Šta je novo?

Narodni muzej

23840951_b.JPG

23840943_b.JPG

23840963_b.JPG

23840955_b.JPG

23840959_b.JPG

23840947_b.JPG

23840936_b.JPG

http://mondo.rs/a827710/Foto/Info/Narod ... asadu.html
i još jedna fotka:
120039901474980799496521.jpg

autor:Zorica Minović

Jeste izvalili da dvije fasade imaju crvene plocice ka trgu i uzun mirkovoj dok druge dviije su samo omalterisane u crveno

Nadam se da je zgrada Muzeja spolja pokrivena kamerama.
Znam da će se vrlo brzo naći neki id*** da je ovako oćišćenu i sređenu išara nekim kretenskim grafitom.

Вожд":3evs17iy je napisao(la):
Каква је ово жица поред сата?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T4eOn1P3Tj8[/youtube]

relja":ge752jor je napisao(la):
Nadam se da je zgrada Muzeja spolja pokrivena kamerama.
Znam da će se vrlo brzo naći neki id*** da je ovako oćišćenu i sređenu išara nekim kretenskim grafitom.

То је само питање времена. Мада, велико је питање да ли би ту и камера помогла.

"Save the clock tower" :)
150919-narodni-muzej-01.jpg

150919-narodni-muzej-02.jpg

150919-narodni-muzej-03.jpg

150919-narodni-muzej-04.jpg

kamere su postavljene
150919-narodni-muzej-05.jpg

Radi se o sanaciji od 8 miliona, nema ni R od rekonstrukcije. Projekti su forsirani i izgurani su van propisa, ako se neko dublje bude bavio time mocice da nadje nedostatke i krsenja propisa. Ne mogu da izlazem detalje, recimo da mi je javila pticica.

Fasada je u svakom slučaju preporodila Trg republike, mada očekivao sam da će barem ispoštovati pravi izgled fasade i vratiti ornamentiku koja je tokom prethodnih rekonstrukcija bila skinuta, kao što su uradili i tokom rekonstrukcije Narodnog pozorišta. Velika šteta, ali bolje išta nego ništa.

Fasada Narodnog muzeja sa punom ornamentikom. Vidimo da na novoj fasadi fale pre svega skulpture kod glavne kupole i medaljoni na prizemlju:
2%20Pozorisni%20trg%20i%20Hipotekarna%20banka%20%28%20Narodni%20muzej%20%2930tih%20god%20XX%20veka.jpg

Fasada Narodnog pozorišta pre obnove:
Trg-Republike-sedamdesetih.jpg

Fasada Narodnog pozorišta posle obnove:
narodno-pozoriste.jpg

Muzej je baš sinuo sa obnovljenom fasadom. Šteta što se radi samo sanacija, a ne kompletna rekonstrukcija. Nekako mi se sada čini da bi onaj Lojaničin projekat sa diskretnom staklenom nadgradnjom, baš lepo čučnuo:

18_3D-04.jpg

Pritom je bizarno da se najavljuje izgradnja nove koncertne dvorane od 50-ak miliona evra (sada ću to postaviti u drugoj temi), a da baš nikako nije moglo da se nađe 20 miliona evra za Narodni muzej.

Има ту колико хоћете пропуста и недостатака, као што је Вучко већ поменуо, поред неизоставне злоупотребе овог и сличних пројеката у пропагандне сврхе; али бар је нешто урађено. Зграда изгледа лепо и трг испред ње је препорођен.

Што се тиче камера, да је некоме стало до фасада, забранили би продају главног оруђа шкрабача. У Србији је тешко наћи фасаду која није упропаштена од стране нечијих неваспитаних дебила.

@Homer Jay Требало би да буде бизарно, али нажалост није. Указује на политичку позадину ширења гласина о новом пројекту, као и оно што је најважнији аспект ове реконструкције - маркетинг. Али добро, бар је нешто урађено.

Ма колико влада била лоша, једна озбиљна држава треба да има неке механизме који осигуравају да државни органи раде у националном интересу, ал' шта да се ради.

Могу да замислим колико би уклањање одвратних жардињера, садња новог растиња и квалитетно поплочавање подигло изглед читавог трга.

Ево једне осунчане фотографије од данас :)

120218061020609088228415.jpg

Moram priznati da se tema o seci stabala poprilicno prosirila na skyscrapercity-ju, meni je prosto neverovatno da ljudi razmiljaju u pravcu da zbog jedne fasade koja se obnovila seku drvece (kojih u centru ima na prste jedne ruke). Prvo fascinirani smo jednom prosecnom fasadom, jeste ona sada mnogo lepsa nego sto je bila ali daleko od toga da je nesto vise upecatljivija nego bilo koja druga u centru bilo kog grada u Evropi. Pogotovu sto predstavlja jednu od najvecih kulturnih institucija ova nase male drzave. Ocekivao sam mnogo vise ukrasa i ornamenata na njoj, jer ona pored svega predstavlja i landmark Beograda, ne komentarisem da li ce neko i uci u istu i pozabaviti se istorijom naseg naroda i njegovog kulturnog nasledja, gledano spolja jeste mnogo lepse jer smo je uporedjivali sa skelama koje su stajale godinama, moglo je mnogo bolje.

Vrh