Nažalost, u nacionalnom parku Srbija, ekološka udruženja, ekološki protesti i stranke ili pokreti usmereni na ekologiju su uglavnom omraženi od strane većeg dela naroda. *
Večeras baš oko 17h putujem na drugi kraj grada, ne znajući da je protest ekoloških udruženja Saznam tek usput kad je moj autobus preusmeren. Kad sam stigao kod osoba kod kojih sam se uputio, kažem im da sam kasnio zbog protesta. Pitaju kojih protesta, reko ekološka udruženja. Usledio je kiseli osmeh i komentar
''A mda... ekolozi... svi su sada ekolozi...'' A taj koji to kaže je vrlo obrazovana i razumna osoba, i sam se često žali na stanje društva i države. Ali eto, u njegovim očima, to su sve ili cirkusi ili mahom plaćenici iz inostranstva.
SNS je delu naroda (pod time podrazumevam i neke ovde na forumu) usadio tu neku bolesnu sliku i ideju da neko ko želi da doprinosi ekologiji, treba da živi od vazduha, bude veći Isus od Isusa (ono, on tebi šamar, ti njemu drugi obraz), provodi svaku slobodnu sekundu skupljajući otpatke po ulici i skreće pažnju na ekološke ili društvene probleme tako da nikoga ne ugrožava, odnosno tako što će da protestuje ili drži govore usred Deliblatske peščare (gde ih niko nov neće čuti).
Neko puši cigarete - ''on je lažni ekolog'' (o ovome je sam Žvaldemort prdeo na TVu ako se dobro sećam, pokušavajući da diskredituje Ćutine pošto ništa drugo ne mož' da im kaže)
Neko poseduje automobil - ''on je lažni ekolog'' (isto autor Žvaldemort, inače poznati pešak i putnik javnog prevoza još od 1990...)
Koristi potrošne materijale i moderne tehnologije u eri globalnog konzumerizma gde ni nemaš mnogo opcija - ne, ne... lažni ekolog
Širi svoj glas i ideje na ''mirne'' načine - niko ga ne zarezuje ni 5%, ''pffft, kak'e dalabu, nemaju šta pametnije da rade...''
Širi svoj glas i ideje blokadom saobraćaja nakon što ga vlasti otkače i prevare - ''lažni ekolozi, maltretirate radne ljude... da ste bar taksisti pa i ajde, nego vi ekolozi, mamu vam...''
Reaguje na napad i brani se verbalno - ''lažni ekolog''
Reaguje na fizičke napade istom merom - ''lažni ekolog i huligan''
Po povratku sa izrabljivačkog posla, ne ide da skuplja đubre, fekalije i otrove iz fabrika - ''lažni ekolog''
Za jedan zatucani, plemenski deo naroda (još ako mu je SNS u srcu), sve što neko uradi a da izlazi iz okvira Isus i Buda metoda, on je lažni ekolog.
* Sad, neko bi meni mogao da kaže da sam i ja nekoliko puta govorio protiv nekih ekoloških ideja i mera. I to je tačno, jesam. S tim što sam gotovo uvek napominjao da meni smeta jedan deo ekologije (koja je ogromna i brojna disciplina) koji je postao industrija i profiterstvo. Dakle, smeta mi kada mi neko dođe i kaže ''e hajde da u vašem obolelom, disfunkcionalnom gradu sa MILION VOZILA vi lepo zamenite 500 autobusa (koji prevoze po 100 i 160 ljudi) na dizel ovim mojim precenjenim kršem na struju... a automobile ne dirajte nikako'' Ili kad stigne nalog iz EU i kaže ''e, nemojte da koristite termometre i toplomere sa živom; pomrećete ako se neki slomi. Umesto toga koristite ove nove, sa nereciklabilnim baterijama, displejima i povećim šansama za kvar, koje ćete bacati u đubre svakih 5 godina i turati na deponije za buduće generacije''.
Ali to ne znači da ne podržavam, i da nisam podržavao, druge ekološke napore i ideje. Svest i vaspitanje o propisnom odlaganju smeća, o štednji struje (kad je moguće), o korišćenju javnog prevoza, o stavljanju filtera na industrije i toplane, o eliminisanju kancerogenih materijala kojih su nam puni domovi, o smanjenju i bojkotovanju bolesnih konzumerističkih načela i propagandi... I isto tako ne mislim da je dužnost ekologa da glumi đubretara niti da bude veći Isus od Isusa. Po toj idiotskoj logici, dužnost Zaštitnika građana je da patrolira gradom i nadzire kuće i ulice pod svojom nadležnošću. A to veze s vezom nema, naravno. Niti jeto uslov da taj Zaštitnik bude uspešan i efektivan u svom poslu.
Ali u ovim plemenskim prostorima, mnogi ljudi prosto nisu u stanju da shvate da reč ''Ekologija'' obuhvata jednu ogromnu nauku, disciplinu i filozofiju manifestovanu u 1000 pravaca i struja. I kao što u svetu humanitarnih akcija i filantropije imamo primere i manifeste u vidu: 1)
Fondacije Katarina Rebrača (za svaku osudu) i 2)
Fondacije Srbi za Srbe (za svaku pohvalu), tako isto i u svetu Ekologije ima istinskih aktivista i dobronamernih, pa ima onih malo... rastegljivih principa i zalaganja, i na kraju skale ima onih koji su samo profiteri i hohštapleri. Ali nažalost, u Srbalja, dovoljno je da neki ekološki napor jednom ne uspe (ili ne bude opravdan), ili da neko ko radi nešto u ime ekologije jednom ne ispadne Isus... i gotovo, odmah sledi reka negativnih komentara, cepidlačenja, moralisanja, vaganja, stavljanja pod lupu (da se pregleda svaka njegova izjava i potez, a po mogućstvu i intimni život), WhatAbout-izama, nenormalnih poređenja, i sličnih idiotluka koje su postale nacionalni sport u Nacionalnom parku Srbija.