Staklena - ja, eto, imam nekog iskustva u redarskom poslu.
Ima mnogo načina da se čovek izvede iz autobusa bez batina i iživljavanja.
"Prava" policija zna to da radi. Zna i obučeno obezbeđenje.
Evo jednog snimka, kao jedan od mogućih primera kako savladati nekoga ko pruža pasivan otpor (zanemariti tekst i fokusirati se na "rad" policije)
http://www.youtube.com/watch?v=VN6fmqj1u0s
To je jedan od načina. Adekvatnih. Ako je uopšte po propisima da nekoga silom izbaciju iz autobusa.
Drugi, neadekvatni, bio bi pendrekom po nogama, da se uhapšeni obori na zemlju i sveže. Može i u bubrege, po leđima, glavi... sve zavisi od savesti policajaca, i njegovog shvatanja profesionalnosti. Ali ova dva prava policajca nisu uprimenili prekomernu silu. Za pohvalu i poštovanje. Imam drugara koji je 8 godina policajac, nikad nije uradio ništa slično ovome što je uradio komunalac u autobusu.
A ovde ljudi imaju žešći problem sa plaćanjem karte: prihvataju batine, elektro šokove, suzavac u oči...
Ne razumem - zbog čega sve to? Žedni ste krvi zato što neko ne plaća gradski prevoz? Zato što je Crnogorac, pa koristi sve prečice koje postoje? Lečite svoja nezadovoljstva gledajući kako šljam u uniformi nekoga mlati?
Ne zanima vas ni zakon ni red, u tome je stvar. Da je reda i zakona, niti bi BusPlus postojao, niti bi se Komunalna bavila naplatom karata. Švercer bi bio novčano kažnjen mnogo ranije, sprovela bi se adekvatna kazna koja bi ga odvratila da to ponovi, sve ovo se ne bi ni desilo i mi ne bismo pisali o ovome.
Ali ovde ne radi o sprovođenju propisa nego o nepostojanju sistema.