Ova vlada je stvarno puno uradila za nasa pozorista...mislim da bi bilo lepo kad bi se malo vise pobrinuli i o nasim muzejima, posto ovo je stvarno TUZNO.
Iz najnovijih Vecernjih Novosti
Iz najnovijih Vecernjih Novosti
Muzej u Egzilu
B. STJELjA, 12. februar 2007
MUZEJ sporta u ovoj godini slavi šestu deceniju od osnivanja, ali rođendan nikako da dočeka u svojoj zgradi. Zato je u ovoj nedelji zakazan sastanak gradskog arhitekte i sekretara za sport sa zaposlenima muzeja na kojem će se pokrenuti inicijativa o konačnom izmeštanju 70.000 eksponata iz podruma DIF-a.
- Godinu dana pokušavamo da spasimo sve te vredne predmete od propadanja i zaborava - priča nam Snežana Milojković, menadžer muzeja. - Strašno je da se mi, kao jedna sportska nacija, tako loše odnosimo prema istoriji sporta. Takav odnos je doveo do toga da eksponati nemaju valjano mesto na kome bi ih mi čuvali, a Beograđani mesto na kome bi ih razgledali.
Svi ovi vredni predmeti smešteni su u podrumu Fakulteta sporta. Poslagani su bez posebnog reda i hronologije. Vitrine su mahom polupane, a stolovi improvizovani i prašnjavi. I poplava od pre tri godine učinila je svoje. Mnogi predmeti se zato nalaze po kojekakvim depoma, a znatan broj je pretrpeo i oštećenja. Ni "izložbeni prostor" nije u boljem stanju. Za javnost je bio zaključan proteklih pet godina, a sve prostorije su ruinirane, neokrečene i potpuno zapuštene.
Tako prašina i vlaga nagrizaju reket Miloša Crnjanskog, mačevalačku opremu iz 19. veka, Sokolske zastave i uniforme, olimpijske baklje, kopačke prvog reprezentativca, skije, klizaljke iz neolita...
- Zaposleni su nam se obraćali u dva navrata sa predlogom da zajedno pronađemo načine da izmestimo bar deo te vredne kolekcije u adekvatne uslove i učinimo ih dostupnim javnosti - rekao nam je Goran Kreclović, gradski sekretar za sport. - Rekli smo smo im da sami predlože lokacije, a mi ćemo proveriti u čijem su one vlasništvu i koliko su dostupne.
Kustos i menadžer, jedini zaposleni u improvizovanom muzeju, već su sastavili spisak adresa. Na njemu se nalazi deset lokacija na Starom gradu. Ostaje da se vidi ima li nade da neka od ovih zgrada udomi eksponate koji bi činili stalnu postavku. Odgovor će, najverovatnije uslediti do kraja nedelje.
FILMOVI
OSIM sportskih rekvizita u podrumskim prostorijama DIF-a se nalaze i kilometari filmskih traka. Na njima je zabeležen skoro svaki sportski događaj i manifestacija, iole značajna za naš grad i zemlju. Mnoge od ovih traka su neupotrebljive, ali je Radio televizija Srbije predložila da prebaci njihov sardžaj prebaci na di vi di te tako produži život ovim zapisima.
MNOGI ekponati mogu da se iskoriste i za dolazeća sportska takmičenja, smatraju u Gradskom sekretarijatu za sport.
- Predložili smo da kustos muzeja sačini spisak adekvatnih predmeta koji mogu da služe kao propratna menifestacija na predstojećim evropskim i svetskim prvenstvima u džudou, stonom tenisu, kik boksu, mačevanju, vaterpolu, odbojci... - dodao je Kreclović.