Šta je novo?

Nacionalni stadion

eto ideje kako da stadion bude iskoriscen tokom cele godine. kad nije derbi ili utakmica reprezentacije organizuje se lepo promocija legijine ili cecine knjige, ima tribine da budu krcate. naravno ceca moze i da zapeva a promociju svoje literature moze tamo da obavlja i vojislav seselj, odlicna prilika da mu u goste dodje, i uvelica dogadjaj, i njegov omiljeni recezent aca vucic. Sekijeva muza Karla Del Ponte ce imate zakupljenu lozu koju ce da deli sa Tonijem Blerom. Mitrovic ce sve to da prenosi direkt na televizor a vucicevic ce u informeru uvesti stalnu kolumnu "kulturo, eve me". E da, vikend matine serija trening sesija na kojima ce Sigal da uci male Zemunce i Blokadzije najnovijim tehnikama ubistva golim rukama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=362889#p362889:fkjws2ld je napisao(la):
3eka » Сре Дец 16, 2015 1:15 pm[/url]":fkjws2ld]Po cenu da zvucim kako nepopravljivi optimista - postoji udaljena mogucnost da je gradnja ovog stadiona samo prvi korak ka postepenom i potpunom preseljenju Zvezde i Partizana na njega i prodaje njihovog zemljista investitorima, cime bi se ovih 150 miliona visestruko vratilo i opravdala investiciju. Sa jedne strane, stvarno sumnjam u takvo vizionarstvo i dugorocno planiranje nasih politicara, ali sa druge strane ne verujem da postoji drugi nacin da se sa nasim klubovima i navijacima tako nesto ostvari nego da im izgradis stadion i korak po korak ih selis tamo, dok se jednog dana ne probude i skapiraju da stanuju na drugoj adresi...i da im je to skroz ok.

Са садашњим системом који влада у та два клуба, а и са доживљајем њихових стадиона од стране навијача, чисто сумњам да ће се икада десити њихово пресељење, поготову на заједнички стадион.

Ево већ је напоменуто шта блоковима фали, културни садржаји.

Са садашњим системом који влада у та два клуба, а и са доживљајем њихових стадиона од стране навијача, чисто сумњам да ће се икада десити њихово пресељење, поготову на заједнички стадион.

Iskreno, uz malo mudrosti i strpljenja (koga realno nema, tako da je ovo sad samo u domenu teorije), ne mislim da je to nemoguce. Koliko sam shvatio, taj stadion je vec predvidjen da se igraju evropske utakmice, sto je dobar prvi korak (ne vidim da se sad nesto previse bune kad se kosarka igra u Areni, a ne u Pioniru). Za X godina, kad se priviknu na novi stadion i osete sve prednosti, uz dobar i dobro plasiran plan, koji bi podrazumevao da se sredstva dobijena prodajom zemljista upotrebe za vracanje dugova i investiranje u neke nove "Evropske" Zvezde i Partizane (realno i za podmazivanje celinka), mislim da bi moglo da se izvede.

Па, знате шта, мени - који сам први пут био на Маракани кад је поражена Војводина голом Шестића а повређени Мркела седео у реду испред мог, и кога је, у нижим разредима основне, тата одвео да се мрзне на -11 против Реала - могућност да се на месту Звездиног стадиона направе станови за богаташе и пословни простор за рибе на високим штиклама и њихове блазиране шефове, уопште се не допада.
Верујем да нисам једини.

То би неки назвали носталгијом, други традицијом, како год. Ал немојте да мудрујете и да пишете да нема везе, и да је пожељно да се укида место где су падали Реал и Бајерн. Није пожељно! Београд нема много значајнијих места. Хоћу и унука да водим у Љутице Богдана!

онда тих 150 мил. дати за комплетну и детаљну реконструкцију Маракане и ЈНА, а ако нешто остане и Омладинског

Panto, da li si pricao sa svojim ocem o njegovim prvim navijackim iskustvima i kako je on u sebi uspeo da ublazi tugu sto nije tebe mogao da vodi na JNA da gledate Zvezdine domace utakmice kao sto je njega njegov otac vodio?

А, не, њега је деда водио на стари стадион "Авала", а кад је он срушен, мој отац је већ био довољно велики да иде сам на ЈНА (Звезда - Фјорентина, Манчестер Јунајтед - оно кад им се срушио авион - и тако то). Јбг, женимо се поприлично матори у фамилији бар од почетка 20. века.

Има, бре, да се игра фудбал у Љутице Богдана, па макар и петлићи да трче по рупи као по авлији :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=362948#p362948:3ldaijoe je napisao(la):
Пантограф » Wed Dec 16, 2015 5:20 pm[/url]":3ldaijoe]Па, знате шта, мени - који сам први пут био на Маракани кад је поражена Војводина голом Шестића а повређени Мркела седео у реду испред мог, и кога је, у нижим разредима основне, тата одвео да се мрзне на -11 против Реала - могућност да се на месту Звездиног стадиона направе станови за богаташе и пословни простор за рибе на високим штиклама и њихове блазиране шефове, уопште се не допада.
Верујем да нисам једини.

То би неки назвали носталгијом, други традицијом, како год. Ал немојте да мудрујете и да пишете да нема везе, и да је пожељно да се укида место где су падали Реал и Бајерн. Није пожељно! Београд нема много значајнијих места. Хоћу и унука да водим у Љутице Богдана!

Ma, koliko se slagao sa tobom, realnost je realnost - Zvezde, koja je pobedjivala Real i Bajern odavno vise nema,a na tom stadionu vrlo brzo evropske utakmice nece ni moci da se igraju. Ako bi selidba znacila neku znacajniju finansijsku injekciju, sa kojom bi moglo da se startuje iz pocetka i da se Zvezda digne iz pepela, ja sam za. Ne bih bio srecan kad bi se to desilo, ali jos sam nesrecniji kada gledam kako prodajemo venserijske talente da bi preziveli, a ispadamo u pretkvalifikacijama pretkvalifikacija. Mislim da je Zvezda ipak malo vise od puke adrese.

A sto se tice toga ko ce da se seta na mestu stadiona...iz cisto prakticnih razloga bih vise voleo da se setaju bogatasi i ribe na visokim stiklama, posto bi to znacilo vise para u budzetu.

:) ja te razumem, i ja sanjam da jednog dana vodim sina na Banjcu, da mu propadnu noge kroz montazne tribine a kad se zavrsi tekma da idemo na zakazani fajt sa navijacima Zeljeznicara dole u rupu na Banjici kod oktetnice tramvja.

bojim se samo da ce te nase klice biti tesko odvojiti od x boksa, pa bilo napolju i tropskih minus 25

Друже Зеко, све се мења, али мало теже ако људи немају стрпљења :wink:

Већ осам и по деценија се у Београду фудбал игра на та два места, и тако треба и да остане. А штикле и ружна одела имамо где да ускладиштимо - бар је ледина још довољно у нашем граду.

Ja kao neko ko i dalje posećuje jedan od ovih stadiona hoću da kažem da je jedina gora stvar od naša dva najveća kluba, naša reprezentacija. Oni ne zaslužuju utakmice da igraju ni na terenu Milutinca. A kamoli da im se gradi taj stadion, bilo kakav bilo gde. Što se tiče Partizana, ja bih voleo da zadrži sadašnju lokaciju, pogotovo što će to postati sve skuplja lokacija. I da se jednog dana tu napravi novi stadion.

E sad, ako vlast naredi gradimo jedan stadion na kom će igrati Partizan, zvezda i reprezentacija onda je*******iga. Ali to bi teško prošlo u ovom društvu. Ali je jedina smislena opcija gradnje novog stadiona. I to ako mora, inače tih 150 meleona bi moglo mnogo bolje da se potroši i sramota bi bilo da država daje pare za fudbal.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=362958#p362958:1oez4pmi je napisao(la):
razgradjevinar » 16 Dec 2015 05:00 pm[/url]":1oez4pmi]:) ja te razumem, i ja sanjam da jednog dana vodim sina na Banjcu, da mu propadnu noge kroz montazne tribine a kad se zavrsi tekma da idemo na zakazani fajt sa navijacima Zeljeznicara dole u rupu na Banjici kod oktetnice tramvja.

bojim se samo da ce te nase klice biti tesko odvojiti od x boksa, pa bilo napolju i tropskih minus 25

Што је најјаче, моја мајка је радила у ГП "Рад" и ја још имам сезонску улазницу за ФК Рад у прволигашкој сезони 1987/88 :)

А и сам играм ПЕС. И имам ћерке (на шта се, да одмах буде јасно, не жалим).

Ja imam slična osećanja prema Pioniru. Ali, kada se pre 20-ak godina prelazilo iz Hale sportova NBG u Pionir mnogi su se bunili. Sada imamo čak 3 kuće (mada je Arena za ispod 20k ljudi jaako dosadna).
Drugim rečima-navikne se čovek :)

Tih 150 miliona je moglo mnogo pametnije da se iskoristi npr završetak Prokopa i pristupnih saobraćajnica,izgradnja TPS-a itd.
Nacionalni stadion- "brilijantna reprezentacija",finale LŠ,LE (ma kako da ne samo nas čekaju),farma Stoje-Proje uzivo ma.... :blah:

ma ja mislim da je to sve fora i da cak ni ovi nisu toliko ludi da stvarno daju pare za stadion nego se eto spinuje malo, zatajile izbeglice u poslednje vreme, ladno bre, nema elementarnih nepogoda, drzavnih udara, gejeva setaca.. vreme je za nacionalni stadion a uskoro krece izgradnja gondole i najava nove ski skakaonice na avali koja ce biti skakana u okviru novogodisnje turneje cetri skakaonice (samo ce se onda zvati novogodisnja turneja pet skakaonice)

Ja i dalje sumnjam da će se graditi nacionalni stadion. Prvo tu je MMF koji gleda sve čak i na nivoima manjim od milion dolara. Iznenadni trošak od preko 100 miliona ne bi promakao MMF-u. A svi znamo da se svemoćni i sveprisutni Vučić kada ode u MMF ponaša kao poslušna i dobro dresirana pudlica.Drugo, isplativost nacionalnog stadiona je u postojećim okolnostima nemoguća. Treće, jeftinije je, i to mnogo pomoći Zvezdu i Partizan da obnove stadione, a te radove bi većim delom finansirali sami klubovi. Četvrto, mi nemamo kult reprezentacije jer smo opterećeni klubaštvom, a to gradnja "neutralnog" stadiona sigurno neće rešiti.

Морам ово да пејстујем овде, због наивне и невине дечице са овог форума која мисле да нам фудбал није неопходан, да је то за нас безначајан спорт - за разлику од ватерпола, боћања, хркљуша и шутирања ногом у главу на јужнокорејски начин - итд, и томе сл.

http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.p ... id=1080376

Наслов: "Portugalskim velikanima 1,5 mlrd € za TV prava" :D

Ja sam mislio sa si ti zrela osoba, a ti se i dalje zamlacujes glupostima...
(Fudbal u Srbiji = glupost)

Фудбал = најважнији масовни феномен данашњице. Треба наћи своје место у том поретку. Све остало је тешко губитништво.

(Фудбал у Београду = један првак Европе и један финалиста Купа шампиона, а то имају укупно три града у Европи - нема Париз, нека Москва, нема Стамбол, а богами нема ни Берлин)

Пантограф":16boyvzw je napisao(la):
Фудбал = најважнији масовни феномен данашњице. Треба наћи своје место у том поретку. Све остало је тешко губитништво.
Fenomen se 'pumpa' medijskom kampanjom, a lova koja se je u opticaju je pranje prljavog novca.
Stav o gubitnistvu mi jednak stavu da smo trebali i mi malo 'rokati' po avganistanu, jer eto vecina jeste, pa ajd da nadjemo i mi svoje mesto u toj ekipi.Od fudbala ni u narednih 20 godina necemo imati nista, to pristajem da potpisem i overim kod @direktora ;)

Пантограф":16boyvzw je napisao(la):
(Фудбал у Београду = један првак Европе и један финалиста Купа шампиона, а то имају укупно три града у Европи - нема Париз, нека Москва, нема Стамбол, а богами нема ни Берлин)

Finalista KŠ pre vise od pola veka?!
Prvak Evrope pre skoro četvrt veka?!

Od stare slave se ne zivi Pantografe. Ponavljam, u narednih 20 godina od naseg fudbala nema apsolutno nista.
U uzrastu od 5-6 godina utakmice igraju ne klinci koji su talentovani, vec klinci ciji roditelji dobro podmazu materijalno ili su 'mocnici' da zavrse nesto.
Dete koje ima diplomu najboljeg polaznika Milanovog fudbalskog kampa, na terenu provede u proseku 8 minuta.
Takvim radom ocekujes rezultate u fudbalu? Nema sanse...

stara slava, zaborava nema. Slaba je to uteha. Ne pratim futbal od kada ga je preuzela mafija (ne samo kod nas, nego i na svetskom nivou)

Izvor: Beobuild.rs

Anketa: Nacionalni stadion
nstadionb.jpg

Ideje o izgradnji novog nacionalnog stadiona više puta su pokretane u domaćoj javnosti, uglavnom kao medijski paravani i lične promocije. Isto tako, situacija u srpskom fudbalu je dramatično loša - klupski fudbal je na ivici propasti, što nameće brojna pitanja kada se govori o ovoj investiciji. Ipak, modernizacija stadiona neće moći da se izbegne, pa je u tom svetlu svakako potrebno razmotriti moguća rešenja. Beograd trenutno u sklopu klupske infrastrukture poseduje dva veća objekta, stadion Crvene Zvezde i stadion Partizana. Postojeća infrastruktura prevazilazi broj gledalaca i finansijske kapacitete sportskih društava. Činjenica da decenijama nisu rekonstruisani govori o nemaru i lošem upravljanju, pa bi i investicije morale da dođu posle značajnih promena u načinu rada.

Prva priča o izgradnji nacionalnog stadiona stigla je svojevremeno iz Fudbalskog Saveza Srbije, pre svega kako bi se omogućili kriterijumi kandidature za evropsko prvenstvo 2020. Zadnji put ovo pitanje je aktuelizovano 2013. godine i od tada se više nije spominjalo. U međuvremenu završen je i proces kandidovanja za EURO 2020 tako da je propuštena ova prilika, ali je Savez ostao pri svojim planovima. Tema je ponovo pokrenuta krajem prošle godine, međutim i dalje je jako malo poznato o samom projektu. Prema planu iz FSS, gradio bi se potpuno novi stadion na više mogućih lokacija u gradu. Ipak, opcija gde bi pored dva klupska stadiona gradili i treći za međunarodne utakmice graniči se sa apsurdom. Potrebno je napraviti dogovor sa klubovima, jer je to jedini način da novi stadion ne postane "beli slon", odnosno skupi projekat koji nikada nije efikasno korišćen.

Neke od potencijalnih lokacija nacionalnog stadiona su stadion Crvene Zvezde, stadion Partizana ili Rada, Borča, u blizini “Kuće fudbala” u Staroj Pazovi, luci Beograd ili iza naselja “Ivana Ribara” na Novom Beogradu. Izbor lokacije i razvojnog koncepta je suštinski važan kako za grad, tako i za sam objekat i njegovu isplativost. Da bi se povećala isplativost ovakvih objekata, danas se grade multifunkcionalni kompleksi, pa su u sklopu novih stadiona često kombinovani komercijalni i kancelarijski prostor. Imajući u vidu stanje ekonomije i fudbala u zemlji, ovo bi bila opcija koja bi mogla da olakša realizaciju i kasnije održavanje ovakvog objekta. Isto tako važni preduslovi za ovakav objekat su kapacitet okolnih saobraćajnica, dobre veze sa ostalim delovima grada i dostupnost javnim prevozom.

Često pominjana lokacija za novi stadion je okolina naselja u Ulici Ivana Ribara, međutim to je jako dobar primer lošeg izbora lokacije. Taj stadion bi imao jako loš pristup, a najveći broj gledalaca bi se slivao samo iz jednog pravca - Ulicom Jurija Gagarina. Pored toga, imao bi nedovoljne veze javnog prevoza, teže bi se utržila neka druga funkcija u kompleksu, a i efekat na okolnu imovinu i zemljište bi bio krajnje ograničen, pošto bi se stadion nalazio velikim delom okružen poljoprivrednim zemljištem i zaštićenim zonama koje ne dozvoljavaju gradnju. Možda najracionalnije rešenje predstavlja gradnja na lokaciji sadašnjih stadiona, uz nove urbanističke planove koji bi definisali funkcije i uslove, ali sačuvali javno-sportsku namenu. Trenutne lokacije su jako dobro povezane i integrisane u gradsko tkivo, pa kao takve ispunjavaju najveći broj kriterijuma.

Što se tiče cene projekta ona još nije jasno definisana, a kreće se od 150 do 300 miliona evra. Da ne govorimo da pitanje arhitekture tek treba da bude otvoreno. Do tada je možda važniji zaključak na pitanju smislenosti cele ideje i naših prioriteta. Želimo da čujemo vaš stav: Da li podržavate izgradnju nacionalnog stadiona?

Anketa je aktivna na prvoj strani sajta www.beobuild.rs

Иначе, цифра од 150 милиона је бесмислица. С обзиром на цену радне снаге, пројектовања, материјала и грађ. оперативе, фудбалски стадион са око 50 000 места не би смео да кошта више од 100-120 милиона евра. И то чак не мислим на неку соц варијанту стадиона са једном покривеном трибином, мањком ложа, додатних садржаја... већ на модерни, естетски и функционално квалитетни стадион.

Нпр, чисто фудбалски стадион на месту јна са све 4 покривене трибине капацитета око 30 000 би било могуће изградити за не више од 30-50 милиона евра у зависности од нивоа опремљености стадиона. За те паре Партизан прода играче у три сезоне.

А Маракану би било могуће у потпуности реконструисати са нпр доградњом гаража и препројектовањем западне трибине, помоћних, службених и комерцијалних просторија, те изградњом жичаног крова са птфе платном за највише 25 милиона евра. А ако би се ишло на потпуно нови фудбалски стадион на месту Маракане ту би се цифра кретала од 80 милиона па навише.

U sustini se slazem ali znas i sam kako se u danasnje vreme naduvavaju cifre kako u nekim najavama a tako i u toku izgradnje. Mislim meni je pored dva nasa stadiona besmisleno praviti treci dok se postojeci raspadaju.

Vrh