Juce sam oko podneva krenuo u kampanju vadjenja nove BusPlus kartice, pritom sam imao kazne iz ranijeg perioda koje sam taj dan delimicno nameravao platiti (4 komada) Posto sam direktno skinuvsi sa racuna u banci platio UPLATNICOM dve kazne, otisao sam u GSP i pokazao im je. Oni su rekli da uplatnica NIJE dovoljna za izdavanje potvrde, vec da moram da cekam nekoliko danaa da se uplata pojavi na izvodu, resio sam da platim i trecu kaznu, kako bi dobio te papire i da ne bih lutao dalje. Kada sam dobio te papire otisao sam u Tempo gde je bila mnogo manja guzva nego u Skenderbegovoj, i posle cekanja od dva i po sata, sluzbenik me je vratio sa obavestenjem da oni koji imaju kazne i potvrde o njihovom izmirenju mogu samo do pola 5 da podnesu zahtev, jer do tad radi "nadlezna sluzba" koja vrsi storniranja, a bez toga sistem, odn. masina nece da izda novu busplus. Ne moram da napomenem da nisam bio jedini koji je te veceri placen zbog neposedovanja ove strogo skrivane informacije PRITOM, decko koji je tu radio je napravio pauzu u trajanju od pola sata dok su ljudi cekali, a niko ga nije menjao. Znam da ljudi koji rade treba da imaju pauzu, i zasluzuju pauzu, ali u pitanju je kampanjski posao koji se mora obaviti sto brze to bolje, jer ih ocekuje jos bar 400 000 zahteva u naredna dva meseca - a oni prave pauze bez zamene radnika!. Elem, danas sam otisao u MTS poslovnicu na B. Brdu i opet cekao red, nacrtao se tamo u 15 do 12, ispred mene bilo 40-ak ljudi, i skontavsi brzinu koju juce videh u Tempu (17-18 ljudi na sat) smatrao sam da cu biti gotov za oko dva, pa max dva i po sata. Medjutim, sve se oteglo, jer u ovoj poslovnici obrada korisnika traje duplo duze nego u Tempu! I strepeo sam da opet necu stici do 16:30, kad ono, stigoh u 16:15 na red. Kada sam najzad dosao na red, receno mi je da mi je potvrda NSZ o nezaposlenosti zastarela a rok je 10 dana (paranoja?), i opet sam dzabe izgubio dan. U redu, taj podatak postoji na sajtu, tek sam sad nasao, ali ne znam sta im znaci to paranoicno ogranicenje - izvadio sam je jos krajem septembra kada sam mislio da nece juriti za kazne, ali prevario sam se, i sta sad. Da oni ne misle da je velika verovatnoca da sam se zaposlio za tih 10 dana i time izgubio pravo na povlascenu voznju? Takodje, necu da napominjem koliko su ljudi u redovima i juce i danas bili neinformisani, jos dosta ljudi je vraceno, mnogi nisu recimo, znali da imaoci novih licnih karata moraju fotokopirati iste (a ovo pravilo pre mesec dana recimo NIJE postojalo). Ovo ukazuje na to da je sistem komunikacije i odnosa prema korisniku jako los, redovi se u proseku cekaju 4-5 sati na svim mestima a prava navala se tek ocekuje, tako da pod hitno moraju da povecaju broj filijala, ali jedino sto izgleda oni menjaju su novi uslovi u pogledu papirologije, ogranicenja sistema i dokaza. I znam da ce neki od vas sad poceti sa argumentacijom o "uhodavanju sistema" jer je proslo vec dva meseca kako se busplus izdaje a ljudi vec gube zivce u ogromnim redovima, pogotovu kad ih neko vrati zbog brojnih birokratskih peripetija.