Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Evo lokacije:

http://binged.it/1cdeh5b

U pitanju je usek u brdu, kuda je nekada išla pruga. To je i očiledno pošto ide od Ž. St. Zemun u pravcu Tošinog Bunara gde je nekada bio podvožnjak.

Inače jezivo naselje.
I ja sam čuo plan da je tu trebalo da bude depo. Ali čini mi se ne po Jovinovom planu već po Belamu.

Bulevarac":thgbg992 je napisao(la):
Bio sam pre 2 dana tamo, vozikao se biciklom, pa kada smo se vracali sa Gardosa prosli smo i tu. Imaju neke stepenice koje vode dole, tu je smece i haos, da se ne usudis da se spustis, bas jezivo izgleda.

Takođe. :)

Ali pre jedno 2-3 nedelje.

Jes' poprilično jezivo, plus ja nisam znao gde idem, već sam se navodio sistemom ''otprilike tamo negde je Tošin bunar''. Još dok sam vozio do stepenica onim malih puteljkom, čuo sam neke krike/svađu i lomljenje... Zamislio sam se da l' uopšte da prolazim tuda. Krenuh se spuštati stepenicama (noseći bajs), sretoh 2 roma koji trče ka meni i 3-4 mala roma koji su se nešto igrali dole pri dnu stepenica. Čim siđoh sa istih, sedoh na bajs, spustih se kroz neko blato, između kuća i izlete na glavnu ulicu. Tad mi je čak i malo laknulo, kol'ko god to čudno izgledalo, jer sam imao osećaj kao da sam prošao kroz favele u Brazilu.

Ovako izgleda pogled kojem se može prisustvovati sa vrha tih stepenica.

''Laudanov šanac'' by dzonihsv, on Flickr

U pitanju je cigojnerska dolina koja nije od skora, odma je tu kalvarija..
Inace danas kad sam cekao 65 prema tempu na stanici kod IDEe gomila sto mladjih sto penzionera pricaju o tome kako je grad sve prljaviji pa predjose i na ciganiju, pljuju po Djilasu, pominju i stanove naravno odma sam se prikljucio diskusiji. Ovo inace nije prvi put da tako u prolazu cujem kako ljudi pricaju o nasim "sugradjanima", toga je sve vise i bice jos vise sigurno. Ljudi nemogu vise da podnesu to pored sebe niti imaju vise strpljenja da to tolerisu i slusaju gluposti o ljudskim pravima i sl. dok se ovi u isto vreme "naseljavaju" gde im u trenutku padne na pamet i pretvaraju delove grada u prave deponije i izvore zaraza. Sto je jos gore drzava to tolerise godinama. Sta mislite zasto je u Ivana Ribara najniza cena kvadrata na Novom Beogradu? sta, stanovi su toliko losi pravi fuseraj? mozda je bogu iza nogu? NE, zna se zbog cega i tako ce biti dokle god uzivaju u idili kad izadju na terasu ili na ulicu, eto za sta su ljudi pukli pare i uzeli visedecenijske kredite.

astrodule":2qqgsw30 je napisao(la):
Evo i video snimak iste lokacije

Koliko sam čuo tačno tom jarugom (dolinom, klisurom, šta već) ide granica NBGD i Zemuna pa je veliki problem kad nešto gori pa se ne zna koji vatrogasci treba da dođu. To je valjda i problem u čijoj je nadležnosti taj prostor.

ps: Da to nije Laudanov šanac?

То јесте Лауданов шанац, а он је иначе у надлежности и Земуна и Новог Београда, али ипак већим делом Земуна.

"Граница" између Земуна и Новог Београда иде само једним делом овог шанца. "Граница" иде целом дужином бивше пруге тј. улицом Јернеја Копитара, пресеца Тошин бунар тачно код оног ауто сервиса "Богуновић" и иде иза сервиса једним делом долине-шанцем куда је ишла пруга, али иде уз саму ивицу овог шанца-долине, па се онда "граница" пење горе на литицу, тачно на оно место (депонију, прва слика из фоторепортаже) одакле сам сликао ову Силиконску долину, па наставља право дуж Зеленогорске улице до петље "Бежанијска коса" код спортског центра "11 април". Ту прелази аутопут иде до Меркура, поред хотела Национал и даље дуж самог аутопута до иза петље "Змај" и даље до....

ma hajde to je NS, prava vest biće iz Bgda ,, marnuli Panćevac,, :lool: :laugh: :lool:

To nas dovodi do malo ozbiljnijeg sagledavanja
1-ili češ ih prihvatiti tako što će se dati pare-uslove za nj. osnovni život
2-ili če oni nastaviti sa održavanjem života tako što če te iste pare uzimati pri tom praveci 10 puta vecu štetu

treča opcija je na sve opštu žalost i sramotu vec isprobana u II sv. ratu. . .

Dok se ne prelomi i odluči poćevši od svakog pojednca, pa do vrha
dotle nema promena vec samo ne verovatnih vesti. . .
a mi se kao ,,bajagi,, opet zaprepastimo ,,kako je to moguče da po svaku cenu hoće da prežive,, :shock:

ajd sad po starom ,, a što ne čuva koze ili radi nešto,, pa da opet u krug jurimo svoj rep :mrgreen:

boca-ica":3j8vdfql je napisao(la):
ma hajde to je NS, prava vest biće iz Bgda ,, marnuli Panćevac,, :lool: :laugh: :lool:

To nas dovodi do malo ozbiljnijeg sagledavanja
1-ili češ ih prihvatiti tako što će se dati pare-uslove za nj. osnovni život
2-ili če oni nastaviti sa održavanjem života tako što če te iste pare uzimati pri tom praveci 10 puta vecu štetu

:lol:, :kk: , Boco, kako je krenulo ..... sve je moguce

Tipujem pod 2, to mi deluje itekako realnije.

To je zapravo deo Koteža (onaj najzapadniji, što ide u špic).

Taj deo sa Romima je tu baš baš odavno. Sećam se da sam kao klinac sa ćaletom, pre 10-15 godina (sa Dorćola), išao na Jojkićev dunavac (bio nekad dobar kanal za pecanje - jedno kilometar udaljen od tog dela). Da bi se došlo do nasipa i samim tim kanala, morao si da prođeš baš kroz taj deo. Da je bilo prijatno, nije. Al', iako sam posle toga tuda prošao više puta (mahom na bajsu), nikada nije bilo problema.

Ali jeste, baš je onako pravi geto. Većina ljudi (Roma i Srba) imaju lepe i relativno uređene kuće, al' ima i ruiniranih i jedva skrpljenih kućica. Sigurno muka naterala, pa je dobro bilo šta. Kako su došli do tog zemljišta... ne'am pojma i neću da pretpostavljam.

Taj deo na Bing mapama - http://binged.it/1dzrpyT

Somi303":2l4dyu2n je napisao(la):
То није нелегално насеље, то је Котеж :lol:

Добра Шоми :D

То наравно није Котеж и увек ми је сметало што су легална насеља изједначена са дивљим. Разлике има наравно, Котеж није ни сличан, у теми о трећем Београду имаш слике Котежа и неких других насеља, планских. Као и дивљих насеља. Баш зато сам сликао и једна и друга, да би се правила разлика и да би се обесхрабрило решавање стамбеног проблема на дивљи начин. То није решење, то није ни полу решење. Свако и најгоре насеље плански и легално прављено далеко је боље и неупоредиво са дивљим насеобинама.

Имам друга из Котежа и са њим се редовно прозивам (ја са села, он из циганмале) па сам аутоматски написао :lol:
Наравно, знам да Котеж није такав, али ето, сад знаш како је мени. Неко ко ни не зна где је Заклопаче зна да је то у п.м., богу иза ногу, селендра и то.. :roll: Али да не скрећем са теме :D

Nad divljim životinjama u šumi se vrši redovni ,,veterinarski,, monitoring kako se ne bi pojavila neka zaraza u našim šumama
a u ovakvim naseobinama 1- 2 puta u toku godine, akcija lekar pod šatorom crven. krst.
takav monitoring je misaona imenica
Čist paradoks brige :
Afrika kod da je tu iza Terazija dok su ova naselja kao u nekoj delekoj Afričkoj zemlji

Свест не постоји о нама самима. Ни брига за ближњег... Па тако и овде више пажње придаје се појединачном објекту него стотинама хиљада људи без основног за живот. У тој замени важности у свести просечних Београђана, страдају на неки начин индиректно и они који нису свесни овог света који живи 3,4 километра од Теразија или и ближе. За нека ствари ни милијареде нису цифра а за неке суштинске и динар је као кућа. Један каф би по цени могао да се замени за колико километара канализације? Као да ће раскошан мост спасити од куге или тако неке заборављене пошасти...
Зауставио би сва улагања док се оваква насеља не доведу на 0, после можемо да се размећемо ако имамо са чим.

Bitno je da su pojedine NVO hrv i slicne tuzile novsti zbog rasistickog pisanja itd ,

Битно је да се све скрајнуте а густо насељене средине подпирују уместо умирују.
09042013-borca.jpg

Ово је занатски алат за извлачење из блата званог - ван центра - уједно и једина функционална школа, узданица за будућност и лични просперитет. Јер нам и насеља која нису дивља, дивљају и свакако се могу сврстати у нехигијенска.

p3100014.jpg

Подсећање, овако изгледа једна просечна улица у Котежу, када га помињемо већ. Ово насеље далеко је боље од оног поред Котежа, са спота Бед копија. Има сву основну за 21век инфраструктуру, али се фекалије преносе, преливањем, на обући или точковима аутомобила и у друга оближња насеља, превоз, школе, ресторане, установе широм града, па их чине мање хигијенским. То се не види, али се осећа свуда ( кроз мирисе али и болести )
Поента је да ти је џаба леп стан у центру или нбгд... твој проблем је негде друго.

Svaki grad je zdrav onoliko koliko su mu zdrava nehigijenska , divlja i slična naselja
Nece ni kuga da se proširi sa Terazija vec iz ovakvih naselja

Radi zdravlja svih nas u Beogradu takva naselja moraju biti pod monitoringom
a ne da zatvaramo oči , a nije rešenje da tražimo samo u bageru
jer ta naselja se tako sravne na jednom mestu ali i odmah otvore na drugom
bez nj. monitoringa zdravstvena opasnost ne nestaje nego se samo premešta

Nemamo novca za rešavanje to shvatamo svi
ali za uspostavljanje monitoringa je potrebno par puta godišnje samo raširiti šator odredjenih službi
koje ce na taj način pratiti situaciju a u slucaju evidetiranja neke opasnosti
blagovremeno reagoviti i istu malim sredstvima suzbiti pre nego što se razbukta

Ovakom brigom o drugima brinemo i o sebi a da ne spominjem ostale pozitivne efekte na obe strane

I kad se rašire šatori određenih (zdravstvenih) službi tada će dobar deo ljudi da kaže "vidi, njih pregledaju za džabe, a ja moram da čekam u redu i zakazujem..."

Na žalost, ja mislim da ne postoji trenutno rešenje za sva ta naselja jer ne možemo da radimo što rade Francuzi, a da ne popijemo neko sankcije, a ne možemo ni da odvajamo pare za njih jer ih nemamo.

Tu je nevladin sektor kome bi to trebalo da bude primaran posao, ali mislim da većina NVO više voli da radi u kancelarijama i na fensi tribinama, nego na terenu.

astrodule":fm784knx je napisao(la):
I kad se rašire šatori određenih (zdravstvenih) službi tada će dobar deo ljudi da kaže "vidi, njih pregledaju za džabe, a ja moram da čekam u redu i zakazujem..."

Cak i stažista opšte prakse bi bio ogroman pomak u odnosu na sadašnji totalni tamni vilajet
pored pracenja stanja naj obicniji med.savet mnogo znaci naročito neukim ljudima

Dovoljno je pogledati koliko poziva hitnoj pomoći se završi samo savetom

Pa zar je ovom gradu pored svih ,,finansiskih izleta,,
preskup jedan šator koj bi šetao naokolo
i kome bi taj jedan šator ,,ubadao oči,, ?

Na taj način pored uspostavljanja monitoringa, podizanja zdrastvenog stanja grada
saznali bi smo i koliko ih ima i koje su kategorije lako a koje teško rešive
ukratko, za jako male pare saznali bi smo šta stoji ispred grada
a ne kao sada samo tamni vilajet
zbog kojeg trpimo prozivke ne brige , kako kome padne napamet,,

Naravno da taj stažista nije skup, ali grad nema insteresa za takve altruističke projekte. Moje mišljenje je da bi tu mogle da uskoče NVO i da lepo to organizuju od svog budžeta : plate nekog lekara / stažistu, podignu šator ili nabave neki kombi. Tako se i reklamiraju i niko im ništa ne može zameriti, a mogu sigurno da podignu dosta para za takve stvari i preteklo bi i za njih.

Opet ponavljam da naše NVO uglavnom nije vredno spominjati jer ne rade ono što bi trebalo i verovatno taj fenseraj koji kao nešto radi u njima ne bi ni u snu prišao nekom nehigijenskom naselju i uradio nešto konkretno.

moram da konstatujem da je ova ideja sa šatorom u nehigijenskim naseljima fantastična.

da recimo jednom godišnje se postavi da stanovnici tih naselja imaju sa kim da se posavetuju.

Taj sator se zove Poljska Bolnica posjeduju ga Crveni Krst ,Vojska, Centar za vandredne situacije ,Takodej vojska posjeduje mobilne amblante na cuvenim 110 tam kamionima
Sto se tice NVO one tuzakaju novosti zbog teksta o romima jer potstice rasizam ,klerofasizam [sto je pogresan izraz] itd a nepada im napamet da prstom mrdnu konkretno da pomognu romima

Не знам да ли је већ било о овом нехигијенском насељу или не, али ево пар сличица и положаја где се налази. У блоку 61 у зеленом појасу између Јапанске и Европске улице, а близу МЗ Козара.

Vrh