http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=21&nav_category=206&nav_id=351344
Vranje da prihvati svoje Rome
21. mart 2009. | 01:34 | Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Vranjske vlasti tvrde da su od Ministarstva rada i socijalne politike dobio zahtev da taj grad preuzme “svoje“ Rome koje žive ispod beogradskog mosta Gazela.
Kako su u upravi Vranja rekli za “Večernje novosti“ oni su taj zahtev odbili, na šta im je iz Beograda zaprećeno da će Vranju biti uskraćena finansijska sredstva iz republičkog budžeta ukoliko se ne povinuje.
Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Branimir Stojančić kaže da su on i gradonačelnik Miroljub Stojčić odbili su da prisustvuju sastanku u Beogradu 9. marta, pošto smatraju da je reč o diskriminaciji i gaženju osnovnih ljudskih prava o slobodi kretanja.
Stojančić tvrdi i da je posetio vranjske Rome u Beogradu i da su svih 58 odbili da se vrate u Vranje.
“Čak i da ti ljudi pristanu da se vrate, Ministarstvo rada ne nudi nikakvu pomoć da se ovde zbrinu, nego su sve prepustili nama“, objašnjava Stojančić.
U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da samo nastoje da pomognu opštinama u Srbiji da zbrinu Rome koji imaju trenutno prebivalište u nehigijenskom naselju kod Gazele u Beogradu.
U najvećem nehigijenskom naselju u Beogradu, inače, osim beogradskih, stanuju i 62 porodice iz 11 gradova - Vranja, Merošine, Vladičinog Hana, Prokuplja, Lebana, Pančeva, Kovina, Leskovca, Bojnika, Surdulice i Lebana.
Ma odgovarao sam na ovaj post, sorry nisam obelezio. Znam ja o cemu vi pricate, i takodje sam za resavanje tog problema jer kad imam goste u Beogradu kad prolazimo tuda preko gazele uvek vicem "a vidite kako se Kalemegdan lepo vidi odavde, tamo, tamo levo!". Ali ne bih sad bas da teram ljude iz Beograda samo zato sto su nasi nesposobni da rese problem.vrachar":2zi5y15e je napisao(la):Neka se lepo vrate. Sloboda kretanja ne znaci ujedno i sloboda bespravnog naseljavanja.
Kada bi se neko bespravno uselio na tvoju terasu, sta bu radio? Ti ljudi su tamo nepozvani, zive nezakonito, ne placaju nikakve dazbine plus redovno kradu kablove sa Gazele. Beograd u ovom slucaju treba da koristi praksu bilo kog drugog evropskog grada. Pakujmo kofere pa na prikladniju lokaciju.Sallex":3t61qvgr je napisao(la):Ali ne bih sad bas da teram ljude iz Beograda samo zato sto su nasi nesposobni da rese problem.
Nije glupost za one koji su iz Vranja.Milance":2cmm63ff je napisao(la):^^I treba da se rasele ali ne moze niko da ih tera u Vranje. Kakva je to glupost.
Potpuno izvrces ono sto drugi govore a sto se ne slaze sa tvojim stavom a mislim da si i ti toga svestan.vrachar":19zzw433 je napisao(la):Za sve borce za prava kartona, evo danasnje slike ispred SRC 25. maj kafa Pa uzivajte u lepotama.
Tendenciozne ili ne, te slike predstavljaju realnost i nazalost takvih prizora ima sve vise i vise. Meni kao Beogradjaninu i nekome ko pored slicnih mesta prolazi svaki dan takav prizor smeta. Ne samo zbog estetike vec i higijene. A sto se tice selidbe, sto se mene tice neka idu u tri lepe, jer ja kartonske favele i djubriste da gledam u centru Beograda necu.Milance":2omdy8vf je napisao(la):Potpuno izvrces ono sto drugi govore a sto se ne slaze sa tvojim stavom a mislim da si i ti toga svestan.vrachar":2omdy8vf je napisao(la):Za sve borce za prava kartona, evo danasnje slike ispred SRC 25. maj kafa Pa uzivajte u lepotama.
Tendeciozno podmeces te slike odvracujuci paznju od stvarnog znacenja onoga sto sam postovao (posto si i na mene mislio tim slikama)
Da! treba ih iseliti ali ponavljam ne mozes im reci idi u Vranje, vrati se na Kosovo, ne budi covek! Puno njih koristi situaciju i to je za svaku osudu ali ima i tih koji su "od pocetka" tu i dosli su iz nuzde. Za to sto im deca ne idu u skolu i nemaju nikakvu perspektivu da se izvuku iz takvog zivota krivim gradsku vlast (ovu, proslu, onu tamo...) sto se nije time odmah pozabavila i naterala ih da zavrse istu i pokusaju nesto smisleno da rade.