Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Desilo mi se i da sam se na nekim gradilištima ,,ušunjao,, to jest samo ušetao, ali to ne bih nikako običnom kupcu preporučio zbog mogućih povreda i bezbednosti, čak suprotno predlažem.
Dosta investitora ne daje da ljudi obilaze stanove u izgradnji doduse :/

Razumem i to, odgovornost, smetas majstorima itd.

Objektivno sve to stoji, ali zar je toliko problem odrediti 2 sata u toku odredjenih dana kad bi kupce mogao grupno da provede neko od zaposlenih kao sto to rade npr za ogledni stan? Sigurno da niko nije toliko zaladjen da dolazi svaki dan i gleda kako se npr gradi četvrti sprat a on kupio na drugom… Sasvim mi korektno deluje da postoji neka vrsta transparentnosti ako smo već rešili da unapred platimo dobar deo vrednosti stana, čime smo u najmanju ruku suinvestitori

Objektivno sve to stoji, ali zar je toliko problem odrediti 2 sata u toku odredjenih dana kad bi kupce mogao grupno da provede neko od zaposlenih kao sto to rade npr za ogledni stan? Sigurno da niko nije toliko zaladjen da dolazi svaki dan i gleda kako se npr gradi četvrti sprat a on kupio na drugom… Sasvim mi korektno deluje da postoji neka vrsta transparentnosti ako smo već rešili da unapred platimo dobar deo vrednosti stana, čime smo u najmanju ruku suinvestitori

Mislim da je tu glavni rizik neka povreda na gradilištu koja može da se desi prilikom takvih poseta - Filip neka me ispravi ako grešim. Zato se valjda kupcima formalno ne dozvoljava da obilaze stanove dok ne dođu do određene faze izgradnje.

Ima svega, zbog povreda pogotovo. Zakonski ne bi trebalo niko da udje na gradilištu ko nije prijavljen Inspekciji rada.
Svaki podizvodjač mora da ima sve svoje radnike prijavljene sa potrebnom dokumentacijom, odradjenim lekarskim pregledom itd...
Pod broj 2 su kradje i štete na gradilištu koja se mogu dogoditi...
Meni su Inspektori na radu dolazili bez potrebne zaštitne opreme pa sam im rekao da ne bih smeo da ih pustim unutar samog gradilišta 😂
Prilična je gužva na gradilištu i ako vas neko nenamerno povredi ili se povredite jako je nezgodno ko je za to odgovoran itd...
Pri tome za ovakav jedan kompleks ako bi se pustilo 1000ljudi da gleda u tomu izvodjenja a svi se prave pametni i traže i slikaju stvari za koje oni misle da su nedostatci onda se šalje pogrešna slika i reputacija o gradilištu....
Svakako mislim kada je vaš stan u nekoj sivoj fazi odradjen i siguran da mogu da vas puste da pogledate ali to je više na osnovu nekog dogovora i ako procene da ste normalan čovek, jer je i njima u cilju da nemate greške u stanu koje im utiču na kasniju ispravlu i reputaciju.

Na osnovu čega si to zaključio? Pogledaj projekat, baš je suprotno, većina stanova je projektovana tako da je spavaća na spavaću, dnevna na dnevnu. Ima izuzetaka, ali je to manjina, ili pola-pola nije sigurno većina kao što si napisao. Zumiraj projekat i videćeš o čemu pričam.

I ne slažem se da ne postoji zvučna izolacija visokog kvaliteta, primer su Voždove kapije.

Pogledao projekat, sto kazes pola-pola je (i to cini mi se bukvalno 50%), kod manjih stanova je losija situacija. Tako da ne znam sta je tu za pohvalu.

Ne znam za Vozdove kapije, ali poznajem situaciju u bar 10 kompleksa od A bloka na ovamo, gde je izolacija u rasponu od zalosna do osrednja. Nadati se da ce kvalitet zvucne izolacije biti u ovom kompleksu biti u top 5%, ja to zovem optimizmom bez pokrica, narocito na materijalizaciju koja je u rangu standardne ponude( a ponecemu i ispod). No, vreme ce reci svoje, tj ovu polemiku treba nastaviti za 2.5 do 3 godine kada se kompleks useli.

Svakako mogu da pitaju za sastav zajedničkih zidova izmedju stanova ili stanova sa hodnikom, medjuspratni sastav , kao i stolariju... Takodje mogu da pitaju kako misle da reše zvučnu izolaciju i koji materijal koriste...
Upotrebom boljih ulaznih vrata, kao i sobnih se takodje rešava spoljašna buka. Ja zamenio ulazna vrata najvišim kvalitetom sa ugradjenom izolacijom u vratima i više ne čujem komšiluk u sadašnjoj zgradi.
Prenos zvuka uglavnom ide, to jest nadje put kroz kanale koji nisu dobro odradjeni i ispunjeni.

Svakako mogu da pitaju za sastav zajedničkih zidova izmedju stanova ili stanova sa hodnikom, medjuspratni sastav , kao i stolariju... Takodje mogu da pitaju kako misle da reše zvučnu izolaciju i koji materijal koriste...
Upotrebom boljih ulaznih vrata, kao i sobnih se takodje rešava spoljašna buka. Ja zamenio ulazna vrata najvišim kvalitetom sa ugradjenom izolacijom u vratima i više ne čujem komšiluk u sadašnjoj zgradi.
Prenos zvuka uglavnom ide, to jest nadje put kroz kanale koji nisu dobro odradjeni i ispunjeni.

Za zvučnu izolaciju je u materijalizaciji navedeno Knauf, Pod plus 3cm
Već je postavljana detaljnija materijalizacija na početku teme, ali uvek je pitanje šta će na kraju biti urađeno.

Evo screenshot prvog dela
1741546530288.png

Već je postavljana detaljnija materijalizacija na početku teme, ali uvek je pitanje šta će na kraju biti urađeno.

Pogledajte prilog 232005
Ja ovaj podatak iskreno nisam ni istražio kada sam kupovao stan u njihovom kompleksu, kolege su učestvovale delom u projektovanju i baš su bile zadovoljne, meni se tada upalila lampica za kupovinu stana, namestile su se pogodnosti i to je tada bilo to.
Više sam se bavio ekonomijom tada, nego ovako detaljnom analizom.
Odličan izbor materijala, Knauf, Sika, zvučna izolacija, isto će biti spušteni plafon što mi je veliki plus, dobre debljine, skoro ako ne i preslikano kao u prethodnom projektu Eliksir gardenu.
Uglavnom ljudi gledaju sanitarije i marku pločica, parket(što je vidljivo), meni je to tek na nekom kasnijem mestu po gledanju.
Realno ne znam ni koji investitor sada ne ugradjuje I klasu pločica.
Ako je i visina stana malo viša od standardne onda je stvarno preslikano i po meni sa te strane odlično.
Zato sam valjda i spomenuo da mi je plus jer znam projektanta(arhitekticu) i pretpostavio sam da je na sličan fazon projektovano što se tiče ovih stvari.

Ne postoji "najbolja" orijentacija stana, sve zavisi šta ko voli. Ja recimo dosta studiozno (možda i preterano) pristupam odabiru stana, a Nemanjin grad mi se između ostalog svideo što jer arhitektura dosta inteligentno osmišljena, sa pažnjom na detalje. Konkretno, moj misaoni proces je, nakon što utvrdim koju kvadraturu tj tip stana želim, na primer dvosoban stan, konkretan stan biram po sledećim kriterijumima:
  1. orijentacija - ovo je mnogo bitno kod jednostrano orijentisanih stanova tj onih koji imaju prozore samo na jednoj strani. U nekom od prethodnih postova sam naveo da preferiram sunce, prosto navikao sam da živim u osunčanom stanu. A da ne pominemo neke druge benefite sunca i sunčevih zraka. U ovom smislu, idealna orijentacija za područje severne zemljine hemisfere, gde si nalazi i naša zemlja, je južna - sunce tokom cele godine i tokom većeg dela dana, ali bez jakog sunca u najtoplijem delu dana (zapadna strana). Ne volim zamračane stanove, volim prirodno svetlo, pogotovo u danima pre / nakon leta: stan bolje osvetljen i zagrejan= ušteda energije i niži računi.
    1. Nemanjin grad u tom smislu nudi raznovrsne opcije, a meni lično su najbolje orijentisani stanovi u lamelama E, F, G i H koji gledaju, na naselje Stepa Stepanović, upravo ta skoro pa idealno južna orijentacija. Sasvim korektni su i stanovi u lamelama A i B koji gledaju ka unutra, doduše ovi koji su istureni ka centru kompleksa, jer nisu zaklonjeni lamelom D. Takvi isti stanovi u lameli C su solidni samo iz razloga što je između kota 29 i 31 otvoren prostor, ništa ne zaklanja pogled ni sunce, ali poslovna zgrada pravi problem sa bacanjem senke u prvom delu dana.

Pogledajte prilog 231834

Reprezentivni primer za senku može da bude najbliža zgrada u kompleksu S. Stepanović orijentisana isto kao lamele E, F, G i H. Ona je danas oko podne bacala senku dužine do 40 metara, te bi u tom slučaju prvi, drugi, pa verovatno i treći sprat ovoj strani lameli D bili u senci. Naravno ako ste na više spratu ili na povučenom spratu nemate taj problem. :) To možete da proverite na sajtovima kao što su www.suncalc.org ili shademap.app.

Pogledajte prilog 231828
  2. položaj u kompleksu - da li gledam u nečiji prozor tj neko u moj. To uvek pokušavam da izbegnem, jer u tom slučaju je velika šansa da to može da negativno utiče na meni najbitniju stavku, orijentaciju, u smislu da mi potpuno zakloni sunce. Dakle bitno je da nemam direktno zaklonjen pogled.
  3. spratnost - ljudi generalno preferiraju više spratove, i ja takođe, ali opet ne previše visoke. Volim često da koristim stepenište umesto lifta, te idealna pozicija je od 2-4 sprata.
    1. ovaj kompleks će imati visoke lokale u prizemlju svake lamele, plafon 5-5.8m, što samim tim znači da ne morate da idete mnogo visoko sa spratom, jer na primer 3. sprat je kao 4. u većini drugih zgrada.
    2. za neke ljude, problem sa lokalima može da bude buka, jer nikad ne znate ko će da zakupi lokal. Ali u ovom slučaju Nemanjin grad ima opcije za svačiji ukus - lamele A, B i C nemaju ulaze u lokal sa unutrašnje strane kompleksa, već samo sa spoljne, dok lamele D, E, F, G i H imaju dosta lokala u prizemlju, te tu može da se očekuje da će biti dosta živahno, na primer Glovo / Wolt dostava i slično. U tom slučaju, naravno, što viši sprat to bolje. :)
      Pogledajte prilog 231820
  4. susedni stanovi - trenutno živim u stanu gde nemam komšiju na zidu spavaće sobe te ako je moguće, gledam da izaberem stan gde nemam komšiju bar sa jedne strane ili da zajedniči zidovi budu u prostorijama kao što su kuhinja ili kupatilo, a ne dnevni boravak i spavaća soba
    1. u slučaju Nemanjinog grada, postoji dosta takvih opcija, na primer oni koji su poslednji u nizu, spolji zid ili oni koji se naslanjaju na ulaz, stepenište i lift. Kod ulaza stepeništa i lifta treba imati u vidu da će unutrašnji zid biti obložen sa dodatnom izolacijom, te će vam to "ukrasti" 10-15cm u prostoriji:
      Pogledajte prilog 231816
      Kao što možete videti na onim nekim nacrtima, zidovi hodnika gde se nalaze stepenice i liftovi su noseći zidovi, armirani beton (AB), te će stanovi koji se naslanjaju na njih biti dodatno izolovani, ali iznutra. Nekome to može da smeta, meni lično ne.
Ima sigurno još stavki koje nisu toliko bitne kao ove, ali kao što rekoh na početku, sve je stvar ukusa, nekome možda ove stvari nisu prioritet.
Sa ovakvim predznanjem se ide u kupovinu i odabir stana.
Svaka čast za analizu osunčanosti stanova, veoma korisno.

Da li je neko mozda naknadno stavlja neku zvucnu izolaciju na zid, imate li iskustva sa tim?

Uglavnom ljudi gledaju sanitarije i marku pločica, parket(što je vidljivo), meni je to tek na nekom kasnijem mestu po gledanju.
Realno ne znam ni koji investitor sada ne ugradjuje I klasu pločica.

Upravo to, ljudi kad pitaju za materijalizaciju, uglavnom ih interesuju keramika, parket, klima uređaj. Meni su primarne stvari: kako će biti rešeni zidovi između stanova, međuspratna konstrukcija, izolacija, visina plafona, fasada. Naravno, kad već kupujem novo, voleo bih da i keramika i parket budu visokog kvaliteta, a ne da moram da ih menjam, ali kao što si napisao, nekako se podrazumeva da investitor "časti" kupce prvom klasom.

Korisnik @vozd je okačio prvi deo zvaničnog dokumenta MATERIJALIZACIJA kojeg prodaja 'Nemanjinog grada' šalje svim zainteresovanim kupcima, a evo i dela u kojem su opisani zidovi:

Screenshot 19.png

Da li je neko mozda naknadno stavlja neku zvucnu izolaciju na zid, imate li iskustva sa tim?
Ja imam iskustva sa akustičnim panelima čija primarna uloga nije zvučna izolacija, već bolja akustika unutar prostorije, prigušivanje zvuka. Uprošćeno - tretman zvuka sa ciljem da tebe ne čuju komšije. Topla preporuka za prodavnicu: https://decibel.shop/sr. Oni nude rešenja i za zvučnu izolaciju i za akustiku, to nisu baš jeftine stvari, ali po mom mišljenju se isplate ljudima koji nisu zadovoljni izolacijom u njihom stanovima.

I opet se vraćamo na to što je napisao jedan korisnik, slažem se da između stanova drugačije vrste soba (dnevna i spavaća) generalno ne bi trebale da idu jedna na drugu, ali uvek postoji rešenje, čak i da izolacija po izgradnji ne bude perfektna, možete da je unapredite, o svom trošku doduše. 🤷‍♂️

Iako je zvučna izolacija nešto zbog čega su ljudi uglavnom skeptični prema novogradnji, imam utisak sam da dosta investitora ipak pridaje značaj zvučnoj izolaciji i rešava je kvalitetno, čemu i prilog ide ovaj post u drugoj temi gde je nahvaljena izolacija u Sakuri: https://forum.beobuild.rs/threads/l...-kompleks-69-100-m².5205/page-10#post-1123585

Screenshot 20.png

Čisto sumnjam da je raspored oko njegovog idealan i da nema slučaja gde spavaća ide na dnevni boravak, a eto korisnik tvrdi da ne čuje komšije uopšte, čak ni malu decu dok se igraju.

kao i kod svakog projekta, lokacija, lokacija, lokacija…to je ovde top…sto se ljudi smaraju detaljima oko tehničke specifikacije izgradnje…vidite kako se u BW kupuje, niko, ništa ne gleda…

Jel znaš možda, ti ili neko drugi, šta u slučaju podova znači ovo: AB puna ploča 22-28 cm? Otkud to od-do, negde je 22, a negde 28cm? Ili je 22cm debiljna ploče podova, a 28cm je podvlaka? https://jasminarmus.wordpress.com/2...odvlake-grede-vertikalni-serklazi-vs-stubovi/

kao i kod svakog projekta, lokacija, lokacija, lokacija…to je ovde top…sto se ljudi smaraju detaljima oko tehničke specifikacije izgradnje…vidite kako se u BW kupuje, niko, ništa ne gleda…
Nisi u pravu. Nije ovo projekat koji prodaje samo lokaciju za razliku od BNV koji ne mora to. I u BNV su neke zgrade Quartet čini mi se, gde su u početku bile vrlo kvalitetnije i na ozbiljnijem nivou osmišljene zgrade/sistem pa je potom opao kvalitet.
Ili ako hoćeš obrazloži svoj odgovor, pošto su ovde obrazloženja prilično ubedljiva kako je ovo prilično kvalitetan projekat.

Ne znam tačno. Viđao sam da i kod drugih materijalizacija postoji raspon za AB ploču. 22-28cm deluje ok.
Mislim ipak da je 28cm debljina ploče za stanove iznad lokala, tj 1. sprat. Hodnici zgrade i lokali se vode kao "negrejane površine", a takođe iz lokala se očekuje veća buka, te je radi bolje izolacije, i toplotne i zvučne, debljina ploče poda u tim stanovima veća. Ovo je samo pretpostavka, voleo bih neko stručan da potvrdi.

Pa valjda je bitno i u kakvoj zgradi živiš... Lokacija je najbitnija, slažem se, ali nije materijalizacija nebitna.

Nekad je gotovo nemoguce naknadno resiti pitanje izolacije. Evo npr materijalizacija u pogledu podova koja je gore navedena (parket, kosuljica, zvucna izolacija 3cm, spusteni plafon, gips ploca) na papiru deluje kao sasvim dobro resenje , jedino sto bi daleko efikasnije bilo 5+cm tvrde kamene vune umesto 3. Problem je u izvedbi, prva greska je najcesce spusteni gips plafon, ne mogu se korisiti obicne visilice vec akusticke (imaju gumu kao zvucni izolator) i ne smeju se tvrdo vezivati za bocni zid (ostavlja se prostor od 5 i vise milimetara koji se popunjava specijalnim akrilnim gitom). Ajd da kazemo da se sve ovo moze naknadno ispraviti (srusis ceo spusteni plafon i napravis novi) ali zbog cene ovo rade samo ocajni. Problem je u delu koji nije kod tebe nego kod komsije iznad, a to je sto kosuljica ne sme biti u kontaktu sa bocnim zidom vec se na krajevima stvalja par cm izolacije kao sto je kamena vuna, tek onda je to pravi plivajuci pod Da bi ovo resio, moras da nagovoris komsiju da podignes ceo parket, skines par cm kosuljice i ubacis izolaciju Koje su sanse da ti se ovo dozvoli? A ovo je samo izolacija poda, sta sa zidovima sa bocnim komsijama, stavljena kamena vuna a profili za gips tvrdo zasrafljeni za zidove, treba pola metra vune da popvravi jedan ovakav "sitan" propust?

Jedino sigurno resenje za naknadnu izolaciju je "soba u sobi" ali to je uglavnom samo teoretsko resenje.

Vrh