Moskvi. Istovremeno, on nastavlja pregovore o isporukama gasa iz Rusije po povlašćenim uslovima, stvarajući paradoksalnu situaciju u kojoj Beograd pokušava istovremeno da udovolji svojim zapadnim partnerima i da sačuva važne ekonomske veze s Moskvom“, zaključio je Pšeničnikov, prenosi Danas.

"Pošto vidim da u Hrvatskoj nastavljaju priču kako će oni postati vlasnici, ja samo da kažem njima, a ako ima i nekih Rusa koji o tome razmišljaju, da ih obavestim da se to neće dogoditi. Samo da to imaju u vidu, ništa više", rekao je Vučić za Informer.

U Bugarskoj je makar parlament držao sednicu povodom sankcija njihovoj rafineriji, iako je ista u potpunosti u privatnom vlasništvu. Kod nas je država manjinski vlasnik, parlament se ne oglašava već samo nenadležna institucija.

Prema njegovoj oceni, iako sekundarne sankcije jesu realna opasnost, država će uspeti to da izbegne tako što će se naći rešenje koje bi zadovoljilo Ameriku koja je i pokrenula sankcije i celu ovu situaciju u kojoj Srbija ne može mnogo toga da uradi zbog svoje geografske pozicije.
Znači Rusi lete iz NIS-a?

---

Poslednja izmena:
uprkos tome što je Gasprom uložio u kompaniju oko pet milijardi evra
Nikada se ne ulaže na taj način da je to povećanje kapitala i vrednosti same firme.
Uglavnom su to pozajmice matične firme i krediti od banaka. To znači da iako se NIS proda te obaveze ostaju. Ukoliko su pozajmice matične onda je moguće da traže da se iste vrate prilikom prodaje. Te cifre iz medija uglavnom nemaju veze sa životom. Sećam se onomad Fijata neke cifre se lupetaju po medijima ja pogledam u bilansu samo ono iz Ugovora sa Srbijom sve ostalo krediti, pozajmice i obaveze koje moraju da se vrate/plate.
U bilansu nema nikakvih obaveza prema matičnoj firmi (izvor APR - u EUR Pretvorio CGPT):
  • Банкарски кредити: 65.159.107.000 RSD ÷ 117 ≈ 556.912.000 EUR
  • Обавезе за лизинг: 3.554.987.000 RSD ÷ 117 ≈ 30.389.000 EUR
  • Остале дугорочне финансијске обавезе: 837.800.000 RSD ÷ 117 ≈ 7.159.000 EUR
  • Остале дугорочне обавезе: 872.399.000 RSD ÷ 117 ≈ 7.458.000 EUR

Ovo mi je skroz promaklo a vrlo je opasno.

U najboljem slučaju će OFAC "odrati" Transnaftu (ne piše ko je prodao naftu NIS-u ali nema ko drugi), u najgorem će dobiti sekundarne sankcije.
Sa druge strane, nigde ne piše ko je doneo odluku da se nafta proda NIS-u i po kojoj ceni.

U svakom slučaju, reakcija države na sankcije NIS-u je katastrofalna i imaće nesagledive posledice ako OFAC dosledno primeni kaznene mere zbog kršenja sankcija.

Kina nikad neće izvršiti agresiju na Tajvan, već čeka da se on dobrovoljno uključi u Kinu kao posebna oblast, nap kao Hong Kong.
To je samo još jedna izmišljotina Zapada, koji kao priznaje jedinstvenu Kinu, a huška Tajvan.
Znači Tajvanci hoće u Kinu, a Zapad ih huška da ne idu?

Inače taj isti Tajvan je po indeksu demokratije iza sebe ostavio: Nemačku, Kanadu, UK, Japan...
Kine nema na listi iz poznatih razloga.

Neću stavljati ceo GPT odgovor, ali glavni fokus transkacije Transnafte i NIS-a je koja je banka istu obradila.

Kazne za banke koje krše sankcije su ogromne. Sve koriste Američki platni sistem, tako da spadaju pod njihovu jurisdikciju i moraju da sarađuju sa Američkim vlastima, čak iako je transakcija obavljena u dinarima.

Prosto je neverovatno 1) da je ovo urađeno 2) da niko od novinara ne izveštava o tome.

Pričalo se da će hrvatsko-američki investicioni fond da kupi akcije od intelidžensa kako bi OFAC ukinuo sankcije NIS-u, ali od toga izgleda nema ništa.

Za sad imamo samo zabijanje glave u pesak.
Надам се да имате довољно паркета за ову грејну сезону.

Sankcije NIS-u su tek početak.

Banke će zatvoriti račune kompaniji i podneće predlog sudu za pokretanje stečajnog postupka kako bi naplatile svoja potraživanja.
Tada će vladi stići pismo od Lavrova da nikako ne sprovode stečaj nad NIS-om, inače će Srbiju ostaviti bez gasa.

Znači u tom trenutku smo već ostali bez rafinerije, 13.500 radnika je bez posla, aerodrom ne radi jer nema kerozina, cena dizela divlja, raste inflacija. Vlada mora da odluči da li će sprovesti stečaj nad NIS-om, namiriti poverioce i suočiti se sa posledicama koje će stići iz Rusije, ili će odbiti to da učini i osetiti gnev stranih banka koje državu mogu istog trenutka bankrotirati.

Vidim jasno u kom smeru ovo ide i da uskoro neće ništa ostati od ove države, a ne bih bio iskren kada bih rekao da nismo zaslužili takvu sudbinu.

@Дошљак

Имаш ли неки контакт где да се пријавим за чланство у тротинет банди?

Мирзијојев након састанка са Вучићем иде код Трампа. @Igor, шта сам рекао? Прерађујемо сви аутомобиле на метан уз субвенције, стиже увоз метана из Узбекистана, све уз благослов Трампа. На Волту ће убацити опцију код доставе да ако ти храну донесе достављач пореклом из Узбекистана, да ти уз попуст угради уређај за метан у аутомобил, уз субвенцију узбечко-америчко-српског фонда "Балкан-Тамерлан". Метан долази из Узбекистана, а уређаји за метан из САД.

Све ће бити у реду. Само морамо решити тротинет банде.

Znači Tajvanci hoće u Kinu, a Zapad ih huška da ne idu?
Citirao si moj post gde lepo piše da će Kina čekati da joj se Tajvan dobrovoljno priključi kao posebna oblast.
Zapad priznaje "jednu Kinu", ali podržava stranke koje su protiv priključenja i forsira priču o nekakvoj okupaciji od strane Pekinga. Kako se Kina bude sve više razvijala, tako će i jačati stranke koje su za priključenje Kini. Samo je pitanje vremena . . .

UKUPNO - 1520

nis - 327
mol - 57 (73)
omv - 64 (64)

euro - 25
mihajlovic - 23
rudan - 24
morava - 20

art petrol - 30

eko - 60 (47)
lukoil - 112 (112)
knez - 114 (116)
šel - 0 (11)
ostalo - 664

sigurno propada - 439 - 29%
verovatno propada - 886 - 58%
opstaje - 195 - 13%
Uradio sam jednu brzinsku analizu, moguća su odsupanja, ako se nastavi ovakvo stanje ko sigurno propada, ko ako uzima NIS gorivo, ko ima svoje.

https://must.gov.rs/tekst/384/javna-baza-benziskih-stanica-u-srbiji.php

Ovde sam našao spisak svih beninskih stanica po Ministarstvu unutrašnje i spoljašnje trgovine. Ali npr nema Shell-ovih pumpi na spisku pa možda nije 100% tačna i ako je datum ažuriranja naveden 15.09.2025.
Ono u zagradi iza brojki je sa zvaničnog stajta firme. Izdvojio sam samo neke koji imaju više od 20 pumpi.
Tako da brojke mogu da malo variraju ali otprilike je to to.

E sad, ako neko ima tačnu informaciju iz koje rafinerije ko uzima, možda će da bude tačnije. Ovo je ono što ja znam. Odmah da se ogradim da možda nisam u pravu.

Ali možda ne bi bilo loše da imamo analizu koliko pumpi će možda funkcionisati i čije.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Citirao si moj post gde lepo piše da će Kina čekati da joj se Tajvan dobrovoljno priključi kao posebna oblast.
Zapad priznaje "jednu Kinu", ali podržava stranke koje su protiv priključenja i forsira priču o nekakvoj okupaciji od strane Pekinga. Kako se Kina bude sve više razvijala, tako će i jačati stranke koje su za priključenje Kini. Samo je pitanje vremena . . .

Teroija da Kina čeka je smešna.
Promena mirnim putem zahteva da 50% stanovnika glasa za pripajanje Kini. Znači ne 50% od izašlih na referendum kao kod nas nego od ukupnog stanovništva (glasača).
Da bi se ovo desilo neophodno je da na vlast dođe stranka koja podržava tu ideju i da počne da urušava demokratske institucije koje kontrolišu medije.
Uspeh ovoga je upitan s obzirom na jako dobro obrazovanje koje postoji u Tajvanu.
Ovo znači da se Kina sprema da to odradi Vojno i verovatno bi i uradila ali su im trenutne procene da bi ih to previše koštalo, odnosno da bi više izgubili nego dobili.
Tako da nema nikakvog huškanja već je realan scenario na koji ozbiljna država mora da se sprema.

Vrh