Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

@stf
džaba objašnjavaš, prijatelju.
I posle svega što je ovaj narod doživeo, još uvek ima ljudi koji će slepo da veruju svakoj budalaštini koju im državni službenici ispričaju, jer, bože, država mora da se poštuje, a uniformisano lice je iznad zakona i jače od sopstvenog zdravog razuma.

Не мењајте више тезе са продавницама. Како не схватате да испадате смешни.

Ако ћете опет о Бус Плусу, неко је дао добар пример. Ово је као да одем у Центропром, натоварим пет кеса и одем на трафику да платим неком приватнику. Приватна фирма овде узима приход од државне. И ви говорите о неком реду?

А што се тиче полицајца, СТФ је лепо објаснио. Овај не заслужује значку.

http://9gag.com/gag/5202606
th_anonymous-avatar2.jpg

Recording the Police Is Necessary!

stf":3vlrz08z je napisao(la):
Zna se kako se ponaša policija koja ima autoritet. Diskretni jaki stisak pod mišku ili pod rebro, da se zahvat ne vidi a problematičan lik totalno onesposobi i diskretno izvede iz busa. E to je ta razlika između komunalnog policajca kakav bi morao da bude i ovog majmunilikog kretena koji je juče iz vukoje*******ine došao u BG da glumi zakon i ludilo.

Stf - ovo sto ti kazes ima u tamo nekom Avalon-u. Dobro se vidi na snimku da nije bilo mesta za diskreciju. Tip se obesio o sipku i nisu mogli da ga stegnu ili zaviju ruku, a svi pilje 2milimetra dalje. Ne kazem da komunalac izleda kao genije, ali ajde probaj opet da das neku drugu sugestiju sa efektom.

@2012, сви ми овде причамо о истој ствари, нама јесте потребна стручна и обучена полиција, међу њима и комунална, па и транзитна, ако треба, али то не смеју да буду прерушени хулигани, као штоје стф лепо описао. Једном сам прочитао опис да се жандармерија често на утакмицама понашала као трећа, најбоље опремљена навијачка група. Није битно да полицајац буде 2х2 метра, он мора да буде физички и психички обучен, да показује ауторитет (и да се види да иза њега стоји ауторитет државе/града). А ауторитет се не стиче на начин који је уобичајен код нас.

Једна од дужности комуналаца, а која се тиче јавног превоза је да омогуће његово несметано одвијање. Хајде да узмемо за пример да поред овог Црногорца још 10 особа није имало карту и понашало се као он. Да ли би овај Тарзан исто реаговао? Да ли би тукао сву десеторицу?

Не. Урадио би оно што је требало и у овом случају да уради. Да позове праву полицију, а остале путнике замоли да пређу у заменско возило које је морало бити послато, будући да су сада сва возила повезана преко сателита и зна се када и где стоје у квару или због било чега другог.

Али најлакше му је било да се иживљава овако. Зашто? Не бих да користим ружне речи.

Staklena - ja, eto, imam nekog iskustva u redarskom poslu.
Ima mnogo načina da se čovek izvede iz autobusa bez batina i iživljavanja.
"Prava" policija zna to da radi. Zna i obučeno obezbeđenje.
Evo jednog snimka, kao jedan od mogućih primera kako savladati nekoga ko pruža pasivan otpor (zanemariti tekst i fokusirati se na "rad" policije)
http://www.youtube.com/watch?v=VN6fmqj1u0s
To je jedan od načina. Adekvatnih. Ako je uopšte po propisima da nekoga silom izbaciju iz autobusa.
Drugi, neadekvatni, bio bi pendrekom po nogama, da se uhapšeni obori na zemlju i sveže. Može i u bubrege, po leđima, glavi... sve zavisi od savesti policajaca, i njegovog shvatanja profesionalnosti. Ali ova dva prava policajca nisu uprimenili prekomernu silu. Za pohvalu i poštovanje. Imam drugara koji je 8 godina policajac, nikad nije uradio ništa slično ovome što je uradio komunalac u autobusu.

A ovde ljudi imaju žešći problem sa plaćanjem karte: prihvataju batine, elektro šokove, suzavac u oči...
Ne razumem - zbog čega sve to? Žedni ste krvi zato što neko ne plaća gradski prevoz? Zato što je Crnogorac, pa koristi sve prečice koje postoje? Lečite svoja nezadovoljstva gledajući kako šljam u uniformi nekoga mlati?
Ne zanima vas ni zakon ni red, u tome je stvar. Da je reda i zakona, niti bi BusPlus postojao, niti bi se Komunalna bavila naplatom karata. Švercer bi bio novčano kažnjen mnogo ranije, sprovela bi se adekvatna kazna koja bi ga odvratila da to ponovi, sve ovo se ne bi ni desilo i mi ne bismo pisali o ovome.
Ali ovde ne radi o sprovođenju propisa nego o nepostojanju sistema.

Evo mene sa novim pravilnikom koji reguliše ovu situaciju
PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU UPOTREBE SREDSTAVA PRINUDE
("Sl. glasnik RS", br. 40/95, 48/95 - ispr. i 1/97)

II USLOVI I NAČIN UPOTREBE POJEDINIH SREDSTAVA PRINUDE
1. Fizička snaga
Član 4
Ovlašćeno službeno lice ima pravo da upotrebi fizičku snagu radi sprečavanja bekstva,
savladavanja otpora ili odbijanja napada iz člana 1 stav 1 ovog pravilnika.
Upotrebom fizičke snage smatraju se zahvati, bacanja, udarci i druge veštine odbrane i
napada.
Otporom se smatra svako suprotstavljanje (pasivno i aktivno) službenim merama i
radnjama koje ovlašćeno službeno lice nalaže i preduzima u skladu sa zakonom.
Pasivnim otporom smatra se suprotstavljanje oglušivanjem ili zauzimanjem klečećeg,
sedećeg, ležećeg ili sličnog položaja.

Aktivnim otporom smatra se suprotstavljanje zaklanjanjem ili držanjem za lice ili predmet,
otimanjem, stavljanjem u izgled da će napasti na ovlašćeno službeno lice ili drugo lice ili
preduzimanjem slične radnje.
Napadom na ovlašćeno službeno lice ili drugo lice smatra se svaka radnja preduzeta da se
ovlašćeno službeno lice omete ili spreči u izvršenju službene radnje ili da se ovlašćeno
službeno lice ili drugo lice povredi ili liši života, a napadom na objekat koji se obezbeđuje
smatra se svaka radnja preduzeta radi nasilnog ulaska u objekat ili prostor oko objekta u
koji je ulaz zabranjen.

Ako je ovo važeći pravilnik koji važi i za Komunalce onda je valjda jasno da su smeli da ga biju.

Hvala Marku koji je ovo okačio na moj blog http://www.ehotim.com/blog/2012/09/preb ... aze-zakon/

Значи ја легнем и они ме убију од батина. Ех, Србијо, докле си дошла.

А вас који ово оправдавате најискреније жалим. Претпостављам да се лепо осећате када пребију путника без карте, а баш вас брига што кримоси (они прави) шеткају слободни по граду, а неки чак и воде државу.

2012":1pml6tat je napisao(la):
Stf,Ne slazem se sa stavom protiv k.policije,ona nam je i te kao bila neophodna,bas kako i predlog da se u okviru te policije osnuje posebna jedinica tranzit policije,koja bi se obucavala u realnima uslovima i sa svetkim policajcima i tako stekla iskustvo kako da se poanasaju,kada primenjju sili prema putniku a kada tejzer.
Nazivati k.policiju vojskom legalizovanih huligana je bas zlo.
K.policija je ponos Beograda.. :wink:

Не.
Нама је неопходна пре свега озбиљна криминалистичка полиција и независно судство које ће поравнати рачуне с озбиљним лоповима и криминалцима, а не, као што Сту написа, гомила павијана уденутих у неке униформе да терорише ситну рибу по Борчи, непослушне купаче итд. Када се направи прво, онда може друго, али са нормалним људима, а не насилницима. Апсолутно ћу подржавати строже равнање са шверцерима када се трансформишемо у неки Лихтенштајн.
Сукоб полиције са грађанством није игрица, нити борба злих против добрих, према томе, окани се блеблетања о специјалном наоружању и са Хона се баци на историју и проучавање врло пипаве проблематике државног монопола на силу.
Овакви КаПои не могу бити понос, већ су велика брука за државу, тј. једна у низу многих.

astrodule":2dlf6ej7 je napisao(la):
Ako je ovo važeći pravilnik koji važi i za Komunalce onda je valjda jasno da su smeli da ga biju.

Hvala Marku koji je ovo okačio na moj blog http://www.ehotim.com/blog/2012/09/preb ... aze-zakon/

PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU UPOTREBE SREDSTAVA PRINUDE
("Sl. glasnik RS", br. 40/95, 48/95 - ispr. i 1/97)

I OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način na koji ovlašćeno službeno lice Ministarstva
unutrašnjih poslova
ima pravo da upotrebi zakonom utvrđena sredstva prinude radi
sprečavanja bekstva lica lišenog slobode ili zatečenog u vršenju krivičnog dela,
savladavanja otpora lica koje narušava javni red i mir ili koje treba privesti, zadržati ili lišiti
slobode u zakonom utvrđenim slučajevima i radi odbijanja napada od sebe, drugog lica ili
objekta koji obezbeđuje.
Pod sredstvima prinude u smislu stava 1 ovog člana podrazumevaju se fizička snaga,
službena palica, sredstva za vezivanje, specijalna vozila, posebno dresirani psi, konjica,
sredstva za zaprečavanje, hemijska sredstva i vatreno oružje.

Ovo za pasivni otpor je posebna svinjarija, ali ovo važi za pravu policiju.

nikola011":2d8or3w2 je napisao(la):
A sta mislis o jadnom i naivnom crnogorskom studentu od cirka 31 godinu?
Jadnicak se izgubio u beogradskom sistemu pa ne zna pravila ponasanja tim pre sto je stranac?
Za mene je u Budimpesti njihova kontrola bila strah i trepet kad su me zaustavili.
Prodji se prica, mogu samo da zamislim kako ih je ovaj provocirao i sta je radio, jos gore ako je bila kontrolorka.
Cim sam ga video na vestima znao sam koliko je sati.
Samo neka kazu kad i gde, idem u ispomoc komunalnoj na liniju 95.
Decko dobar student, dan za danom ide na ispite, sve izgleda zavrsava u roku.

545838_10151048701897611_1961307609_n.jpg

Аха, значи сада судимо о људима и по изгледу?

Добро да сте ме обавестили.

Dovodjenje
Clan 20.
Ako komunalni policajac ne može da utvrdi identitet lica proverom iz člana 19. ovog zakona, to lice će bez odlaganja dovesti nadležnom organu radi utvrđivanja identiteta.

Pregledanje lica i predmeta
Clan 21.
Prilikom obavljanja zakonom utvrđenih poslova komunalni policajac može izvršiti pregled lica zatečenog u kršenju propisa iz delokruga komunalne policije, vozila i predmeta koji su u neposrednoj blizini ili pod nadzorom lica koje pregleda.
Pregled lica i predmeta vrši se neposredno ili uz korišćenje tehničkog sredstva. Pre vršenja pregleda predmeta komunalni policajac pozvaće lice da omogući uvid u sadržaj predmeta, a ako lice to odbije sam će proveriti sadržaj predmeta. Prilikom prinudnog otvaranja predmeta komunalni policajac nastojaće da prouzrokuje što manju štetu, a ukoliko do štete dođe, obezbediće da se nastala oštećenja posle otvaranja predmeta fiksiraju fotografijom ili na drugi pogodan način.
Pregled lica mora vršiti lice istog pola.
Ako komunalni policajac pri pregledu nađe predmete za koje se osnovano može pretpostaviti da su predmet krivičnog dela ili prekršaja o tome će odmah obavestiti policiju i postupiti po dobijenim uputstvima.

Privremeno oduzimanje predmeta
Clan 22.
Komunalni policajac privremeno će oduzeti predmet koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga komunalne policije.
Privremeno oduzete predmete komunalni policajci dužni su da predaju nadležnom organu ili da postupaju sa tim predmetima u skladu sa nalogom tog organa. U slučaju kad se protiv lica od koga je predmet oduzet ne pokrene postupak pred nadležnim organom, predmeti će se odmah vratiti licu od koga su oduzeti.
Prilikom oduzimanja predmeta komunalni policajac dužan je da izda potvrdu o privremeno oduzetim predmetima.

Video nadzor
Clan 23.
Kada je to potrebno radi sprečavanja kršenja propisa iz delokruga komunalne policije, određeni prostor i objekat može se obezbediti video nadzorom.
Uređaji za video nadzor moraju biti vidljivi, sa istaknutim natpisom da je prostor ili objekat obezbeđen video nadzorom.

Upotreba sredstava prinude
Clan 24.
Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.
Službena palica ima tehnička obeležja utvrđena podzakonskim propisima policije o sredstvima prinude, odnosnoposebnoj opremi za obavljanje policijskih poslova.
Sredstva za vezivanje komunalni policajac može, u skladu sa zakonom, da upotrebi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.
Sredstvima za vezivanje smatraju se službene lisice, plastične zatege i druga za to namenjena sredstva prema Zakonu o policiji i sa tehničkim i drugim karakteristikama utvrđenim podzakonskim propisom o sredstvima prinude.

Naĉin primene ovlašćenja komunalne policije
Clan 25.
Ovlašćenja komunalne policije utvrđena odredbama čl. 17. do 24. ovog zakona primenjuju se pod uslovima i na način utvrđen Zakonom o policiji i podzakonskim propisima o policijskim ovlašćenjima i načinu obavljanja policijskih poslova.

Izvor: http://www.veterinabeograd.rs/files/Fil ... liciji.pdf

1111":203sxnyr je napisao(la):
Аха, значи сада судимо о људима и по изгледу?

Добро да сте ме обавестили.

545838_10151048701897611_1961307609_n.jpg

Nikola je napisao lep post, i smatrao sam da bi slika bila krajnje prigodna uz tekst.

P.S.

Kaži iskreno, da sretneš ovog lika u nekoj zabačenoj ulici oko ponoći kako bi reagovao?

Тешко питање, нисам о томе размишљао.

Мада, како кажу оно ''live and let live''.

Ja opet pitam vas sto podrzavate ovo, da li ste vi nekada gledali bilo kakvo hapsnenje da nije na filmu? pa sta vi mislite to se pojavi regularna policija i svi kriminalci se odma omlohave i sami sebi zakace lisice? ovo sto vi pisete je takva glupost, njih dvojca jadni nema ih ni 220 kila ne mogu jednog debelog cvarka od sipke da odvoje?
i da su imali pravo da ga isteraju, a nisu, jer lepo pise da se putniku pise kazna i da on mora da napusti vozilo na sledecem stajalistu, jer papani koji su pisali isti pravilnik nisu predvideli carisnku kontrolu, trebali su to da prepuste obucenima za to, posto ocigledno ne znaju i nisu obuceni, jer su najobicniji ljudi sa svih strana sa 6 meseci kursa...

Ovaj paleo lik,ce postati turisticka atrakcija grada,gde rekoste da mozemo da ga sretnemo 95..ilil :roll: Mozda da ponude nagradu za izbacivanje..

Ja ne mogu da verujem koliko ljudi ostaju pri stavovima dok su suplji na sve strane...

On nije dobio batine jer nije imao kartu! Prekinite da otvoreno lazete! Dobio je "batine" jer se opirao privodjenju...
Prekinite da se pozivate na pravu policiju jer komunalna policija i sluzi da se ne bi cimala prava policija za ovakve budale...
Nije dobio batine, vec par udaraca, posle kojih je savladan i niko nije nastavio da ga bije...
Da je dobio pendrek po ledjima ili da su ga vukli za noge kako relja predlaze mnogo gore bi prosao... Ovo davljenje Vacica nije nista manje napadno od udaraca u stomak...
Prekinite da tumacite zakone kad ih ni ne znate...

Za kraj ponavljam, smekeri uhvatite se sutra svi za sipku i nemojte da platite kartu posto to po vama ne mora da snosi nikakve posledice... Ti 1111 pogotovu posto ti bus plus smeta i ne vidis pametniji nacin da im se suprotstavis...

Ne znam stf sto se iscudjavas? Znas i sam da mrzim bus plus i da ga pljujem sve vreme... Ali smatram prioritetnim da se iznad svake situacije postavim neutralno koliko god mogu i to radim i sada... Uopste nisam medju onima kojima je zlocin ako se ne plati karta... Ni sam nekad nemam, meni su skupe i tada se svercujem, dok ne udje kontrola kada izadjem... Sigurno ne ostanem unutra i ne drzim se za sipku sa stavom haha ne mozete mi nista...

Cimbaljevic tukao kontolora

Obrenović dodaje da se prema njihovim izjavama, kao i izjavama drugih svedoka, putnik Dražen Cimbaljević prilikom ulaska u vozilo Gradskog saobraćajnog preduzeća nasilno ponašao, ali se to na objavljenom snimku ne vidi.

- Podigao je kontrolora sa zemlje, praktično ga izbacivši iz autobusa, kako bi ušao na vrata koja za to nisu predviđena - objašnjava Obrenovićeva. - Prethodno je kontrolora, koji ga je zamolio da uđe na druga vrata, napao verbalno, a onda i fizički, nanevši mu udarac u predelu prepona.

U "Bus plusu" tvrde da nije tačno da je putnik ponudio ličnu kartu kako bi mu kontrolori napisali kaznu.

- Način kontrole putnika definisan je Pravilnikom koji propisuje uprava Grada. Procedura za naplatu doplatne karte ista je bez obzira na to da li su u pitanju strani državljani ili državljani Republike Srbije. Apelujemo na putnike da poštuju kontrolore i sarađuju prilikom kontrole karata - rekli su u "Bus plusu".

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... kontrolora

E sad si preterao Feanor, trudio sam se da te ne vredjam ali prvi si poceo
Ti si ogranicen kao terasa ako mislis da je ovo normalna reakcija... Ti mislis da taj isti komunalac sluzi samo da uteruje dugove bus plusu, pa ako oni ne mogu da naplate onda izbacuj iz autobusa? sta je sa doplatnom kartom, opomenom itd? To sto ti zoves licemerje, se burazeru zove pravilo koje je neko pisao da bi se postovalo, a ne samo tumacilo kako nekome odgovara da bi taj isti neko nabijao pare u dzep.
Glup si ako mislis da ce bilo ko ovde od nas da se kaci na sipke, dosta ljudi je ovde napisalo jako konkretne predloge kako moze da izgleda vrlo uljudna i pravilima i zakonima odredjena naplata karta, a ti ih sad nazivas licemerima jer napadaju huligana koji je dosao do uniforme i misli da je sad iznad svih zakona!
A kao sto je neko napisao, ako ovo prodje bez kazne, vrlo lako neko od vasih blizih moze da dodje u istu situaciju zbog jos manjeg prekrsaja nego tog zlog dela svercovanja.

Ja te vredjam, a vi mene zovete glupim i ogranicenim i saljete na lecenje vec 2 dana... Licemeri najobicniji...
Pritom sve vreme otvoreno lazete da je dobio "batine" jer nije imao kartu... Hiljadu puta sam objasnio i necu vise da se ponavljam...

Ako smatras da nije trebao da snosi posledice za ponasanje i situaciju (a smatras), a ne svidja ti se bus plus, idi bre kaci se na sipku i nemoj da placas prevoz... Budi bar dosledan svojim stavovima...

Ja inace ne koristim cesto prevoz, a kad koristim ili izadjem kad nadju pa prepesacim ili odkucam jer bogu hvala nisam sisao sa brda da se iskaljujem na kontrolorkama... a tebi kao redovnom korisniku prevoza zelim sto vise susreta sa tvojim idolima komunalcima, kojima ces uskoro i cipele cistiti kad udju u autobus imao kartu ili ne...
a sto se tice sipke, procitaj post pre ovoga da ne ispadas smesan

bazinga":2oywx0ul je napisao(la):
Ja inace ne koristim cesto prevoz, a kad koristim ili izadjem kad nadju pa prepesacim ili odkucam jer bogu hvala nisam sisao sa brda da se iskaljujem na kontrolorkama... a tebi kao redovnom korisniku prevoza zelim sto vise susreta sa tvojim idolima komunalcima, kojima ces uskoro i cipele cistiti kad udju u autobus imao kartu ili ne...
a sto se tice sipke, procitaj post pre ovoga da ne ispadas smesan

Nisi procitao moj post da je tukao kontrolora i nije dao licnu kartu za pisanje kazne?
Ili ti ovaj roze gospodin deluje previse fino za tako nesto?

opa sad si i po izgledu poceo da etiketiras ljude, idemo, prvo je bilo po nacionalnosti, sad izgled, jos boja... a sta mislis sto se ta prica tek danas pojavila, a juce ceo grad grmi o mlacenju putnika u gspu? daleko sam ja od teorija zavere itd, ali ovo postaje smesno, mogli su istog sata da izadju sa obavestenjem, ne dan posle po novinama da se pojavljuje "prava verzija price"
i da feanor, ja tebe nisam vredjao niti slao na lecenje itd, ali hvala sto si prvi poceo...

Vrh