Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Kad sam povezao platnu karticu onaj 1 dinar koji je povucen sa racuna, vidim da je vracen na racunu.
Jeli to normalno ili meni kartica nesto nije dobro povezana?
Dok kod makedonaca samo povucen 1 denar, nije vracen.
To me buni.
 
Obično treba da se vrati, to je samo verifikacija da je kartica ispravna i da sa nje može da se naplati.
 
Idi na Open Balkan web portal i skroluj na niže i videćeš opciju da uneseš serijski broj taga...

Ako si u sistemu i sve ti je podešeno dobićeš ovakvu poruku.

1000004054.jpg
 
28.06. поручио, иста ситуација као код тебе. 03.07. питао шта се дешава и добио овај одговор:
И, после скоро месец дана, добио сам мејл да су ми направили кориснички налог и у прилогу уговор који треба да одштампам, потпишем, скенирам и вратим им мејлом ако желим да ми пошаљу поштом. И даље имам могућност да потпишем уговор на некој од њихових наплатних рампи и тамо преузмем таг:
Alternatively, if you don’t agree with a possible tax charge or you want to receive the transponder directly, you can visit any of our Customer Service Points on their working hours to make the procedure by presenting the necessary documents (see attached) and paying the initial top up amount. The initial top up amount for vehicles of Category 2 is 15€/vehicle, for Category 3 is 40€/vehicle and for Category 4 is 50€/vehicle.
The Customer Service Points are located:
- Promachonas toll station (direction Thessaloniki) Monday-Friday 09:00 to 17:00
- Euzoni toll station (direction Thessaloniki) Monday – Friday 09:00 to 17:00
- Malgara toll station (direction Kipi) Monday-Saturday 08:00 to 20:00, Sundays 10:00 to 18:00
- Thermi central office Monday-Friday 09:00 to 17:00
- Thessaloniki toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 08;00 to 20:00 and Sundays 10:00 to 18:00
- Analipsi toll station (direction Igoumenitsa) Monday-Friday 09:00 to 17:00
- Pamvotida toll station (direction Kipi) Monday – Friday 09:00 to 17:00
- Alexandroupoli exit 41 Monday – Friday 09:00 to 17:00
 
U vezi zajedničkog taga sa Hrvatima.

"
Kako nam je objašnjeno u HAC-u, jedini razlog pokretanja ovoga projekta jest želja da se putnicima omogući da što brže prođu naplatne postaje. Nakon potpisivanja Memoranduma, slijedi tehnička realizacija. Do jeseni treba nadograditi softverska rješenja za razmjenu podataka.

To uključuje i razmjenu podataka ENC uređaja koji su na crnoj i bijeloj listi pa oni s financijskim dugovima neće moći ući na autoceste. Pronaći će se i rješenje za registriranje ENC uređaja radi reguliranja transfera novca hrvatskom odnosno srpskom upravitelju autocestama. Trošak preinake sustava snosit će svaki upravitelj na svom teritoriju.

U Srbiji će hrvatski ENC uređaj vrijediti na svim autocestama, dok će srpski ENC u Hrvatskoj vrijediti samo na autocestama kojima upravlja HAC. Hrvatski vozači na svojim ENC uređajima neće morati ništa mijenjati niti se dodatno registrirati, već će ih normalno moći koristiti u Srbiji."
 
Iskustvo sa tagovima ka Igumenici: u MKD super funkcioniše OB, gotovo isto kao u SRB. Grčki tag je sličan kao CRO tag, gotovo da mora da se zaustaviš pre prolaska. Elem, poslednja rampa ka Igumenici - gužva, a ENP u sredini, tako da mi tu I nije vredeo. Na ostalim rampama je radio super.
Dodatak: uzeo neograničeni net u Cosmote radnji za 12,5 eur/mesec.
 
Da li se ikad razmišljalo o uvođenju ENP taga kao komercijalnog platnog instrumenta za dopunu goriva, autoperionice, parkinge/garaže, drive-thrurestorana i slično (nebitno dal su ovi objekti na autoputu ili ne)? Plaćanje iz automobila (ICPS) je poslednja inovacija koju su uveli auto koncerni poput Mercedesa i Hyundaia i zasad samo u najskupljim modelima an pojedinim tržištima. No ovo će se širiti i za koju godinu biti šire dostupno. ENP bi mogao omogućiti ovo vlasnicima svih auta od Yuga do BMW-a da koriste svoje voyzilo kao platni instrument. Mogao bi se ubrzati i protok, recimo, negde na AP stanem na samouslužnu pumpu, ne platim tu nego dobijem obaveštenje, i za taj iznos se automatski zaduži tag koji se očita na izlasku sa autoputa. Pošto je sad pomoću OB-a moguće svaki Tag povezati sa svakom kreditnom ili debitnom karticom tehnološka pretpostavka za šitu primenu postoji.
 
Sa pripejd tagom kakav je naš to nije bilo moguće jer su pare išle na račun JP.

Sa Open Balkan tagom to je apsolutno moguće ali bi tada ta neka XY ustanova bi morala imati kompatibilan čitač tagova tj onu Antenu koja nije baš tako jeftina za male biznise i neki softver svakako bi bilo isplativo za mnoge lance jer broj tagova uskoro može doći i do milion korisnika a ovom interoperabilnošću i mnogo više.

Vidićemo uskoro postoje neke naznake u tom pravcu.

P.S Tag na sebi ima i bar kod koji se može očitati običnim bar kod skenerom i to bi se moglo inkorporirati ali ipak mora postojati neki mehanizam od slučajnog očitavanja i neka dvostruka provera da ne bi došlo do slučajnog zaduženja računa.
 
mali biznisi ne svakako, ali veliki lanci benzinskih stanica, e-punionica, restorana, Parking servis u većim garažama isto. Retko ko bi bio ovde mali biznis. A kao što rekoh za komercijalne objekte na autoputu naplatu ni ne treba integrisati sa tagom, već samo očitati broj tablica. Taj kombinovani sistem bi mogao da koristi i onima koji tag nemaju, ceh naprave na nekoj samouslužnoj pumpi ili drive thru na odmorištu, a plate na naplatnoj pri izlasku. Onaj sa tagom bi svakako to platio prolaskom kroz ENP traku. Evo primer, mogli bi na većim odmorištima da naprave tuševe za kamiondžije, to bi njima dosta olakšalo život pošto spavaju u kabinama na takvim odmorištima. Takođe i kamperski stubićii mnogo toga drugog što zatreba onima koji putuju raznim vozilima.
 
Imali situaciju prošle nedelje krenuli za BG iz ML hteli da dopunimo tag na Nisovoj pumpi na autoputu kad ono ne radi im dopuna, onda na naplatnu i 2000 za gospođu.
 
Pojate - Preševo 970 dinara.
Preševo-Pojate sa isključenjem i uključenjem do Predejana 960 (350+610).
Krače je tek za nekoliko metara razlike između isključenja i uključenja razlika je tek nekolilo metara
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: pwl
baš me zanima jel ima razlika ako se ide recimo Preševo - Pirot i Pirot-Preševo zbog rešenja petlje kod Niša gde je ovaj drugi smer duži skoro 1300 metara.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: pwl

Stižu nove rampe
 
Zato nikad ne dopunjujem unutar sistema već pred ulazak. Uvek računaj da su kod nas informacioni sistemi tog tipa skloni padu.
Tako i ja radim i retko mi se dešava da nemam novca za taj poslednji prolazak.
S tim da za 5 godina koliko koristim tag uređaj i ko zna koliko prolazaka imao sam samo dve situacije a to je ova da je sistem pao i da sam jednom prilikom na Preševu prebrzo prišao rampi pa me sistem nije evidentirao.
 
I dalje pokušavaju da dovuku nove klijente iako nemaju nikakvu informaciju o popustu ni OB. NA trenutak sam se pokajao što sam odmah potrčao da ih otkačim ali sad vidim da nije bilo uzalud.
 
Poslednja izmena:
Molim vas, možda sam glup, ali nisam skapirao kako mi se obračunava popust.
Uredno mi naplate pun iznos, na mejlove ne odgovaraju, a na aplikaciji se pojavljuje neki popust, i polje za unos vaučera. Kakvog?
Nikako me ovog keta put ne vodi u Bgd da odnesem na rekonfiguraciju i da se pozdravim sa njima.
Danas mi je stigao račun za jul i u mejlu piše da se obračunava oopust, samo ja ne razumem kako.
Screenshot_20230801-191515_ENPay.jpg
20230801_191440.jpg
 
Prosto je, sve ti piše:
U junu je račun bio 770 dinara, dobio si 6% popusta (stanje kredita je 46,2 ili 6% od 770)
Sad ti je račun 2690, naplatiće ti 2690-46,2... Novo stanje kredita će biti 6% od 2690, tj 161,4 dinara. Za taj iznos će biti umanjen septembarski račun, itd...
 
Iskustvo sa tagovima ka Igumenici: u MKD super funkcioniše OB, gotovo isto kao u SRB. Grčki tag je sličan kao CRO tag, gotovo da mora da se zaustaviš pre prolaska. Elem, poslednja rampa ka Igumenici - gužva, a ENP u sredini, tako da mi tu I nije vredeo. Na ostalim rampama je radio super.
Dodatak: uzeo neograničeni net u Cosmote radnji za 12,5 eur/mesec.
Ja u Grčkoj prolazim sa 20 na sat i ni na jednoj rampi nisam imao problema. Na par rampi neki grci su zaglavili a imaju uglavnom samo jedan prolaz za tag, pa dok su se svi malo vraćali u rikverc, na tim rampama sam čekao više nego da sam platio klaslično, mada sve u svemu se isplatilo.

Što se tiče Cosmote kartice, sačuvaj je, moguća je online dopuna. Ja sam prošle godine uzeo to za 12,5 za neograničen internet, a ove godine sam dopunio online za 4 evra, 6G na 7 dana.
 
Vrh