Šta je novo?

Narodni muzej

Skoro se nisam sladje nasmejao.... sta je sledece? Udomite pse lutalice? Oj cigani cigani vi ste cudna raja....

Ја бих се за разлику од кокилија обрадовао да за ову идеју дигне глас што више неформалних група или удружења. Таксисти, бајкери, возачи гсп, просветари, музичари, синдикати, сликари, глумци, кафеџије...

Браво за моје Делије!
А друге групе грађана нека се запитају прво, ако мисле да су нешто бољи или више вреде...уместо да све критикују, осуђују, нека размисле где се њихов став чује, где је њихов осврт на друштвене прилике...
И нека се информишу!!!
Осим овога, шта све још предузимају Делије и да ли има ко активнији, више ангажован или да се више одриче за опште добро. У изградњи, обнови, хуманитарној помоћи, давању крви или осврту на друштвена дешавања...

http://www.fondacijadelije.org/
Ево линка за неке информације, имате и контакт е-маил па пишите, питајте, предлажите... можда се ипак изненадите пријатно, можда не, али немојте да критикујете и добре потезе.

Слобода музејима :)

Већ дуго година је северна трибина једино место са којих потичу здраве иницијативе!
Пораз једног друштва је да уместо државних служби и министарстава навијачи морају да указује на овакве социјалне и културолошке недостатке!
Иако има и негативних појава које нажалост једине долазе у интересовање јавности, толико је више позитивних да могу слободно да кажем да је данас изграђена не само најбоља група у навијачком сегменту, него и група којој су поред љубави према клубу, приоритети и водиље пре свега част,достојанство,патриотизам,Православље и човештво.
Толикогодишњи комунистички мрак који је прекривао наш народ учинио је да Срби нису свесни своје велике историје, својих славних предака и важности своје Православне вере. Нажалост задњих 20 година се ништа није поправило на том пољу, већ је чак људима константно сервирано да смо ми изоловано острво у "европском рају", где је народу подсвесно уграђен лош став према свему српском и - (јако важна реченица коју је поставио наш брат на другом подфоруму) - где је родољубље постало издаја због европејства!
Када кажемо зашто Србија нема музеје, питамо зашто Србија нема идентитет и зашто се стиди своје славне историје!

Ево како то изгледа из очију Делија. Текст неког момка пренет са навијачког форума, а доле од другог момка, доста говоре оба. Између осталог и да је ово подршка нечијој иницијативи за формирање ширег фронта.
Оба музеја се наводно "реконструишу" већ 11 година, таман отприлике откад нам је стигла "демократија". То је буквално криминал према српском народу! Могло би много о томе да се пише, али навешћу само пар чињеница: у та два музеја се налазе највећа ремек дела српских уметника (Паје Јовановића, Уроша Предића, Катарине Ивановић, Цуце Сокић, Лубарде, Лазара Возаревића итд. итд...) непроцењиве вредности, затим једна од највећих колекција импресионизма на свету (мислим уз Париз и Санкт Петербург) такође непроцењиве вредности, средњевековне и друге иконе, стари списи, ископине, ма једном речју благо непроцењиве како уметничке и материјалне, тако и духовне вредности. То је непроцењиво благо једног народа које се не може измерити. А са друге стране, могло би се рећи да би тржишна вредност тих уметнина била отприлике толика да кад би све то продали имали исто толико новца колико и кад би продали све друго што имамо у Србији, значи буквално све. Што ће рећи, ако ова банда која не преза од продаје своје територије коју су и њихови преци крвљу заливали, што би им сметало да распродаје културно благо? Или другим речима - ко зна шта се дешава са музејским експонатима! Зашто би толико дуго били затворени најважнији музеји у нашој земљи?! Тешко је поверовати да је само немар у питању, али шта год да је, треба да буде срамота сваку власт која даје неке министре културе и издваја буџете, а ови музеји стоје затворени! А за то време Срби гледају фарму и турске серије. У бомбардовању народне библиотеке 6. априла 41. уништени су бесповратно многи списи и књиге од непроцењиве вредности за наш идентитет и културу, ово је префињенија очито метода, у комбинацији са свим осталим пошастима које се сервирају, ми полако губимо идентитет и нестајемо... Све у свему, захваљујући људима који су покренули иницијативу и који планирају да отворе шири фронт борбе за отварање ових музеја, ми смо дали свој скромни допринос и надамо се да ће борба дати резултате!

Још једном свака част Директору за слике, Делији за ангажоване постове, Хомеру за преношење вести...свима на интересовању, па и навијачима који су ипак део друштва. Мислим, важно је да се што више људи ангажује, или :?:

Dok se ne doceka da se "rekonstruise" narodni muzej zbog cega ne bi u medjuvremenu mogli dobiti priliku da sva ta neprocenjiva dela vidimo u nekoj drugoj galeriji ili izlozbenom prostoru? Poenta je da se umetnost gleda, zar ne?

Имао сам прилику да видим новоотворени део где је тренутно изложба о Немањићима, пријатно ме изненадио простор, сама посатвка изложбе, предусретљивост кустоса а и прилично је било посећено. Ето, рецимо да на неки начин ради Народни музеј. Када би сви који на неки начин коментаришу Музеј једноставно као грађани отишли да га посете, чисто да се мало оплемене успут, урадили би и праву ствар за сам Музеј јер не би постојао бољи притисак на власт да се радови убрзају од велике посећености музеју.

занимљиво, надам се да се иза овога не крију наркодилери и садомазохисти који живе за пребијање и својих и туђих; који себи на овај начин праве маркетинг, представљају себе као фине људе, пред предстојеће изборе...мислим на квазипатриоте са националистичким теретанама. Уосталом, ускоро ће њихови први избори, на Вожвдовцу.

drum1":t3urgh2r je napisao(la):
занимљиво, надам се да се иза овога не крију наркодилери и садомазохисти који живе за пребијање и својих и туђих; који себи на овај начин праве маркетинг, представљају себе као фине људе, пред предстојеће изборе...мислим на квазипатриоте са националистичким теретанама. Уосталом, ускоро ће њихови први избори, на Вожвдовцу.

Не постоје дилери, екстремисти и слично, то је фора са ТВ-а. Да их има, да стварно неко зна да постоје, били би у затвору, зар не? Сем ако те преступнике не контролише држава, а клевеће читаве групе и упире прстом( медијима) уместо да делује.

Гест је гест. Можда они са друге стране мисле да су људи са форума овде комунисти и разне друге категорије, лобисти за разна чудна права, непријатељи народа, па зато слабије пролазе иницијативе. Јер је то маска непријатеља да би изгледало да воли овај град и општи напредак. А можда је неко баш овде читао нешто о музеју и дешавањима, размишља слободно и има добре намере, па шири идеју где може.
Ово карикирам, да би се видело како се осећа неко са искреним ставом, у који се без разлога сумња.

Треба да смо на правцу сви заједно, а не свако у својим теоријама завере.
Дакле, ко пребије некога и продаје дрогу - затвор.
Ко се залаже за спас културне заоставштине - ??? Ја могу да кажем само браво, а ствари ван тога има институција, органа, и ко то треба да решава, ако му се исплати да квари себи посао.

Борчанац":18rrb4wa je napisao(la):
Не постоје дилери, екстремисти и слично, то је фора са ТВ-а. Да их има, да стварно неко зна да постоје, били би у затвору, зар не? Сем ако те преступнике не контролише држава, а клевеће читаве групе и упире прстом( медијима) уместо да делује.

treća rečenica je poenta priče. samo ne bih te što kontrolišu nazvao država, nego pojedinci u vrhu državne uprave. sprega vlasti i kriminala. svi mi znamo ko pali baklje na čijoj proslavi, kao i za koja dela je taj osuđen. a njegov brat prebija po karaburmi dilere koji neće da prodaju za njegovu grupu (takođe osuđen).

Pa taj radi ima neki prevrnuti jugo plavi ispred vrata

Dva kandidata ispunjavaju uslove za direktora Narodnog muzeja
Tanjug | 09. decembar 2013. 13:21 | Komentara: 0
Na konkurs za upravnika Narodnog muzeja u Beogradu prijavilo se tri kandidata od kojih dvoje - dr Milan Paroški i mr Bojana Borić Brešković, ispunjavaju uslove konkursa i imaju kompletnu dokumentaciju
BEOGRAD - Na konkurs za upravnika Narodnog muzeja u Beogradu prijavilo se tri kandidata od kojih dvoje - dr Milan Paroški i mr Bojana Borić Brešković, ispunjavaju uslove konkursa i imaju kompletnu dokumentaciju, konstatovano je danas na sednici Upravnog odbora te institucije.

Na konkurs su se prijavili doktor političkih nauka Milan Paroški iz Turije, Jelena Drčelić Jovel iz Beograda i magistar istorije Bojana Borić Brešković sadašnji vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja.

Uvidom u dokumentaciju zaključeno je da Drčelić Jovel nije podnela svu potrebnu dokumentaciju koja je bila naznačena u tekstu konkursa.

Odluku o raspisivanju konkursa UO je doneo 28. oktobra, na sednici koja je, prema preporuci Ministarstva kulture i informisanja, bila otvorena za javnost.

Predsednik UO, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Darko Tanasković rekao je tada da je tekst konkursa u skladu sa zakonskim propisima i Statutom Narodnog muzeja.

Uslovi su visoka stručna sprema (fakultet društvenih nauka), najmanje deset godina radnog iskustva od kojih pet godina na poslovima u oblasti kulture - zaštite kulturnih dobara, kao i aktivno znanje jednog svetskog jezika.

Među uslovima je i taj da se protiv kandidata ne vodi istraga, da nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje funkcije direktora.

Tanasković je najavio da će narednog ponedeljka, 16. decembra biti obavljen razgovor sa kandidatima o predloženom planu i programu za period od četiri godine, koliko traje mandat direktora i da će svaki kandidat imati po pola sata da izloži svoj program, a da će zatim biti sprovedena i anonimna anketa među zaposlenima o predloženim programima i predstavljanje rezultata te ankete clanovima UO.

Članovi UO su književnik Milovan Vitezovic, naučni savetnik u Arheološkom institutu SANU dr Ivana Popović, muzejski savetnik u penziji Nikola Kusovac, dipl. arheolog, načelnik Odeljenja za kulturno nasleđe u Ministarstvu kulture i informisanja Olivera Marković i muzejski savetnici Narodnog muzeja Nenad Radojčić i Ljubica Miljković.

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71. ... nog-muzeja

Видим да су се многи попримали на пропаганду у којој су навијачи проглашени за највеће зло у Србији. Ако се погледа шта се десило на стадионима у ближем окружењу где су били најгори испади нацизма мени је драго да је дошла оваква иницијатива а не нека која би била на линији спуштања ни наво из комшилука.
Уосталом имамо и нека окупљања која су друштвено и медијски прихваћенији вид сабкултуре, типа егзит, бирфест, ништа организаторе није спречавало да покрену овакву иницијативу која је несумњиво позитиван допринос.

Са друге стране одговор Музеја је сасвим коректан и пословно добро осмишљен, отприлике своди се на то да је џаба да шире транспаренте ако не дођу у Музеј.

Сигуран сам да је кокили из комшијског табора, па зато песмица са прве стране... :p
Орионе браво!
Све је мање људи којима могу да се мажу очи упирањем прста и уопштавањем. За потез мора да се да похвала! За глупости које долазе од мањег дела трибине, на коју стаје 14 000 гледалаца, казне. За свако дело по имену и презимену, а не по групи, друштву, народу...

Da ne ulazim u dalje rasprave:
1) nisam se Poprimio - sta god to znacilo
2) cela prica je dirigovana i vrlo spremno docekana u medijima pod kontrolom SNS-a (vidi pod Kolja Bozovic)
3) samo 10 dana pre toga je organizovana izlozba( ne transparenti i kvazi kultura) navijaca koja je naisla na totalnu medijsku negaciju sem http://www.telegraf.rs/sport/884749-gro ... cevic-foto
4) cilj je jasan - boli nas za kulturu bitno je da sipka ima tapiju na sve sto se u SrBiji radi

Da, Bogu hvala, jesam sa prave strane. Postujem svakog pravog i iskrenog navijaca i pored dugogodisnjeg pracenja mog kluba imam dosta drugova koji su, na zalost, zastranili :D . Slazem se Boracanac svakom suditi prema delima.

Нема негације комшо :)
Да не промовишем сад ја превише, јер сам изузетно субјективан. Али морам да напоменем да су Делије организатори већег броја изложби фотографија, хуманитарних концерата у више градова и држава, прикупљања помоћи, рекордери у акцијама прикупљања крви, задужбинари...А својевремено и ослободиоци Србије са плакетама/захвалницама Б92... И тренутна опасност за сам тај СНС који помињеш... не знам зашто!

ajmo nazad na muzej u kafani mozemo o navijacima...

ОБИЛАЗАК НАРОДНОГ МУЗЕЈА (29.12.2013)

Поводом предстојећих празника у недељу 29. децембра, од 10 до 13 часова, посетиоци Народног музеја биће у прилици да прошетају кроз просторије музеја које су иначе затворене за јавност.
На сваких сат времена кустоси музеја ће унапред пријављене посетиоце провести кроз сале, канцеларије, као и затворене изложбене просторе. Улаз ће, за ову прилику, бити са Трга Републике.
Желећи да шетња свима буде што пријатнија број посетилаца у групи биће ограничен на петнаест. Пријављивање је отворено до петка 27. децембра до 16 часова на мејл адресу eduka@narodnimuzej.rs или на број телефона 060/80 75 035.
НАПОМЕНА: Сва места за обилазак музеја у недељу, 29. децембра 2013. године, су попуњена и више није могуће пријављивање за овај догађај.
http://www.narodnimuzej.rs/obilazak-nar ... 9-12-2013/

sledeci ce biti u januaru pratite pa da islikam tu zgradu

Директоре ја се обрадовах да си коначно почео да пишеш на српском и без правописних и словних грешака :D и са знаковима интерпункције, кад видех доле твоју реченицу :p :lol:

Lazna nada polako bice i to ,u medju vremenu muzej na otvorenom u knezu

dsc05449.jpg

Ajmo direktore kako smo se dogovorili prva veca od 800x600 :D naravno ne mora ova neka sledeca ;)

Vrh