Steva
Advanced
- Učlanjen(a)
- 08.12.2006.
- Pohvaljen
- 8.151
Postovi Siniše sa kartama kao i dedinja o onome šta je moglo da se uradi su me inspirisali za ovaj thread, da proćaskamo o šancama i prilikama koje se nikad nisu ostvarili, a ko zna - možda se i ostvare
ovako od dedinja:
Evo i neke sinišine karte visoke rezolucije za predeo oko save:
Ono što mene impresionira je način na koji je sredjen silazak na savu sa terazijama, sa pretpostavljam metroom ispod istog... Arhitektura se meni (lično) svidja, pošto respektujem da su urbanisti tada imali duha da urade nešto novo radikalno i da uklope to sa starim delom grada, nešto u fazonu Le Corbusiera
Sada, ako se pogleda malo bolje, vidi se da je ucrtana ogromna "viseća" pešačka zona od zgrade CK do Sava centra, pa sve do save i preko pešačkog mosta do starog grada... šmrc...
ovako od dedinja:
Meni se čini da je tu bio problem da NBGD tada nije ni postojao u onoj meri kako ga danas poznajemo. Ali i dalje mislim da bi to moglo da se uradi, naravno danas bi bilo to dosta kontroverzno, ali mislim da se trg nikole pašića i deo terazija daju prežaliti - ili da se gurne sve to pod tunel. Zaista bi bila ogromna avenija, verovatno i jedina koja bi povezivala NBGD i Stari grad bez da se ide "indirektno".Evo jednog razmisljanja o propustenim sansama Beograda (nije moje orginalno vec sam to davno negde procitao) Godine 1945 BG je bio porusen, obnova jos nije bila pocela. Tada je bila prilika da se Bulevar Revolucije produzi preko trga Marksa i Engelsa (Nikole Pasica) i preko Terazija (nije bilo zgrade robne kuce Beograd) izbije na Prizrensku i Brankovu ulicu i dalje preko Save. Uz (tada) minimalna rusenja to bi bila velicanstvena avenija, siroka i prava, dostojna najvecih svetskih metropola. Umesto toga, grad je obnovljen i izgradjen ali bez ikakve izmene one stare predratne strukture centra koja je formirana jos u doba Kneza Milosa.
Evo i neke sinišine karte visoke rezolucije za predeo oko save:
Ono što mene impresionira je način na koji je sredjen silazak na savu sa terazijama, sa pretpostavljam metroom ispod istog... Arhitektura se meni (lično) svidja, pošto respektujem da su urbanisti tada imali duha da urade nešto novo radikalno i da uklope to sa starim delom grada, nešto u fazonu Le Corbusiera
Sada, ako se pogleda malo bolje, vidi se da je ucrtana ogromna "viseća" pešačka zona od zgrade CK do Sava centra, pa sve do save i preko pešačkog mosta do starog grada... šmrc...