Пантограф » 02 Sep 2020 08:19 am[/url]":embu333u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771133#p771133:embu333u je napisao(la):
Dart » 01 Sep 2020 11:52 pm[/url]":embu333u]
Пантограф":embu333u je napisao(la):
Dart, stadioni, ovakvi kakve imamo, jesu rupe bez dna. Međutim, onaj Kopenhagen, kada smo igrali s njim, samo od rente je uzimao 6,5 miliona godišnje...
Kao što rekoh, stvar je organizacione, a ne fiskalne prirode, jer kapital postoji, i moguće je stvoriti nov. Da je živ dr Aca Obradović, lako bi napravio novu Marakanu (ili grobar Batrić Jovanović novi JNA, kao što je napravio aerodrom i predlagao 1966. da se plate Partizanove bebe, a oni ga preglasali i sve ih rasprodali). Što rekli u Kominterni, sve je u kadrovima
U isto vreme, surčinski stadion je čisto fiskalni problem.
Namerno sam dao primer Arene koja je relativno moderan multifunkcionalni prostor na eksta lokaciji, pa su opet u debelom minusu. Finansijski rezultati nacionalnog stadiona nogu biti samo gori.
Ne možeš porediti nas sa Kopenhagenom. Gradnja stadiona ovde i tamo košta približno isto, a standard nije ni približan.
Karte po Evropi koštaju preko 50 evra, a u Srbiji je problem kada se treba platiti i 5 evra.
Дарт, могу да поредим Београд са Копенхагеном, зашто не бих, односно можда уистину и не могу када је о фудбалу реч, али на њихову штету. Морали бисмо да престанемо са таквим потцењивањем: наши клубови су доста веће традиције ("већи бренд") од њихових, имају много више навијача, а ја колико се сећам и из економије и из нпр. ратова, бројност може и да надомести извесне недостатке. Такође, посебно у Београду не живи већином никаква сиротиња. Рецимо и да је високу цену карата у првој сезони ЛШ био у стању да плати цео стадион, и још много више људи (да не узимамо у обзир цене карата за другу сезону, које је само потпуни лудак могао онако зацепити). И поврх свега, ни у Копенхагену нису увек били богати, него су се развијали, растом бизниса, а бизнис логика каже да се нов стадион гради понајвише да би се повећао број гледалаца који хоће да плате скупљу карту. Шта мислиш, да је неко мени 1995, са смрдљивим Космајем и 20. октобром рекао да ће карте за биоскоп у Београду коштати колико коштају данас, да ли не бих прво помислио да је реч о случају за Лазу Лазаревића?
Уосталом, написао сам за Копенхаген да "узму 6,5 милиона евра само од ренте" - дакле, не од улазница, него од некретнина, а у Београду се, свакако, велики новац обрће у некретнинама.
Такође, Арена је лош пример: она је направљена без икаквог додатног извора прихода. Да су углавили паркинг са 500 места уз Булевар ЗЂ, могли би да покривају трошкове. То је тако кад све раде политичари, бирократе без икаквог талента за бизнис. А већ смо на том нивоу развоја данас - тржиште некретнина је знатно узнапредовало у сваком смислу - да овеће улагање у зграде, данас у Београду, не би прошло без читаве плејаде професионалаца, од дивелопера до фасилити менаџмента, итд. Ево, нек дају БИГ-у Маракану и земљиште около и, уз остале предуслове које поменух у претходним постовима, завршиће ствар. А има таквих још.