Ne postoji "najbolja" orijentacija stana, sve zavisi šta ko voli. Ja recimo dosta studiozno (možda i preterano) pristupam odabiru stana, a Nemanjin grad mi se između ostalog svideo što jer arhitektura dosta inteligentno osmišljena, sa pažnjom na detalje. Konkretno, moj misaoni proces je, nakon što utvrdim koju kvadraturu tj tip stana želim, na primer dvosoban stan, konkretan stan biram po sledećim kriterijumima:
- orijentacija - ovo je mnogo bitno kod jednostrano orijentisanih stanova tj onih koji imaju prozore samo na jednoj strani. U nekom od prethodnih postova sam naveo da preferiram sunce, prosto navikao sam da živim u osunčanom stanu. A da ne pominemo neke druge benefite sunca i sunčevih zraka. U ovom smislu, idealna orijentacija za područje severne zemljine hemisfere, gde si nalazi i naša zemlja, je južna - sunce tokom cele godine i tokom većeg dela dana, ali bez jakog sunca u najtoplijem delu dana (zapadna strana). Ne volim zamračane stanove, volim prirodno svetlo, pogotovo u danima pre / nakon leta: stan bolje osvetljen i zagrejan= ušteda energije i niži računi.
- Nemanjin grad u tom smislu nudi raznovrsne opcije, a meni lično su najbolje orijentisani stanovi u lamelama E, F, G i H koji gledaju, na naselje Stepa Stepanović, upravo ta skoro pa idealno južna orijentacija. Sasvim korektni su i stanovi u lamelama A i B koji gledaju ka unutra, doduše ovi koji su istureni ka centru kompleksa, jer nisu zaklonjeni lamelom D. Takvi isti stanovi u lameli C su solidni samo iz razloga što je između kota 29 i 31 otvoren prostor, ništa ne zaklanja pogled ni sunce, ali poslovna zgrada pravi problem sa bacanjem senke u prvom delu dana.
Pogledajte prilog 231834
Reprezentivni primer za senku može da bude najbliža zgrada u kompleksu S. Stepanović orijentisana isto kao lamele E, F, G i H. Ona je danas oko podne bacala senku dužine do 40 metara, te bi u tom slučaju prvi, drugi, pa verovatno i treći sprat ovoj strani lameli D bili u senci. Naravno ako ste na više spratu ili na povučenom spratu nemate taj problem.
To možete da proverite na sajtovima kao što su www.suncalc.org ili shademap.app.
Pogledajte prilog 231828
- položaj u kompleksu - da li gledam u nečiji prozor tj neko u moj. To uvek pokušavam da izbegnem, jer u tom slučaju je velika šansa da to može da negativno utiče na meni najbitniju stavku, orijentaciju, u smislu da mi potpuno zakloni sunce. Dakle bitno je da nemam direktno zaklonjen pogled.
- spratnost - ljudi generalno preferiraju više spratove, i ja takođe, ali opet ne previše visoke. Volim često da koristim stepenište umesto lifta, te idealna pozicija je od 2-4 sprata.
- ovaj kompleks će imati visoke lokale u prizemlju svake lamele, plafon 5-5.8m, što samim tim znači da ne morate da idete mnogo visoko sa spratom, jer na primer 3. sprat je kao 4. u većini drugih zgrada.
- za neke ljude, problem sa lokalima može da bude buka, jer nikad ne znate ko će da zakupi lokal. Ali u ovom slučaju Nemanjin grad ima opcije za svačiji ukus - lamele A, B i C nemaju ulaze u lokal sa unutrašnje strane kompleksa, već samo sa spoljne, dok lamele D, E, F, G i H imaju dosta lokala u prizemlju, te tu može da se očekuje da će biti dosta živahno, na primer Glovo / Wolt dostava i slično. U tom slučaju, naravno, što viši sprat to bolje.

Pogledajte prilog 231820
- susedni stanovi - trenutno živim u stanu gde nemam komšiju na zidu spavaće sobe te ako je moguće, gledam da izaberem stan gde nemam komšiju bar sa jedne strane ili da zajedniči zidovi budu u prostorijama kao što su kuhinja ili kupatilo, a ne dnevni boravak i spavaća soba
- u slučaju Nemanjinog grada, postoji dosta takvih opcija, na primer oni koji su poslednji u nizu, spolji zid ili oni koji se naslanjaju na ulaz, stepenište i lift. Kod ulaza stepeništa i lifta treba imati u vidu da će unutrašnji zid biti obložen sa dodatnom izolacijom, te će vam to "ukrasti" 10-15cm u prostoriji:
Pogledajte prilog 231816
Kao što možete videti na onim nekim nacrtima, zidovi hodnika gde se nalaze stepenice i liftovi su noseći zidovi, armirani beton (AB), te će stanovi koji se naslanjaju na njih biti dodatno izolovani, ali iznutra. Nekome to može da smeta, meni lično ne.
Ima sigurno još stavki koje nisu toliko bitne kao ove, ali kao što rekoh na početku, sve je stvar ukusa, nekome možda ove stvari nisu prioritet.