Hmmm.. Ajmo od pocetka, ja sam suptilno pokusao da kritikujem politicku korektnost, mislim da se tu slazemo. Drugo, apsolutno se slazem da ne postoje sredstva (a ni volja) da se problem u potpunsoti adekvatno resi, a to nemaju ni mnogo bogatije nacije (iz razloga u koje necemo ulaziti trenutno). I slazemo se da zivot ne sme da stane, i mozes tvrditi da se pomoc moze ostvariti samo izgradnjom atraktivnih lokacija i turizmom, mada, tu treba MNOGO paziti, i uciti se na iskustvima drugih gardova koji su preteranom urbanizacijom izgubili mnogo - to se naravno odnosi na Stari grad, dok na NBGD treba izgradjivati, ali inteligentno (HomerJay je na temi o bloku 25 to vrlo lepo elaborirao), i pored svega mislim da investicije takvog tipa ne predstavljaju dugorocno pozeljno resenje, ali jbga - to je svet u kome smo i treba da izvlacimo maksimum. Ono sto se slazemo je da problem treba resavati odmah - sad ja mislim da ga ipak pre tog odmah, moramo malo da sednemo i promislimo mesec-dva, kako resiti. Odnosno, ono sto se sad bude radilo mora da budu prvi koraci resavanja tih problema, i ne smeju da generisu nove probleme, kao sto se do sada cinilo - na sta pokusavam da ukazem.
Takodje, negde gore sam spominjao diplomski (ili magistarski) rad jedne devojke sa arhitekture koja je uradila model zajednice za Rome, u kojem bi se omogucio nastaak zivota koji su navikli u humanim higijenskim uslovima, sa organizacijom prostora da odgovara njihovim drustvenim potrebama, sa akcentom na maloj skoli i centru za ucenje vestina. Takodje, resenje nije bilo skupo. Postoje razne mogucnosti, ali nekako se ispostavlja da gradska vlast ne cini adekvatne stvari. Meni se ideja da ih rasele na razne lokacije svidja pre svega iz potrebe za razbijanjem klastera krajeva u koijima ima mnogo bogatih i mnogo siromasnih. Mada, pretpostavljam da za ovaj projekat to nece biti odgovarajuce, pre svega zbog prirode posla kojim se Romi pretezno bave - skupljanje sekunarnih sirovina.
I da, da se okanemo vec jednom Pescanika, jer mi se cini da to nekako uvek ispada najveci problem u Srbiji (ne kazem da ti to mislis, niti da si tako rekao). Poslednjih 6 meseci ne pratim toliko Pescanik jer nisam u Beogradu, tako da ne znam sta se tacno sada prica, ali ti mogu sa sigurnoscu reci da je Svetlana Lukic u uvodniku (kad je bilo aktuelno preseljenje Roma iza Ivana Ribara) jasno i glasno kritikovala "samoorganizovane komsije" koji su protestovali i to sto je gradska vlast (Nenad Bogdanovic) pokleknula pod njima.
Mada, primetio si jedan zanimljivi fenomen, slusaj starije Pescanike i videces kako su raniji problemi (npr sa Djindjicem) bili apsolutno trivijalni u poredjenju sa ovima sada.
edit: umoran sam, gladan, racunar mi ne radi, pa sam mozda malo nesto i konfuzan i masim neke reci koje hocu da upotrebim, plus u biblioteci sam na groznom mekintosu.