Dajte ljudi, hajde pokazite malo razumevanja, humanost ne boli, majke mi. Jasno mi je da pojedinim lepim okicama ne godi da gleda karton, ali treba sagledati stvari i dalje od kartona.
Izludjuje me podela na “oni” i “mi”. Romi u Srbiji nisu pali s Marsa, oni su gradjani Srbije i nasi sugradjani. Po kom osnovu ih treba preseliti u Vranje??? Ilegalno su se naselili na ovu ili onu lokaciju. Pa?! Koliko vas je zastaklilo terasu, nadozidalo stan, kucu, ili vec nesto trece, a isto tako ilegalno. Da li vas zbog toga treba vratiti tamo odakle ste, ili odakle su vase mame, tate, babe ili dede?
Romi prolaze kroz teror o kome se ne prica, jer je taboo. Imam poznanika koji je Rom, covek je ekstremno vredan, solidno zaradjuje, ali se svakodnevno suocava sa brojnim problemima. Desava se da ga odbijaju za posao, jer ga ne zele u svojoj kuci zato sto je Rom, pojedinci ne zele da se rukuju sa njim zato sto je Rom, njegov sin cesto dobija batine samo zato sto je Rom (!!!), itd, itd… Znam primere gde su romska deca jos u osnovnoj skoli ponavljala razrede samo zbog svoje nacionalnosti. Kako da nastave skolovanje kada ih sabotiraju? Kako da se zaposle kada ih poslodavci ne zele u svojim firmama? Kako da napreduju na bilo koji nacin? Netrpeljivost ide do te mere da koristimo i fraze poput: “cigan-mala”, “ciganisanje”, “ciganska radost” i sl, a sve imaju za cilj vredjanje! Cemu takva generalizacija?? Nisu svi Romi isti. Nije ni svaki Srbin Radovan!
Potpuno je naivno verovati da je resenje romskog pitanja nemoguce. Moramo nauciti da zivimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. U takvoj getoizaciji je i nastao problem. Rome treba integrisati u drustvo i dati im sansu. Problem jeste delikatan, ali sa razvojem svesti na obe strane veoma je resiv.
8. april je Svetski dan Roma. Ja im zelim da im se vise ne desava los tretman u drustvu, a forumase zelim da podsetim na decaka Dusana Jovanovica, naseg sugradjanina koji je ubijen pre 12 godina.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1340336