Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Jesu,ja sam pre malo manje od mesec dana odabrao jedan od 45kvm.
Kada sam otisao na razgovor bio sam ubedjen da cu odabrati neki koji gleda prema Stepi jer je na sajtu bilo nekoliko takvih.
Medjutim realnost je drugačija, bili su dostupni možda prvi ili poslednji sprat,nekolicina koji gledaju prema bulevaru i veci broj koji gledaju na poštu.
Za svaki od tih stanova stoji jasno ko je kupac i u kojoj je fazi…

Jesu,ja sam pre malo manje od mesec dana odabrao jedan od 45kvm.
Kada sam otisao na razgovor bio sam ubedjen da cu odabrati neki koji gleda prema Stepi jer je na sajtu bilo nekoliko takvih.
Medjutim realnost je drugačija, bili su dostupni možda prvi ili poslednji sprat,nekolicina koji gledaju prema bulevaru i veci broj koji gledaju na poštu.
Za svaki od tih stanova stoji jasno ko je kupac i u kojoj je fazi…
Da meni su cak rekli ni da na poslednjem spratu nema mozda eventualno prizemlje ili prvi sprat

Napreduju radovi. Deluje da će tokom leta da izađu iz zemlje.

1744478225760.png

Čitam ovde hvalospeve pojedinih ljudi o projektu Nemanjin grad i pitam se dokle ide samounižavanje prosečnog čoveka u ovoj zemlji koji je ostavljen na milost i nemilost urbanističkom nasilju koje je zahvatilo celu zemlju, a posebno Beogradi Novi Sad. Pitam se ko je kriv za to i non stop se vrtim u krug da bih upro prstom u pravog krivca. Da li je to investitor, možda projektant, ili pak da nije urbanizam i planska komisija, ili je naposletku kriv onaj kome su namenjeni svi ovi besomučni kvadrati?

Grad pa i cela država se na naše oči godinama uništava ploču po ploču, ciglu po ciglu, stan po stan, zgradu po zgradu. Reći će mnogi šta hoćeš, to je razvoj, stanovi su tražena roba, kapitalizam je to, ponuda i tražnja. Velike pare se vrte u stanogradnji, samo u Beogradu je u Q3 2024 vrednost prometa stanova iznosila 526 miliona evra. Imamo taj "nedostatak" koji imaju svi istočnoevropski narodi a to je da je posedovanje svoje nekretnine najbitnija ekonomska odluka u životima svih ljudi. Pa kad se to ostvari onda je posedovanje nekretnine kao investicije praktično sledeća životna odluka. I prosto grad ne može to da podnese, tu glad za kvadratima, gradi se brzo, gradi se mnogo, gradi se svašta, prodaje se SVE.

Imalo bi da se piše podosta o tome zašto nam se sve ovo dešava, zašto ne vidimo da se život u gradu sveo na buđenje, nerviranje u odlasku na posao, rad, nerviranje u dolasku sa posla, mali odmor, i onda spavanje. Ako hoćeš još nešto u toku dana, nor. odlazak u neku prirodu, park onda opet nerviranje u odlasku i ...razumete šta hoću da kažem.

Nemanjin grad je paradigma urbanizma u Beogradu, uzmi parcelu i rokaj kvadrate. Koliko? Koliko god želiš. Koliko smem zgrada? Koliko god želiš? Jel treba neko zelenilo, nešto drugo osim betona? Pa ajde malo, čisto da se vidi, ali napravi ti u renderu to da pršti od zelenila. Ionako će se sve prodati. I ja tu ne krivim investitora, svaki investitor ima samo jedan zadatak, da napravi što je veći profit.

I za kraj malo poređenje kompleksa Nemanjin grad sa GP2 naselja Stepa Stepanović. U broj garažnih mesta u Stepi nisam računao parking uz ulicu i treba računati da su podaci preuzei iz katastra tako da može možda i da nedostaje neki stan i parking mesto koji nije evidentiran u katastru, ali brojke su približne.

U Stepi za koju lično smatram da je urbanistički poslednji projekat koji je mislio o čoveku kao socijalnom biću, a ne ekonomskoj jedinki je na cca 3.2 ha izgrađeno cca 49.000 m2 stanova, dok je u projektu Nemanjin grad na parceli koja je za 33% manja (ima cca 2,2 ha) prevdiđeno za 4% manje kvadrata stanova. Kada se doda poslovanje brojka odnos je još gori, uostalom pogledajte tabelu.

1744490166938.png

I da me pogrešno neko ne razume, ovo sam samo slučajno uzeo kao primer, mogli bismo uzeti bilo koji kompleks koji je projektovan u poslenjih 15ak godina, nema neke razlike (A blok, WEST, VOŽDOVE KAPIJE i dr).

Ali da ne kudimo mnogo, još nisu betonirali Bajfordovu šumu, Tašmajdanski park, Zvezdarsku šumu.

Čitam ovde hvalospeve pojedinih ljudi o projektu Nemanjin grad i pitam se dokle ide samounižavanje prosečnog čoveka u ovoj zemlji koji je ostavljen na milost i nemilost urbanističkom nasilju koje je zahvatilo celu zemlju, a posebno Beogradi Novi Sad. Pitam se ko je kriv za to i non stop se vrtim u krug da bih upro prstom u pravog krivca. Da li je to investitor, možda projektant, ili pak da nije urbanizam i planska komisija, ili je naposletku kriv onaj kome su namenjeni svi ovi besomučni kvadrati?
Investitori bi trebalo da imaju obavezu da poštuju Plan generalne regulacije sistema zelenih površina, međutim, taj plan je prilikom usvajanja proglašen orjentacionim tako da investitori nisu dužni da ga sprovode.

Stepu je gradila država i ona je poštovala taj plan dok privatni investitori prvenstveno gledaju profit jer im je to ta ista država omogućila.

Ovo je više pitanje za gradsku upravu. Naravno, i građani bi mogli da utiču da taj plan postane obavezujući.

Vrh