bigvlada":3hyaks9q je napisao(la):Temelji muzeja Narodnooslobodilačke revolucije.
Prvo jedno upozorenje: NEMOJTE IĆI TAMO!
Ima jako puno rupa i iskrivljenih i zarđalih šipki. Pad sa četiri metra visine je sasvim dovoljan da nekog ubije, a čak da i taj neko preživi, radi se o kraju kroz koji prolazi izuzetno malo ljudi, iako je okružen bulevarima i mnoštvom zgrada. Da ne pominjem da ni telefoni najverovatnije neće raditi iz onih rupa.
OK, sada da krenemo sa slikama - ovo je slikano iz pravca bulevara Nikole Tesle.
Konstrukcija nije u potpunosti od armiranog betona, pojedini zidovi su ipak napravljeni od cigala.
Gornji deo konstrukcije. Ovde nisam kročio od 1982. godine, tj. od kada su prekinuli radove. Pretpostavljam da je donji deo bio planiran kao depo muzeja. Na ćoškovima je devet metalnih konstrukcija, visine oko šest metara. Deseta je u sredini. U podrumu ima više prostorija, nisam provalio gde je trebao da bude lift i stepenice. Grubo mereno, građevina ima oblik kvadrata, dimenzija 30*30 metara. Na betonske ploče je nasut tanak sloj šljunka, a ovo crveno i žuto na slikama je mahovina. Neke ploče fale a neke su se urušile.
Ključno pitanje: Da li ovde ima dovoljno mesta za zgradu Opere? Moje mišljenje je da nema. Samo ulaz u bioskop Sava Centra ima veću površinu. Ova zgrada je namenski građena, kao muzej, i mislim da svakako treba da bude muzej. Pošto će muzej holokausta i/ili tolerancije biti na Starom sajmištu, ja bih ili napravio originalni muzej koji prikazuje jedan veoma značajan period naše istorije ili bih u završenu zgradu preselio muzej Afričke umetnosti. Poput muzeja Savremene umetnosti, i ovaj bi deo većih eksponata mogao da drži na otvorenom a i više ljudi bi znalo gde je i moglo da ga poseti nego što je slučaj sa sadašnjom lokacijom na Senjaku.
btw. Da li neko ima planove ili originalne slike projekta, kako je zgrada trebalo da izgleda?
direktor":1vsd0qhv je napisao(la):Moze se ikoristiti za neki drugi muzej posto revolucija nije vise u modi .Vidim da ima i neka dvorana bioskop stali.Moze malo detaljnije o povrsini koliko bi kostalo da se izgradi :kafa:
jovanovm":1fym7iti je napisao(la):@Giorano Angelo
Hvala na odlicnoj reportazi. Rihterov projekat je stvarno prelep...
JohnyBgood":2vx5pt5i je napisao(la):JT sta se radilo i o cemu se razmisljalo jos daleke 1961-ve ovo stvarno jos uvek izlgeda sveze i lepo. Stvarno smo mi jedno suludo drustvo, planiras nekakav centar za promociju nauke a OVO i ko zna koliko drugih stvari ti u medjuvremenu stoji godinama nerealizovano. I zaista, da li je prenamena nekome pala na pamet?
vucko":1ngoh1wg je napisao(la):Da,ovo je bas ukleta lokacija jer malo ko zna za nju.Steta sto nije sagradjen,mada verujem da bi ga prenamenili od 1990. na ovamo u nesto prigodnije.
GIorano,dobrodosao!Ispratih ti i youtube kanal,ima sta da se vidi :kk:
Taj projekat Rihtera me podseca na konferencijski centar u Sirtu,Libija koji je ovih dana nazalost unisten.Osim,naravno sto je ovde u pitanju kupa dok je kod nas cetvorougaona osnova
direktor":1ngoh1wg je napisao(la):Nego sto se tice tog centra za promociju nauke znam da je potreban itd ali ga ja nebi pocinjao dok nesrede narodni muzej ,muzej istorije srbije,i dodati muzej po zelji default/bash
Bravo.Giorano Angelo":1o0afr4g je napisao(la):На мом блогу ћу, с времена на време, објављивати чланке о Музеју револуције. Реч је о мом истраживању и мастер тези коју сам радио на факултету. Ускоро ћу окачити (ових дана).
Линк првог чланка: http://gioranoangelo.blogspot.com/2011/10/1.html
Што се тиче запуштених локација (сурово ми је да напишем уклете локације) и неискоришћених потенцијала, интерасантан је простор Београдског приобаља (од Бранковог моста до марине „Дорћол”). Ево једног мог истраживања како би то могло да се среди (напомена: радио сам са колегиницом у тиму). Линк: http://gioranoangelo.blogspot.com/2011/09/2010.html
Giorano Angelo":3og86m3b je napisao(la):На мом блогу ћу, с времена на време, објављивати чланке о Музеју револуције. Реч је о мом истраживању и мастер тези коју сам радио на факултету. Ускоро ћу окачити (ових дана).
Линк првог чланка: http://gioranoangelo.blogspot.com/2011/10/1.html
Што се тиче запуштених локација (сурово ми је да напишем уклете локације) и неискоришћених потенцијала, интерeсантан је простор Београдског приобаља (од Бранковог моста до марине „Дорћол”). Ево једног мог истраживања како би то могло да се среди (напомена: радио сам са колегиницом у тиму). Линк: http://gioranoangelo.blogspot.com/2011/09/2010.html
JohnyBgood":1jyga1qi je napisao(la):WOW, impresivno! +
Ako smem pitati, odakle dolazi ovo Giorano (sto citam Djorano)?
Nekako bih ocekivao "Bosco" (u smislu gora/suma) ako je vec Angelo (Adjelo). Ili mozda jos bolje MontAngelo (gde bi asocijacija bila gora/planina) A onda opet mozda nije lose uneti neku ortogonalnu liniju u celu pricu da ne bude suvise literalno. Eh kad bi "svi" pricali italijanski a ne engleski, svet bi bio puno lepse mesto vec u startu , ali u svakom slucaju hvala i za ovu malu zagonetku sa nickom / umetnickim imenom
JohnyBgood":1jyga1qi je napisao(la):Taj muzej je potencijalno velika atrakcija Beograda i njegovo unistavanje je SRAMOTA za nas kao narod. Ma sta mislili o Titu, to je deo nase proslosti, veliki deo naroda (bez obzira sto je to mozda bila propaganda) ga je voleo, ima lepa secanja na ta vremena, i stvar je postovanja prema samome sebi da se to tretira sa osnovnim ljudskim postovanjem i dignitetom. Na kraju, ako se bas hoce, mogu se dodati i neki eksponati koji govore kriticki i o njemu i o tim vremenima, mozda cak i posvetiti deo muzeja tome, sto da ne?
JohnyBgood":snlok1v3 je napisao(la):Ah, nisam to ukacio jer malo vuce na spanski (llorar (jjorar) - plakati) dok je na italijanskom plakati piangere (pjandjere) tako da nisam video tu vezu, a ja na ovu drugu stranu vucem po definiciji jer mi je spanski puno, puno slabiji. Nazalost, jer je spanski u mnogome puno, puno korisniji...
JohnyBgood":snlok1v3 je napisao(la):Upravo!Nego sta mislite da promenimo ime teme,ovo uklete lokacije mi zvuci previse parapsiholoski i misticno a radi se o cisto politicko-ekonomsko-gradjevinskom problemu.
7. Мотел на Бежанијској коси у улици Бежанијских илегалацаGiorano Angelo":94tua59t je napisao(la):Ево кратак списак. Кренућу од Новог Београда пошто ту живим.
1. Музеј југословенске револуције (блок 13)
2. Зграда „Рад” (блок 20)
3. Зграда ЕДБ-а (блок 20)
4. темељи код Делта М (блок 19)
5. Зграда П+6 - служи за паркинг ваљда, има рекламе (блок 34)
6. Стамбени објекти Бежанијска коса (блок 59)
Ето, за почетак нешто.
Гага":2aoeuqoo je napisao(la):7. Мотел на Бежанијској коси у улици Бежанијских илегалацаGiorano Angelo":2aoeuqoo je napisao(la):Ево кратак списак. Кренућу од Новог Београда пошто ту живим.
1. Музеј југословенске револуције (блок 13)
2. Зграда „Рад” (блок 20)
3. Зграда ЕДБ-а (блок 20)
4. темељи код Делта М (блок 19)
5. Зграда П+6 - служи за паркинг ваљда, има рекламе (блок 34)
6. Стамбени објекти Бежанијска коса (блок 59)
Ето, за почетак нешто.
8. Водени парк (блок 44)