Svaka cast na analizi, retko ko ispise ovako kvalitetan komentar na ovom forumu.
Hvala, nisam arhitekta, ali jako se zanimam za arhitekturu / građevinu, i mogu da kažem da je ovaj projekat 'Elixir Voždovac' ili kako se sada zove 'Nemanjin grad'
genijalan na mnogo načina i sve više mi se dopada kako ga analiziram iz različitih uglova.

Svaka čast timu arhitekata, mislim da je u pitanju Tatjana Krak i njen 'KRAAK arts & architecture' tim:
https://www.kr-art.com/copy-of-elixir-garden-1
Ono što mi se sviđa kod ovog kompleksa je to što je, za razliku od recimo Voždovih kapija,
kompleks otvorenog tipa i konceptualno podseća na West 65 u smislu te interne saobraćajnice, lokala, itd. Mada zbog oblika i strukture može da deluje da je sve nekako zatvoreno i "tesno", ipak je
prozračan upravo zbog tih pešačkih i kolskih prolaza. Zbog toga
kompleks "diše", pravi se prirodna promaja i cirkulacija vazduha, što je bitno za tople dane.
Meni se generalno dopada i mislim da je pametno rešen raspored lamela, što je realno bio izazov na relativno manjoj parceli. Verujem da je arhitekta to imala u vidu i htela je da ostavi svakom stanaru velik izbor kada je u pitanju orijentacija i pozicija stanova, jer ukusu su različiti.
Dopada mi se i što je akcenat na zelenilu, dosta je trave, drveća i biljaka unutar kompleksa, skoro kao u botaničkoj bašti.

To još jedna bitna stavka kada su u pitanju vrućine, jer biljke stvaraju prijatniju mikroklimu. Naravno, sve zavisi da li će investitor i izvođač radova do kraja i u potpunosti da ispoštuju zamisao arhitekte, ja se iskreno nadam da hoće.
Dopada mi se i kako je inteligentno iskorišen pad terena i to što recimo -1 nivo garaže nije u klasičnoj rupi nego je praktično u istom nivou kao dvorište ispred lamela A, B, C i H.
Kao što vidite, garaža i dvorišta ispred ovih lamela su praktično na istoj nadmorskoj visini.
Ima još puno detalja u kojima bih mogao da pričam, ali sve u svemu, mnogo mi se dopada ovaj projekat i po mom skromnom mišljenju ima potencijal, da ako sve ispadne kako treba naravno, što se
kvaliteta života unutar samog kompleksa tiče bude jedan od najboljih u Beogradu. Naravno, eksterni faktori kao što su saobraćajne gužve su problem, ali ceo Beograd nažalost postaje takav, to je već neka druga tema. Nadam se da će i to u nekom trenutku da se poboljša izgradnjom novih saobraćajnica, magistrala, obilaznica.