Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Da li pri ukucavanju serijskog broja TAG-a treba samo poslednjih 11 cifara ili sve iz aplikacije? (ENPay)
 
ENPay je verovatno zatrpan ili dezorganizovan, kako god na OB stranici sam proverio serijski broj svog TAG-a i dobio info da je prenet u OB. Otvorio sam normalno nalog (čim sam uneo registraciju povukao je ser. br TAG-a) i registrovao karticu za MK. A sve to bez da mi je stigao mail od ENPay. Sad samo čekam da se OB širi :) na meni zanimljive zenmlje.
Pre 8 dana sam poslao u EnPay podatke za 2 taga. Nisu odgovorili. Danas sam proverio serijske brojeve na OB stranici ali nema ih u evidenciji. A trenutno sam u GR i njihov tag radi odlično. Srećom nema gužve na MKD naplatnim rampama pa se prolazi s kešom.
 
Nemojte da čekate da vam odogovore na mejl, jer su verovatno zatrpani mejlovima, pa samo ubacju tagove u bazu a ne odgovaraju na mejlove svima da ne bi gubili vreme.

Meni su prvog dana odgovorili i ubacili tag posle 1-2h.

Jedan drug je poslao mejl prvog dana kasno poslepodne i nisu ga ubacili. Namestilo mu se da je to veče putovao za Grčku i kaže nema veze proradiće u povratku.

Jutros mi salje poruku iz Grčke da mu proverim da li mu je ubacen tag u bazu.

Ja mu proverim i nije bio ubačen u bazu, verovatno su prvog dana propustili taj njegov mejl.

Ja im jutros šibnem mejl sa njegovim podacima i u naslovu napišem da je zahtev poslat jos 01.09.2023 i da tag jos nije u bazi.

Posle 1-2h proverim i tag ubačen u bazu, otvorim mu nalog i večeras ce verujem da prođe bez problema kroz Makedoniju.
 
Jutros stigao mejl od Enpay za Open Balkan. Izvinjavam se ako je već postavljeno pitanje - da li mogu da regsitrujem bilo koju platnu karticu ( mislim da mi više odgovaralo da regsitrujem onu vezanu za devizni račun zbog kursnih razlika ) ?

Sent from my A063 using Tapatalk
 
Mislim da svakako mozes da registrujes bilo koju, jer to banka hendla, skida ti vrednost u dinarskoj protivrednosti... Neka me neko ispravi...
 
Zasto bi išlo u RSD ? Zar ne ide u denarima ?

Sent from my A063 using Tapatalk
 
1694441140947.png

Druze, mozes registrovati i DinaCard karticu, tvoja banka ti skida npr. 100 denara u dinarskoj protivrednosti, kao sto bi ti skinula 5 eura u dinarima.
Uostalom, evo okacio sam ti screenshot sa OB sajta.
 
Ja sam povezao deviznu karticu, skida se u Denarima po kursu banke.
 
Evo od danas nova akcija:

Uštedite svoje dragoceno vreme! Zakoračite u svet neograničene mobilnosti uz ENPay!

Kupite svoj POSTPAID TAG putem Enpay aplikacije sačuvanom MASTERCARD® karticom po povoljnoj ceni od 999 RSD. Akcija važi samo za nove korisnike.

ENPay omogućava da rampa uvek bude podignuta, a putarina automatski plaćena direktno sa Vašeg računa. Nema više dopunjavanja TAG-a, nema provere stanja niti čekanja u redovima, registrujte se putem ENPay aplikacije, povežite svoju MASTERCARD® platnu karticu i bez dodatnih troškova brzom trakom stižete na svoju destinaciju štedeći vreme i gorivo.

*POSTPAID TAG uređaj važi za puteve Republike Srbije kao i za zemlje koje su aktivne članice OPEN BALKAN projeka.

Promocije traje od 11. septembra 2023. i traje do 11. oktobra ili do isteka zaliha.
 
Posle 10 dana stigao mi je mejl od EnPay da se mogu registrovati
na OB. Registracija prošla bez problema. Zanimljivo je da sam im isti dan poslao zahtev za 2 taga, a danas mi je stiglo samo za jedan.
 
tvoja banka ti skida npr. 100 denara u dinarskoj protivrednosti, kao sto bi ti skinula 5 eura u dinarima.
Uostalom, evo okacio sam ti screenshot sa OB sajta.

Не. За све картичне трансакције у иностранству износ се прво конвертује у евре уколико није у еврима, па онда из евра у динаре, тако да имаш дуплу конверзију. Конверзија из валуте плаћања ка евру се врше по картичном курсу, који је добар, а курс из евра у динаре се најчешће врши по курсу банке - који може бити добар или лош, у зависности од банке и у зависности од пакета по којем имате отворени рачун.

Дакле, ако вам ваша банка даје добар курс евра за ваш пакет рачуна, онда цепаш са динарског рачуна и не размишљаш (лично имам рачун плус у Поштанској, тј. бившој МТС банци, која има добар курс евра за тај пакет), а ако банка даје лош курс конверзије евра, боље је имати евре на рачуну.
 
Ako se plaća sa Visa ili Mastercard karticom koja je vezana za dinarski račun, onda se vrši direktna konverzija iz valute plaćanja u dinare i to po kursu kartičarske kompanije (ne banke) i taj kurs je maltene kao srednji.
 
Ako se plaća sa Visa ili Mastercard karticom koja je vezana za dinarski račun, onda se vrši direktna konverzija iz valute plaćanja u dinare i to po kursu kartičarske kompanije (ne banke) i taj kurs je maltene kao srednji.
Nisi u pravu, ide dupla konverzija kao sto je kolega gore napisao. Ti generalno ne vidis tu duplu konverziju jer se sa kartice(racuna) skidaju direktno dinari ali je banka uradi tj jednu uradi po karticarskom srednjom kursu a drugu po svom.
 
Ja imam na jednoj kartici i dinarski i devizni račun, i sve devize se isključivo skidaju sa devoznog. Dinarski se ne dira u takvom slučaju.
 
Ako se nesto nije promenilo u skorije vreme, prilikom plaćanja u inostranstvu u zemljama gde evro nije valuta radi se dvostruka konverzija za dinarske račune. Kao što je gore i napisano to se ne vidi na prometu na računu već prosto banke to odrade "u pozadini" i uzmu kolač....a kako drugačije!?:)

Uzmu proviziju na zameni recimo denara u evre, a potom evre menjaju u dinare i skidaju dinare sa računa.

Ako postoji devizni račun na kartici radi se jedna konverzija- iz denara u evre i banka skida sa deviznog računa (pod preptostavkom da je devizni račun u Srbiji otvoren za evre).

U zemljama gde je evro valuta nema konverzije za devizni račun (za devizne račune u evrima), odnosno postoji konverzija evra u dinare (za dinarske račune) i skidanja dinara sa dinarskog računa.
 
Nope, ne funkcioniše. Neće da ga registruje. Kaže da serijski broj uređaja i verifikacioni kod nisu dobri.
 
Da. 😅 Već sam im slao imejl da mi ubace tag u sistem, a video sam na sajtu OpenBalkan da je tag sad u sistemu, iako nisam dobio sam povratni imejl od ENPay.
 
Vrh