Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Evo još novina u vezi popusta za naplatu putarine.

Pomonju se električna vozila, poljoprivredna gazdinstva ali i obaveza za šlepere da od 2024 imaju tag.

 
Na koji način će se sprečavati malverzacije? Kako sistem može da prepozna da li je vozilo električno?
 
Uredba i popust će se odnositi samo na tag naplatu.

Trenutno je to lako rešivo za 2,3 i 4 kat jer se njima uporedjuje tablica i tag pa tek onda diže rampa.

Za prvu (putnička i mali kombiji) je to već neizvodljivo jer se tablica ne gleda.

Jedino ako se uvede medjukategirija 1Eko pa bude uslov da se tablica mora složiti sa tagom a saobraćajnom dozvolom će dokazati da su EV kad potpisuju ugovor o pristupanju platformi

To je prvo što mi pada na pamet ali pošto će izgleda i ostali dobiti popust od 10 posto čini mi se da je u pitanju simbolika jer će razlika biti mala a sam broj EV je kod nas minimalan pa ih trenutno lako iskontrolisati na dnevnom nivou pri obradi.

Očigledno je da Vesić želi da omasovi upotrebu taga,lepo bi bilo da uključe i opciju tag na revers.
 
Poslednja izmena:
Prodjoh juce kroz Makedoniju pa da napisem koju. Tag sam prekonfigurisao u Krusevcu u AMSS. Par minuta. Kasnije sve na telefonu, skenirao kod.....na tagu je bilo nesto para i rekose da ce se to vremenom prebaciti na racun. Sredio kod nas, sredio karticu za Makedoniju,...na naplatnim rampama dok sam prolazio kroz Srbiju mislio sam da ce se novac skidati odmah sa racuna, ali evo jos uvek nije skinut. Tako je bilo i u Makedoniji. Kako smo isli sa dva automobila, na prvoj naplatnoj rampi rampa nije htela da se podigne a uredno se cuo zvuk iz taga. Kaze ovaj na rampi da se auto vrati u rikverc pa da prodje na drugu rampu gde ima oznaka za tag. Posle toga je sve bilo ok. E sad, ne znam dal je dva puta skinut novac ili ne. Moram da vidim sa ovim sto smo isli zajedno. Kakvo mu je stanje na racunu. Kazem, na dalje sve je bilo ok.

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
 
Drug ide na odmor pa ću mu dam grčki tag i sad uplatio prvo 5e pa posle toga probao i 3e i prošla uplata. Tako da izgleda ne važi ono za 15e minimalna uplata što je super kad se ide na Halkidiki jer ne moraju da se zarobe pare bezveze.

Uplatio sam već sačuvanom karticom preko aplikacije na mobilnom telefonu, ukucava se samo CVC kod sa kartice i sve prolazi brzo sa 2-3 koraka.
 
Možda je u tome tajna. Prvi put 12, pa posle koliko ko da.
 
Evo uporednog videa mog Taga pozajmljenog prijateljima(Pošta Open Balkan i Egnatia Pass)

Makedonija i Evzoni 2023 i Srbija davne 2008 godine!!!

Makedonci su Tag uveli 2019 a Grci nešto malo pre.

Jednostavno sistem nam je daleko brži i bezbedniji po korisnika što se na ovom snimku jasno vidi a danas je još bolji.

Druga stvar koja se na ovom snimku vidi je da i u MKD a i u GR ima po nekoliko vozila u koloni puta nekoliko stanica puta 2,tako da tag apsolutno vredi svaki dinar i euro uložen u tu spravicu.

 
Poslednja izmena:

Rekao bih da se ovo odnosi na Enpay...
Mnogo mi je žao što u ovoj zemlji ima malo dalekosežnog planiranja umesto skakanja iz rova u rov i iznudjenih rešenja uz vadjenje kestenja iz vatre lada kritična masa zatalasa more.

Eto gore nekoliko postova iznad je video sa 15 godina starim videom kako ENP(tadašnji ETC ili E Go) radi a mi za to vreme nismo kadri bili osmisliti transparentan i jedinstven postpaid sistem dostupan i primamljiv svima.

Na primer ako odete na sajt JP i podsekciju ENP nailazite na podatak da je postpaid dozvoljen samo za pravna lica a šta je onda Open Balkan pa još sad ova vest da Putevi postaju deo Open Balkan projekta od 30 Avgusta.....Pa šta su ovi što tri meseca koriste tagove OB,svemirci....

1000005217.jpg
 
Poslednja izmena:
Ovo se odnosi na ENPay, pretostavljao sam da moraju da naprave ovako kao što su napisali. Naplata u Srbiji ide isto kao i do sada a za Makedoniju će da povežu baze tagova i da nam se dozvoli otvaranje naloga za Open Balkan i registracija kartice za naplatu Makedoniji.
 
Ostaje samo pitanje sa koje kartice će ići plaćanje.
Pošto se u tekstu pominje reč kompanijska,da li to možda znači da će prema Makedoncima dug biti izmirivan sa kompanijske Enpay ili svakog korisnika ponaosob.

Ovo prvo bi bilo mnogo elagantnije rešenje za korisnike Enpay i bila bi smanjena mogućnost blokade taga zbog eventualnih problema sa raznim bankama.

Možda bi to i bio način da se reše problemi takve vrste čak i u slučaju Puteva da se komšije namire a domaćeg posle da vijaju preko domaćih organa ako sa prijavljene kartice nije moguće naplatiti potraživanje.
Time bi svim korisnicima Dina bila dovoljna.
Naravno ako je ovo pravno dozvoljeno.
 
Poslednja izmena:
Neverovatno je da su čekali kraj ive sezone da bi konačno rešili slučaj.
 
Bilo bi ekstra da se Makedonci naplaćuju od ENPay a oni nama da skidaju kasnije kao u Srbiji. Samo je pitanje kursa jer ne verujem da Enpay može da nam fakturiše u denarima.
Meni je svejedno jer mi je mastercard kartica vezana za dinarski i devizni račun. Ne bi valjalo da na Enpay radi konverziju iz denara u dinare. Bolje je da nam se kartica direktno vezuje i da nam se naplata vrši sa kartice u denarima.
 
Juče se Enpay lonačno udostojio da mi pošalje odgovor na pitanje od pre ko zna kad.
I rekoše da u OB prelazimo svi kolektivno za nekoliko nedelja.
 
Koliko sam shvatio onaj tekst, kolektivno će biti uključeni tamo, a onda će svaki korisnik dobiti link da završi registraciju kartice, kako bismo direktno plaćali Makedoncima.
U svakom slučaju, kroz nekoliko nedelja drastično će se smanjiti broj vozila koja idu kroz NMk. Taman su na vreme to odradili za sledrću sezonu.
 
Sad kad su konačno priznati kao entitet(mislim na članove ENPay) trebalo bi na njih da računaju i kada dogovaraju sa Hrvatskom i Crnom Gorom kao i Bosnom.
 
Verujem da ni jedan od tih razgovora neće brzo, osim možda sa RS. I to zato što se, sa obe strane, tehnička stvar iz niskih pobuda (primitivna samohvala zbog-zarad :) rejtinga u slučaju ove strane plota i posledično zaštita "samostalnosti" od "hegemonije" sa one) gura u političku.

Nepotrebno opterećenje.
 
Izgleda da nema ništa od kolektivnog prelaska enPay korisnika na OB, bar ne do 30.8. kako je najavljeno!??
 
Vrh