Šta je novo?

Nato skup u Beogradu 13-15 juna

jovanovm":39evahdr je napisao(la):
Elem, zar se mora biti komunista (ne kažem da tu ima išta loše ;)) da neko bude protiv rata i protiv nacionalizma?
То се своди на оно: зар се мора бити комуниста да би се био атеиста?

Wile E. Coyote":nsseaql0 je napisao(la):
не заборавите, да смо 1999. били чланица НАТО, не би бомбардовали нас, него другу страну.
Истина је ту негде....
Заправо, најзанимљивији су разлози типа:
Ко је члан НАТО, не треба да се боји за безбедност земље.
Најзначајнија корист од учлањења у НАТО је што сам НАТО неће напасти своје чланице. Значи, или си члан НАТО, или си бомбардован од НАТО-а.
Заправо, учлањењем у НАТО заштићен си од самог НАТО-а
Ова реченица би била још и смешна, да је нисмо осетили на својој кожи.... :/

Problem je da nas 1999. ne bi ni primili u clanstvo, jer smo po mnogo cemu bili problematicna zemlja... Imate i primere Izraela, Gruzije. Obe zemlje nisu u NATO, jer NATO ima obavezu da brani teritorijalni integritet svojih clanica tj. napad na neku od clanica je napad na sam NATO.

Dakle, niko iz nesrecnog regiona Zapadnog Balkana u to vreme, daleke 1999, nije bio u NATO, jer "Balkan nije bio spreman" odnosno jos uvek nije bilo nacisto hoce li na Balkanu biti jos sukoba ili ne.

NATO nije tu da bi stitio svoje clanice, jer njima zapravo ne preti nikakva konvencionalna opasnost, a na terorizam NATO i nema odgovor, jer raspolaze samo konvencionalnim mehanizmima zastite.

NATO je danas tzv. "izvoznik bezbednosti" odnosno instrument ostvarenja globalne politike SAD - ultimativni argument koji oni imaju u nametanju svoje volje u Svetu.

Samim tim, nama kao maloj i nebitnoj zemlji je apsolutno svejedno jesmo li ili nismo u NATO. Sa apsekta NATO - mi nismo nikakav faktor ni pretnja, pa im je manje-vise svejedno hocemo li biti clanica, a sa naseg aspekta ulazak u NATO nam nista bitno ne bi doneo, jer je ceo region ionako vec u NATO (na ovaj ili onaj nacin) tako da vojno ne mozemo imati nikakvih pretenzija ka susedima bilo da smo ili nismo u NATO.

Ostale price da cim udjemo u NATO doci ce investicije, lakse cemo u EU su upravo to - samo price.

Takodje sva bombradovanja su bila godinu dana pred izbore i to uvek u martu.

Jugoslavija mart 1999. godine
Irak mart 2003. godine
Libija mart 2011. godine

Treba ih pohvaliti sto su ¨postili¨ 2007. godine.

Naravno to nisu ratovi vec humanitarne akcije.Kao sto je clan nbumbic pricao na drugoj temi na ovom forumu,da je u razgovoru sa skandinavcima jer je tamo ziveo neko vreme dobijao cudjenja od njih sto se nije radovao bombardovanju.Jer se predstavi tako stanovnicima u NATO zemljama da oni samo gadjaju vojne objekte a ne skole,bolnice,televizije,elektrane i stambene objekte!A naravno,moraju opravdati toliko ulaganje u vojsku,jer cemu ulaganje u vojsku ako nema ratova?

Ako stvarno zele da skinu diktatora nek lepo uzmu 10 krstarecih raketa i nek zviznu gde misle da je,tako bi i mogli gadafija ali poenta je da se istrose i pobunjenici da bi na kraju ameri drpili svu naftu i gradili po Libiji.Otprilike nesto sto planirase za nas ali su uspeli samo na Kosovu da to urade.

I da,NATO je odbrambeni savez formiran da brani zemlje od SSSR-a,a SSSR-a nema 20 godina :rolleyes:

Intervju za RT od strane sekretara NATO-a pre neki dan uzivo.

http://www.youtube.com/watch?v=sADFbLo3PRk

Дакле прочитао сам све аргументе, опет се круг врти око национализма. Једноставно, проблем, што готово нико сем србенда не протестује против НАТОа је такве природе, да је свакоме 5.10. било довољно да оде Слоба, а ДОС нека краде, против тога се нико "нормалан" не буни, склонили су Милошевића, имају неограничено педигре за лоповлуке и манипулисање јавношћу, што је одлика правих жутих комуњара, који предводе власт после црвених комуњара и ЈУЛовца, који су опет ето 2008 постали део режимске машинерије и са својим малим сателитима, али су се ето, променили, реформисали. Ја нисам никакав националиста, али либерална доктрина, пласирана у заостали свет источне Европе, који је пун несамосталних банана држава, лансирана из сорошевских фондова ми опасно кида живце већ више од две деценије. Е због тога сам постао конзервативан из неког ината и на страну што не подносим левичарске и социјалдемократске партије, које само краду паре а онда доведу своју државу до банкрота. И са тиме иде сва она дебилна пропаганда, од које је НАТО само делић. Био сам својевремено против комуњарског Варшавског пакта, и бићу и против неолиберала са друге стране приче. 2002 сам потписао петицију против уласка Словачке у НАТО, иако није имала та акција учинка, мени је савест чиста, пошто никада не мењам своје ставове, као политичари, који од светосавских патриота постају челници "либералних" партија.

jedno pitanje, da li ti znas sta je komunizam?

Пошто сам се родио у Чехословачкој, боље од тебе сигурно. Када би видео "željezno zaveso", не би поставио овакво питање. А пропос, комунизам, то је између осталог не само идеологија, већ и начин држања власти (лоповлука, пљачке сопствене државе, манипулација, непоштовања и репресије над неистомишљеницима). Да није било у нашем региону црвених и њихових наследника, данас се не би овде водила полемика оваквог типа. Србији неће да буде боље док год је буду водили политичари, који су одрасли на титоистичкој идеологији и били пуни пара деведесетих док је обичан народ јео из контејнера и Слобина мурија тукла омладину. Иначе за војну неутралност што си поменуо на претходној страници свака част бг259, у овој јединој ствари се ипак слажемо :kk:

Ja bih voleo da proizvodimo hranu, a ne oružje. Duša me boli kad vidim kako ljudi umiru od naših proizvoda... Sad, vi me kritikujte koliko hoćete, ali mislim tako.

Inače, znam da ovo nije diskusija baš o politici, ali moram da napomenem - u svetu nikad nije postojala komunistička država... postojao je samo državni socijalizam, te je to bila tzv. "željezna zavesa"... nemam nameru niti želju da rehabilitujem SSSR, ali kritikovati socijalistički period besomučno bez napomene njegovih očiglednih napredaka je pomalo nefer (govorim o zdravstvenom sistemu, obrazovanju, pravima žena, itd).

stf":18959trr je napisao(la):
Најзначајнија корист од учлањења у НАТО је што сам НАТО неће напасти своје чланице. Значи, или си члан НАТО, или си бомбардован од НАТО-а.
Управо тако. На жалост, данашња ситуација у свету је да си или са њима, или против њих. Нема неутралних.
Erysimum Cheiri":18959trr je napisao(la):
Problem je da nas 1999. ne bi ni primili u clanstvo, jer smo po mnogo cemu bili problematicna zemlja...
Наравно. Говорим о хипотетичкој ситуацији, да смо ушли у НАТО пре тога, онда би све што се дешавало на Косову било схваћено као претња Србији, тј. НАТО-у.
Samim tim, nama kao maloj i nebitnoj zemlji je apsolutno svejedno jesmo li ili nismo u NATO. Sa apsekta NATO - mi nismo nikakav faktor ni pretnja, pa im je manje-vise svejedno hocemo li biti clanica, a sa naseg aspekta ulazak u NATO nam nista bitno ne bi doneo, jer je ceo region ionako vec u NATO (na ovaj ili onaj nacin) tako da vojno ne mozemo imati nikakvih pretenzija ka susedima bilo da smo ili nismo u NATO.
С тим што НАТО, као једину земљу у окружењу која није чланица, увек може да нас за сваку ситницу дрнда. Тек бисмо онда стрепели од бомби. А постигли су свој циљ - већ су војно присутни на територији Србије.
Ostale price da cim udjemo u NATO doci ce investicije, lakse cemo u EU su upravo to - samo price.
Инвестиције неће доћи од чланства у НАТО, напротив, чланство у НАТО подразумева приличне трошкове. С те стране си сасвим у праву. Што се тиче повезаности чланства у НАТО и ЕУ, званично је тако као што кажеш, али незванично баш и није.
jovanovm":18959trr je napisao(la):
Ja bih voleo da proizvodimo hranu, a ne oružje. Duša me boli kad vidim kako ljudi umiru od naših proizvoda... Sad, vi me kritikujte koliko hoćete, ali mislim tako.
На жалост, уништавање људи је увек било много профитније од помагања људима.

RockerSVK":jp82qfld je napisao(la):
Ја сам већ своје виђење изнео и рекао све што ми је било на срцу, додуше мало емотивно (такав сам), али рекао. Дакле, биће занимљиво читати остале аргументе ;)
Ја би волео да чујем твоје аргументе зашто и колико је у Словачкој сада лошије зато што сте постали пуноправна чланица НАТО-а?

Zabranjeni su protesti dok traje konferencija od 13 do 15 juna.Koja demokratija brale :notok:

danas sam procitao da ce biti predstavncici 60 zemalja.

Aha,sve zemlje koje su neutralne.

"U Beograd će doputovati visoki vojni predstavnici država članica NATO, zemalja koji su u programu Partnerstvo za mir, Mediteranskom dijalogu, Istambulskoj inicijativi kao i predstavnici kontakt zemalja poput Pakistana, Australije, Brazila ,Novog Zelanda, Japana i drugih", rekao je on.

+Finci i svedjani koji ne smeju da udju u NATO zbog rusa ali imaju svo zapadnjacko oruzje.

Evo o tom odeljenju NATO-a za transformaciju

http://en.wikipedia.org/wiki/Allied_Command_Transformation

A glavna stavka te transformacije je Nato response force.To jest uvek spremnih 25 000 vojnika za rat u bilo kom trenutku

While the NATO Response Force has only been used 6 times (The 2004 Olympic Games, the Iraqi Elections, the 2011 Libyan Civil War, humanitarian relief to Afghanistan, humanitarian relief in the wake of Hurricane Katrina, and humanitarian relief in the earthquake disaster in Pakistan), it shows great promise to be an effective military tool.

Finland joined the NRF in March 2008.

Criticism

"Despite these various efforts, the cold reality is that across a series of recent conflicts, from the Balkans to Afghanistan to Iraq, the United States and its allies remain unable to meaningfully fight wars together.

In Bosnia and Kosovo, the United States was unable to share air tasking and targeting data with its NATO partners, severely restricting the ability of NATO aircraft to fly the same missions or even in the same airspace with U.S. aircraft. Airspace management and deconfliction remained a problem throughout the conflicts in Bosnia and Kosovo.

http://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Response_Force

bar dolaze japanci, mi volimo japanceb :D

Wile E. Coyote":25dnyl5q je napisao(la):
stf":25dnyl5q je napisao(la):
Управо тако. На жалост, данашња ситуација у свету је да си или са њима, или против њих. Нема неутралних.
Erysimum Cheiri":25dnyl5q je napisao(la):
Problem je da nas 1999. ne bi ni primili u clanstvo, jer smo po mnogo cemu bili problematicna zemlja...
Наравно. Говорим о хипотетичкој ситуацији, да смо ушли у НАТО пре тога, онда би све што се дешавало на Косову било схваћено као претња Србији, тј. НАТО-у.

С тим што НАТО, као једину земљу у окружењу која није чланица, увек може да нас за сваку ситницу дрнда. Тек бисмо онда стрепели од бомби. А постигли су свој циљ - већ су војно присутни на територији Србије.
Инвестиције неће доћи од чланства у НАТО, напротив, чланство у НАТО подразумева приличне трошкове. С те стране си сасвим у праву. Што се тиче повезаности чланства у НАТО и ЕУ, званично је тако као што кажеш, али незванично баш и није.
jovanovm":25dnyl5q je napisao(la):
На жалост, уништавање људи је увек било много профитније од помагања људима.

Generalno se slazem sa vecinom sto si napisao. Za EU mislim da, ako bismo npr. sutra usli u NATO, i dalje bi nam bilo potrebno 5-6 godina za punopravno clanstvo (u najboljem slucaju). Dakle, mislim, da ulazak u NATO ne bi ubrzao nista, a da li je uslov - moze se diskutovati.

Mislim da Srbija ide prema clanstvu u NATO, pa i ova dokumenta na sajtu NATO alijanse na kojima je nacrtana Srbija sa Kosovom su ustvari dodvoravanje toj ideji.

Dobro je sto nas zele :) ne zato sto to govori da smo mi super, lepi, pametni vec da nam ne preti zapravo nikakva opasnost iz okruzenja. NATO nikada nije primio nijednu zemlju koja je na bilo koji nacin izlozena neposrednoj opasnosti od svojih suseda (Finska, Svedska, Gruzija, Ukrajina, Izrael...) pa to pokazuje da, ako smo mi pozeljna zemlja, znaci da nam zapravo niko ne preti (osim eventualno cele alijanse - ali tu imamo izbor)

Nas najveci kapital je potencijal da stvaramo probleme koji se posle debelo zakomplikuju i traze dosta angazovanja medjunarodne zajednice. Zbog toga zapravo i hoce da nas integrisu i drze pod kontrolom bilo kroz EU bilo kroz NATO. Oni to zovu "nepredvidljiv partner" ili u zargonu loose cannon :)

PS: Obratite paznju na tekst sa BBC-a i koliko su hvalospeva napisali za onaj avion tipa Lasta... Dakle, posto je to prodato Iraku pod patronatom Amerike taj avion mora da je uber-cool... Tako je i sa NATO-om, da smo clanovi odjednom bi nasa vojska bila veoma profesionalna, dobro organizovana, moderna - u paketu idu usluge zapadnjacke propagande...

ipak je libija drugaciji scenario, jedan veliki deo naroda se bori protiv gadafija dok u srbiji je bilo albanci + nato protiv srbije....

bg259":3g158klr je napisao(la):
ipak je libija drugaciji scenario, jedan veliki deo naroda se bori protiv gadafija
Питање је колико ми имамо тачне информације, тј. колико се филтрирају....
nenad78":3g158klr je napisao(la):
Libija ima naftu... default/cool]
Ми имасмо Трепчу.

vucko":3nqbelkn je napisao(la):
Da Cheri,pa da zajedno bombardujemo Libiju i te zle libijce ko sto smo mi bili zli 1999te... :bash:

Danasnji snimak bomardovanja Tripolija,slicnost sa BG-om je slucajna....

http://www.youtube.com/watch?v=2umlP0wVDBY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=o7s8wOjqOYE

http://www.youtube.com/watch?v=d1hPs5p1WzE

Hm, ne znam sta ti to znaci, ali matematiku ne mozes resavati emocijama vec pamecu...

Enivej, cak i da postanemo clanica bicemo clanica poput Hrvatske, Albanije, Letonije, Slovacke, Bugarske ili tako neke shlj zemlje - sigurno necemo poslati ove nesretne Laste da bombarduju Gadafija ili nekog drugog ko vec dodje na red za 5-6 godina, niti cemo ikada pod NATO postati nekakva respektabilna vojna sila, jer je zapravo ravnoteza u funkciji kontrole jedan od ciljeva NATO-a. Uostalom, oni su to odavno sve vec na Balkanu postavili Dejtonskim sporazumom koji definise izmedju ostalog i odnos vojnih snaga izmedju zaracenih balkanskih plemena pa i Srbije i Hrvatske... Tu pise jasno koliko tenkova moze da ima srbin, a koliko hrvat, koliko vojnika srpska, a koliko hrvatska majka prati u vojsku itd... To su lepo zapakovali u formu da smo mi, velike balkanske sile, "garanti Dejtona" i to je to.

I u NATO-u se zna red - zna se da ameri danas imaju poverenja samo u engleze i jedino se englezi bore na najbitnijim mestima u Iraku i Avganistanu rame uz rame sa amerima. Svet se promenio posle 11. septembra...

Kao sto rekoh, niko tebe ne zove u NATO zato sto imas vojsku, jer je Srbija nema, vec da te stave pod kontrolu da ne pravis vise sranja (sorry za izraz) po Balkanu. Za uzvrat te nece kritikovati gde god stignu, mozda nece vise lobirati neku glupost tipa nova priznanja Kosova i tako te stvari - nikakav big deal, jer mi smo zemlja koja je porazena od istog tog NATO-a. Koliko je njima stalo do Srbije pokazuje i to da npr. nikada nisu ni hteli da upute izvinjenje za civilne zrtve tokom NATO bombardovanja, a npr. time bi sasvim izvesno povecali raspolozenje medju gradjanima za pristup NATO-u i krenuli u pravcu partnerskog odnosa. Jednostavno, oni tako ne rade i on ce te ucenjivati, uslovljavati i pretiti ti da se uclanis u NATO, ali kao porazena i ponizena zemlja nakon sto si naucio svoju lekciju... Nismo ni prvi ni poslednji...

PS: Hvala za snimke, ali nagledao sam ih se tokom maja po Engleskoj sasvim dovoljno - tamo je to non-stop na svim televizijama... A uostalom video sam sve to i uzivo '99. Mada, za ove prostore su karakteristicne te velike geo-strateske lazne dileme pocev od Vuka Brankovica vs Lazara Hrebeljanovica; Karadjordja vs Milosa; preko Rata vs Pakta, pa do ovoga danas...

stf":2qrq6e9q je napisao(la):
bg259":2qrq6e9q je napisao(la):
ipak je libija drugaciji scenario, jedan veliki deo naroda se bori protiv gadafija
Питање је колико ми имамо тачне информације, тј. колико се филтрирају....
nenad78":2qrq6e9q je napisao(la):
Libija ima naftu... default/cool]
Ми имасмо Трепчу.

Pre - mi imasmo Milosevica. Bush je napao Irak samo zbog Sadama Huseina da bi nastavio ono sto je njegov otac zapoceo i nije izveo do kraja. Milosevic je zaje*******avao taj Zapadni svet godinama i jednostavno stiglo ga je sto ga je stiglo.

http://www.youtube.com/watch?v=ybAH1iPdros

Ne treba zaboraviti da je Gadafi sponzorisao 2x napade na svetski trgovinski centar, Regan ga je bombardovao vec jednom '80-ih, masakr nad Lokerbijem, skoro su lazirali lekarske nalaze po kojima je kreator Lokerbija smrtno bolestan i na osnovu toga su ga Skoti oslobodili. Dakle, nije to sve odjednom i postoji duga istorija antagonizma i kolizije izmedju Gadafija i SAD-a. "Patnje libijskog naroda" su samo izgovor, kao i "iracko oruzje za massovno unistenje"

http://www.youtube.com/watch?v=BUTQLMrQUA4&feature=related

Ali mi nije jasno zasto moramo ici iz krajnosti u krajnost???Zasto ne mozemo jedan prokleti rat da iskuliramo i da budemo neutralni.

Necu nikog da ubijaju u moje ime i ime moje zemlje zarad zapadne kapitalisticke vojne industrije i hegemonije.Pre bih skapao nego licno gadjao neki narod pogotovu sto znam da smo mi osetili to na grbaci.

Moj otac je bio u UN 1960te godine izmedju Egipta i Izraela i to je ok,da postoje prave ujedinjene nacije koje razdvajaju sukobljene strane i manje vise prave neutralnu situaciju.A ne da dodje NATO,rusi ili marsovci podrzi jednu stranu u gradjanskom ratu i krene da unistava drugu stranu do istrebljenja.Mislis da to ne bi radili 1999. da su imali bolje rezultate u unistavanju tenkova i bitkama na karaulama ka Albaniji?

Samo to.Svajcarska,svedska,finska i irska su vojno neutralne svaka iz svojih razloga.Ako cemo biti okruzeni NATO-m a on je zvanicno odbrambeni savez zasto bi se uopste uclanjivali u njega jer nema sanse da nas napadne ponovo zar ne?

Cheri kako zaboga veci deo naroda podrzava pobunu kada vec 4 meseca ne mogu uz podrsku NATO-a da osvoje tripoli i gradove u okolini,cak su toliko nesposobni u vojnom smislu da su im francuzi i britanci poslali apac helikoptere koji zvanicno pripadaju vojnim trupama???

Kod nas su ipak bila dva razlicita naroda u sukobu i mi imamo srecu da je sve od Beograda ka jugu zemlje brdovit teren.Libija nije te srece pa van gradova imamo samo pustinje i po neku planinu na jugo zapadu zemlje.

Nevenkovic":j2hkk09x je napisao(la):
RockerSVK":j2hkk09x je napisao(la):
Ја сам већ своје виђење изнео и рекао све што ми је било на срцу, додуше мало емотивно (такав сам), али рекао. Дакле, биће занимљиво читати остале аргументе ;)
Ја би волео да чујем твоје аргументе зашто и колико је у Словачкој сада лошије зато што сте постали пуноправна чланица НАТО-а?

НАТО је само војни савез, тај са социјалним развојом нема ништа, његова економска улога није примарна, додуше има је у позадини, пошто је то једна од продужених рука великог и драгог нам САД у свету. И што се тиче твог питања не знам, пошто смо готово у једном дану ушли и у НАТО (29.03.2004) и ЕУ (01.05.2004). Ја сам против НАТОа увек био и сматрам да није ништа добро мојој земљи донео, још ми је и Србију уништио приде, ја то нећу да заборавим док сам жив, а ви остали изволите шта хоћете, ја вам не браним. Када сам већ и унију поменуо, што се тиче ЕУ, нисам нешто претерано против ње, само ми смета еврофанатичка пропаганда на велика врата праћена сервилношћу плаћених новинара и других средстава масовног информисања. Овакво испирање мозгова као што је сада у Србији није било чак ни у Словачкој крајем деведесетих када је европропаганда била на врхунцу. Човек сам реалан, ствари не сматрам кроз еврофанатичну призму и ни у Словачкој баш сада после кризе не цвета златно цвеће. Проблема има много, од катастрофалног здравственог система, повећане незапослености, инфлације, недовршене инфраструктуре (читај аутопутеви; после и "квалитетна" путна мрежа "без рупа" у једној Братислави) па надаље да не набрајам.

И јовановм, извињавам се. Комунизам је завршна фаза социјалистичког система, али ја ћу увек изабрати пвру реч за карактеризирање тог трулог, лоповског и злочиначког режима, који је за 40 година уназадио како и Словачку, тако и Чешку подједнако. А ни српском народу није титоизам и његови следбеници нешто помогао, када се све сабере и одузме.

Мислим да је ово све што сам могао написати у овој теми, знам да нећу добити ни један плус на овом форуму више, ето по дифолту, јер нисам довољно европски поткован, али увек ћу остати доследан својим ставовима, макар добио и 100 минуса.

Vrh