Zgrada zeleznicke ce najverovatniji dobiti neku novu funkciju. Postojale su ideje da se od nje napravi muzej zeleznice, sto nije losa ideja po sebi, samo ne znam koliko bi se to isplatilo.
Postoje svi uslovi da ova stanica postane jedan od bitnijih cvorova preseka metro linija (mada koliko vidim nije u planu) odnosno presedanja za Slaviju (Stari grad), Zemun (Novi Beograd) i Banovo Brdo (Sajmiste). Tako bi se umanjila opasnost od drasticnog smanjenja prometa ljudi posle otvaranja nove zel. stanice. U panu za izgradju metra na ovom mestu ne prolazi nijedna od 3 linije, sto bi bio propust ako se tu bude izgradio jedan potpuno novi grad.
JohnyBgood":1x3pjelo je napisao(la):
И поставити само добар план тока улица и дозвољених габарита зграда, можда кружни ток око саме берзе, али главно је где уденути још један мост ка новобеоградској страни тог пословног језгра и у коју улицу са староградске стране да се он улива. Онда препустити приватној иницијативи и пустити да се граде банке, хотели, апартмани, волео бих да ипак буде мешовита употреба около да се не би претворило у нешто што је пустиња увече, суботом, и недељом. А и не би волео да тај огромни простор на коме су сада шине мазне само једна фаца (овога се највише плашим) и направи некакву претенциозну катастрофу или нешто ружно као што је Белвил :/
To sa kruznim tokom se i meni svidja. Mozda bi to moglo da bude jedno od resenja za Karadjordjevu ulicu - da se smanji promet vozila i usmeri ka N. Beogradu. Slazem se da bi prostor trebao da ima mesovitu funkciju, sto bi znacilo da pored hotela i poslovnih centara trebalo izgraditi i stambene zgrade, kao i one koje bi np. bile privlacne za turiste, reprezentativne, jer se u njenom produzetku odmah nalazi Karadjordjeva, Kosancicev venac, Kalemegdan... a sto je mozda najbitnije - nalazi se na obali reke.
Sa druge strane se nalazi novobeogradski blok 18 koji bi , gledano sa reke, bio nekakav konkurent ovom delu grada sa leve, starobeogradkse strane Save. Medjutim, ne bih voleo da se i tu grade neki staklenici, onakvi kakavi se danas grade po Beogradu. To bi moglo da se izvede mnogo mastovitije, cak je i park bolje resenje.
Ono sto ja mislim da ne bi bila losa ideja je da se izgradi nekoliko najreperezentativnijih - najlepsih starih zgrada, a kojih vise nema jer su srusene ili unakazene ( kao np. zgrada poste koja je u blizini), a koje se vise ne mogu izgraditi na svojim prvobitnim mestima, jer tu sada stoji nesto drugo i nikada nece biti sruseno kako bi se ponovo izgradilo ono sto je na tom mestu nekada postojalo.
To bi se uklopilo u Karadjorjdevu koje ce, jelte, jednog dana postati jedan od najlepsih ulica grada gledano i sa kopna i sa reke, a kontrast bi im pravila uskladjena moderna arhitektura.