Ne mogu da ulazim u manjkavosti novog sistema, primetio sam da je loše što nema najava narednih stajališta i ne znam jel to u svakom vozilu tako, verovatno jeste. Neverovatno da su te stvari bile vezane za neku privatnu firmu koja ih nosi sa sobom kad ode. Koji je to amaterizam. Aplikaciju za praćenje vozila nisam koristio, svakako je loše ako sve to više ne postoji...
Želim da se osvrnem, ukratko, na deo koji me zanima, a to je navodno pokazivanje "privatne prepiske" iz telefona koje bi bilo povreda Ustava, koji garantuje nepovredivost tajnosti pisama.
Super, onda neću ni u vozu više pokazivati svoju elektronsku kartu nego ću da se svađam sa kondukterom da je to povreda mojih prava da mi gleda u telefon.
Šalu na stranu, ovde imamo 2 stvari na koje se treba osvrnuti. Prvo je da li ovlašćena lica da kontrolišu kartu (pripadnici komunalne milicije) mogu da zahtevaju uvid u tvoj telefon? Ne mogu. Da li mogu da ti naplate kaznu ukoliko nemaš kartu ili ne želiš da je pokažeš? Mogu. Ti bi mogao i sam da im pročitaš broj karte ako ne želiš da im pokažeš i da na taj način provere. Tako da i tu može da se nađe način da se to reši, ali bez obzira na to mišljenja sam da način putem kojeg prikazuješ da je karta kupljena nije povreda tajnosti pisama.
Dok ceo svet plaća telefonom, poručuje telefonom, šalje zahteve za plaćanje telefonom, prihvata naplatu telefonom, milion pravnih radnji se radi telefonom i sad su se dosetili jer je konkretan mehanizam plaćanja SMS da je to povreda prava na privatnost sadržaja prepiske iz tvog telefona.
Znači koje god tumačenje prava da primeniš sem logiku debila dolazi se do toga da nikakva povreda nikakvog ustavnog prava ne postoji ukoliko pokažeš ne privatnu prepisku sa nekim nego elektronski kupljenu kartu SMSom. Konkretni primljeni SMS je kupljena karta, a poslati SMS je poslat zahtev da se kupi karta, a ne privatna prepiska. Ciljnim tumačenjem norme se stiže samo dotle i ne može da se ode dalje.
Mislim ja sam protiv ovog režima samo tako, ali ovo je takav bezobrazluk sada. Papirna mora da bude kao opcija iz više razloga, neko nema telefon, iscuri baterija, ali kakva privatna prepiska na uvid... Baš zaglibe nekad sa tim na kraju je sve kršenje prava sem da ne platiš kartu.
Pokažite tu kartu od 50 dinara i nemojte da ste bezobrazni i da se blamirate... Ne znam koliko će biti strogi u kontroli, možda ne budu pisali kazne odmah. Dobra bi bila opcija da doplatna nije ogroman iznos, nego recimo 500rsd, za celodnevnu kartu, da mogu da naplate direktno u vozilu. Ali stvarno privatne prepiske i tajnosti pisama, kao da je 19. vek... Skaradno tumačenje prava koje po mom mišljenju apsolutno ne pije vodu...
Dakle, moje mišljenje je da nema ni govora o povredi prava na tajnost pisama. Niko ne može da ti otme telefon i vršlja po njemu bez dozvole, ali na tebi je da pokažeš kako god hoćeš da si kartu kupio. Barem pročitaj podatke iz poruke koju si primio da kontrola proveri, jer to nije privatna prepiska nego kupljena karta, a način kupovine je SMS.
Biće bolje kad uvedu aplikaciju kao SrbVoz i ako društvo bude insistirao da je ovo povreda prava (sam čim se ja ne slažem) ja bih rekao u redu i ukinuo SMS plaćanje, ostavio papirnate i aplikaciju.