Ne znam gde da smestim ovaj post a ova tema mi se učinila najpribližnijom, izvinite ako sam pogrešio.
Radi se o nedovršenim stambenim zgradama u kojima su, naši vajni, investitori ostavili stanare da se sami snalaze kako znaju i umeju!!!
Ja imam tu nesreću da sam 2007 kupio stan u izgradnji, da je stan(ovi) završen i da smo se uselili (barem nešto) ali da sama zgrada nije, nedostaje priključak na grejanje, garaža, zvaničan priključak na vodovod i kanalizaciju (sada se vodi kao građevinski priključak) i još poneka da kažem sitnica da bi se zgrada i stanovi uknjižili i dobili upotrebnu dozvolu.
Nemam nameru da kukam o svom ličnom problemu nego da kroz njega pokažem na neke nelogičnosti i eventualno dam predloge koji bi pomogli vlasnicima stanova u takvim objektima.
Da uzmem na primer grejanje: u zgradi je završena kompletna instalacija sa kompletnom podstanicom (pumpe, razvod, struja, izmenjivač) cevi toplovoda su u zgradi, fali samo priključak koji rade elektrane. I sad evo problem koji je praktično ne rešiv: Elektrane traže između 30 do 40 EUR po kvadratu zgrade (stana) i to za celu zgradu i to da se plati odjednom da bi nas priključili. Prikupiti taj novac od svih stanara je prosto nemoguće a plus taj iznos moramo uplatiti pod imenom investitora (čima ga praktično oslobađamo te obaveze). Mi uspevamo da se dogovorimo sa većinom stanara i onda se pojavi neki genije koji neće da plati (pod različitim izgovorima tipa ja sam to platio, mi moramo da investitora nateramo da izvrši svoje obaveze) i ceo plan padne u vodu! U ovom slučaju odluka više od 51% stanara nije obavezujuća jer realno gledajući svi smo to već platili kroz cenu stana i nemožemo nikoga naterati da to plati dvaput! Pokušali smo da nađemo soluciju da odlukom više od 51% stanara donesemo odluku i da u Elektranama dogovorimo plaćanje u nekoliko rata kroz uplatnice Infostana, smatrajući da sadašnja situacija nikome ne odgovara (mi nemamo grejanje a Elektrane prihode) ali je rečeno da je to nemoguće zbog toga što oni rade po uredbama iz grada a takva ne postoji da bi se to moglo uraditi! Tako da smo upali u pravu “Kvaku 22”! Normalno svi plaćamo porez na imovinu na takve stanove i garaže koje nemožemo da u potpunosti ili uopšte koristimo!
Kako nam je objašnjeno, od strane advokata, pravno gledano investitor koji je započeo zgardu mora je i završiti ili preneti svoja ovlaščenja na drugog čime taj drugi postaje investitor a prethodni se oslobađa obaveza! Tako da vlasnici stanova, maltene, moraju investitora, koji ih je da blago kažem prevario, čuvaju kao malo vode na dlanu jer bez njega ništa ne mogu da urade!
Našu imovinu koju smo, na nesreću, u potpunosti isplatili, ne možemo da legalizujemo, jer praktično nigde ne spadamo! Nismo u procesu legalizacije jer je izgradnja počela sa svim dozvolama pa nepadamo u tu kategoriju, vodimo se kao nova zgrada pa sve moramo da plaćamo odjednom, porez na imovinu plaćamo u punom iznosu kao da je zgrada u potpunosti završena, vodu plaćamo duplo više jer se vodimo kao građevinski priključak, i tako dalje. Nemamo kome da se žalimo niti tražimo pomoć jer zakon nas u ovom slučaju uopšte ne štiti a ničim ne obavezuje investitora koji zakonski nema rok za dobijanje upotrebne dozvole (čitaj završetak radova na zgradi)!
Zanima me da li postoji neko udruženje, ili nešto drugo, koje okuplja vlasnike stanova koji su u sličnoj ili istoj situaciji kao i mi, pa da zajednički probamo da rešimo neke naše probleme?