Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Mislim da u vezi tog nepodudaranja sa onim što većina nas piše ovde i činjeničnim stanjem sa prodatim stanovima uticaj imaju naredne dve stvari...

Ljudi su ludi za pogledom, to im je verovatno broj 1 stavka pri odabiru stana. Eno čitam kako u temi za "Silvu" hvale pogled na Avalski toranj. Ova strana, kako su je oni nazvali "S3":
Screenshot 27.png

ima i pogled i osunčanost, a najveći broj stanova je upravo ta kupovno pristupačnija kvadratura od 45m2, i ne čudi da su se oni već rasprodali. Mislim da bih ja prvi kupio stan na toj strani da ima u kvadraturi 50m2 koja meni više odgovara i pravi razliku u odnosu na 45m2. Isključivo investiciono gledano, ti stanovi su verovatno bili najbolja kupovina i zato su među prvima i prodati.

A onda ima i ovaj momenat... U prodaji "Nemanjinog grada" ako se ne varam rade samo dve osobe, dve dame, i one kao i mi imaju neko svoje gledanje stvari i preference. I kad kad njima dođe neki kupac, koji nikad nije kupovao stan, koji ne zna ni koja pitanja treba da postavlja, one ga prosto navedu na neki stan u odnosu na sopstvene preference. Na primer, ona njemu kaže: "evo vidite, lamela C vam je super jer je uvučena pa tu imate i parking mesta" (koja btw verovatno nećete moći tako lako da kupite i koristite). :) Ili im kažu: "lamela D je dijamant ovog kompleksa, ima lep svetlarnik unutra, vidite to drvo, hodnici imaju prozore, itd.". I zaista jeste lepa na prvi pogled, nema šta, to sam i ja napisao u jednom od postova da je "fensi", ali to nije ono što mene može da kupi do kraja, ali tog nekog neiskusnog kupca čak i samo tako neki detalji mogu usmere na određene stanove, bez da uzmu u razmatranje bilo šta drugo. I tako se dolazi u situaciju da su, ako dobro vidim i ako izuzmemo ove stanove od 45m2 koji gledaju južno, lamele sa trenutno najviše prodatih stanova upravo D i C. :)

Poslednja izmena:
Mislim da u vezi tog nepodudaranja sa onim što većina nas piše ovde i činjeničnim stanjem sa prodatim stanovima uticaj imaju naredne dve stvari...

Različiti su tu faktori i preferencije ljudi.
Imaš i stan od 94.91m2 u lameli G koji je ostao samo na drugom spratu, a sumljam da prodavci mogu mnogo uticati na te kupce.
Mislim meni je to korektna pozicija stana, ali iz tvog ugla mu sigurno fali sunca :)

Kao nekog koji ni ne zna da nadje bez navigacije trenutnu lokaciju, prilikom sagledavanja lokacije su mi kao veliki plus bile stvari da se luksuzni kompleksi grade u blizini i to sagledavanje ekspanzije naselja.
Zbog ličnih razloga meni kao rodjenom Novosadjaninu mi je NBG bliži i to mi je takodje jedan od pluseva za kupovinu, ali eto jer sam hteo da stvarno kupim ovde i razmišljao jedan kratak period zbog ostalih stvari mi je primamljiva tema.
Takodje se i dosta nauči o sagledavanju, mada iz iskustva treba biti obazriv ali brz i ne traziti dlaku u jajetu.
Pogotovo gledati objektivnost do neke mere, ako se trazi savrsenatvo onda loše ispadne 😂

Da, o tome sam i ja razmišljao. Jasno mi je da se na primer stan Стан 5.3 - Ламела Д - 62.97m² rasprodao (ostao samo prvi sprat), jer to je jedan od retkih dvostrano orijentisanih stanova i kupuju ga porodice.

Sad vidim da mi je promakao i Стан 4.4 - Ламела Д - 49.85m², ali njega sam već nahvalio u jednom od prethodnih postova kao jedinog dvostrano orijentisanog u toj kvadraturi, doduše kod njega mi se ne dopada to što je spavaća soba baš skučena, a i ta ista soba će biti često u senci u hladnijim mesecima.

Ali s druge strane, nije mi jasno kako su se već skoro rasprodali ti neki veći stanovi koji po mom mišljenju nemaju dobru poziciju unutar kompleksa, pogled, osunčanost...

Možda ti kupci nisu uzimali u obzir ove neke kriterijume o kojima ja pišem. Verovatno im te neke stvari nisu bile ni na kraj pameti. :)

Jesu nju sklonili sa sajta? Ne pronalazim je.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovom stanu štonje ostao na prvom spratu u lameli D površine 62.97m2. Hvala

Kakvo je tvoje mišljenje o ovom stanu štonje ostao na prvom spratu u lameli D površine 62.97m2. Hvala

Solidan stan, standardna struktura, ništa što nije već viđeno. Dvostrana orijentacija je uvek super, mada je taj prozor u dodatnoj sobi baš minimalan. E sad taj prvi sprat koji gleda na Kružni put verovatno naravno nije idealan zbog više stvari.

Ovo što sam obeležio je taj stan gledano sa ulice:
Screenshot 28.png

Solidan stan, standardna struktura, ništa što nije već viđeno. Dvostrana orijentacija je uvek super, mada je taj prozor u dodatnoj sobi baš minimalan. E sad taj prvi sprat koji gleda na Kružni put verovatno naravno nije idealan zbog više stvari.

Ovo što sam obeležio je taj stan gledano sa ulice:
Pogledajte prilog 234367
Gde si pronašao pomenitu fotografiju? Da li može bliža analiza pozitivnih i negativnih strana stana, sunčanost i tako dalje... Znam da je ovaj prvi sprat u visini drugog na zgradi koja se nastavlja i da je na visi od 5m. Hvala na odgovoru.

Uvek je najveci problem prvog sprata u novogradnjama sto ste iznad lokala, zavisno od tipa i posecenosti lokala to znaci konstantna buka

Gde si pronašao pomenitu fotografiju?

Da li može bliža analiza pozitivnih i negativnih strana stana, sunčanost i tako dalje...

Ne očekuj mnogo sunca tokom hladnijih dana na toj severo-zapadnoj strani. U dodatnoj sobi koja gleda na unutrašnjost lamele D će biti sunca, ali prozor je baš uzak. Dobra stvar sa tim prozorima na dve različite strane je prirodna promaja, bolja ventilacija. Kao što reče @Extroniks, prvi sprat je u pitanju, bliže si i ulici i lokalima pa to treba uzeti u obzir za potencijalnu buku, ne samo spolja, već i u stanu, jer ispod vas nije komšija sa porodicom, nego potencijalno velika grupa ljudi u nekom kafiću na primer. Doduše, ne verujem da će sa te strane biti neki kafić / restoran u lokalima, mada taj plato koji se vidi na slici neki lokal može da iskoristi za baštu. Sa lokalima se nikad ne zna ko će da ih zakupi i u koje svrhe.

Ne očekuj mnogo sunca tokom hladnijih dana na toj severo-zapadnoj strani. U dodatnoj sobi koja gleda na unutrašnjost lamele D će biti sunca, ali prozor je baš uzak. Dobra stvar sa tim prozorima na dve različite strane je prirodna promaja, bolja ventilacija. Kao što reče @Extroniks, prvi sprat je u pitanju, bliže si i ulici i lokalima pa to treba uzeti u obzir za potencijalnu buku, ne samo spolja, već i u stanu, jer ispod vas nije komšija sa porodicom, nego potencijalno velika grupa ljudi u nekom kafiću na primer. Doduše, ne verujem da će sa te strane biti neki kafić / restoran u lokalima, mada taj plato koji se vidi na slici neki lokal može da iskoristi za baštu. Sa lokalima se nikad ne zna ko će da ih zakupi i u koje svrhe.
Jasno. Mada mi deluje vrlo primaljivo i projekat i sve. To je jedini stan koji je ostao te strukture. Nadam se da će zgrada biti kvalitetno odrađena a samim tim i zučna izolacija. Koliko sam čuo tu neće biti kafić ili restoran. Što se tiče visine mislim da je to ok.

Rok završetka je 01.04.2027. godine, e sad ne znam koliko je to realno ogroman je projekat, neki investitori jednu zgradu prave godinu dana.

Jasno. Mada mi deluje vrlo primaljivo i projekat i sve. To je jedini stan koji je ostao te strukture. Nadam se da će zgrada biti kvalitetno odrađena a samim tim i zučna izolacija. Koliko sam čuo tu neće biti kafić ili restoran. Što se tiče visine mislim da je to ok.
Ne bih se ja uzdao da tu neće biti kafić, ma šta da sad pričaju... ko može da garantuje da već nakon par godina neće da se promeni namena lokala? Da li negde uopšte može da se vidi koje su veličine lokali i kako su raspoređeni?

Ne bih se ja uzdao da tu neće biti kafić, ma šta da sad pričaju... ko može da garantuje da već nakon par godina neće da se promeni namena lokala? Da li negde uopšte može da se vidi koje su veličine lokali i kako su raspoređeni?
Ovo su lokali od 80kv, mislim da je investitor namenio lokale za namenu restorana i kafića.

Da li negde uopšte može da se vidi koje su veličine lokali i kako su raspoređeni?
Može donekle da se vidi u projektu. Ove oznake G L3, G L4, H L1, D L12 su lokali.

Ovo su lokali od 80kv, mislim da je investitor namenio lokale za namenu restorana i kafića.
Koji lokali su namenjeni za restorane i kafiće?

Meni je bitna i zelena površina u kompleksu pa me interesuje jel to investitor može da promeni?
Može li zakupac lokala da postavi baštu na tu zelenu površinu?

1743679170632.png

Ja nekako zamišljam bašte kafića i restorana na ovom izdignutom platou ispred lamele D:

Screenshot 29.png
Screenshot 34.png

U te lokale se ulazi iznutra, a onda oni mogu imati izlaz i spolja.

Mada sa tim se nikad ne zna zaista, eno ima onih par kafića / restorana u Voždovim kapijama čija "bašta" izlazi praktično između parking mesta, a ovaj drugi preko trotoara oko zgrada.

Screenshot 32.png
Screenshot 31.png
Screenshot 33.png

Tako da što se tih stvari tiče, uvek očekujte neočekivano, ali nemojte ni da se opterećujete time. :)

Ja nekako zamišljam bašte kafića i restorana na ovom izdignutom platou ispred lamele D:
Jedino što ti lokali u lameli D deluju manji od ovih u lamelama ka Stepi osim lokala D L12 koji je interesantan i velik.
Al što kažeš, tu se nikad ne zna. Verovatno ni njihova prodaja ne zna jer im je sigurno prioritet prodaja stanova.

Slažem se da prodaja može bolje da predstavi naselje, sasluša i da sve predloge, ne da potencijalni kupci vode razgovor. Da li je razmak 23m između lamele D i E ili F mali razmak, da li se vide komsije? I sta će tu biti, bašte kafića, površina za šetanje/zelenilo ili nadzemni parking - videh na nekoj slici - što menja sve ako prolaze automobili. Hvala.

Da li je razmak 23m između lamele D i E ili F mali razmak, da li se vide komsije?

Na Google Maps možeš da proveriš udaljenost između objekata. Evo recimo zgrade u Stepi su međusobno udaljene 32 metra:

Screenshot 36.png

Elixir Garden na NBG je oko 29-30 metara:

Screenshot 37.png

I onda možeš da stekneš utisak gde bi bila zgrada da je udaljena 23 metra. Naravno, bilo bi idealno da je udaljenije, ali je po zakonu, tj razdaljina mora da bude minimum 2/3 višeg objekta.

Ne mogu baš da te "vide komšije" kako kažeš, više se čini mi se radi o senci, zaklanjanju pogleda i slično. Realno nekako je bzvz taj pogled gde prva stvar koju vidiš kad pogledaš kroz prozor neka zgrada preko puta. Zato valjda ljudi biraju te stanove koji gledaju spolja. Ali opet, i prekoputa ulice može da se izgradi nešto. :) Kružni put je recimo uska ulica.

Poslednja izmena:
Evo našao sam u Stepi dve zgrade koje su praktično na istoj toj udaljenosti od 23 metra:

Screenshot 40.png

Možeš da odeš da prošetaš do tih zgrada, da stekneš utisak, a evo i Street View:

Screenshot 41.png

Nije to baš tako ni blizu kao što se čini iz vazduha. :)

I sta će tu biti, bašte kafića, površina za šetanje/zelenilo ili nadzemni parking - videh na nekoj slici - što menja sve ako prolaze automobili. Hvala.
Postoji na skici interna saobracajnica ka garazi tako da ce prolaziti automobili kroz kompleks.
Ne znam koji obim saobracaja se tu moze ocekivati. I ja sam se pitao kako ce to izgledati.

Ne znam da li iko može da da pouzdan odgovor na to prvo pitanje, kupovina stana koji još nije izgrađen je uvek rizik, ali to je poslednjih godina jedini način da se kupi stan jer se sve rasproda unapred. Prethodnu zgradu završavaju u roku, valjda će i ovu, ali ne bavim se prognozama.

Za drugo pitanje moraš da kontaktiraš njih.

svaki će investitor reći da je prodato "skoro sve", da bi kupcu stvorio utisak kako je potražnja velika, bilo to istina ili ne... rizici uvijek postoje, da li će neko završiti projekat ili ne, ali jako se rijetko to dešava u današnje vrijeme u Beogradu, pogotovo na ovim velikim projektima, kao što je ovaj. a opet kupovati stan negdje na kraju projekta, odnosno kada se skoro sve završi donosi veliko ograničenje u izboru stana, pogovoto ako pričamo o manjim kvadraturama kao što su stanovi sa jednom spavačom sobom, koji se prodaju prvi...

Vrh