Šta je novo?

Naučno tehnološki park Zvezdara

Miki,znas kakve imam stavove.Neizbezno je da dodje do slikanja.A doslo bi do njega i pre 20 godina da su tada zavrsili centar.Glavno je da se zavrsi zapoceto i da ne stoje napustene zgrade kao leglo narkomana,beskucnika i huligana.Recimo,u obliznjoj medicinskoj skoli je tesko povredjen jedan ucenik pre 10tak dana.Takvi sukobi su cesti nazalost,ali je sada prvi put uhvatila policija pocinioca odmah posle nemilog dogadjaja.Pogodi zasto?Jer je kao i svi ti huligani krenuo ka dzunglu u napustenom naucnom centru pa dalje da pobegne.E,posto se gradi centar taj prostor je ogradjen i taj mladi junosa je uhvacen.Eto posrednog razloga,smanjenje kriminala u tom kraju,zvuci sasavo ali tako je :kk:

Da laki,panoramski liftovi,koji su naknadno ubaceni!To je ono maksimalno iskoriscavanje projekta o kome govorih.Podno grejanje ce biti samo u tom ulaznom,kruznom objektu u ostalima ce biti klasicni radijatori.

Obrati paznju na slikama i na podzemne garaze u svakom objektu sa zasebnim ulazima i izlazima za automobile po svakom objektu.

Zvezdarska silicijumska dolina zaposliće više od 1.000 ljudi

Autor: S. Žerajić 17.11.2011. - 00:02 Komentara (7)

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari uveliko traje, a za nekoliko meseci biće potpuno spreman za rad. U ogromnom prostoru kompleksu parka naći će se uspešne domaće i strane kompanije koje će sarađivati sa stručnjacima sa domaćih univerziteta, ali i nove firme koje će se boriti za uspeh na tržištu.
Izgradnja Naučno-tehnolčoškog parka na Zvezdari počela je u maju, a završetak čitavog kompleksa...

Izgradnja Naučno-tehnolčoškog parka na Zvezdari počela je u maju, a završetak čitavog kompleksa...
Share6

Ostale vesti iz kategorije

Beograd na dnu liste najboljih evropskih gradova za šoping
Vozač oborio dva radnika, stali radovi na nadvožnjaku kod Ade
Roditelji i nastavnici optužuju direktorku da uništava najstariju školu u Srbiji

ZVEZDARA - U prostranom kompleksu biće smešteno nekoliko desetina tehnoloških firmi, a u 10.000 metara kvadratnih kancelarijskog prostora zaposleni će imati sale za edukaciju i konferencije, prostor za sportski sadržaj i restoran. Gigant u Zvezdarskoj šumi zapošljavaće oko 1.000 ljudi, a dobro upućeni tvrde da će kompleks biti otvoren na proleće.

Naučno-tehnološki park pospešiće razvoj firmi i programa iz različitih oblasti visoke tehnologije - informacione, nano, bio i medicinske.

- Svetski trend je da se kompanije povezuju sa Univerzitetima i zajedničkim istraživanjima razvijaju nove proizvode, prototipove, softvere i tehnologije. Cilj je da dovedemo vodeće svetske kompanije koje će zapošljavati ljude sa fakulteta, a koristiće laboratoriju Univerziteta i sarađivati sa našim stručnjacima - kaže za „24 sata” Gordana Danilović-Grković, direktor Poslovno-tehnološkog inkubatora Tehničkih fakulteta.

Naučno-tehnološki kompleks biće posvećen firmama u povoju i tehnološkim kompanijama koje se brzo razvijaju.

- Ovakvi parkovi su u svetu rezultat partnerstva države, grada i univerziteta. U kompleksu će se nalaziti i Inkubator tehničkih fakulteta, koji je trenutno smešten na Mašinskom fakultetu. Kriterijum za pristup Inkubatoru, koji stvara nove male firme jeste da studenti završne godine imaju ideju ili razmišljaju o započinjanju biznisa - dodaje Grkovićeva.

Izgradnja kompleksa počela je u maju, a projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke predviđenim za razvoj naučne infrastrukture.

„Usporiće odlazak mladih talenata iz zemlje”
KREATIVNI - „Svetske tehnološke firme osnovaće istraživačke centre i zaposliti naše ljude. Kreativni mladi ljudi moći će da se dokažu u svojoj zemlji, a to će pomoći u zadržavanju mladih talenata”, kažu iz Jedinice za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj” koja u ime Ministarstva prosvete i nauke upravlja ovim projektom.

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/...ina-zaposlice-vise-od-1-000-ljudi/19314.phtml

Nezadrzivo srljamo ka zavrsetku radova! :)
Fasada fino napreduje na objektima na istocnoj strani,a sa zapadne strane dosta sporije.Nemam sta dodatno reci osim da su domorodci u nelegalnim kucama postali agresivni i da sam imao problema kada sam pokusao da napravim sliku naucnog centra iz njihove ulice.Napravili su nekoliko novih kucica.Cak ima i neki bmw koji nije krs parkiran u tom naselju,ne bih znao sta se desava ali je neka srpska mutljavina po obicaju... :notok:

Nego da predjemo na slike:

pb270343.jpg

pb270344.jpg

pb270345.jpg

pb270346.jpg

pb270348.jpg

P.S.Sve kuce ispod centra u tom nelegalnom naselju se greju na drva i ugalj.Uprljace staklo ove najisturenije zgrade cim se postavi staklena fasada.

Видећемо како ће изгледати услови за насељавање у овом парку. По Новом Београду има доста празног стакленог простора. Додуше, цена је мало јака, али је Нови Београд ипак хит. Не знам како ће људе привући на погрешну страну Саве? И то још у брдо са лошим саобраћајем. Ух!?

Ovde ce moci samo naucne i tehnoloske firme,pominjase microsoft i jos neke...Verovatno ce biti specijalni uslovi,mozda cak i neko subvencionisanje od strane drzave?Ko zna,to cemo verovatno na kraju izgradnje saznati.

Mozda bas ovo i privuce ljude,sto nije na NBG a bice izuzetan prostor sa izuzetnom okolinom ako izuzmemo ovo nelegalno naselje.Saobracaj je los ako se gleda po daljini ali guzvi nema za razliku od recimo gazele i dobrog dela novog beograda u spicevima.Mada jeste problem jer jedino prolazi autobus 65 u blizini i to na nekih 500-600 metara od centra.Mada ce sigurno vecina zaposlenih koristiti automobile.

Sto se tice saobracaja na 300 metara od centra treba proci UMP,a tu je odmah severni Bulevar,Bogoslovija i Ruzveltova.
Veci problem je veza ka jugu.

ovaj projekat mi uopste nije jasan. :shok:

izbor lokacije, kuku lele :shok:

ja jesam tip koji voli ravnomeran razvoj celog grada, i ne treba da bude sve na NBG, ali ova lokacija... ne znam :violina:

saobracajno je povezaniji i Mars :D

ne znam zasto se chudish oko izbora lokacije, kada ona zapravo nije ni birana ovog puta, vec pre 20 i kusur godina kada je bilo josh prostora da se do ovog terena provuche neka pristojna saobracajnica sa 4 trake. Posle, znamo vec kakve, poslednje 2 decenije, sada na nekim mestima, ima prostora za jedva dve uske trake. Ali to nije vazno, jer je ovo bio projekat koji je bilo najlakshe zavrsiti pre izbora, za najmanju cenu, zbog postojece nosece konstrukcije.

Iskreno, sumnjam da ce se ovo popuniti bez velikih subvencija. Ne zato sto je sada Novi Beograd neka meka za sedista kompanija, nego zato sto ovaj prostor nece popuniti niska cena prostora nego oporavak ekonomije, o kojem tesko da mozemo da pricamo uskoro. Ko je hteo da dodje od stranih IT kompanija je vec dosao, a tesko da ce se postojece kompanije seliti na vrh brda osim ako ne bude bash "dzabe"

ma potpuno si u pravu. postojala je noseca konstrukcija pa ce za male pare zavrsiti jos jedan veliki projekat pre izbora i eto kampanje :vops:

ali ova lokacija i saobracajna veza :bash:

ma i da za dz. daju te prostore, niko im nece doci

Za razliku od vecine forumasa, meni je ova lokacija sjajna.
Nedostajuce za ovu lokaciju, moze samo da budu te udjerice u divljem naselju.
Ova lokacija je poput HMZS na Kosutnjaku, otvara mogucnost parking prostora, od centra nije udaljena i nije odvojena rekom.
Mislim da ce prostor, naci svoje korisnike , brze nego sto vecina misli.
Meni licno je najlogicnije da drzava ovde useli neki od fakulteta koji inace oskudevaju sa prostorom.

Po tom starom planu je trebao ici put tacno od moje zgrade kroz sumu do centra.Plan je zamisljen 1976 godine.Klasicna sirina dvosmerne male ulice od 6 metara.Ne znam stta ce im 4 trake uopste s obzirom da uopste nema puno stanovnnika ovde?

Nije uopste toliko losa saobracajna veza koliko se misli.

A sto se tice parkinga,bice garaze ispod svakog objekta sa po 2 rampe.

Bolje je ppo menii sto dadose 15 miliona eura da se zavrsi ovaj projjekat nego da daju 15 miliona eura da se ubrzaju radovi na mostu preko Ade koji bi i ovako bio zavrsen a znamo i sami koliko je vec dato novca na isti.

Sto se tice prakse za mlade naucnike i strucnjake ni to nije lose jer se centar nalazi na manje od kilometar od studentskog doma iznad novog groblja(zaboravih mu ime,na trasi 65ice je) i rifata burdzevica dok je studentski dom penezic krcun na oko 500 metara.

Evo snimka sa Bingmapsa iz aviona gde se vidi nezavrseni Naucni centar prosle godine,takodje pogledajte stovariste i betonsku bazu koje su legalne i onaj niz pri dnu ekrana.Tacno izmedju njih je "udenuto" to nelegalno naselje. :notok:

http://binged.it/v7kqg3

Да ли је било приче да ће то да им руше? Има ли икаквих изгледа да се повуку тако драконски потези?

Nece im rusiti nazalost.Po trenutnim zakonima sve to ide na legalizaciju a onda tek mozda ekspropriacija...

Ali dok se to uradi bice gotov projekat pa ce zato i prilaz ulicom biti samo sa jedne strane i to ne onako kako je u onom starom planu.

To su informacije od strane sefa gradilista.Dakle bice to tezak problem na kraju.Imao sam neke slike tog nelegalnog naselja sa objekata,ako ih nadjem postavicu ih.

Tako je to kad hoce da zgrnu pare od legalizacije. Nije bas sve moguce legalizovati, nisu svi slucajevi isti ali pare su pare a i glasovi.

Zapravo ovde je sve po zakonu.Krivi su grad i opstina jer ne postoji urbanisticki plan podrucja gde se gradi naucni centar,i dalje vazi urbanisticki plan iz 1976 godine po kome se ceo taj kraj jugoistocno od sume vodi kao sportski centar.A zapravo to je privremena namena.U prevodu 1989 je gradjen centar bez usvojenog urbanistickog plana.

To ce biti sada ispravljeno jer ce plan biti gotov pre kraja izgradnje centra pa ce biti i jasno kuda trebaju ici ulice i infrastruktura.Da je bio usvojen plan ranije ne bi se cimali sa legalizacijom tih kuca koje su na trasi puteva vec bi ih porusili,ali eto...

Zna li neko ko je radio originalni plan Naucnog centra 1980tih godina???

Pitam jer naleteh na SSC forumu na ovaj snimak koji me plasi,pogledajte od 4 minuta i 40 sekundi video.Ista prica,softver,mladi naucnici 100tinak njih,80% za izvoz...Posto je to ista godina kada su zapoceli izgradnju ovog centra pretpostavljam da o njemu prica gospodin koga nece imenovati?

[video]http://www.youtube.com/watch?v=KyB5fFRfKTQ&feature=player_embedded[/video]

Ovaj deo sume(zvanicno ne pripada u sumu ali cine jednu celinu) je isecen i tu rade geometri,izgleda da ce i tu biti zgrada i da ce tuda proci onaj put za automobile.

nauka.jpg

Stidljivo se i kopaju neki kanali za kanalizaciju ili struju ka jugu vesto izbegavajuci nelegalno naselje.Takodje ni one dve nelegalne kuce desno od crvenog kvadratica nisu ni taknute i pusi se dim iz njihovih dimnjaka...

nostradamus":nwdi7tuq je napisao(la):
ovaj projekat mi uopste nije jasan
ja jesam tip koji voli ravnomeran razvoj celog grada, i ne treba da bude sve na NBG, ali ova lokacija... ne znam

To je zato što naučnici i treba da budu izolovani, da bi se mogli posvetiti naučnim radovima i diskusijama :lol:

Nick Slaughter":3oz49h1x je napisao(la):
nostradamus":3oz49h1x je napisao(la):
ovaj projekat mi uopste nije jasan
ja jesam tip koji voli ravnomeran razvoj celog grada, i ne treba da bude sve na NBG, ali ova lokacija... ne znam

To je zato što naučnici i treba da budu izolovani, da bi se mogli posvetiti naučnim radovima i diskusijama :lol:

Koja lokacija se smatra dobro povezanom (i sa čim, pre svega) da bi se reklo da je dobra za naučno-tehnološki park? Ta lokacija je na 10-ak min od pančevačkog mosta s jedne strane, a s druge strane bočnim ulicama se stiže do autoputa i izlazi iz grada ka Bubanj potoku. Ako idete ka centru, zaglavićete naravno, ne zato što je taj deo loše povezan sa centrom nego zato što je centar takav kakav jeste.Gde god da ste, neki delovi će vam biti daleki, a gore se ne pravi glavna autobuska stanica nego poslovna zgrada. Imati poslovnu zgradu, u parku, a kamo li u šumi u gradu je fenomenalna stvar. Kada "sutra" probiju G.Vučića do D.Tucovića imati poslovnu zgradu na toj lokaciji biće još bolje. Poslovna zgrada i ne mora da ima pristup kao da je tržni centar, tu dođete ujutru i odete popodne/uveče ne jurcate po gradu ceo dan.
Ako je pitanje GSP-a, onda jeste kud i kamo problematično jer tu u blizini prolazi samo 65-ica, ali ako imate kola, makar možete biti sigurni da ćete imati besplatno parking mesto.

U centru rade svetla i nocu,radovi kao da su usporeni na fasadama i staklenim panelima dok se vise rade pristupni putevi i ograda.

Zuto je kuda ce biti put,crveno su iskopani kanali za podzemne vodove struje a plavo je ograda izmedju centra i nelegalnog naselja.Dok je ljubicastom bojom obelezena kotlarnica,
centar.jpg

Dakle za put je vec rascisceno i nasut je neki tucani,valjda ce uskoro biti asfaltiranje.

Struju dovode,bas me zanima kuda ce dovesti vodovod i kanalizaciju s obzirom da im je potreban pad.

Nelegalne kucice nisu ni pipnute(ni one na severu centra niti ove na jugu),i najzanimljivija je ova ograda jer zbog nje nema dovoljno prostora da se kolima prodje do donja desno dva objekta naucnog centra.

Ne znam kako planiraju to da rese jer su jedini ulazi u garaze okrenuti ka levo,bas ka nelegalnim kucicama.

Kotlarnica nije ni pipnuta,izgleda kao da je u dzungli,verovatno ce je i ostaviti takvu a koliko razumeh ceo centar ce biti ogradjen ovom plavom ogradom.

Naucni park je planiran kao lokacija za RTB,to jest RTS po urbanisitckom planu iz 1979. godine.U planu pominju i neke objekte radiotelevizije koji su ostali posle snimanja nacionalne klase.

Kada je izgradjen kompleks RTB-a na kosutnjaku odluceno je da se odustane od ideje izgradnje na ovoj lokaciji.

Zanimljivo je da je planirana jedna direktna linija autobusa koja bi prolazila tacno pored naucnog centra.

A i objekti nisu trebali biti kockacti vec kruznog oblika,i to znatno veceg gabarita jer bi ih bilo samo 5.

Evo i tog detaljnog plana
centar.jpg

Vucko, poslao sam ti poruku u inbox (PM)

Inace hvala sto nas toliko iscrpno obavestavas o ovom projektu :)

Vrh