Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Поред добре припреме и организације рада у ЈП „Путеви Србије“, проласку кроз наплатне станице без заустављања допринео је и константни тренд пораста коришћења уређаја за електронску наплату путарине, којих је тренутно у функцији преко 700.000.
Такође, у току јула месеца 20.000 корисника
преконфигурисало je свој ТАГ уређај на Опен Балкан ЕТЦ - јединствени ТАГ уређај кроз Републику Србију и Републику Северну Македонију.
link
 
U julu 7,5 miliona vozila prošlo domaćim auto-putevima

Srpskim auto-putevima u julu je prošlo ukupno 7.523.686 vozila, što je više za oko sedam odsto u odnosu na isti period 2022. godine, kada je zabeleženo 7.043.804 vozila, pokazuju podaci JP Putevi Srbije.


Najprometniji je, kako se navodi u saopštenju, bio poslednji julski vikend, kada su zabeleženi rekordi u protoku broja vozila i to na naplatnim stanicama Beograd (231.816 vozila), Stara Pazova (149.585 vozila) i Preševo (63.016 vozila).

„Pored dobre pripreme i organizacije rada u JP Putevi Srbije, prolasku kroz naplatne stanice bez zaustavljanja doprineo je i konstantni trend porasta korišćenja uređaja za elektronsku naplatu putarine, kojih je trenutno u funkciji više od 700.000“, navodi se u saopštenju.


Dodaju da je u toku jula 20.000 korisnika prekonfigurisalo je svoj TAG uređaj na Open Balkan ETC – jedinstveni TAG uređaj kroz Republiku Srbiju i Republiku Severnu Makedoniju.
 
И, после скоро месец дана, добио сам мејл да су ми направили кориснички налог и у прилогу уговор који треба да одштампам, потпишем, скенирам и вратим им мејлом ако желим да ми пошаљу поштом. И даље имам могућност да потпишем уговор на некој од њихових наплатних рампи и тамо преузмем таг:
У четвртак, 27.7. послао скениран потписан уговор и данас, у уторак (исправка: среду), 2.8. стигао таг преко Акс. Није наплаћена ни царина ни поштарина. Савет: када се региструјете на сајту, упишите VAT (ПДВ) са размаком између "RS" и ЈМБГ, ако тако пише у профактури (Invoice).
 
Poslednja izmena:
Ja u Grčkoj prolazim sa 20 na sat i ni na jednoj rampi nisam imao problema. Na par rampi neki grci su zaglavili a imaju uglavnom samo jedan prolaz za tag, pa dok su se svi malo vraćali u rikverc, na tim rampama sam čekao više nego da sam platio klaslično, mada sve u svemu se isplatilo.

Što se tiče Cosmote kartice, sačuvaj je, moguća je online dopuna. Ja sam prošle godine uzeo to za 12,5 za neograničen internet, a ove godine sam dopunio online za 4 evra, 6G na 7 dana.
Ok, probaću sa 20 kmh u subotu. Hvala za info.
Problem s Grcima je I taj što im je ENP rampa u sredini, pa ako su ove za keš zakrčene, ne može se doći ništa brže ni do ENP rampe.
Inače Cosmote karticu ću sačuvati, ali i na njoj je internet i dalje grčki, tj. loš, bar na Krfu. Videću od subote na Atosu da li ima razlike.
 
Prosto je, sve ti piše:
U junu je račun bio 770 dinara, dobio si 6% popusta (stanje kredita je 46,2 ili 6% od 770)
Sad ti je račun 2690, naplatiće ti 2690-46,2... Novo stanje kredita će biti 6% od 2690, tj 161,4 dinara. Za taj iznos će biti umanjen septembarski račun, itd...
E, upravo je tu problem. Taj račun od 770 mi je baš toliko i naplaćen, kao i prethodni, bez ikakvog umanjenja.
Nigde ne vidim to umanjenje, osim što piše u tom stanju kredita, a oni se na mejlove prave mutavi, ne odgovaraju.
Samo da se dohvatim Bg (nikako me put letos ne vodi tamo), rastaćemo se.
Svakako, hvala ti.
 
Ne znam, meni skidaju redivno bonus koji su ži dodelili. Račun od 930 dinara su naplatili 865,80 zato što mi je prethodni bio 1070 i 6% je 64,20. Tačno je da su mi poslali mejl gde su napisali da je račun od 930 uspešno naplaćen, ali nisu napisali da su skinuli 865,80. Moraš da proveriš izvod iz banke i da vidiš koji iznos su ti skinuli.
 
Evo, malopre mi je stiglo obaveštenje da su naplatili jul. Sad je u redu. Prethodni put nisu uračunali popust. Za 770, skinuli 770. Pvukli su onih 46 dinara. Male su to pare, nije bitno, ali princip je princip. A još gore mi je što se prave blesavi i ne odgovaraju na mejl
 
Upravo sam se besan vratio sa šaltera JP Putevi Srbije, Ustanička 64/V,

Pokušao da prebacim TAG sa EnPay-a na OB, ali ne može...

Pošaljem mail još pre par meseci, iznesem slučaj, naglasim, enpay POSTPAID korisnik, hoću da se pre-registrujem na OB,
Odgovore brzo oni: nema problema dodjite na šalter, mora ručno da se elektronski prekonfiguriše...

Danas: Dobar dan, ja doš'o, evo TAG...
Oni: Aaaa pa gospodine, vi ste POSTPAID, ne može..., morate kod ovih u EnPay da raskinete ugovor pa onda kod nas...
Ja: Da se nosite u 3pm...

EnPay:
Website: bole nas qrac, sajt ne radi
Telefon: čekaj majmune koliko hoćeš i slušaj muziku, mi ćemo ti se javiti... nikad
Mail: Nismo ti odgovorili onomad kad si kukao, zašto misliš da će danas biti drugačije...


Jel zna neko od forumaša, kako se raskida taj ugovor? Mora lično? Moze li preko kurira(nedajbože emaila) da se šalju/potpisuju raskid ugovora i sl?
 
Ja sam išao lično, kačio sam već par puta. Odeš u Enpay i raskineš ugovor i tek onda ideš u Puteve Srbije. Predpostavljam da može i kurirom, ali kako im verovati kad se ne javljaju na telefon. Možda nikad ne preuzmu taj tag :D
 
Promaklo mi je da je neko imao takvo iskustvo...
Jel to barem brz postupak ili da racunam da gubim dan ili ...?
 
5 minuta, samo da rekonfigurišu tag na početne vrednosti.
 
To je zapravo raskid ugovora. Da vrate tag na početne parametre. Jesi li nekad potpisao neki ugovor sa njima ?
 
Uh,
davno beše, bilo je neko poručivanje online 2k din + 250din poštarina, dal kroz proces registracije aplikacije ili je bila web forma, povukli su sa kartice taj iznos, meni stigao tag, nisam im nešto u pisanoj formi slao (tipa povratnica tj. da sam potpisao neki papir/ugovor)

Znači ako ja tebe dobro kapiram,
moram da odem u EnPay da oni "resetuju" tag, i to se smatra raskidom ugovora,
pa u JP PS, da i oni "resetuju" tag i snime svoj RFID, jer tobože nisu mogli oni odmah da "resetuju" tag?

Brate, koje je.anje naroda...
 
Tako je. Ne znam zašto samo putevi ne mogu to da ti ponište. Da li je u pitanju tehnička ili pravna stvar nisam upućen. Znaće već neko
 
Bio sam skoro na odmor u Grčku(koristio mcard i grčki tag) pa mi se sad i ne žuri da ga prekonfigurišem na OB ali bezobrazluk je da na lokacijama gde može da se prekonfiguriše sa prepaida na postpaid kod njih ne može obratno. Prvom prilikom kad budem išao u Beograd ima da ga prebacim na prepaid iz principa iako mi više odgovara ovaj obračun 2 puta mesečno kod njih nego kod puteva gde se skida sutradan.
 
Mislim da je ovde pisalo više puta: mora da se.raskine ugovor za ENPay. Ode se u poslovnicu allyes d.o.o. na NBG, za 5 minuta se ranking ugovor, onda u Ustaničku. E sad, pravno može da se ranking ugovor slanjem pisane izjave na adresu Allyes, ali ostaje prekonfiguracija uređaja. Ja sam se prijavio na ENPay preko AMSS-a, eventualno pitaj njih.
 
Enpay na austrijskom tržištu

1691134621702.png
 
Ok, Hvala @stex_pb i @ivchonny definitivno mi je pisanje ovde o tome promaklo tako da se izvinjavam forumašima što sam bezveze načinjao staru priču...

Bio sam jutros do Enpay-a,

cilj njihovog "reset-a" transpondera je da moj POSTPaid ugovor prebace u PREPaid režim,

e sad, pretpostavljam da svi ovde prisutni forumaši upućeni u IT tehnologije razumeju da neće oni "prebacivati" ili "resetovati" transponder, već će šalterska menadžerka da klikne na dugme u svojoj aplikaciji čime će moj payment processing da bude obračunavan iz prethodno uplaćenog kredita (prepaid) a ne preko payment card processor-a (postpaid).

Nije bilo nekog potpisivanja "raskida" ugovora i sl.

Jedna klasična stvar, koja je bukvalno mogla da bude dugme u njihovoj aplikaciji za telefone, a ne administrativna operacija koja zahteva moje lično prisustvo u njihovim prostorijama. Bukvalno j.anje klijentata bez pravog razloga, jer im se može.

Objektivno gledano,
više je ovo neki vid njihove zaštite, da ja kao postpaid korisnik nemam neka dugovanja (scenario koga se oni plaše je npr: navozao sam se srpskim autoputevima, dotrčao kod njh raskidam ugovor, njihova naplata tek dolazi, ja ukidam profile i karticu sa njihove aplikacije, i oni ne mogu da se PostPaid naplate...) i u tom kontekstu te ovi iz JPPS/OB izbace napolje sa pričom: idi ti kod EnPaya, prvo sve reguliši pa dodji kod nas, jer ako te mi prebacimo kod nas, a imas dugovanja prema EnPayu, zaj.bana strana biće EnPay... a uzmimo za primer da su putarine na nivou 1000-2000din, vrv je to mala cifra da bi se (enpay) drndali po srpskom pravosudju...

Dobra stvar
je što zaista se brzo završava, 5min čekate da vam otprintaju papir, koji vam je nekakva potvrda (koja vam neće više trebati) da ste PrePaid


Zatim možete, na samo ~9km udaljenosti odatle, da u Ustaničkoj 64 predjete na OB, za šta vam je sa sve registrovanjem u aplikacije potrebno 5minuta.

Za sladokusce koji vole da čitaju moje romane na ovom forumu, jedan fun-fact:
Papir koji će vam otštampati na printeru u Ustaničkoj 64, je indentičan formular ФМ.850.53.002 koji su vam pre 20ak minuta otprintali na samo ~9km udaljenosti odatle u Milutina Milankovića 134g. (nov formular jeste obogaćen jednim QR kodom koji je prečica do registration-page-a OB web aplikacije)

Bukvalno ne postoji razlog zašto ova jednostavna operacija ne moźe da se izvede bez drndanja korisnika, automatski kroz sistem, tj. bar sa ovim jednim odlaskom na jedan šalter... (mada i tu imam iskrene sumnje da se bilo kakva pre-konfiguracija transpondera vrši, šalterske menadžerke koriste čitače tagova kao način prepopulisanja polja u formularima na svojim ekranima),
... ali Srbija!
 
Poslednja izmena:
Malo ću te razočarati...Ima tu jedan kod na samom tagu koji određuje tip ugovora i prema kome sistem dalje hendluje dati tag...(prepaid,postpaid,OB,prepaid 2 itd )
Zato fizički tag mora leći na onaj uredjaj.

Sve ostalo manje više si u pravu.
 
Srećom, nemamo vinjete, pa se ova gimnastika sa tagovima, na kraju balade prepaid/postpaid pokazuje ipak kao korisna i bolja opcija, sveukupno gledano...
Jer džaba ti naša vinjeta u MK i GR, a ovako barem imaš jednu platformu koja će raditi svuda okolo, i nemaš više o čemu da razmišljaš.

Jesu li vinjete, tj. zastupanje istih na temi, konačno otpale, sad kad se tag ipak pokazao kao bolje rešenje, upotrebljivo u više zemalja za koje smo vrlo zainteresovani saobraćajno?
 
... ali Srbija!
Srbija ti integriše tvoj tag u drugim državama... ne greši dušu, pogotovo jer možda i nemaš sve informacije...
O ovome nismo bukvalno mogli da sanjamo pre par godina (kad već moram da citiram Prvoosveštenog)...

I sad kad stvar sa naplatom putarine ide sasvim pozitivnim tokom, opet tražimo dlaku u jajetu i kažemo "... ali Srbija".
Jbg, nema smisla... možda i ne može drugačije nego ovako... jesi siguran da je sve moglo na jedan klik?
 
Više nego siguran da je moglo na jedan klik/jedan šalter.

i ne vidim šta je problem sa "... ali Srbija!", jesi li ti to pročitao na neki pežorativan način?

Nemam ja problem sa integracijom TAGova u regionu, već sa administracijom, bespotrebnom i glupom, na štetu korisnika, a korisnici smo mi, i treba da nam bude bitno kako se ponašaju prema nama, jer mi, uslugu koju nam oni pružaju - plaćamo, našim novcem. Tako da i ti, i ja, i svi mi, TREBA da tražimo dlaku u jajetu, jer plaćamo i putarine, i akcize, i poreze ovoj državi, i država treba da služi nama, a ne mi državi.

Nije ovde problem što će neko da se pomuči da ode sa tačke A na tačku B, pa kao pomučio se, mučenik, već što se objektivno troši vreme, radno vreme, za administrativnu stvar, koja je mogla da se elektronski završi, uz manju administrativnu barijeru, uz manje troškove i veću produktivnost.
 
Vrh