Šta je novo?

Narodni muzej

Sada je dobar momenat da se napravi pritisak da se konačno počne sa rekonstrukcijom Muzeja. Jedan od najboljih načina da se novi funkcioneri dokažu je da poprave ono što su prethodni zabrljali, a sa Narodnim muzejom se baš gadno zabrljalo.

Izjave novog ministra za sada uzimam sa dozom rezerve naročito jer su date pre preuzimanja funkcije. Posle uglavnom sledi "reality check" i uvek nezgodno usklađivanje sa koalicionim partnerom koji čuva "kasicu prasicu". Ono čega se bojim jeste da bi se ova izjava "Politici" mogla protumačiti kao objašnjenje da danas odustajemo od nečega ("megalomanske rekonstrukcije muzeja, dovoljno je oprati fasadu") radi nečega što će doći u svetlijoj, boljoj, ali uvek nedefinisanoj budućnosti ("muzej premestiti u Takovsku, Teslin na Trg, otvoriti muzeje u Predsedništvu i Skupštini grada, pa prebaciti negde drugde Poštu, Ministarstvo ekonomije, Predsedništvo i Skupštinu grada itd.).

Petković, jedno od većih razočarenja zadnjih godina. :notok:

Današnji intervju o muzeju:

Novi ministar "otvara" muzeje?
IZVOR: B92
I pre nego što je zvanično predložan za funkciju ministra kulture Bratislav Petković je u javnost je izašao sa velikim planovima. Najviše pažnje privukla je ideja o izmeštanju Narodnog muzeja u zgradu Pošte. O tim ali i drugim planovima sa novim ministrom kulture, informisanja i dijaspore razgovarala je naša novinarka Nevena Madžarević.

749298665500ed44a0944a721356762_orig.jpg

Gospodine Petkoviću za poslednjih deset godina svaki ministar kulture je imao novo rešenje za Narodni muzej. I vi imate nov plan, kako on izgleda i koliko će nas koštati?

- Znate, ima jedna rečenica iz komada Ace Popovića: Tetka Rado, ako ste mislili na pare, ja para nemam. Znači mi nemamo para, a ovo rešenje da se Teslin muzej prebaci u Narodni muzej to nije moj predlog, to je predlog mog kolege Stanka Crnobrnje. Taj Teslin muzej, inače divan muzej u Genčićevoj vili u Krunskoj ulici, privremeno je rešenje iz 50-ih godina i zaista je mali.

Ali najveća blaga srpske nacionalne kulture i istorije su u Narodnom muzeju koji Vi planirate da, posle 60 godina, iselite u zgradu PTT-a?

- Stanko Crnobrnja je izneo u Politici ideju da se napravi jedan novi muzej na Novom Beogradu što mislim da je u ovom trenutku nemaštine i siromaštva ideja koja ne dolazi u obzir; i na ova dva projekta je spiskan popriličan novac. Ja ću sad kao ministar ići po svim muzejima, prvo ću ići u Narodni da vidim dokle je to stiglo, šta može da se uradi, a onda u Muzej savremene umetnosti.

Ukoliko bi se usvojio Vaš plan to bi značilo obaranje prethodnog konkursa, novi tender, nove troškove i nove odštete?

- To je najmanja šteta, jer pazite to su megalomanski projekti. Mi za to para nemamo. I ovaj muzej praktično ne radi 12 godina, sa ovom adaptacijom... to nije adaptacija to je ogromna rekonstrukcija, čitajte - još deset godina neće raditi, sigurno! I mnogo manje zahtevna adaptacija Savremenog muzeja - problem su troslojna stakla - traje evo koliko godina.

Ali planirate da Narodni muzej prebacite u zgradu PTT-a koja ima svoje aktivnosti...

- PTT danas, ko šalje više pisma... Tu je i Ministarstvo ekonomije. Danas vam je pošta besmislena postala kod ove elektronike. Ta zgrada je stabilna ima dva odlična atrijuma. To je sada samo na nivou ideje, kada sve budem ispitao možda i neće biti moguće.

Šta mislite da će Vam biti glavni problemi i izazovi u srpskoj kulturi?

- Besparica. Moramo da vidimo ako nešto možemo da uradimo da otvorimo te ustanove. Mi moramo za našeg mandata, ali ja mislim i pre, da otvorimo Muzej savremene umetnosti.

Iako ste po obrazovanju pozorišni reditelj javnosti ste mnogo poznatiji kao vlasnik Muzeja automobila, pozorišne scene "Moderna garaža" i poslastičarnice. Da li mislite da ćete imati podršku kulturnih poslenika?

- Pa zašto ne bih imao ako pokažem neke rezultate? Ja sam ovaj muzej stvorio ni iz čega.

Kako gledate na ove probleme u pozorištima i koje je rešenje za to?

- Zakon o pozorištu koji mora da se završi i onda bi trebalo da se radi po projektu. Znači samo nacionalni teatar da ima stalni sastav, a ovo drugo po projektu.

Politički deo intervjua ne prenosim jer nije za ovu temu. Uglavnom, ceo intervju na B92.

Nemam nikakvih politickih naklonosti prema SNS-u ali mi se dopada pragmaticnost i spremnost da se nesto preduzme.

Ni ja ne vidim da ce ova drzava imati para za temeljnu rekonstrukciji i dodavanje nekih podzemnih etaza NM-u u sledecih 10 a jos verovatnije i 15-20 godina. A sta cemo da radimo do tada? Ako zgrada kod skupstine moze lepo da primi eksponate i ja bih bio za to da se oni tamo presele. I lokacija je dobra (i zgrada izgleda monumentalno sto rece stf a mnogima je i to vazan momenat) i to bi i po meni bilo sasvim OK.

Sto se tice postojece zgrade, ona bi se verovatno puno jeftinije mogla sanirati (pre svega krov, instalacije) bez prosirivanja, a onda neka tu lepo stave neki od muzeja za koji je taj prostor adekvatan. Ni ja nisam bas lud za idejom da tu bude muzej Nikole Tesle ali ako je prostor za to najadekvatniji i to bih progutao. Samo da se u ovom gradu najzad uspostavi nekoliko muzeja koje covek moze ljudski da obidje i pri tome uziva jer ovo sto sada imamo (odnosno nemamo) je SRAMOTA. Ne treba dozvoliti da nas neostvarivost resenja koje bi bilo idealno a za njega namamo para vecuto lisava necega sto bi bilo bar zadovoljavajuce/pristojno/podnosljivo.

Najzad, MSU je tu izgleda najjednostavniji projekat koji bi se najlakse mogao vratiti u funkciju i sramota je da to vec nije uradjeno. Hvala Bogu da se to ponovo pominje, jer su i ta zgrada i ta lokacija jednostavno takve da je visegodisnje postojanje jednog takvog potencijala a da se on nikako ne koristi jednostavno skandalozno.

Najzad, ovaj covek pominje i nesto o cemu sam i sam tokom godina na ovom forumu pisao. A to je da i skupstina grada i kabinet predsednika u Kralja Milana postanu muzeji. ALELUJA! Ako on samo TO realizuje ja mu skidam kapu. Ma ima i za SNS da glasam sledeci put ako to uradi, ma sta o njemu pisale enovine :D ...

Zamislite Beograd u kome su stari i novi dvor sredjeni i otvoreni za posetioce, Karadjordjevu koja je krenula zbog otvaranja kineskog mosta, itd. Govorimo o necemu sto bi Beograd definitivno stavilo na mapu Evrope kao jednu od zescih destinacija. Uz sve kafice, splavove, i druga mesta za provod, treba turistima nesto pokazati i preko dana. Umesto da vecito kukamo zbog nedostatka para, hajde da sa sto manje para stavimo u pogon ono sto imamo. Ako ce ovaj tu nesto da pokrene, ja mu dajem punu podrsku, bez obzira na stranku koja ga je postavila.

Sada zvuči bizarno..ali sviđa mi se predlog ,za muzej je potrebna mnogo veća zgrada,pošta u centru je dobro rešenje kao i da se Teslin muzej preseli u centar..ako će sve to i brže da proradi ,onda smo svi na dobitku..

Nemam pojma ništa o ovom čoveku, ali mi se dopada njegov entuzijazam i to što konstantno spominje da para nema, ne odustajući istvoremeno od činjenice da nešto može da se uradi. Kamo sreće da barem počne to da radi.

To bi podrazumevalo i rekonstrukciju zgrade Pošte u Savskoj onda? Ako bi se oni preselili tamo. Dve muve jednim udarcem!

Ово нема везе са логиком.За адаптацију зграде Народног Музеја се нема пара па ће се да би се уштедело адаптирати знатно већа зграда поште али и зграда Народног Музеја како би у њој био музеј Николе Тесле иако се од њене реконструкције одустало јер се нема пара. :laugh:

Ко је овде луд??? :bash:

Delija":a1dnkymu je napisao(la):
Ово нема везе са логиком.За адаптацију зграде Народног Музеја се нема пара па ће се да би се уштедело адаптирати знатно већа зграда поште али и зграда Народног Музеја како би у њој био музеј Николе Тесле иако се од њене реконструкције одустало јер се нема пара. :laugh:

Ко је овде луд??? :bash:

"Adaptacija" izgleda podrazumeva dodavanje citavog podzemnog dela i zato je skuplja od obicne popravke krova i zamene instalacija. Barem se meni tako cini.

PS Na kraju, i ako ce i renoviranje krova da potraje i ili nema para cak ni za to a zgrada poste je u mnogo boljem stanju i moze da primi ono sto stara zgrada ne moze da primi bez prosirenje - preseljenje kolekcije NM-a opet ima smisla. Daleko toga da je idealno ali meni idealno a nemoguce ne treba. Zadovoljavajuce ali moguce mi zvuci mnogo bolje.

Koliko sam razumeo da misli na zgradu glavne pošte preko puta parlamenta..a ne u Savskoj. :rolleyes:

JohnyBgood Знам ја шта се подразумева под адаптацијом зграде Народног Музеја али нико жив не зна шта би се подразумевало под адаптацијом знатно веће зграде поште. Томе додај и свакако неопходну реконструкцију садашње зграде Народног Музеја ако се планира користити за било шта а камоли за музеј Николе Тесле и ето ти моје поенте. ;)

А тек о новој процедури,изради новог пројекта за пошту,изради новог пројекта за тај замишљени нови музеј Николе Тесле не треба ни причати.

Људи лупише и остадоше живи.

Нека лепо поштено кажу зашто скривају највредније што овај народ има.Нека објасне како је тај музеј радио за време бројних ратова и а није у време "демократије". Нека објасне у шта су улупане паре које су до сада потрошене и нека објасне за шта примају плату људи који раде у музеју који не ради 12 година.

Aко би премештање Народног музеја у зграду Поште значило да се неће десити да још неколико генерација буде ускраћено посетама Народном музеју подржао бих да се премести у ту зграду. Још једна згодна ствар, не толико битна али ми је пала на памет, је што је поред ове потенцијалне локације лако паркирати аутобус јер ја Народни музеј пре свега видим као место које би требало да опседају колоне ђака из целе Србије.

Preseljenje u zgradu Pošte je samo ideja Stanka Crnobrnje, i za sada ništa više od toga.
BP je i sam rekao da tek treba da se uradi analiza predloga.

Najbitnije je da eksponati Muzeja budu ponovo dostupni posetiocima.

Cekajte sad je problem 20 miliona evra za adaptaciju zgrade i dogradnju, a za oblak i "centar promocije nauke" ima?! Ko koga zaje*******ava?!

Adaptacija zgrade Uprave fondova i Pošte teško se mogu porediti. Zgrada Pošte u Takovskoj je u vrlo dobrom stanju i potpuno je funkcionalna. Nema sanacije krova, temelja, rušenja, dozidjivanja. Rušili bi se pregradni kancelarijski zidovi i posle toga odradio enterijer.

Nasuprot tome, zgrada Uprave fondova jedva da stoji, treba da se ruše komplet sve, sem spoljnih zidova, temelji moraju da se saniraju, da se sve oguli do golih zidova......zgrada jeste manja od Poštine, ali je u nepojmljivo jadnom stalnju. Pred urušavaljem je.

Evo, u današnjem teksu u "Novostima" piše da posle dve godine još ne postoji glavni projekat, i da se i dalje radi na merenju statike zgrade....takođe piše i da se razmatra da , čak i posle rekonstrukcije, muzeju se ustupi i zgrada Predsedništva jer je Uprava fondova, čak i sa svim proširenjima daleko ispod potreba Muzeja...

Meni lično, zgrada treba ostati muzej. Ali, svojom veličinom, primerenija je za MUzej primenjenih umetnosti, koji takođe kuburi sa prostorom a nalazi se u nekadašnjoj stambenoj zgradi... :o

A MUzej NIkole Tesle treba da bude moderne futurističke arhitekture, jer je Tesla čovek budućnosti, čak i danas.

@ Feanor

Opet mešaš republičke i gradske projekte, kao i izvore kreditiranja.

Nista ja ne mesam... Pare su pare i neko mora da ih rasporedjuje po prioritetima... Zbog tog republicko - gradsko i imamo probleme sa Vojvodinom i generalno mrznjom prema Beogradu...

A u ovom slucaju i tu cinjenicu da Narodni muzej ne radi 10 godina dok se planiraju kerefeke po gradu od vise desetina miliona evra...

@Feanor
Не дај Боже да град сад почне да плаћа за оно што је централна власт по њему почела, па већ дуго избегава да заврши! Онда има да пукнемо више стотина милиона евра за музеје, за Прокоп, за Клинички центар, за обилазницу... Па, држава није у стању ни да исели до краја војну штампарију из зграде у Ресавској где треба да буде Музеј града Београда.

Иначе, несхватљив ми је овај острашћени и примитиван удар моралне инквизиције са Б92 на овог човека. Ако је неко (у Србији!) ни из чега већ створио музеј, не знам како може унапред да се сумња у његову способност и добре намере. Ваљда треба да верујем да би му било мање исплативо да је уложио у кафану, него у Музеј аутомобила.
Идеја са "ротацијом" намене зграда у центру вероватно није савршена, али, као што човек рече, то је далеко од конкретног предлога.
Моја идеја је да се направи нова зграда Народног музеја поред Народног позоришта, тамо где је власт планирала Градску галерију, а архитекте предлагале зграду опере. Можда би у зграду Управе фондова онда могао Историјски музеј Србије.

Пантограф":1r6993j0 je napisao(la):
Иначе, несхватљив ми је овај острашћени и примитиван удар моралне инквизиције са Б92 на овог човека.

Ali, to je tako - srpski :p

Mada, voleo bih da čujem objašnjenje za promociju te knjige, kao i prisustvo određenih individua.

То за књигу не оправдавам, мада разумем, пошто човек вероватно није довољно политички писмен, односно нема адекватан однос према актуелном појму политичке коректности. Довољно је, међутим, видети наслов - Нови министар "отвара" музеје? - уз то обратити пажњу и на држање и афектацију новинарке која води разговор, па да се нешто у човеку побуни због толике дозе хипокризије и бесмисла у нашем "демократском" јавном мњењу.

ма опуштено Пантографе, то је ионако Б92, шта си очекивао од њих?

stf":1r89m78n je napisao(la):
Adaptacija zgrade Uprave fondova i Pošte teško se mogu porediti. Zgrada Pošte u Takovskoj je u vrlo dobrom stanju i potpuno je funkcionalna. Nema sanacije krova, temelja, rušenja, dozidjivanja. Rušili bi se pregradni kancelarijski zidovi i posle toga odradio enterijer.

Неће бити. Ту би се радило много више од обичног рушења "преградних зидова" .Ево ја са скоро 100% сигурности ти могу рећи да је таква адаптација немогућа пошто је зграда грађена у масивном систему што значи да је врло мало преградних зидова а много више носећих,што даље значи да се без озбиљних захвата на самој конструкцији зграде не може доћи до пристојног простора за један музеј.

Oke, ja stvarno ne znam kakva je konstrukcija te zgrade, nikad se njome nisam bavio.

Poenta je da teško nešto može biti skuplje od rekonstrukcije Uprave fondova, jer je njeno stanje u rangu Beogradske zadruge, a pritom čak i posle svega toga je pitanje da li se u njoj može izložiti i 50% umetničkog blaga koje Narodni muzej poseduje.

...ideja o preseljenju je nepopularna, ali hajde da vidimo, ima li boljeg rešenja od trenutnog.

Red je da se Trgu Republike vrati ne samo Narodni muzej, već i status koji mu pripada. Dakle kompletna rekonstrukcija Trga i platoa ispod ka Domu Vojske. Sve ili ništa.

Možda je dobro rešenje podeliti zbirku na umetničku (slike...) i istorijsku (antikviteti...), mada je to pitanje prilično škakljivo, i jedan deo kolekcije izložiti u zgradi stare NBS (Kralja Petra), ili zgradi zadruge. Kandidata ima na pretek.

Dobar povod da se sruši "Staklenac".

Vrh