Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

hobotnica":2a7l7xg2 je napisao(la):
Normalno da javno osudjujem svaku vrstu nasilja i bahatosti ali su druge strane postoje valjda norme, etika, profesionalnost i i na kraju zakoni.

Postoje ali koliko su efikasni u prevenciji ovako nečeg?

Drugo, zakon pominje pretpostavku nevinosti (mada su ovde dokazi trivijalni, nema se šta tu pretpostavljati) ali ne govori ništa o obaveznom cenzurisanju i skrivanju lica punoletnih osoba (ukoliko je snimak sačinjen na javnoj površini)! Dakle to je isključvo etička kategorija, ne zakonska.
 
@Arnorian
„Kada neko prekrši zakon gubi pravo na zaštitu privatnosti. Odredbe zakona o neobjavljivanju identiteta počinilaca važe samo do donošenja pravosudne odluke, da se ne bi blatili nevini. Ovde to nije u pitanju jer je krivica jasna.”

Dosta bi pomoglo ako bi bio određeniji, tj. ako sa nama podeliš o kom Zakonu je reč (sa velikim početnim slovom) i gde to u njemu piše. Ovako – ovo što si napisao liči na tvoje, lično razumevanje i/ili tumačenje zakona (sa malim početnim slovom) ali, gle, i tu imaš problem jer “pravosudna odluka“ (šta god ti pod tim podrazumevao) nije doneta, ili možda već jeste :| ?
Dalje, tvrdiš “da ovde to nije u pitanju jer je krivica jasna”, tj. postoji snimak!?
Možemo li zaključiti da “pravosudna odluka”, ustvari, nije ni potrebna :/ jer tu je snimak i samim tim sve je jasno ;).
Primamljivo, zanosno, efikasno, ali kuda bi nas odvela ovakva tvoja tautologija :rolleyes: ?

Ovo je bio tek uvod u poentu. Mlađani Uroš će proći kako će proći, ali šta je sa onim momkom koji nema veze sa događajem?
On stoji pored vrata, gleda “da što manje gleda” i jedva čeka da tramvaj stane. Možda i nije bila njegova stanica, ali može biti nezdravo ako ostane tu? I dalje, šta ako je roditeljima rekao da je kod drugara sa kojim po ceo dan uči i ne vide belog dana ;) ? Možda je i devojci otkazao sastanak jer ga je uhvatio grip, leži u krevetu, trese ga groznica i na oči ne vidi ;) … Pustite mašti na volju i videćete da baš može da bude nezgodno… :cool:

EDIT: za svaki slučaj - ne bi valjalo tog mladića eufemistički nazvati "kolateralnom štetom" :blah: jer mi je od tog termina uvek muka.
 
U ovoj špansko-tursko-srpskoj predizbornoj seriji najviše će ispaštati njihovi roditelji, rodjaci i prijatelji aktera kad počnu čaršijske priče i osude najbližih im komšija i sugrađana.
 
Urošev slučaj će verovatno preuzeti Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal jer na snimku deluju kao gang,a očekujemo i obraćanje Borisa Tadića povodom ovog slučaja.
 
@Danga
Причам о кривици у очима јавности, не о судској кривици, о чињеничном стању, а не о његовој интерпретацији која се добије када прође кроз смрдљиво дебело црево које зовемо српско правосуђе.

Једни разлог зашто заштита идентитета починилаца до правоснажне одлуке постоји је да би се избегла клевета од стране државе над оптуженима који се пронађу невини. У овом случају за тим нема потребе јер постоје необориви докази. Правна максима каже да је истина најбоља одбрана од клевете. Једино ако не мислиш да судска пресуда има предност над стварним светом.

А ово што кажеш за друге који се виде на снимку може да се примени на било који снимак људи на јавном месту. Да ли би телевизије требало да замагљују лица пролазника када снимају нешто на улици? Ако неко лаже па га ухвате у тој лажи то је његов проблем.
 
Сада су они постали жртве! :rant:

Вандали незаконито на „јутјуб стубу срама”


Док полиција трага за починиоцима вандалског уништавања читача карата у шпанском трамвају, поставља се питање како је на Интернет доспео снимак тог чина, који је 3. марта забележила сигурносна камера у возилу

validator.jpg


Један од младића Урош Р. (21) из групе која је 3. марта ове године из шпанског трамваја откинула и однела читач карата пријавио се јуче сам полицијској станици у Новом Београду и одређено му је полицијско задржавање због насилничког понашања. Према информацијама којима располаже полиција, овај момак до сада није кажњаван. Тај вандалски чин забележила је сигурносна камера у возилу, а снимак је, на за сада неразјашњен начин, прекјуче доспео на интернет мрежу „Јутјуб”, о чему је наш лист писао. За мање од 24 сата, видео материјал у трајању од 4,5 минута на „Јутјубу” је видело 7.057 посетилаца. Три четвртине њих је негативно оценило поступак групе у којој су била четворица момака и једна девојка. У међувремену, видео запис из „шпанца” размножен је на још неколико друштвених мрежа.

Жељко Ожеговић, члан Градског већа, каже да је у току интерна контрола која ће утврдити како је снимак камере из трамваја завршио на „Јутјубу”.

– Неколико особа из ГСП-а, Дирекције за јавни превоз и фирме „Апекс” (део „Бус плус” система) било је у поседу тог снимка, пре него што је предат полицији ради даљег поступања. Када унутрашњом контролом утврдимо ко је снимак ставио на Интернет предузећемо мере – категоричан је Ожеговић.

Милета Радојевић, генерални директор ГСП-а, каже да је веома тешко утврдити ко је снимак из трамваја инсталирао на „Јутјуб”. Он додаје да би било одлично када би свако кривично дело било снимљено камером.

– Не постоји могућност да се у систему провери ко је нарезао снимак јер је лако пребацити га на такозвану флеш меморију и избрисати га са хард диска свог компјутера, а затим га поставити на било коју интернет страницу – објаснио је Радојевић.
Линк: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Vandali-nezakonito-na-jutjub-stubu-srama.sr.html

I'm so busted! :(
 
па и није тако тешко наћи одакле је првобитно постављен на интернет. чак је лако наћи и комп са ког је пребачен фајл, иако он физички на њему не постоји. зато постоје форензичари који то раде :)
 
Na kraju ce onaj koji trazi pravdu vise nagrabusiti od onogo koji je nacinio nepravdu.
 
Jutros je opet jedna 95-ica bila nevidljiva za BusPlus sistem.
Možda je to do nepravilnog ubacivanja kartice vozača u aparat, ili jednostavno BusPlus sistemi nisu pravilno instalirani u takve buseve...
 
Na internet je bačen sa nekog javnog PC-ja u Internet klubu, sem ako čovek nije totalni moron. Moguće je otkriti i na kom hard disku je snimak bio ali je proces spor i mukotrpan, pogotovo ako imaš desetine računara kao potencijalne kandidate. Ćak i da otkrijete sa kog računara je presnimnjen, kako da dokažete ko je to uradio od zaposlenih? Sumnjam da im se isplati toliki posao zbog, priznaćete, marginalnog prekršaja. I oni su svesni da dečko nikad ne bi bio kažnjen da snimak nije javno prikazan, bilo bi 'pojeo vuk magarca'...
 
Nakraju ce decko da dobjie odstetu od bus plusa a ne obrnuto samo da se pozali sabicu :cool:
 
наравно да је то спор и мукотрпан посао (негде око 5 сати за хард од 250 ГБ да се поврате трајно избрисани фајлови)
 
Cak je i laicima valjda jasno da za baratanjem ovakvim snimcima u gsp-u, mora postojati barem kakva takva (pisana) procedura (Ko, gde, sta, kada i kako) koja mora biti u formi dokumenta koji je usvojen od strane nadleznih i koji su preuzeli odgovorni radnici i svojim potpisom potvrdili prijem istih i obavezu pridrzavanja istih. Podrazumeva se da se onda tokom rada zaposleni i pridrzavaju tih procedura, a tu su (trebalo bi da budu) i neki nadredjeni koji bi trebalo da kontrolisu da li se procedure postuju.........
Tada bi se i bez tih Hi-Tec istrazitelja iz Miami-ja saznalo kada je i ko je taj koji je izneo snimke iz sluzbe gsp-a kojoj pripadaju, i sl.
Na zalost, izgleda da tamo to ne postoji..........

Sad ce na Sudu stvar malo da zapne ( bas zbog tog snimka), pa ce ispasti da se momak slucajno pridrzavao tokom voznje za validator i da je onda tramvaj naglo cimnuo pred samu stanicu, u pokusaju da ne udari drugog momka koji je sa kradenim telefonskim kablovima iznenada izronio iz PTT sahta (sto se ne vidi na snimku), i onda je sasvim slucajno - validator iscupan u nastojanju da putnici ne popadaju zbog iznenadnog kocenja i naglog ubrzavanja...... :shok: :shok: :shok:
 
Felix55":dy6i0gor je napisao(la):
Jutros je opet jedna 95-ica bila nevidljiva za BusPlus sistem.
Možda je to do nepravilnog ubacivanja kartice vozača u aparat, ili jednostavno BusPlus sistemi nisu pravilno instalirani u takve buseve...

I sad ce vozacima gsp-a trebati 609 godina da bi naucili kako da ubacuju svoje kartice u hi-tec uredjaje......

:lol:
 
relja":cg597uux je napisao(la):
Beograd -- Uroš R. (21), koji je isčupao aparat za validiranje "Bus plus" kartica u tramvaju što je zabeležila sigurnosna kamera, predao se policiji.

E, nekad se u 21. izlazilo iz vojske, a sada se rade stvari na nivou 12-godišnjaka.
Produženi pubertet :laugh:

E, ovo je meni najveća pouka cele priče.

21 GODINA!!!

Ej, matora konjina. Ja sve vreme živim u ubeđenju da se takvim huliganisanjem po gradu bave osobe do 16,17 godina najviše.
 
Da se nadovežem - a vozač tramvaja vuče PTS sindrom sa Kosova pa naglo koči i kad ne treba, neko ga je zaposlio preko partijske veze, lekar ga je pustio na pregledu, a ne može da se pronađe ni atest za vijke kojima je validator bio pričvršćen za nosač na šipci (sumnja se da je bio colovni navoj), pa postoji opravdana sumnja da se validator otkinuo iako je projektovan da može da izdrži inerciju težine putnika prilikom naglog kočenja, te da je bezbednost putnika bila ugrožena i da pukom slučajnošću nije došlo do ozbiljnijih povreda...



Ali sad ozbiljno: dripci nemaju straha od sistema, ali zato imaju strah od prepoznavanja na ulici, ono poznato: "Šta to radiš? Vidim te!"
 
Meni je drago što je snimak procureo jer definitivno kamere kao kamere do sada nisu imale skoro nikakav efekat. Čak su se i ovi klinci podsmevali kameri jer su bili ubeđeni da je jedini razlog njenog postojanja da uplaši potencijalne počinioce prekršajnih i krivičnih dela ( ali oni se nisu uplašili). Međutim sada kada su svi svesni da snimci često procure (slažem se da je to nedopustivo) svako će daleko ozbiljnije da shvati da video nadzor nije samo ukras zidova i plafona objekata.
 
Немојмо да се лажемо, како ће тај кр**** да прође на суду зависи само од тога какву везу може да нађе. Чињенице се у нашим судовима не користе, то је превизиђено и од тога не може да се заради.
 
Neće on dobiti ništa sem uslovne uz manju novčanu kaznu (predpostavljam da je validator vraćen). Štos je u tome da verovatno ne bi dobio ni to, da snimak nije pušten javno i sve ostalo u zatvorenom krugu ljudi, dečko bi se izvukao čist kao suza, bez dosijea, ohrabren da nastavi tako i dalje. Neki minimalni pozitivni efekat je postignut.
 
Bobb":v4wj4dvh je napisao(la):
Neki minimalni pozitivni efekat je postignut.

Što automatski insinuira da je povodom propagande namerno pušten u javnost, a u čijem je interesu da dospe u javnost nego Apex-a. Ja aminujem taj potez.
 
Дакле не могу да верујем да се прича о овоме претворила у причу о заштити приватности. My ass! Имам само ово да кажем:

1. Да није прекршена приватност, дрипац вероватно никада не би био ухваћен а комбинована штета градској и и другој заједничкој имовини током наредних година (а коју ће ово кршење приватности спречити) се вероватно мери стотинама хиљада.

2. Ако дрипци мисле да су им повређена права, нека поднесу тужбу против Н.Н. лица. Баш да видим ако имају образа. А и ако имају, онда они нека одговарају за свој прекршај, а Н.Н. лице за свој. Н.Н. лицу затим повећати плату за изречени новчани износ казне (или да скупимо преко интернета прилоге), и готова прича. Мени је овај што је поставио снимак на јутуб херој, а ви мислите шта хоћете.

3. И када "whistleblower" открије службену тајну да би спречио корупцију или ”креативно рачуноводство” или штогод слично, и то је прекршај, али за тај прекршај се не одговара јер је спречено нешто много горе. Истини за вољу, за ту врсту заштите постоје посебни закони, којих за овај случај вероватно нема, али не би било згорег да се донесу.
 
Kako je krenulo ja mislim da Uroša treba u „okove“,. Validator je to BRE. Televizija je to BRE.Za one koji pokradoše Kolubaru i pola države su samo one izraelske „narukvice“ . Strašno.
 
BLISKA BUDUĆNOST, A SVE JE POČELO SA BUS PLUSOM...

Operater:
- Pizza servis! Izvolite!

Mušterija:
- Dobar dan! Želim da naručim dve pice!

Operater:
- U redu! Mogu li prvo dobiti Vaš JMBG?

Mušterija:
- Moj JMBG!? Šta će Vam to?

Operater:
- Instalirali su nam novu tehnologiju!

Mušterija:
- Pa kakve to veze ima sa picama?

Operater:
- Tako povećavamo brzinu usluge, što je u Vašem interesu! Hoćete biti ljubazni da mi date Vaš JMBG.

Mušterija:
- Ne razumem... Čekajte da pogledam! Pišite: JMBG 2709969710345

Operater:
- Hvala Vam, gospodine Petroviću. Samo da proverim podatke iz naše baze. Vidim da živite u Nušićevoj ulici i Vaš kućni telefonski broj je 2601595. Vaš broj na poslu je 3301-572, a Vaš broj mobilnog je 065/7921-483. Vi sada zovete sa kućnog telefona.

Mušterija:
- Da, kod kuće sam. A odakle Vam sve te informacije?

Operater:
- Pa umreženi smo, gospodine.

Mušterija:
- Sa kime se umreženi? Sa DE-BE-om ili sa mojom firmom?

Operater:
- Gospodine, budite ljubazni, recite Vašu narudžbu!

Mušterija:
- Donesite mi na kućnu adresu dve velike šumadijske pice, sa ljutom papričicom...

Operater:
- Mislim da Vam to nije dobra ideja, gospodine.

Mušterija:
- Kako to mislite?

Operater:
- Gospodine, Vaši zdravstveni podaci iz elektronskog kartona govore da imate povišeni krvni pritisak i visok nivo holesterola. Žao mi je, ali polisa Vašeg dopunskog zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik...

Mušterija:
- Pa što mi onda možete preporučiti?

Operater:
- Mogli biste naručiti našu bezmasnu soja-picu. Uveren sam da će Vam se dopasti.

Mušterija:
- Zašto to mislite?

Operater:
- Pa, prošle nedelje ste u knjižari kupili knjigu "Gurmanska jela od soje". Zato sam Vam to predložio.

Mušterija:
- U redu, u redu. Dajte mi onda dve velike soja-pice. Koliko Vam dugujem?

Operater:
- To bi trebalo biti taman za Vas, Vašu ženu i Vašeg sina. Sve skupa, zajedno s troškovima dostave, 2.100 dinara. Kako plaćate?

Mušterija:
- Kao i uvek, kreditnom karticom.

Operatezbogr:
- Oprostite, gospodine, ali bojim se da ćete morati platiti gotovinom. Prekoračili ste dozvoljeni minus na kartici.

Mušterija:
- OK, skočiću do bankomata i doneti novac pre nego vaš dostavljač stigne.

Operater:
- Neće ni to ići, gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem računu.

Mušterija:
- Nema veze. Samo pošaljite pice. Pripremiću novac. Koliko vam vremena treba za dostavu?

Operater:
- Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta.

Mušterija:
- Kako bre? Najmodernija tehnologija, umreženi ste, a treba Vam više vremena nego pre!?

Operater:
- Gospodine, ako Vam se žuri, možete doći do nas, ali biće Vam nezgodno voziti pice na motociklu.

Mušterija:
- Kako znate da vozim motocikl?

Operater:
- Ovdje stoji da kasnite s otplatom lizinga za auto, pa Vam ga je lizing kompanija oduzela pre dva meseca. Ali, Vaš skuter je u potpunosti otplaćen, pa sam samo pretpostavio da ćete tako doći po Vaše pice.

Mušterija:
- Ne, ipak ću doći gradskim prevozom.

Operater:
- Gospodine, prema našoj evidenciji, Vaša BUS-PLUS kartica nije dopunjena za ovaj mesec!

Mušterija:
- Ma nosite se u tri lepe....

Operater:
- Gospodine, preporučio bih Vam da pazite što govorite! Već imate dve prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira 2010. i zbog vikanja na saobraćajnog policajca 2011.

Mušterija:
- Alo, bre, pa ja sam nazvao pica servis, a ne policijsku stanicu...

Operater:
- Gospodine, znamo i za Vaš nik, pod kojim pišete veoma oštre komentare na blogu B92!

Mušterija:
- Ma šta mi reče....

Opetarer:
- Da i ne spominjem sajtove koje posećujete...

Mušterija:
- Ama čoveče, hoću dve pice!!!!

Operater:
- Želite li još nešto, gospodine?

Mušterija:
- Ne, ništa više. I nemojte zaboraviti dve Coca-Cole gratis, kako piše u Vašem oglasu!

Operater:
- Oprostite, gospodine, ali naš oglas ima klauzulu da ne smemo nuditi besplatnu Coca Colu dijabetičarima! I molim Vas da dočekate našeg dostavljača, jer se boji psa. Vi vašeg kućnog ljubimca, kako vidim, još niste vodili kod veterinara da se vakciniše. d
 
hobotnica":30zngzuz je napisao(la):
Kako je krenulo ja mislim da Uroša treba u „okove“,. Validator je to BRE. Televizija je to BRE.Za one koji pokradoše Kolubaru i pola države su samo one izraelske „narukvice“ . Strašno.
Uvek me je zanimao taj fenomem 'ali i on je' pa sta god to bilo, pa me zanima ako bi ti koji su 'pokrali pola drzave' skocili u bunar, jel bi i ti to isto ucinio/la?
 
Vrh