Sto se folija tice, ja sam ih postavio kod mene. Savet je bio da uzmem folije za spoljasnju montazu, ako su folije unutrasnje generisu termicki stres na staklo i mogu stakla da popucaju i tako sam i uradio. Uzeo sam ogledalo efekat, nisam hteo da previse zatamnjujem pa je refleksija toplote nesto niza . Iznutra "svet" sad deluje malo sivkasto ali jedva primetno, plasim se da bi za veca zatamnjenja to bi bilo prilicno losije. Hteo sam da kupum folije koje ne daju sivi ton vec bronzani ali to niko kod nas nije nudio.Nisam još istražio sve te venecijanere, razmišljam i krenuću u izučavanje o folijama za stakla za zaštitu od UV zračenja, efektom ogledala zbog privatnosti, protiv blještavila itd... Pošto ću imati u budućem stanu staklene portale od poda do plafona u svim sobama a biću na jugoistočnoj strani(nije ovaj projekat u pitanju).
Ima na netu raznih primera https://www.folijazastakla.com/prednosti-folija.html#uv
Ni meni se to ne sviđa. Doduše to sam primetio samo u slučaju stanova na povučenim spratovima na određenim vertikalama, stanu na 6. spratu je nekad iznad kuhinje toalet, a nekad obrnuto, iznad toaleta kuhinja. Tako da 6. sprat može da bude problematičan u tom smislu.Da li je moguce da iznad kuhinje projektuju toalet i WC solju…Meni je to totalni promašaj, bas svašta…
PozdravEvo moje analize lamele D...
Lamela D je fensi,jedina čiji će hodnici zgrade (ne samo stepenište) imati prozore, a ako investitor ispoštuje projekat do kraja, imaće i lep ambijent u unutrašnjosti, to stablo drveta, klupe, rasvetu, itd.
Pogledajte prilog 234113Pogledajte prilog 234114
Možda treba imati u vidu da će zbog ovoga troškovi održavanja u ovoj lameli biti veći.
Što se tiče izbora stanova, tu je situacija nešto kompleksnija i zavisi od dosta faktora i ličnih preferenci...
Ovo je lamela D što se tiče orijentacije stanova:
Pogledajte prilog 234115
1. SEVERO-zapad: odličan pogled, osim ako se ne izgradi nešto preko puta, ali manje sunca - biće lepog poslepodnevnog sunca (pod uglom) leti i zalazaka sunca tokom proleća i jeseni. Kružni put je prometna ulica, te na nižim spratovima problem može da predstavlja buka.
2. JUGO-istok: ušuškana strana, pogled na dvorište, osunčanost tokom skoro cele godine veoma dobra jer je pored jakog istoka i južno orijentisan. Mana može biti u smislu privatnosti jer ste sa obe strane okruženi prozorima drugih stanova.
3. severo-ISTOK: još jedna strana koja gleda na dvorište, osunčanost nešto lošija u odnosu na 2, ali slično kao kod 1, biće opet lepog, u ovom slučaju prepodnevnog sunca tokom leta i proleća. Što se tiče privatnosti i buke, opet imate susedne lamele nasuprot ovih stanova, a u podnožju na ovom atrijumu ja pretpostavljam da će biti zakupci lokala biti kafići i restorani, tako da to može da pravi buku.
4. JUGO-zapad: odlična strana što se tiče osunčanosti u najvećem delu godine, s tim što sunca praktično uopšte neće biti od drugog dela novembra, pa sve do drugog dela januara, kada će krenuti jutarnje sunce. Tokom ovog perioda je sunce niže na horizontu, a lamele E, F i G, koje su za metar-dva više od lamele D u ovom periodu bacaju veliku senku. Što se pogleda tiče, nije idealan jer gledate pravo u lamele preko puta.
Ako bih morao da biram, moji favoriti stanova su sledeći:
Naravno i stan 6.8 dolazi u obzir, ko može da priušti i ako nekome uopšte treba takva kvadratura.
- 5.9 - 85m2, veći i prozračan dvostrano orijentisan stan
- 4.1 - 76m2, na samom uglu, dvostrano orijentisan
- 4.6 - 76m2, na strani 4, ali nekako dovoljno blizu i daleko Kružnog puta
- 4.4 - 49m2, dvostrano orijentisan, manji stan zanimljivog rasporeda
@Nemnik Napomenuo si eksplicitno prvi sprat, kao što možeš da zaključiš iz mojih poruka, što zbog pogleda, buke i sunca, u lameli D su spas viši spratovi, od 4. pa na dalje.![]()
Sta misliš o Lameli D. 5.8 stan. Na 2 spratu. Prednosti i mane.
Zdravo, evo stana od 77 kv na neparnom spratu. Ima krilo manje.Da li je još neko primetio da će zbog ovih dekorativnih belih panela na fasadi određeni stanovi imati jedno okno prozora manje?Na primer lamela D:
Pogledajte prilog 234269
Ovoga ima u praktičnog svakoj lameli.
Da li možda neko ko je kupio stan na neparnom spratu, na primer, 1, 3, 5, može da pogleda grafički prikaz stana kojeg je dobio i da prebroji okna prozora?![]()
Kao hidras, mogu reci da je to najmanji problem. Ne briniteDa li je moguce da iznad kuhinje projektuju toalet i WC solju…Meni je to totalni promašaj, bas svašta….Ovaj investitor je u prodaju ubacio neljubazne, drcne i bezobrazne kao da prodaju čaše
A šta biste naveli kao značajno veće probleme na ovom projektu?Kao hidras, mogu reci da je to najmanji problem. Ne brinite![]()
Iz moje perspektive kao hidro inženjer, unutrašnje instalacije vodododa i kanalizacije (iz crteža vidim samo vertikale) rešene su odlično, za svaku pohvalu. Nagledala sam se raznih projekata i rešenja...A šta biste naveli kao značajno veće probleme na ovom projektu?
Zdravo, evo stana od 77 kv na neparnom spratu. Ima krilo manje.
Iz moje perspektive kao hidro inženjer, unutrašnje instalacije vodododa i kanalizacije (iz crteža vidim samo vertikale) rešene su odlično, za svaku pohvalu. Nagledala sam se raznih projekata i rešenja...
Volela bih da vidim kako je rešen sitniji razvod kao i prečnike cevi ali to nije dostupno. Zanimalo bi me da pogledam i instalacije na uličnoj mreži, dubine cevovoda, prečnike, pritisak u vodovodnoj mreži. Da li se fekalna priključuje putem prepumpavanja, kako je rešena hidrantska mreža itd.. Dosta je pitanja...
Pošto nemam odgovore na njih, u odnosu na sve gledano, projekat mi se jako dopada i mislim da nema većih problema.
Nesto slicno ima i u Elixir naselju, doduse tamo su prozori isti ali svaki drugi sprat ima staklo na terasi a ostali beton. Isti je arhitekta pa...Da li je još neko primetio da će zbog ovih dekorativnih belih panela na fasadi određeni stanovi imati jedno okno prozora manje?Na primer lamela D:
Pogledajte prilog 234269
Ovoga ima u praktičnog svakoj lameli.
Da li možda neko ko je kupio stan na neparnom spratu, na primer, 1, 3, 5, može da pogleda grafički prikaz stana kojeg je dobio i da prebroji okna prozora?![]()
Hvala ti mnogo za trud.@Filip 01 Za investicionu kupovinu pretpostavljam da misliš na manje stanove, zaključno sa 50m2, stan za izdavanje? Nisam nešto fan garsonjera, pogotovo onih bez terase, ali one se de-fakto lako izdaju ili prodaju. Nekako mi čak i za investicionu kupovinu ima više smisla uzeti stan koji ima odvojenu spavaću sobu. Ali evo, ovo je neka lista stanova koji su meni zanimljivi i mislim da su dobra kupovina, neki čak i za život.
Eto, to su samo neki stanovi koji su mi zapali za oko kao zanimljivi. Svi ti stanovi od 45m2 su manje-više isti, finese su u pitanju, svi ti koji gledaju južno su super, ali su verovatno već rasprodati. Po mom mišljenju, ko kupuje stan za život, između 45 i 50 m2 bolje uzeti 50 ako imate novca za veći, jer imaju dužu spavaću sobu i dnevni boravak, možda ne drastično, ali verujte da nekad znači tih dodatnih 70cm u dužinu, dosta komfornije se čovek oseća. Još jedna stvar koja nekome možda smeta kod stanova je to "deljenje" terase sa komšijom, tačnije naslonjene terasa ili zapravo jedna terasa podeljena zidom između. Praktično svi stanovi 45m2 su takvi, 50m2 su nešto bolji u tom smislu.
- Стан 4.3 - Ламела Д - 36.55m² – simpatična garsonjera po strukturi, dosta prostrana, ima komfornije kupatilo od nekih stanova većih kvadratura. Orijentacija nije idealna, gleda na prometnu ulicu, ali mimo toga veoma funkcionlna garsonjera u odnosu na ostale, pritom ima i terasu.
- Стан 5.10 - Ламела Д - 36.48m² – još jedna garsonjera sa terasom, bolja, jug-istok orijentacija od prethodne garsonjere, ušuškana unutar kompleksa dalje od buke sa ulice. Pogled nije filmski, ali bar nije direktno zaklonjen, vidi se nebo kad se pogleda kroz prozor, čak i na nižim spratovima.
- Стан 2.9 - Ламела Б - 50.40m² – od svih stanova koji gledaju unutar kompleksa, ovaj verovatno ima najbolji direktan pogled što se tiče privatnosti i dubine, gleda tek tamo u lamelu G. Sa strane spavaće sobe nema komšiju, dodatno izolovan zid spavaće sobe jer je s druge strane negrejan prostor (hodnik). Odlična, JUG-zapad orijentacija, dobro osunčan u hladnije doba godine.
- Стан 3.12 - Ламела Ц - 50.95m²– ista orijentacija kao prethodni, odlično osunčan, ali pritom ima i ovaj otvor između lamele H i poslovnog objekta, tako da je bezbedan u prvom delu dana što se tiče senke čak i u decembru. Ali čim sunce ode iza tog parčeta H, oko 15 časova, biće u senci, već od oktobra, jer mnogo je mala razdaljina, oko 20m između njega i lamele H. Naravno, spas su viši spratovi, u ovom slučaju od 5. sprata.
- Alternativa ovom je i stan 3.13. On mi se možda čak i više dopada jer slično kao i stan 2.9, nema komšije sa obe strane stana, već se u njegovom slučaju dnevni boravak naslanja na hodnik.
- Стан 6.3 - Ламела Д - 50.54m² – nema baš idealan pogled, ali bar ne gleda u neki drugi stan nego u stepenište susedne lamele, tako da je solidan što se tiče i privatnosti. Odlična, skoro idealna južna orijentacija, osunčan tokom čitave godine osim u periodu od drugog dela novembra do kraja januara kada dugačku senku baca lamela F. Mana je možda što se deli terasa sa komšijom,
- Стан 10.2 - Ламела Х - 45.08m² – idealna, južna orijentacija, ulaz u stan odmah iz lifta / stepeništa (nekome je to prednost nekome mana). Odličan pogled, mislim da svi ovi stanovi vide na primer Avalski toranj.
- Стан 2.8 - Ламела Б - 46.14m² – ovo je jedini od stanova od 45m2, a da spada u tu kategoriju "bez komšija sa obe strane" koju ja volim. Solidan, dubok pogled preko bulevara severo-istok, a i solidna orijentacija, jutarnje sunce tokom većeg dela godine. Neko je već pomenuo da je strana koja gleda na Bulevar Peka Dapčevića verovatno bolja kupovina sa stanovišta zaklanjanja pogleda ako se nešto izgradi, jer bulevar je dosta širi od Kružnog puta.
@Filip 01 Ne znam koliko ti je ovo sad od pomoći za investicionu kupovinu, jer ovde sam malo ubacio mišljenje i o kupovini stana za život, ali valjda je to kompatibilno.![]()
Interesantno je ovako pogledati analizu najtraženijih struktura stanova iz različitih uglova.Eto, to su samo neki stanovi koji su mi zapali za oko kao zanimljivi.
Kad uporedimo šta su kupci rekli (skinuti stanovi sa sajta) ispada da su samo stanovi 3.13 i 10.2 među traženijima (od ovih navedenih), dok je recimo najmanja garsonjera od 25m2 prodata u celoj vertikali, što potvrđuje da su ukusi, želje i mogućnosti različiti.
Jesu nju sklonili sa sajta? Ne pronalazim je.dok je recimo najmanja garsonjera od 25m2 prodata u celoj vertikali
Da, sklonili su je. Ne znam dal je još neki stan prodat u celoj vertikali, a nju sam zapamtio jer je najmanja.Jesu nju sklonili sa sajta? Ne pronalazim je.