Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

pa onda je super i za život, jer si iz kraja i to ti je važno…
Zgrade su od trotoara do trotoara između SMP i Komodraske2+2), ako dete treba da izadje iz kvarta a nema podzemnih prolaza je malo napeto…da ne pričamo o izduvnim gasovima …

Iako nisam pozvan, zeleo bih da podelim svoje (mozda subjektivno) misljenje o ovom projektu:
  1. Svaka novogradnja, posebno u ovoj fazi, nosi odredjeni rizik. Ipak, uzimajuci u obzir da investitor vec ima izgradjenu reputaciju (Euromedik klinike) i da je izvodjac veoma ozbiljna firma sa brojnim uspesnim projektima iza sebe (Brigate), to uliva solidnu dozu sigurnosti.
  2. Lokacija je stvar licnog ukusa i o tome je tesko raspravljati. U smislu investicije, taj kraj će se u narednom periodu znacajno siriti i razvijati. Vec smo videli na ovoj temi da se u blizini nalaze svi potrebni sadrzaji, da Elixir zapocinje gradnju naselja na 35 hektara, da dolazi BIO4 Campus sa brojnim objektima i Poljoprivrednim fakultetom, itd. To ce neminovno dovesti do rasta cene kvadrata, kao i rente.
  3. Kvalitet gradnje nije ni bolji ni losiji od vecine projekata u gradu - sve je to po nekom sablonu. Postoji nekoliko zgrada koje ciljaju visi nivo kvaliteta, ali to prati i odgovarajuca cena kvadrata. Na primer, razmatrali smo objekat sa "boljom" lokacijom i kvalitetnijom materijalizacijom, ali je cena bila 3.700 EUR/m² + PDV.
Na osnovu svega gore navedenog, mi smo odlucili da uzmemo jedan manji stan u Nemanjinom gradu. Mada, kada vidim kako pise @alokin87 , trebalo je vise vremena i energije da posvetimo izboru mikrolokacije stana... :)

pa onda je super i za život, jer si iz kraja i to ti je važno…
Zgrade su od trotoara do trotoara između SMP i Komodraske2+2), ako dete treba da izadje iz kvarta a nema podzemnih prolaza je malo napeto…da ne pričamo o izduvnim gasovima …
Što se tiče izduvnih gasova, i zagađenja generalno, Beograd je u svojoj celini postao gasna komora, nema mesta u Beogradu koji je bez zagađenja. Što zbog upotrebe "prljavih" izvora/sirovina u toplanama i domaćinstvima, što zbog zastarelih sistema filtracije (Toplane, fabrike), zatim lošijeg standarda življenja pa se i dalje na ulicama voze automobili sa euro 3 i 4, tu je i veliki broj vozila za grad ove veličine i zaostale infrastrukture, oseća se i nedostatak metroa o kome se priča decenijama, prenaseljenost grada (pogotovu u poslednjih 10tak godina), itd. Beginner-ov prethodni komentar ima logike, dakle za ovu cenu baš je teško, ako ne i nemoguće naći novogradnju sličnog kvaliteta, solidne lokacije i poznate reputacije investitora i izvođača. Starogradnja je katastrofalna sa cenama u ovom trenutku, a da ne govorimo o izuzetno lošoj/oskudnoj ponudi, dakle NE MOŽEŠ sve i da hoćeš da nađeš stan u starogradnji trenutno, a pogotovu po nekoj realnoj, normalnoj ceni. Sve to imajući u vidu, meni ovo deluje kao dobra priča, naravno nisam vidovnjak pa nemam tu sposobnost da predvidim kako će sve ispasti u budućnosti što se tiče realizacije samog projekta, ali po svemu sudeći TREBALO bi da ispadne dobro i kao pametna odluka i investicija (i za život i za izdavanje).

Ja imam jednu drugu zamerku/dilemu. Zašto iz njihove prodaje govore da nisu dostupni stanovi koji su slobodni. Na sajtu lepo piše koji su izbačeni/prodati stanovi (po spratnosti), a koji nisu. Kao da čuvaju određene stanove (idealne spratnosti) za neki kasniji period prodaje. Meni su još pre mesec dana rekli da je ostao još samo prvi sprat sa strane Šumadijskih divizija. To mi je malo nerealno. Takodje isto važi i za garažna mesta, imao sam jako sužen izbor i na kraju sam rezervisao kompromisno mesto (koje nisam prvobitno hteo). Da li je stvarno tolika pomama ili ne govore istinu iz nekog razloga ili je nešto treće u ptianju stvarno ne znam. Ali ako dajem tolike pare i poverenje želim da izaberem idealan stan za svoj novac.

Ja imam jednu drugu zamerku/dilemu. Zašto iz njihove prodaje govore da nisu dostupni stanovi koji su slobodni. Na sajtu lepo piše koji su izbačeni/prodati stanovi (po spratnosti), a koji nisu. Kao da čuvaju određene stanove (idealne spratnosti) za neki kasniji period prodaje. Meni su još pre mesec dana rekli da je ostao još samo prvi sprat sa strane Šumadijskih divizija. To mi je malo nerealno. Takodje isto važi i za garažna mesta, imao sam jako sužen izbor i na kraju sam rezervisao kompromisno mesto (koje nisam prvobitno hteo). Da li je stvarno tolika pomama ili ne govore istinu iz nekog razloga ili je nešto treće u ptianju stvarno ne znam. Ali ako dajem tolike pare i poverenje želim da izaberem idealan stan za svoj novac.

Sa sajta sklanjaju samo stanove za koje je overen ugovor i uplaćena rata, a i pitanje koliko su ažurni po tom pitanju.
Stanove koji su rezervisani ili su u procesu kupovine ne sklanjaju sa sajta.

Sa sajta sklanjaju samo stanove za koje je overen ugovor i uplaćena rata, a i pitanje koliko su ažurni po tom pitanju.
Stanove koji su rezervisani ili su u procesu kupovine ne sklanjaju sa sajta.
Znam to, medjutim zamolio sam ih da mi jave ukoliko se oslobodi ta i ta spratnost i rečeno mi je da sigurno neće biti... Kako mogu sa sigurnošću da znaju da li će neko da odustane od kupovine ili neće? Jedino mi je to bilo malo bezveze, ostala komunikacija je prošla ok.

Mi dok smo jos bili "zagrejani" za Nemanjin grad, preko telefona smo pitali za par stanova, 3 od 4 nasa favorita vec su bila prodata. Bili smo malo smoreni jer prvi stan koji smo bas hteli bio je prodat. Poslali su nam primer ugovora, u kome su rate bile drugacije od onoga sto nam je Milica rekla, pa kad smo ih zvali popodne da im kazemo da ipak ne idemo u pricu sa stanom zbog garaze i rata, rekli su nam da je prvi stan za koji smo se interesovali ipak slobodan. Kako rekose "evo upravo se oslobodio."
Tako da, ne znam sta bih vam rekla, ali to slobodno, prodato, rezervisano menja se izgleda iz sata u sat.

Mi dok smo jos bili "zagrejani" za Nemanjin grad, preko telefona smo pitali za par stanova, 3 od 4 nasa favorita vec su bila prodata. Bili smo malo smoreni jer prvi stan koji smo bas hteli bio je prodat. Poslali su nam primer ugovora, u kome su rate bile drugacije od onoga sto nam je Milica rekla, pa kad smo ih zvali popodne da im kazemo da ipak ne idemo u pricu sa stanom zbog garaze i rata, rekli su nam da je prvi stan za koji smo se interesovali ipak slobodan. Kako rekose "evo upravo se oslobodio."
Tako da, ne znam sta bih vam rekla, ali to slobodno, prodato, rezervisano menja se izgleda iz sata u sat.
Eto, dakle nismo jedini kome se desila slična stvar. To mi se jedino ne sviđa i kvari poverenje koje je neophodno za investiranje u nešto što je još uvek ideja. Mislim da je jako bitna iskrenost i transparentnost u ovom slučaju i nešto na šta bi investitor i prodajni tim trebalo da porade kako bi ulili dozu sigurnosti i poverenja u svoje kupce, jer ipak su kupci oni koji ulažu finansijska sredstva neophodna za realizaciju projekta. Takodje, savet je i da se poradi na ažurnosti sajta, na stranu to što smatram da je bilo potrebno ubaciti više sadržaja, slika, 3d tour, skica i informacija o projektu na sam sajt (kao što pojedini to rade - projekti na Tošinom bunaru, da ne imenujem sada), minimum je bar da se ažurira sajt što se tiče dostupnosti stanova po spratnosti. Staviti opciju rezervisano, prodato, slobodno, makar to...

Eto, dakle nismo jedini kome se desila slična stvar. To mi se jedino ne sviđa i kvari poverenje koje je neophodno za investiranje u nešto što je još uvek ideja. Mislim da je jako bitna iskrenost i transparentnost u ovom slučaju i nešto na šta bi investitor i prodajni tim trebalo da porade kako bi ulili dozu sigurnosti i poverenja u svoje kupce, jer ipak su kupci oni koji ulažu finansijska sredstva neophodna za realizaciju projekta.
Ovo se i meni desavalo sa drugim projektima, dok pricas sa njima o dostupnim stanovima ima 10 slobodnih stanova, ne odgovaraju ti orijentacije i spratnosti ali drugi stanovi su "rezervisani" ili prodati. Odustanes od kupovine i 2-3 nedelje kasnije cela lamela pustena u prodaju, 100 stanova za biranje. Mislim da su to samo lose taktike prodaje da prikazu da je interesovanje i prodaja u velikom zaletu.

Takodje, savet je i da se poradi na ažurnosti sajta, na stranu to što smatram da je bilo potrebno ubaciti više sadržaja, slika, 3d tour, skica i informacija o projektu na sam sajt (kao što pojedini to rade - projekti na Tošinom bunaru, da ne imenujem sada), minimum je bar da se ažurira sajt što se tiče dostupnosti stanova po spratnosti. Staviti opciju rezervisano, prodato, slobodno, makar to...
Sva ta softverska resenja kostaju (neka i prilicno) pa je na kraju krajeva sve do volje investitora da li ce da ulozi 5-10 hiljada EUR da drzi to na sajtu ili ne.

Pozdrav svima,
Procitala sam na forumu da sada postoji mogucnost kreditnog finansiranja (20% ucesca, ostalo kredit) ali da je veca cena po kvadratu za iznos koji se kreditira.
Da li vaze isti uslovi ukoliko se pre podizanja kredita isplati 40-60% iznosa? U smislu, manje podizu cenu za kreditirani iznos?
Takodje, znate li kada se plaća garažno mesto? Ono nam pravi najveći "problem" u računici. Hvala :)

Pozdrav svima,
Procitala sam na forumu da sada postoji mogucnost kreditnog finansiranja (20% ucesca, ostalo kredit) ali da je veca cena po kvadratu za iznos koji se kreditira.
Da li vaze isti uslovi ukoliko se pre podizanja kredita isplati 40-60% iznosa? U smislu, manje podizu cenu za kreditirani iznos?
Takodje, znate li kada se plaća garažno mesto? Ono nam pravi najveći "problem" u računici. Hvala :)

Za deo koji isplatite pre podizanja kredita važe cene sa sajta, a cena za deo koji ide preko kredita se uvećava za 200 eur po kvadratu kako rekoše u prethodnim postovima.
Cena stana + garažno mesto vam je ukupna cena koju plaćate i od koje računate procente.

Pozdrav braco i sestre,

Vidim da je sada kvadrat za manji stan oko 2500e.
Zanima me kad ste pregovarali uslove, jel neko uspeo da spusti cenu kvadrata stana ili garaze?

Pozdrav braco i sestre,

Vidim da je sada kvadrat za manji stan oko 2500e.
Zanima me kad ste pregovarali uslove, jel neko uspeo da spusti cenu kvadrata stana ili garaze?
Nema korekcije cene, osim ukoliko ste spremni da odmah platite minimum 70% od ukupnog iznosa, odnosno cene za stan + garaža. Ukoliko jeste, za 70% plaćenog iznosa dobijate umanjenje od 70 eur, za 80% - 80 eur, za 90% - 90 eur i za 100% (odnosno za isplatu celokupnog iznosa odjednom) dobijate 100 eur po kvadratu umanjenu cenu. Za kredite je kvadrat skuplji čini mi se za 200eur. Kupovina garaže uz stan je obavezna, dakle tu nema pregovaranja. Inače, ja sam samo potencijalni kupac, vi ipak proverite sve što vas interesuje sa njihovim prodajnim timom, ovo je samo ono što sam ja do sada saznao i nadam se ispravno protumačio.

Hvala na odgovoru, al bih radije da dobijem odgovor od osobe koja je vec kupila stan
Sve što je rodjeni vozd napisao je tačno.
Ja sam imao korekciju cene sa istim uslovima što je kolega iznad napisao.
Samo sam ja uzeo stan sa kolekcijom cene još kad je bio 2.450 eura. Pa se uklopilo da bude cena dobra.

Pitanje za ljude koji su potpisali ugovor ili su pred potpisivanje ugovora. Da li je neko uspeo da pregovara stavke iz ugovora, odnosno da se izmeni/dopuni ugovor? Snažan akcenat je na obavezama kupca, dok je na strani prodavca, odnosno investitora to svedeno na osnovno/minimalno/podrazumevano. Konkretno me interesuje da li su sa strane investitora bili fleksibilni, i koliko, da se dodaju odredjene obaveze investitora koje bi dodatno zaštitile kupca?

Nisam ništa promijenio niti sam vidio da bi moglo da se mijenja u ugovoru.tipa nešto što bi po prodavca bilo nezgodno a kupac je u svakoj priči kriv i mora da plati u roku 7 dana pa plus zatekne kamate.......

Nisam ništa promijenio niti sam vidio da bi moglo da se mijenja u ugovoru.tipa nešto što bi po prodavca bilo nezgodno a kupac je u svakoj priči kriv i mora da plati u roku 7 dana pa plus zatekne kamate.......
Tj rade po principu hoćeš nećeš a ima zainteresovanih,cijena je pristojna a projekat ozbiljan i velik

Čitao sam ugovor pošto je sestra uzela ovde stan.
To ti je što ti je.
Treba da znaš da nakon što platiš više od 50% cene stana, stan je tvoje vlasništvo po zakonu, i tu onda ne važe iste one odredbe koje su važile do tad oko raskidanja ugovora sa njihove strane, jer ne mogu oni da raskinu ugovor ili da odbiju da potpišu glavni ugovor pošto stan više nije njihov, tako da bi to išlo onda preko tužbi itd. Nadamo se da niko neće biti u toj poziciji, pošto to nije nikome u interesu.
Ovo je iz prve ruke od advokata.

U svakom slučaju, ugovor nije nešto bitno drugačiji od ostalih ugovora za novogradnje i ne mislim da tu ima nekih ozbiljnih prepreka.

Postoji šansa da ćete da se peglate sa upravnikom ako vam rebnu održavanje od tipa 1.2e po m2, pošto investitor bira firmu i zaključuje ugovor od održavanju u prve 2 godine ali to je deo folklora praktično svake novogradnje i to ako je problem se rešava u hodu.

Vrh