Šta je novo?

Nato skup u Beogradu 13-15 juna

@Nevenkovic

Прича је кренула од изјаве Ештон која је морала да нас подсети на 1. св. рат. и да је то лаж која се нашироко експлоатише када треба да се Срби оцрне. По мени су догађаји у Сарајеву били повод за рат између Србије и АУ (односно АУ агресију) јер као што Вучко рече АУ није била спремна за велики рат ал се зезнула у процени да лако може победити Србију.

Са Французима јесмо били савезници али израз брат је претеран. Мислим да је велику улогу у спашавању Срба одиграо Руски цар који је запретио изласком из коалиције.
Не треба заборавити да СФРЈ није водила баш пријатељску политику према ФР тако да би се њихова политика 90их могла посматрати и у том контексту.

Стварно, шта очекивати од народа, који је своју империју изградио пљачкајући своје колоније, живећи деценијама на туђој грбачи.
Државу су изградили туђом крвљу.
.....Амери нису ни могли да испадну бољи, када су им овакви преци.

prvo i prvo ameri nemaju ciste pretke oni su mesavina svega od iraca, italijana do grka i poljaka, kineza i japanaca.... uopste nije osnovano da vecina amera potice od britanaca.....

drugo britanci jesu koristili robove, tudju sirovinu itd ali je aristokratija u engleskoj mucila i sobstveni narod koji je morao da ide u ratove.... u fabrike.... gradovi kao sto su birminghem liverpool..... gde su ljudi ziveli u katastrofalnim uslovima da bi proizvodili za bogate..... ali britanija je zemlja i dan danas kontrasta, od imperializma i robova , do pionira u socialnim reformama, od velikih inzenjera i naucnika do maltene fasista..... postoji i dan danas veliki jaz izmedju jugo zapdne enlgeske gde vladaju bankari i finansijeri i ostatak zemlje.... za kraj politicki jedna velika razlika izmedju amera i britanaca je da britanci imaju neku tradiciju levicarsku koja je mainstream za razliku od amera.... nekada su ministri u vladi laburista dolazili iz redova sindikata kao deca radnika... danas je sve to okrenuta ka starom.......

Pa ne moze se bas porediti narod i nacija. :) Postoji americka nacija ali narod ne.

Cisto uprosceno skroz naciju predstavljaju svi ljudi koji zive u granicama te drzave i imaju drzavljanstvo iste.
Narod definise zajednicka istorija, poreklo, osobine, vera i jezik.

orion":30laokfs je napisao(la):
@Nevenkovic

Прича је кренула од изјаве Ештон која је морала да нас подсети на 1. св. рат. и да је то лаж која се нашироко експлоатише када треба да се Срби оцрне. По мени су догађаји у Сарајеву били повод за рат између Србије и АУ (односно АУ агресију) јер као што Вучко рече АУ није била спремна за велики рат ал се зезнула у процени да лако може победити Србију.

Са Французима јесмо били савезници али израз брат је претеран. Мислим да је велику улогу у спашавању Срба одиграо Руски цар који је запретио изласком из коалиције.
Не треба заборавити да СФРЈ није водила баш пријатељску политику према ФР тако да би се њихова политика 90их могла посматрати и у том контексту.
Не знам шта је изјавила Ештонка, али би изјаву свакако видети у оригиналу а не онако како су је наши полуписмени новинари интерпретирали.А све и да је тако нешто изјавила у оригиналу, то може да буде само за потребе неке њене локалне промоције на шта ће се свако иоле упућен слатко насмејати. Такав накарадни и бесмислени аргумент не може никако бити средство било каквог притиска, нити би га иста, свесна апсурдности истог, покушала да га искористи.

Брат. Ми смо ваљда једини народ на свету који поред брата или сестре које му је родила мајка исти назив користимо и за рођаке. ( са додатком од стрица, тетке, ујака али врло често и без овог додатног појашњења). И који се и добрим пријатељима, поготову код млађе популације, обраћа са брате.

У контексту овакве примене сматрам сасвим и више него примереном употребу ове јаке речи у опису тадашњих односа и пре свега геста учињеног од стране Француза у том судбоносном тренутку и безизлазном положају у коме се налазили како остатци српске војске, тако и великог броја цивила који су је пратили.

Писмо-замолница-претња Николаја је било упућено свим савезницима. Имајући у виду потресну реакцију на исто жабарских цигана и жуто-риђе-пегавих ројал-империјалистичких пијаних гована, исто је схваћено са њихове стране не као 9-а већ као 99-а рупа на свирали. Шта су урадили и како су поступили Французи знамо сви. За спашених цца 150.000 живота заслужили су да их зовемо браћом.

Nevenkovic":2091h24t je napisao(la):
Превише сте се насрали по Французима, поквареним метцима и зубима, гранатама без барута и топовима без окидача. Ниједан од несрећника који је преживео Проклетије, Арнауте, Немце, Угаре и Бугаре није допливао ни до Крфа а камоли до Туниса. Све је то брат Француз спаковао на брод, нахранио и закрпио рану. Овакву одлуку донела је Француска Влада упркос противљењу
својих генерала, као и савезника.

Овај део наше неславне историје је свакако обележен једним изузетно пријатељским односом
и великохуманим гестом Француза.
Насрали смо се са разлогом. Све то што су уопште и учинили (а Орион је лепо рекао које су чије заслуге) посрали су у последњих 20 година.

Ogrešili se (LN) o nas mnogo ranije kad smo morali da ustupimo ono što smo davno sami izgradili,
srecom znamo i gde i ko i kako je izgradio
Град градила три брата рођена,
До три брата, три Мрњавчевића:
Једно бјеше Вукашине краље,
Друго бјеше Угљеша војвода,
Треће бјеше Мрњавчевић Гојко;
Град градили Скадар на Бојани,

Wile E. Coyote":3onueu3y je napisao(la):
Насрали смо се са разлогом. Све то што су уопште и учинили (а Орион је лепо рекао које су чије заслуге) посрали су у последњих 20 година.
Ако ти уопште једног дана буде јасно да врло могуће не би ни тебе било да се они по којима сереш нису појавили са бродовима 1916 у Драчу и Валони, вероватно ћеш другачије посматрати целу ствар.

А реалност је била таква да би зимску голготу преживело јако,јако мало српке нејачи.

Српска кућа на Крфу је препуна потресних фотографија, писама и документа из тог периода у којима се веома јасно види сва туга, немоћ, јад и чемер који су нахрупили на оно мало преосталог српског мушког. На шта се додаје хиљаде безимених гробова на Виду. Неко једном, с пуним правом, рече да је то српски Јерусалим.

Задњих 20 година су сасвим другачије поглавље у нашим међусобним односима које уопште није третирано у мојим постовима. Своју предисторију овакви односи имају у мирољубивој коегзистенцији покрета несврстаних, и деловање истог у многим бившим француским колонијама што је било директно супротно француским интересима и сферама утицаја.

Уопште ми је једног дана јасно. Мој деда је био солунац, тако да не мораш да ме саветујеш по том питању.

А то што се ти не дотичеш последњих 20 година, твоја је грешка. Односи снага у свету су прилично промењени (Француска је постала прилично неутицајна), тако да се то мора узети у обзир.

Само чекам да се неко у овој дискусији појави са англофилским ставом. Ко ће први?

Koliko sam ja upućen, francuski brodovi nisu hteli da pristanu u Drač i Valonu, dak ruski car nije pripretio.

Gde je bre Jovanovm kada se vode dve istorijske rasprave. :)

Dok Ruski Car Nikolaj ako se dobro secam nije pripretio da ce povuci svoje trupe srpska vojska nije pokupljena zbog rizika od koliko se secam austrougarskih podmornica podmornica, jer je saveznicka pomoc u vidu hrane i lekova bila dopremljena u italijanske luke prvi brod kojim su krenuli za albaniju je bio potopljen od strane austrougarskih podmornica. To je bilo kod Dracha. Onda su se srbi okupili kod manje luke SanDjovani "Di Me Duva" oko 185 000-200 000 ljudi gde su videli olupine saveznichkih brodova potpoljeni bombama austrougarske aviacije i na tim plazama je poginulo jos dosta Srba posto je ta ista aviacija napala i srbe koji su dotle stigli. Tada su saveznici mislili da je vec glupo spasavati ljude i vojsku koji su vec "mrtvi". TEK kada je ruski car rekao da ako se srpska vojska ne pokupi, Rusija raskida savez sa antantnom i sklapa separatni mir sa nemackom. I TEK TADA FRANCUSKA 26. DECEMBRA DONOSI ODLUKU DA SE SRPSKA VOJSKA PREBACI U BIZERTU.

vucko":1z2cux75 je napisao(la):
Predsednica EU ona kucka eston sta god je tupila da smo mi zlocinci pre neku nedelju i da smo mi Srbi izvali prvi svetski rat.

A svako zna da su nemci jos 1908 ako se ne varam hteli zapoceti rat ali su austrijanci trazili luft nekoliko godina dok se spreme,bese je 1915 ili 1916 bila izabrana ali je gavrilo princip ubrzao stvari sto nas je i donekle spasilo koliko moribdno zvuci jer austrijanci nisu bili spremni koliko su planirali.

Изгледа да је то неки тренд у Европи...ревизија историје...баш сам гледао неки руски филм пре неки дан поводом годишњице почетка операције Барбароса(напада Нациста на СССР)
Цела емисија је била одговор на деклерацију Савета Европе која прича о томе да су Руси и Немци малтене подједнако криви за почетак 2.св. рата...
Све у свему једино су честити и поштени Французи и наравно Енглези... :/

Pa Staljin i Hitler su podelili poljsku (bratski) :)

Ako mogu da vode da su srbi zapoceli prvi svetski rat :) onda mogu i da kazu da su Sovjeti i Nemci poceli drugi svetski rat. To se zove donosenje zakljucka na premalo i jednostrano cinjenica :)

milanobelgrade":2v2qzkh3 je napisao(la):
Све у свему једино су честити и поштени Французи и наравно Енглези... :/

намерно сам их болдовао, највећи преваранти историје и у историји. никад ништа нису радили а да ту не виде свој интерес.

Wile E. Coyote":1leiz0hh je napisao(la):
Уопште ми је једног дана јасно. Мој деда је био солунац, тако да не мораш да ме саветујеш по том питању.
Cлава му.

Вероватно би се у гробу превртао да може да види шта унук пише.
Wile E. Coyote":1leiz0hh je napisao(la):
А то што се ти не дотичеш последњих 20 година, твоја је грешка. Односи снага у свету су прилично промењени (Француска је постала прилично неутицајна), тако да се то мора узети у обзир.

Апсолутни је апсурд због догађања задњих 20 г. ( при чему је улога и понашање ФР била много мање непријатељска од других битних међународних чинилаца поготово у војном сегменту, почев од Филипа Мориона у Босни, преко оног мајора коме заборавих име, а који нам је врло прецизно јављао планове напада током 99.-е па све до утицаја на то да се неки " легитимни " војни циљеви ака БГ мостови избришу са листе за бомбардовање 99-е) ниподаштавати, пљувати и срати по ономе што је учињено пре 100 година у најсудбоноснијем могућем тренутку за српску нацију.

Nevenkovic":u1rktleg je napisao(la):
Српска кућа на Крфу је препуна потресних фотографија, писама и документа из тог периода у којима се веома јасно види сва туга, немоћ, јад и чемер који су нахрупили на оно мало преосталог српског мушког. На шта се додаје хиљаде безимених гробова на Виду. Неко једном, с пуним правом, рече да је то српски Јерусалим.

najveca cast u mom zivotu, uz duzno postovanje prijateljima koji su me zvali za kuma, je polaganje venca u plavu grobnicu kome sam prisustvovao tokom sluzenja vojnog roka. mesecima posle toga sam razmisljao o celoj toj tragicnoj i herojskoj epizodi moga naroda i razmisljao kako smo sebi dozvolili da se u medjuvremenu toliko izvitoperimo i bukvalno pljunemo na sve te ljude koji dali svoje zivote za ovu zemlju. danas bag** svojata srbiju i njenu istoriju i svojim nedelima baca ljagu na sve nas i sve njih. neobrazovani klinci klicu koljacima iz srebrenice i sa kosova neuvidjajuci da su ti ljudi bukvalno u par godina oskrnavili nesto sto su nasi pretci stvarali vekovima

Уместо да се опаметимо и гледамо свој интерес, ми се нервирамо што то раде други.

Nevenkovic":vs0g5zgr je napisao(la):
па све до утицаја на то да се неки " легитимни " војни циљеви ака БГ мостови избришу са листе за бомбардовање 99-е) ниподаштавати,
zar nije pravi razlog te odluke zapravo činjenica da su BG mostovi bili osigurani kod Francuskih društava? Ili je to pogrešna informacija?

Opustenooo":38q7klip je napisao(la):

upravo sam na to hteo da ukazem. bolesni smradovi su uspeli da izbrisu i albansku golgotu, i solunski front, i 27. mart i jasenovac i mnogo toga drugog i sad neka americka redneck heroina ispira usta sa nama. sad ce srbi da idu na njen fb zidic i da protestuju umesto da se malo pogledaju u ogledalo i zapitaju ko je kriv sto nas uopste uzima u usta. u vesti se ta emisija poredi sa kursadzijama.. ne videh nesto da se neko ovde zgraza nad nacinom na koji se na nasoj najgledanijoj televiziji u toj emisiji prikazuju npr albanci i slovenci ali zato pola beobuilda oce da obesi denija na sred terazija.. eto zato mislim da bolje i ne zasluzujemo, barem dok se ne upristojimo

Ова емисија није вредна помена, језиком форума она је чист трол и нешто што се заборави за 10 мин уколико се томе не поклони пажња. Овако пискарањем по фејсу само се подиже его дотичној водитељки .Да је неки филм који ће ући у све светске биоскопе требало би реаговати.

stf":nlixu86x je napisao(la):
Nevenkovic":nlixu86x je napisao(la):
па све до утицаја на то да се неки " легитимни " војни циљеви ака БГ мостови избришу са листе за бомбардовање 99-е) ниподаштавати,
zar nije pravi razlog te odluke zapravo činjenica da su BG mostovi bili osigurani kod Francuskih društava? Ili je to pogrešna informacija?
Нисам сигурам да мост може да се осигура за случај оштећења у рату.

Па и да су га заштитили...мислим..није да то није добра ствар...али оно...
мислим да је идиотизам бити захвалан неком што ти није нешто порушио...
ајде да су нам изградили неки мост или нешто...

мислим да је иначе чињеница да западњаци идаље нас са истока гледају као неке полуцивилизоване људе...не кажем,има и таквих Срба...али има и неких другачијих...

Присуствовао сам прослави, на којој су они који су сукоб на Косову видели само на телевизији, причали о томе како је тамо било, и колико је наша војска била сјајна у сваком погледу. Онда се један од присутних, тада благо припит, изнервирао и испричао шта је све видео '99-те на положају на путу од Призрена према Албанији. Пљачкања, силовања, паљења, протеривања. И све то војска СРЈ. Можете да претпоставите да су остали врло брзо нашли начин да промене тему.

Шираку треба да будемо захвални што није дозволио наставак бомбардовања објеката са листе мета у Београду. То је чињеница, о којој су писали и западни новинари. А сви се одмах ухвате за Француску као старог савезника који нас је издао. А колико пута је то урадила Русија, од Првог српског устанка па на даље.

Washington Post:
France Played Skeptic on Kosovo Attacks
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/daily/sept99/airwar20.htm

Сваки рат је сам по себи ужасан...стварно нисам упућен шта се тачно дешавало са наше стране на Косову,могу да замислим...али и ти исти французи су гађали забрањеним (исправите ме ако грешим) касетним бомбама цивилна предграђа Ниша и још неких градова...Албанци су трговали органима отетих...
Не видим ни да смо чистији ни да смо прљавији од других....

Vrh