Šta je novo?

Nekadašnja Glavna železnička stanica

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847001#p847001:1dq9ocpm je napisao(la):
Вожд » Уто Мај 04, 2021 12:43 am[/url]":1dq9ocpm]
file.php
Занимљива размишљања за оно време - нова станица на Аутокоманди, стара станица неусловна очајне хигијене, да ли рушити стару зграду и заменити је монтажном? да ли се исплати зидати ту нову зграду ако ће станица на тој локацији бити само 15 година...
 
Најлепше би било да смо овде добили један целовит музеј железнице, све с пругом, а још ако би се могао изнаћи начин да се та музејска пруга повеже с активним пругама, као што је случај у неким земљама света, имали бисмо једну праву посластицу.

Но, то је само сан.
 
Музејску станицу, са колосецима и перонима за поласке Романтике и Плавог воза, и изложеним експонатима. Била би два колосека кроз БнВ и два пружна прелаза који би се користили типа два пута месечно.
 
Ето, може и тако. Не мора уопште да се повезује на аткивну пружну мрежу ако има довољно музејске за кретање. Могли би успут направити још пар малих станица (ништа претерано, нешто у виду стајалишта), ако је пруга довољно дуга, тако да путници могу да се укрцају и с других локација. Па особље у историјским костимима, улазнице у виду старих карата..

Била би то прелепа атракција, и за Београђане и за туристе.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=848000#p848000:2t15rvv3 je napisao(la):
vranac » Суб Мај 08, 2021 1:40 am[/url]":2t15rvv3]Убиће вас та романтика...

To je нови надимак за актуелну власт?
 
Боље је рећи да је музејски воз Романтика убијен, пошто већ годинама не ради парна локомотива која га је вукла.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jJHXFh0MZoc[/youtube]
Na 4:49 se vidi unutrasnje stanje Stanice :)
 
Споља гладац , унутра јадац. Биће ту попричично
послаа до музеја. Занимљиво да је од целог сређеног трга странцима најзанимњивији "Титов плави воз" који је на нашу срамоту у очајном стању и окружењу.
 
Pre neki dan čitam - oko 800 m2 zgrade stanice nije dato Istorijskom muzeju.. kažu zato ni postavka neće moći da bude u jednoj liniji.. cirkus, verovatno je taj prostor ka Trgu i namenjen sns kafedžijama.

A u podrumu i dalje poplava, fekalije, isečene instalacije.. Kako je krenulo, tu će biti muzej na svetog Živka.
 
Наравно, угоститељски локали су битнији од музеја.
 
Nakon par opravdanih sugestija naziv teme je korigovan. Videćemo koju će namenu objekat imati pa će tema u skladu sa time biti ponovo preimenovana.
 
Наводно ће метро станица бити иза зграде бивше железничке, где су били перони и колосеци, а улаз ваљда из зграде.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=857432#p857432:3n8sxaow je napisao(la):
Igor » 12 Jun 2021 05:24 pm[/url]":3n8sxaow]Nakon par opravdanih sugestija naziv teme je korigovan. Videćemo koju će namenu objekat imati pa će tema u skladu sa time biti ponovo preimenovana.
Mislim da je ovo teška ali ispravna odluka jer je GŽS prestala da obavlja funkciju železničke stanice pre 3 godine. Ta priča je gotova i trebamo gledati šta možemo da uradimo za železnicu u sadašnjosti i budućnosti dok na prošlost ne možemo da utičemo. Otud i naš predlog da prva linija metroa pokrije novu glavnu železničku stanicu Prokop. Više o tome u temi metro.
 
Možemo da napravimo štošta u budućnosti, dabome: nova glavna osovina železničkog čvora Zemun - Vračarski tunel, sve pod zemljom, sa stanicama kod opštine NB i sa novom Beograd glavnom sa 6 koloseka između Skupštine i Pionirskog parka. I stanica na Ušću za regio i bg voz. Košta ko metro linije po varijanti T6. Eto.
 
Vrh