Komunalna ne sme ovo da radi, nadam se da im je dat otkaz.
Ne sme da nam ograničava kretanje, niti da primenjuje silu-ne sme da nas pipne bukvalno.
A šta smeju da rade? Postoji li neka situacija u kojoj bi smeli da nas "pipnu bukvalno" ili su po zakonu ikebane, fikusi za lečenje naših kompleksa, a onaj pendrek su sami pokupili na ulici a nije negde predviđeno da smeju da ga nose i kad smeju da ga upotrebe, već ga nose kao modni rekvizit?
Mislim svestan sam ja na moguće zloupotrebe, manipulacije, selektivna postupanja. Ne osvrćem se na konkretan video, nisam ga ni odgledao, nego kažeš ne sme da nas pipne, šta mogu onda da nam rade ako neko recimo bahato ne poštuje javni red i mir? Okreću glavu levo desno da im lupamo šamare?
Da, i pritom lik nije pružao aktivan otpor, tako da govedo nije imalo pravo da ga udara.
U Srbistanu ne smeš da pucaš naoružanom provalniku u nogu, jer mora da bude sistem ''on tebe u ruku, ti njega u ruku'', pa tako sve do smrti. Ne smeš da ''prekoračiš'' silu.
A zato kad huligansko govedo udara čoveka koji stoji mirno u bubrege i creva, to je sve ok.
U načelu je tako, ali malko i karikiraš.
Treba da upotrebiš srazmernu silu da odvratiš istovremeni, protivpravni napad od tebe ili drugog.
Ali ako prekoračiš granice nužne odbrane ne mora biti neka teška kazna, zavisi koliko si je prekoračio s obzirom na okolnosti slučaja i subjektivne razloge, kako si ti doživeo napad i kako bi prosečan razuman čovek reagovao...
Imaj u vidu i da u toj situaciji ako si bio razražen ili prepadnut napadom, tj. subjektivno doživeo napad kao veće zlo ili opravdano verovao da nastupa veće zlo, onda postoji osnov za oslobađanje od kazne.
Tako da je verovatnije da ako ti provalnik puca u ruku a ti mu pucaš u nogu ili ga ubiješ da bude smatrano da je u nužnoj odbrani i da čak nema prekoračenja jer ti nisi mogao znati gde će sledeće zapucati, u vitalni organ, glavu... a i da ima prekoračenja, moguće je oslobađanje od kazne.
Ako provalnik pak nema pištolj, ne puca i ne napadne te, onda bi definitivno prekoračio granice nužne odbrane ako ga upucaš... ali mora da stane, ako krene na tebe, ti ne znaš koje on oružje ima, uplašen si za život i opravdano veroruješ u da odvraćas napad srazmernom silom...