Šta je novo?

Nacionalni stadion

Podržavate li izgradnju Nacionalnog stadiona?

  • 1. Da, apsolutno!

    Glasovi: 137 20,6%
  • 2. Ne! Treba rekonstruisati stadione CZ i PFC

    Glasovi: 158 23,8%
  • 3. Ne! Ima prečih stvari od stadiona

    Glasovi: 345 52,0%
  • 4. Baš me briga! Neka ga Toletu ako ima para

    Glasovi: 24 3,6%

  • Ukupno glasača
    664
I dobro je što nismo, neka im ga Dubai takav kakav je. Tek će da se vide njegove mane i promašaji u narednom periodu. U stvari, Youtube i internet su već puni i amaterskih i profesionalnih analiza zašto je Dubai smejurija i glupost od grada, kakavm mogu da naprave samo poglavice iz pustinje za viškom para (a i arogancije) a manjkom mozga i pronicljivosti.

Mislim, ski centar usred pustinje... I sva prateća logistika, troškovi i arčenje koji idu uz to da održavaš ceo jedan ogroman objekat pun snega i leda na 0 stepeni dok napolju udara 50 a uz to živiš u oblasti gde je voda retka i vredna.

Ili recimo čuveni Burž el Dubai, koji izgradiše i iskoočiše se njime, a i dalje nema propisnu kanalizaciju nego moraju kamionima da mu odvoze g**na...
 
Sumanut je 'grad' - to u stvari i nije grad - i, mada se ne oseća čovek rđavo u njemu, to ne može da bude naša priča. Al je jbg neko malko ložana.
 
била је моја жена у Дубаију на Експу у фебруару. Експо је стварно био вау, али је Дубаи једно велико говно од града. гомила ничега у сред пустиње и једино што тамо вреди је Бурџ Калифа
 
Mislim, ski centar usred pustinje... I sva prateća logistika, troškovi i arčenje koji idu uz to da održavaš ceo jedan ogroman objekat pun snega i leda na 0 stepeni dok napolju udara 50 a uz to živiš u oblasti gde je voda retka i vredna.
Ili recimo čuveni Burž el Dubai, koji izgradiše i iskoočiše se njime, a i dalje nema propisnu kanalizaciju nego moraju kamionima da mu odvoze g**na...

Sve je to tipično ponašanje nekoga ko je lično živeo, ili su mu roditelji živeli u velikoj bedi, uskogrudnosti i zadrtosti i onda se naglo obogati. Odnosno bogatstvo koje je stečeno u jednoj generaciji. I niti ume da ceni to bogatstvo, niti ima neku širinu i obrazovanje da razume kako se stvari rade, niti ima ukusa, niti pronicljivosti. Nego daj samo što ekstravagantnije, jer ništa ne poručuje ''imam pare'' više od ekstravaGancije. I kod Rusa se mogu videti slični primeri. Nekada gopnik iz radne siromašne porodice, u periodu od par godina postane oligarh i onda kreće izmotavanje sa kopiranjem baroknih dvoraca ali u 2010im. Na primer. Jer on samo za to zna. Zna za bedu i zna za Zimski dvorac. Epa daj onda Zimski dvorac u spavaću sobu.

Isti je to sindrom - sindrom bogatstva preko noći. Neko ko je jako naglo iz bede otišao u bogatstvo, i onda iskrivljenu sliku o svemu. O tome kako se prave pare, kako se troše, šta se radi, šta se NE radi, šta je lepo a šta je kič, šta je gospodski a šta je vašarski i seljački.

Dubai iz vazduha bukvalno i izgleda kao da neko igra Sim City sa šifrom za neograničene pare i onda baca milione i milione gradeći projekte za koje ni ne zna kako će da funkcionišu pa ko veli šta ima veze, ako propadne, samo srušimo i napravimo novo. Ionako na sve to imaju robovsku radnu snagu iz Azije pa im se može ne samo sa finansijske nego i sa vremenske strane, jer imaju armije robova da sve to sruše i izgrade opet očas posla.

Ali naravno, neće ni to doveka trajati, a pre ili kasnije naći će se oni u zamci i propasti svoje bahatosti i bacanja para u gluposti umesto da ulažu u obrazovanje, u društvo, u nauku, u diverzifikaciju privrede...
хале 5, 10 и 11 могу да се адаптирају да буду у потпуности спортске дворане. хале 1-4 могу да се искористе за било шта. мада ја не бих ништа дирао око њих, нека остану сајам
Slažem se. Voleo bih da ih ne diraju, pošto većinu stvari koje diraju na kraju upropaste. A i ne trebaju mi nove Neo-Hruščovke oko hala.
 
Ulažu u nauku, imaju čak i svemirski program i cilj im je da stignu na Mars:)

Spadaju u pronicljivije Arape, ne oslanjaju se više na prihode od nafte. Nisu baš toliki turumraci. Radi ogroman broj pametnih stranaca tamo.

A 'grad' je... pa, skup zasebnih naselja oko šoping molova. Svrukupno, jedan od današnjih Vavilona.
 
Ma dobro, ako ćemo realno to je njihov svemirski program taman koliko je onaj satelit što nam nedavno doniraše Indusi - naš satelit. XD Jedno je sponzorstvo, drugo je realno razvijanje neke nauke i tehnike.

A posle 20 godina rada sa najskupljim svetskim: arhitektama, naučnicima, upravama projekata, menadžerima, inženjerima, konsultanima... pa vala red je i bio da shvate da kintica od nafte neće doveka trajati pa da je vreme da se uloži u još nešto osim ekstravagantnih besmislenih građevina i pozlaćenih automobila.

Doduše, moje je mišljenje da dokle god oni još uvek vozaju pozlaćene automobile a sami idu okolo u papučama i šatorima (mislim baš na te bogataše) da još uvek nisu počeli suštinski i trajno da se menjaju kao narod, kao mentalitet. Tek kada smanje doživljaj sa takvim glupostima, moglo bi se reći da su relativno trajno promenili mentalitet i shvatili suštinu.

Ovako, možda i ima njih 20 moćnika tamo koji kapiraju da ''hajde malo manje da budemo poglavice iz pustinje a malo više se ugledamo na druge uspešne države'' ali džaba ako ostalih 80 i dalje samo roka u naftu i jedina je razlika u odnosu na roditelje to što je kamilu ili stari Reno zamenio Bentlijem ukrašenim dijamantima.


Treba vremena dok se suštinski popravi mentalitet naroda. Na kraju krajeva, treba vremena i pojedincu da promeni sam sebe. A kamoli kad se radi o mentalitetu čitavog naroda.

Moraće pre ili kasnije da raskrste sa svojim pustinjsko-poglavičkim ponašanjem i rezonovanjem. Dodao bih tu još jednu komponentu koju takođe moraju što pre da otresu ali onda bih bio označen kao hejter i šovinista pa neću. Iako je kritikovanje slične komponente u mojoj ili Evropskim zemljama sasvim prihvatljivo, pa čak i poželjno.
 
Bio sam i ja na EXPO-u prosle godine u sluzbenoj poseti pa sam imao prilike da prozborim koju i sa domacinima. Plan je da EXPO selo, koje se nalazi van Dubaija na granici sa emiratom Abu Dabi, bude univerzitetski centar i kampus, kao i stambeno naselje. I moji utisci EXPO-om su bili bas wow.

Inace, nisam bas misljenja da je Dubai produkt kombinacije izivljavanja i neogranicene svote novca. Jednostavno, BDP Dubai u najvecem procentu cini turizam i preduzetnistvo (naftne industrije skoro i da nema u Dubaiju, po tome prednjaci Abu Dabi), a svi navedeni projekti poput Burj Khalife, Palme, panorame vece od London Eye-a imaju funkciju da privuku vise tursista i investitora. Naravno, Dubai ima i drugih prednosti, poput dobre putne infrastrukture, free trade zone, itd.

Ali ima i Dubai svoje finansijske poteskoce. Dosta su imali stete zbog Covid zatvaranja, Burj Khalifa je u jednom trenutku bankrotirala, pa je uletela porodica Al Nahyan iz Abu Dabija sa lovom (zato je Burj Khalifa), zatim projekat Svetskih ostrva je propao sto zbog nedostatka para, sto zbog erozije tih ostrva.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
Паметни планери би унапредили постојећи сајам (отворили га ка реци), направили железничку станицу код њега, изградили национални стадион тамо где је био терен ФК Железничара, укопали пругу од Сајма до Главне станице (и даље до Дунав станице), изнад те укопане пруге уз Савску направили тржни центар попут Галерије, направили мост преко Саве у продужетку булевара АВНОЈ да избије на Савски трг између поште и станице, онда урадили нови Савски мост и прекомпоновали саобраћај са НБГ стране тако да он буде директан продужетак Пупиновог булевара а да Бранков буде продужетак Николе Тесле и провукли трамвај преко оба та моста и дуж оба булевара у његовом продужетку на НБГ с тим да са Савског моста иде у тунел под Теразије па да се пење на Ташмајдан.
Али битније је продати станове.
 
SNS je možda uglavio BnV na pogrešno mesto u pogrešno vreme, ali ni Urbel se nije pretrgao sve ove godine. BZĐ je trebalo da se produži pravo, pa u tunel kod Kravcova skroz do Ustaničke za izlazima u Bul. oslobođenja što bi rasteretilo najopterećeniju deonicu autoputa (sa Gazelom kao uskim grlom), od lokalnog saobraćaja. Sada se na tom mestu nalazi kula i moraće da grade tunelsku devijaciju od Autokomande do Arene (obilaznicu oko Gazele) kad tad. POnovo su preopteretili žilu kucavicu, a tek šta su sa Brankovim i Despota stefana uradili. To neće dugoročno rešiti jednim tunelom od raskrsnice do raskrsnice u nivou.

Sreća u nesreći je što kršine Zvezde i Partizana mogu da sruše i dignu kvalitetne kvadrate u novim highrise distriktima, jer bi bio izbegnut haos uoči svake utakmice. Masa bi bila odvožena iz grada vozom, i ne bi demolirala širi centar grada. E sad moj lični stav jeste da bi zajednička sportska arena trebalo da bude van centra, ali moram priznati da je "surčinski atar" predaleko.

Da su izgradili kružnu liniju BG:Voza sa odvajanjem kod Pančevca i Tošinog bunara bio bi pokriven Zemun, Borča, Kotež i otvorila bi se Crvenka kao lokacija za sajam, nacionalni stadion, poslovne i stambene kvadrate koji bi bili na frekventnoj liniji bliže gradu od pupinovog mosta.
 
On će biti negde ovde prekoputa silosa kako tvrdi Vlogzila

iMarkup_20221112_141911~2.jpg
 
Ja sam šokiran da ćemo mi da damo tolike pare za stadion, umesto da tim novcem završimo obilaznicu prema Pančevu, tu ima para i za ceo most, a ne da na proleće jurimo novo zaduženje.

Drugo ne razmem ovo lupetanje o lokaciji stadiona, ako smo već imali javne uvide gde je precizno ucrtan i to nema veze sa silosima, nego je kod petlje.
 
Vembli, finale FA kupa 1923. Danas videh ovo na Fejsu, nisam znao da su ga gradili na pustopoljini. Dakle, radimo po receptu Britanske imperije:
Pogledajte prilog 148849
Mala razlika je sto je Vembli napravljen jer su zapravo imali potrebu za stadionom, a i ocigledno se nalazio pored pruge u nekom prirodnom pravcu sirenja grada. To je kao da ga kod nas naprave na potezu Zemun - Batajnica ili u Krnjaci, sto je moras priznati mnogo manje retardirano od surcinske nedodjije. Uz to nam nije ni najmanje potreban.
 
Неупоредиво рационалнија локација за национални стадион би била њива између Темпа и Радиофара, исто у Сурчину, него ова њива код петље. Аеродром, аутопут, проступ и из продужетка Марка Челебоновића, потенцијално метро у близини, могућност увођења фидера за Бг воз од станице Земун до стадиона, могућност продужетка 65 до стадиона. Све предности су ту.
 
Da li neko može da sazna koliko bi grad Beograd mogao da zaradi organizacijom finala LŠ, LE ili Lige konferencija. Beograd je za vreme fajnal fora za 4 dana navodno zaradio 20 miliona evra.
 
Pa, računaj za taj vikend 50.000 stranaca u gradu, pa sad jedino da lupamo glavu koliko bi u proseku potrošili. Ali desetine miliona svakako. Ne stotine.

Solidno, međutim, pamtim sopstvenu potrošnju tom prilikom, 1991. Sećam se dobro da je ćale kupio milion lira (1.000 maraka), ali je Bari bio tolika rupa od grada, da nismo potrošili praktično ništa i posle su dugo stajale te lire u kući:) Nisu se ni trudili da zarade, nimalo, od 35.000 stranaca, pozatvarali radnje, a sirotinja, solidna, i pasivna provincija prvog reda. Ali nešto su ipak zaradili, hteli-ne hteli. Naravno, to sve sa Beogradom nema dodirnih tačaka.
 
Poslednja izmena:
Znam da ponekad kritikujem ovaj stadion kao bacanje para i bavljenje glupostima u vreme velikih kriza. Ali kada vidim gužvetine i redine koje se prave na Autokomandi i 2 km oko nje svaki put kada su utakmice, a sa njima uvek i poneka grupa majmuna koji se huliganišu ili prosto arlauču dok prolaze ulicama... počnem da podržavam ideju o izgradnji novog stadiona u Tri lepe, samo da se maknu više odavde.

the-office-steve-carell.gif


Mislim, i dalje bi to bile pare bačene na gluposti, samo što sam počeo da uviđam da bi bila i poneka korist. Da je sreće pa da sve stadione isteraju na periferije.

Usput, ne znam koliki bolid neko treba da bude da za prošli četvrtak, dan pred praznik, kada se zna da će biti neopisive gužve (zbog mnogih koji idu kućama ili na kratke odmore) da se tada zakažu dve utakmice na dva rivalska stadiona dva rivalska kluba na Autokomandi. Mislim naravno na Zvezdu i Partizan, a protiv koga su igrali tada pogledao sam, ali sam zaboravio i baš me briga da tražim opet. Znam samo da je bio četvrtak popodne, grad prepun i preopterećen, a ovi gomilaju pavijane tamo po stadionima i okolnim ulicama, ne bi li se situacija us**la još malo.
 
Vrh