Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Помоћу наплате СМСом се може коначно увести у ред и наплата у БГвозу. Сваки досадашњи покушај наплате је завршио уништавањем опреме, од оних бушача до валидатора. Последњи ппкушај је постављање валидатора на ЖС Батајница и ти валидатори су уништени и пре него што је почела наплата

Сваки досадашњи покушај наплате је завршио уништавањем опреме, од оних бушача до валидатора.
То није због лошег система наплате већ због непостојања правне државе која ће да починиоце приведе познанију права. И тако је у свим областима, почевши од врха.

Jovanović: Kontrolori će snimati razgovore sa građanima u javnom prevozu
Izvor: Beta

30.04.2023. 10:29

Jovanović: Kontrolori će snimati razgovore sa građanima u javnom prevozu Izvor: N1

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je danas da Javno-komunalno preduzeće "Naplata prevozne usluge" u Beogradu planira nabavku audiovizuelne opreme za kontrolore u gradskom prevozu u cilju snimanja razgovora sa putnicima.
"Imajući u vidu da će ubuduće kontrolu obavljati isključivo komunalni milicajci (Beli), ostaje nejasno zašto će se snimati samo u gradskom prevozu, a ne i u drugim osetljivijim postupanjima komunalne milicije", naveo je Jovanović u saopštenju.

On je dodao da se to navodi u Programu poslovanja tog preduzeća, kao i da je nejasno šta je cilj takvog snimanja i "zašto gradska uprava o tome ćuti".

Каква је то функција Директор центра за локану самоуправу?

Što se tiče audio snimanja putnika:

Nikome nije dozvoljeno da prisluškuje ili snima razgovor, odnosno čini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica bez njegovog znanja ili pristanka.

Lice koje objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, kao i da ako delo učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine.
Pretpostavljam da se ovo odnosi i na službena lica - ali Beli i nemaju takav status, zar ne?
U suštini, najbolje klimati glavom i praviti se gluvonem.

Каква је то функција Директор центра за локану самоуправу?
NVO.
Što se tiče audio snimanja putnika:

Pretpostavljam da se ovo odnosi i na službena lica - ali Beli i nemaju takav status, zar ne?
U suštini, najbolje klimati glavom i praviti se gluvonem.
Da, odnosi se na službena lica, u šta bi trebali da spadaju i komunalni policajci s obzirom sa se do sada svaki napad na iste završavao krivičnom prijavom za delo "napad na službeno lice".

Super, ako se odnosi zakon i ja službena lica, i ako su Beli službena lica, onda moraju svakom putniku tražiti saglasnost za snimanje. I na tome se u suštini sve završava.

Komunalna policija je imala status službenog lica. Verovatno im je ostao i sad kad su Beli.

Što se tiče Centra za lokalnu samoupravu, oni su NVO/udruženje građana sa malo prepotentnim nazivom. Kao npr onaj Komitet za bezbednost saobraćaja. Mada iako im to malo zameram, kao i neke ispade i gafove, činjenica jeste da CLS ima i svoje dobre strane. Jer sam od njih više puta saznavao neke stvari koje nisam imao gde drugde, čak ni u "opozicionim" medijima. Tako da bolje je da postoje i oni.

Navodno su hteli i video snimanje.

Бели јесу службена лица и ова снимања ће претпостављам бити у складу са законом јер закон колико сам схватио штити снимање ситуација личног карактера а ово се односи на њихово деловање по службеној дужности.

Gangula je opet ponovio da validatori ne služe ničemu i da su prevara i šta sad da očekuju ovaj mesec, da će narod da se validira na njima?
Ja prvi neću iako sam ga plaćao sve ove godine i smatram da prevoz treba da se plaća ako ga koristiš.
Kad vide šta su uradili za koji dan će krenuti šizofreno da se dere na ovaj narod, kao što vrhovni vođa ima običaj.

Gangula je opet ponovio da validatori ne služe ničemu i da su prevara i šta sad da očekuju ovaj mesec, da će narod da se validira na njima?
Па вероватно ни не очекују. Пустиће све да иде како иде до примене новог система.

Super, ako se odnosi zakon i ja službena lica, i ako su Beli službena lica, onda moraju svakom putniku tražiti saglasnost za snimanje. I na tome se u suštini sve završava.
Мислим да не морају да траже сагласност, довољно је да саопште.

Па најобичнији call centar кад зовемо нико нам не тражи дозволу да нас снима већ саопште да се разговор снима у циљу побољшања услуге

Мислим да не морају да траже сагласност, довољно је да саопште.

Па најобичнији call centar кад зовемо нико нам не тражи дозволу да нас снима већ саопште да се разговор снима у циљу побољшања услуге
Da, tačno, tako piše u tekstu člana. Što znači da opet osoba/putnik ne mora da pristane da odgovara. Mogu putniku saopštiti, ali isti ne mora prihvatiti da učestvuje.
Za Call centar ne znam, moje iskustvo je da mašina uvek kaže da žele da snimaju razgovor u cilju edukacije i poboljšanja usluge, ako ne želimo da se snima, onda da se pritisne broj X. Ali ako kaže zakon da je dovoljno saopštiti, onda okej.
Uostalom, ne znam ni šta ima da snimaju, ne vidim nikakav benefit za njih.

Pa da bi mogli da ti kažu da u nekoj po njih nezgodnoj situaciji nije radio uređaj za snimanje, iz ko zna kojeg razloga, i da ono na šta se žališ, je samo tvoja reč i ništa više, jer dokaza nema.​

Сећам се овог кад сам био клинац, на средњим вратима је за овим пултом седео неки кондуктер или контролор, не знам шта је већ био и продавао карте

1682901913026.png

Pa da bi mogli da ti kažu da u nekoj po njih nezgodnoj situaciji nije radio uređaj za snimanje, iz ko zna kojeg razloga, i da ono na šta se žališ, je samo tvoja reč i ništa više, jer dokaza nema.​

Zaboravljaš da i mi (građani) imamo kameru i da svako postupanje može da se snima (ukoliko ne ometaš službena lica da vrše svoju dužnost)

,, ... Сећам се овог кад сам био клинац, на средњим вратима је за овим пултом седео неки кондуктер или контролор... ,,

Било је малко другачије 😃

Сећам се овог кад сам био клинац, на 3-задњим вратима је у посебном издигнутом боксу са пултом седео кондуктер
Како је тако издигнут имао одличан преглед и видео сваког ко улази , сви су плаћали карту.....
Касније заменили су их са металним кантама код возача те су ситан новац за вожњу путници убацивали сами....
Појавом ,,пантличаре,, и апаратом за откуцавање започета је електронска атоматизација и гомилање проблема... које и дан данас покушавају да реше.... 😎

Vrh